Димензионална точност на 3D печатење

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

Ќе обезбедиме димензионална точност како метод на различни технологии за 3D печатење споредба. Секоја технологија има свои силни и слаби страни, но клучните фактори за одредување на точноста на деловите се како што следува:

Дизајн: Точноста на деловите во голема мера зависи од дизајнирањето. Во процесот на ладење и стврднување, внатрешните варијации на стрес ќе доведат до искривување или собирање. 3D печатење технологиите не се погодни за долги тенки карактеристики или рамни површини, крајната точност ќе се намали кај деловите со големи димензии.

Материјали: Точноста зависи и од материјалите. Вообичаено е да се жртвува точноста за подобрување на посебните својства. Како што се стандардните смоли може да обезбедат попрецизен дел отколку флексибилна смола. Ние ќе препорачаме да се применат стандардни материјали за високи барања за точност.

Варијација на точноста

Точноста на 3Д деловите се квантифицира со следните параметри:

Точност на димензиите: овие квантитативни вредности од производителите на печатачите и добавувачите на материјали ќе ја одредат очекуваната точност на деловите. Сите толеранции се почитуваат дