Блог

Дома » Ресурс » Блог
CNC обработка на титаниум

Совети за обработка на титаниум CNC

Поради неговата мала тежина, висока издржливост и висока јачина, титаниумот е материјал кој се користи во широк спектар на апликации низ сектори, вклучително и автомобилската, воздушната, поморската и војската. Поради неспоредливата цврстина и цврстина на металот, тој постојано е рангиран како… Прочитај повеќе

Објаснување за CNC глодање

Како да најдете сигурна кинеска услуга за обработка на CNC

Кина стана главен учесник во CNC обработката благодарение на статусот на глобален лидер во производството. Деновиве, Кина е дом на многу продавници за CNC машини и услуги за брзи прототипови кои се грижат за домашниот и меѓународниот индустриски сектор. … Прочитај повеќе

Месинг CNC обработка

Што треба да знаете за делови од месинг за CNC обработка

Дали барате материјал кој се истакнува по механички својства, отпорност на корозија, податливост, спроводливост, па дури и апсорпција на звук? Тогаш најдобро би било да се погледне месинг. Овој уникатен метал ги комбинира сите оние пожелни квалитети во една единствена, разновидна… Прочитај повеќе

Разлики помеѓу CNC Swiss и CNC машини

Разлики помеѓу CNC Swiss и CNC машини

CNC швајцарските и стандардните CNC машини нудат секоја од различните предности и разлики кога станува збор за производство на прецизни компоненти. Секоја категорија на машината може да направи софистицирани компоненти со високи нивоа на точност и продуктивност… Прочитај повеќе

Швајцарски обработени високопрецизни оптички компоненти

Преглед на CNC обработка за оптички прецизни компоненти

Во текот на последните десет години, оптичката комуникациска дејност бележи забележителна експанзија. Се очекува дека големината на пазарот ќе надмине $37,6 милијарди до 2028 година, откако веќе се проценува на $18,7 милијарди само во 2020 година. CNC обработка… Прочитај повеќе

Оптичка прецизна обработка

Преглед на оптичка прецизна обработка и што треба да знаете

Прецизната обработка на оптичките компоненти прифати сосема нова ера како директен резултат на зголемената сложеност и сложената природа на оптичките компоненти. Процедурите детално опишани во сферичната оптика беа важни во развојот на некомплексни оптички компоненти. … Прочитај повеќе

Заварување на лим

Водич за сечење, виткање и други опции за изработка на лим

Изработката на компоненти од лим е добар процес за прототипирање и производство. Може да се користи за правење цврсти, функционални парчиња како панели, држачи и куќишта. Од друга страна, за разлика од другите методи на производство, производството на лим се состои… Прочитај повеќе

Пробивање на лим

Изработка на лим: вовед и водич за фундаментални концепти

Основно е да се има солидно разбирање за основите на технологијата пред да се одлучи дали да се користи или не нов производствен метод. Односно, треба да се запознаете со што е, како функционира и… Прочитај повеќе

Апликација за CNC обработка за хидроенергија

Што треба да знаете за CNC обработката за енергетската индустрија

Енергетскиот сектор се состои од производство на компоненти за обновливи и необновливи извори на енергија и набавка на двата вида енергија за производство на енергија. Овие компоненти може да бидат сечила на турбината, држачи за прицврстување на соларни панели или нешто целосно во… Прочитај повеќе

CNC обработка за медицински компоненти

Примени на CNC обработка во индустријата за медицински делови

Областа на медицината често се препознава како област која има многу малку можности за грешки. При производство на медицински делови или компоненти, оваа регулатива исто така се применува. Тоа е затоа што секторот се занимава со човечки живот; дури и малите грешки можат да… Прочитај повеќе

ЦНЦ автоделови за обработка

Апликации за CNC обработка во автомобилската индустрија

Автомобилите или автомобилите постојат уште од 19 век. Нивното доаѓање го смени текот на цивилизацијата со тоа што го направи брзото лично пренесување достапно за огромни делови од населението, роди ново работоспособно население и воведе нов аспект… Прочитај повеќе

Керамика CNC обработка и вртење

Керамика CNC обработка и вртење

Машинската керамика, материјал кој интензивно се користи во секојдневните работи, почнувајќи од часовници и ножеви до тули и керамика, може да биде одличен метод за една компанија да го зголеми својот опсег на материјали. Нивната обработка може да биде вредна активност што нуди… Прочитај повеќе

Разлика помеѓу полипропилен и најлон

Пластика отпорна на УВ: Разлика помеѓу полипропилен и најлон

Пластиката отпорна на УВ треба да се користи секогаш кога е можно додека се произведуваат пластични производи наменети за употреба на отворено. По истата линија, дознајте повеќе за пластиката отпорна на УВ зраци овде, како и за разликите помеѓу полипропилен и ... Прочитај повеќе

Што е-CNC-пластика-обработка-2

CNC обработка на пластика: Што е тоа, создавање прототипови, операции, материјали

Што е CNC обработка на пластика? Неопходно е да се разбере што значи „CNC“ за да се цени длабочината на знаењето што го поседуваме во CNC обработката на пластика. „CNC“ се однесува на „компјутерска нумеричка контрола“, еден вид машинска обработка во која однапред програмиран компјутер… Прочитај повеќе

Што е продавница за CNC машини?

Продавница за CNC машини: Водич за мајсторот

Продавницата за CNC машини може да се смета за нова нормала на преработувачката индустрија. Од почетокот на индустриската револуција, фабриките низ преработувачката индустрија се во постојана еволуција, овозможувајќи ни да видиме фабрики како се движат од голем број… Прочитај повеќе

Анатомија на 3Д принтер

Анатомија на 3D печатач и почеток со 3D печатење

3D печатењето, често познато како производство на адитиви, е производствен метод за создавање делови со нивно одгледување од суровини. Во субтрактивното производство, како што е CNC обработката, најголемиот дел од материјалот се сече или обликува до својата конечна форма преку формирање ... Прочитај повеќе

Обработка на кола со ЦПУ со 5 оски

Сè што треба да знаете за CNC обработката со 5 оски

Машинската индустрија е една од индустриите кои брзо се развиваат и продолжуваат да ја обезбедуваат способноста за задоволување на современите производствени барања. Со континуираниот напредок во технологијата, потребата за сложени делови се појави повеќе од кога било досега. Поради… Прочитај повеќе

ЦПУ машина за глодање

Процес на глодање – Дефиниција Мелењето, субтрактивен производствен процес, е употреба на алатки за обработка за сечење за да се изврши отстранување на материјалот од работното парче за да се формираат сложени геометриски обрасци. Работното парче обично фиксирано на подвижна работна маса се внесува во… Прочитај повеќе

Предности на обработка на алуминиум CNC

Преглед на предностите и процесите на обработка на алуминиум

Процесот на обработка е постапка на одземање во која вишокот материјал се отстранува од даденото работно парче за да се постигне саканата форма за дел или производ. Процесот е многу разновиден бидејќи може да се работи со него користејќи неколку… Прочитај повеќе

Елоксирани делови од алуминиум

Што треба да знаете за обработка на анодизирани алуминиумски делови

Процесот на анодизирање на алуминиум се покажува како многу издржлив метод по-третман. Тоа е случај бидејќи го подобрува изгледот и перформансите на елоксираниот алуминиумски дел. Освен тоа, процесот помага и подобро да се врзат прајмерот и лепилото. … Прочитај повеќе

Обработка со голема брзина - алуминиум

Конкурентноста на пазарот и притисокот за поефикасно и побрзо производство и машински делови го префрлија фокусот од конвенционална обработка на обработка со голема брзина (HSM). Обработката со голема брзина вклучува постигнување на поголема стапка на отстранување на материјалот со употреба на поголема брзина на вретеното, поголема… Прочитај повеќе

cnc-алуминиум-обработка

CNC прецизна обработка на алуминиум 6061, 7075 и 5052

CNC прецизната обработка на алуминиум 6061, 7075 и 5052 е во сржта на преработувачката индустрија. Општо земено, алуминиумот е вид метал со релевантни карактеристики за многу апликации. Ајде да видиме некои од нив. Главни карактеристики на алуминиум Алуминиум… Прочитај повеќе

Предности и можни алтернативи на алуминиумската CNC обработка

Алуминиумот е еден од најпопуларните избор на материјали за различни проекти за обработка на алуминиум cnc. Тоа главно се должи на физичките својства што ги поседува. Во основа, алуминиумот е силен материјал, што го прави совршен за производство на издржливи механички… Прочитај повеќе

Што треба да знаете за CNC обработка на алуминиум

ЦПУ или компјутерска нумеричка контрола е серија на процеси кои се користат за прототипирање или за масовно производство. Процесите се извршуваат на компјутерска програма и вклучуваат различни операции како што се вртење и мелење. Во меѓувреме, поради разновидноста на… Прочитај повеќе

Изберете го најдобриот производствен процес помеѓу печат на метал и CNC обработка на метал

Изборот на производниот процес зависи од дизајнот и количината на делови. Во меѓувреме, постојат многу производни процеси како што се CNC обработка и печат на метал. Во некои случаи, очигледно е кој процес на производство е подобар. Сепак, најчесто,… Прочитај повеќе

Топ 10 најсилни метали во светот

Во светот има безброј метали, како што се титаниум, челик и волфрам. Сепак, прашањето е кои се првите 10 најсилни метали во светот. Така, во оваа статија ќе се обидеме да го најдеме одговорот на ова… Прочитај повеќе

Овде разговараме за структурата на струговите

Струг се однесува на разноврсна и фундаментална машинска алатка која се користи за извршување на различни машински операции во која било механичка индустрија. Со своите разновидни цели и напредни форми поврзани со компјутерски нумерички пресметувачки системи, наједноставната процедура спроведена со помош на… Прочитај повеќе

Основни техники за обработка на метални површини и нивната работа

Инженерите често спроведуваат дополнителни, но неопходни техники за обработка на металната површина за да се спречи корозија или да се подобри физичкиот изглед и другите својства на металниот дел. Вообичаено, процесите на обработка се нанесуваат на надворешната површина на металните парчиња откако ќе бидат… Прочитај повеќе

Автомобилската индустрија го поддржува производството на адитиви

Производството на адитиви е релативно понов пристап со огромни придобивки. За разлика од обработката и обликувањето, 3D печатењето помина предолг пат за кратко време. Сега, огромни компании како Формула-1, Форд и Порше го објавија… Прочитај повеќе

Што е подобро помеѓу 3D печатење и обликување со инјектирање?

Кога дизајнирате пластични делови за производство, процесот што сакате да го насочите зависи од многу фактори, како што се геометријата на парчињата, количината, функцијата, материјалот и позицијата во развојниот циклус. 3D печатењето и обликувањето со инјектирање се две водечки… Прочитај повеќе

Што вклучува прецизната обработка

Прецизната обработка е еден вид процес на обработка што користи машина за обработка за да ја промени димензијата и својствата на работното парче. Според температурата во која е обработеното работно парче, прецизната обработка може да се подели на ладна и топла обработка. Општо земено, ако ... Прочитај повеќе

The Use of CNC Machining Machine

With the development of technology, the requirement of machinery become more precise and more complex. And the updating of products become faster, these make the requirements of machine tools should be precision and efficiency,and also universality and flexibility. CNC machining … Прочитај повеќе

Брзи прототип услуги

Safe Operation for CNC Machining

There are several points need pay attention when CNC machining to ensure safe operation.. 1.       The setting of coordinate and cutter compensation should be correct When start the CNC machining center,we should set a reference point for the machine first.The coordinate for … Прочитај повеќе

Карактеристики на CNC обработка

CNC machining is used more and more widely for precise and complex components production. Then,what features does CNC machining have? 1.High adaptability. Using CNC machine to produce different components always decided by different program. It doesn’t need to produce and change … Прочитај повеќе

What Can a 3D Printing Do?

3D printing, is a kind of rapid prototype manufacturing. It based on digital 3D model, using the binding material such like powder metal or plastic, print via layer-by-layer to construct a product. 3D printing always work out via digital technique … Прочитај повеќе

Five Best Free CAD Software

CAD software is an important tool for professional architects, engineers, animators, and graphic designers. It takes a lot of practice and skill. If you need free CAD software or 3D modeling tools, but you’re not sure which one is right … Прочитај повеќе

Што е CNC обработка

CNC machining is a manufacturing process, which apply programmed computer software to control factory tools and machinery movement in producing way. Complex machinery range from grinders, lathes, mills to routers can be controlled in this process. With CNC marching, a single set of … Прочитај повеќе

CNC обработка наспроти 3D печатење

CNC machining is the most common subtractive manufacturing technology, it starts with a solid block of raw materials, and utilize various sharp rotating and cutting tools to remove material, in order to achieve required final shape with high tolerance. CNC machining … Прочитај повеќе

Дизајн и развој на тела и сложувалки за адаптивна CNC обработка

Fixtures and Jigs frequently assist as key production floor manufacturing tools that can help smooth out part assembly, make effective work process measures, improve overall assembling quality, help reduce production costs, and automate work. This blog post discusses the design … Прочитај повеќе

Optimizing for High-Volume Machining

At Runsom, our CNC machining service is different from traditional manufacturing process. Our professional process is automatic form CAD analysis to tools planning and digital inspections. This automation increase our production efficiency. You can take advantage of this speed to plan to … Прочитај повеќе

10 Classic Bolt Anti- loosening Designs for Your Collection!

In mechanical equipment, the loose bolt connection could cause the bolt to fall off and major safety hazards, or the loose bolt and the reduced pre-tightening force could cause bolt fatigue and shorten the life of the bolt. Therefore, appropriate … Прочитај повеќе

Threading Design in CNC Machining

Threads in your parts can sometime eliminate the final assembly process, in order to manufacture precise threads, we need to follow a lot of threading design rules. In addition, these features extra considerations and careful work to guarantee final production … Прочитај повеќе

What is Injection Molding

Injection Molding is a cost-effective manufacturing technology for identical plastic parts with high tolerance in mass-production. In injection molding process, polymer granules will be melted and injected into molds under pressure, liquid plastic will cool, solidify and final eject form … Прочитај повеќе

Предности на 3D печатење

3D printing is a advanced manufacturing technology for complex parts, it can create parts layer by layer at one time. This method has various advantages over traditional manufacturing techniques like CNC machining, injection molding or die casting. Although 3D printing is unable to replace … Прочитај повеќе

Are You Worried About Understanding the Detailed Mechanical Drawings?

1. Concept of section view Suppose that a part is cut to expose the section cutting plane, the part between the observer and the section cutting plane is removed, and the figure obtained by projecting the rest to the projection … Прочитај повеќе

10 Different Types of Casting Process

What is casting? Casting is a manufacturing process in which a liquid metal gets poured into a mold cavity of a specified shape or size. The production process usually involves waiting for the liquid metal to call and solidify before … Прочитај повеќе

PLA vs ABS

Introduction PLA and ABS are the most common materials for FDM, both these materials are thermoplastics, they can be a soft and moldable state once heated, and then return into a solid state once cooled. In the FDM process, these two … Прочитај повеќе

Custom Electronic Enclosures: All You Need To Know About Its Uses & Advantages

You are an electronic gadgets designer. So you must be used to difficulties. In any case, have you ever been gone up against a hopeless scenario? Also, you might often get caught by the old ‘standard versus custom’ dilemma; kind … Прочитај повеќе

Aircraft design: expanding Vision (part I)

Let us discuss the flow of the modern aircraft design cycle and give an example of how to use the services of a prototype manufacturer for prototype testing. Thought history category: industrial design prototype Feature images of prototype manufacturers for … Прочитај повеќе

Choosing the Tool Coating to Improve the Tool Life in Machining

The intention behind sharing this article is to discuss choosing coatings of tools to improve their life in CNC machining. Mainly, four questions will get answered: what is tool surface coating technology, what are the benefits of tool coating, what are … Прочитај повеќе

Frequently Asked Questions (FAQs) for Machinery and Mold Machining

Define Drawing? It precisely describes the shape, size, and technical requirements of the object. Define Projection? An approach wherein a set of rays is passed through an object on an already known plane is called projection. Define Sectional View? It is … Прочитај повеќе

Top Machine Tool Enterprises in Japan

Japan is the third most innovative country in all over the world after the United States and Germany. It has enormous contributions to the advancement of machining tools, industrialization, and manufacturing. In 1889, the Ikebukuro Iron Works industry was first established, … Прочитај повеќе

Aluminum Machining: A Conclusive Guide

Aluminum is the most extensively used CNC material in the machine shop. It is widely used to developing various industrial products through manufacturing and prototyping. Concerning that, this guide will demonstrate some of the general characteristics of aluminum machining. Moreover, if you are … Прочитај повеќе

MJF vs SLS Comparison

MultiJet Fusion (MJF) and Selective Laser Sintering (SLS) are two industrial 3D printing technologies, both of them belong to polymers powder bed fusion. In these two printing process, all parts are produced by thermal fusing or sintering polymer powder particles layer-by-layer. The raw … Прочитај повеќе

How Can CNC-Machined Motorcycle Parts Make Your Bike Look Even Cooler?

Due to specific reasons, motorcycles are preferred over cars. Some may include that motorcycles offer better looks and extensive customization options. Usually, it is leveled that the bike’s individualization is impossible unless you have experience or in-depth knowledge about this. … Прочитај повеќе

Сè за обработка на метали

If you belong to the manufacturing industry, you should be aware of the modern technologies being used in manufacturing processes and metal machining. It is performed to develop different industrial parts at a broad range with extreme precision and accuracy.With … Прочитај повеќе

Let’s Discuss the Types of Gears

Gear is one of the components that have an overwhelming use almost in all kinds of machines. Here in this article, we are going to talk about gears and their different types.  So, let’s proceed. What is a Gear? We … Прочитај повеќе

Select The Perfect 3D Printing Technology

Introduction 3D printing is the general team of multiple process, each technology has its benefits and limitations, so each 3D printing process is more suitable for special applications than others. We will apply some approaches to assist you to select the perfect way. We will … Прочитај повеќе

Димензионална точност на 3D печатење

Introduction We will provide the dimensional accuracy as a method of different 3D printing technologies comparison. Each technology has its strengths and weaknesses, but the key factors to determine parts accuracy are as following: Design: The parts accuracy depends greatly on designing. … Прочитај повеќе

3D печатење метални делови

Ефтино производство на метални делови со 3D печатење

Introduction Metal parts are always produced by investment casting technology, however, there is an issue of molding cost. In order to produce large metal parts with very low cost, we apply FDM technology to create castable patterns, which cannot be created by … Прочитај повеќе

CNC обработка: Сè што треба да знаете

CNC machining is commonplace in the current manufacturing industry. If you have come to read this, it is likely that you already know what CNC machining is, but you may want to learn more about this manufacturing process. So, keep reading as we … Прочитај повеќе

How to Control Sharp Edges and Burrs of Elevator SS Sheet Metal Parts?

Sheet metal parts will have various levels of sharp edges and burrs throughout the manufacturing process. These burrs and sharp edges surpassing a specific limit will influence numerous aspects, including product production, quality, turnaround transportation, looks, and performance. They can … Прочитај повеќе

Let’s Discuss Different Types of Surface Treatment Process

You might not be aware of the surface treatment process that we will relate to in this article. So, here are 21 surface treatment processes: 1. Micro Arc Oxidation Micro arc oxidation is well known as micro-plasma oxidation that involves … Прочитај повеќе

CNC machining: Everything you need to know II

CNC machining axis A CNC machining axis is one of the many axes a Computer Numerical Control machine can work on. For a better understanding, remember that a CNC machine performs different cutting operations on a workpiece based on the … Прочитај повеќе

Difference Between Chrome Plating, Zinc Plating, and Nickel Plating

The electroplating process is widely adopted in industrial design. Along these lines, first and foremost, we should comprehend what electroplating is. Essentially, electroplating refers to the method of plating a dainty layer of different metals/alloys on certain metals’ surfaces. Typically, … Прочитај повеќе

Цитат за обработка на CNC со 5 оски

CNC обработка со 5 оски

Runsom provides advanced 5-axis CNC machining for customers in worldwide, which encourage our machining capacity significantly with various shapes and sizes. Once your project need CNC service, there is no doubt 5-axis CNC machining will be the most suitable solution for … Прочитај повеќе

How to Control Sharp Edges and Burrs of Elevator SS Sheet Metal Parts?

Sheet metal parts will have various levels of sharp edges and burrs throughout the manufacturing process. These burrs and sharp edges surpassing a specific limit will influence numerous aspects, including product production, quality, turnaround transportation, looks, and performance. They can … Прочитај повеќе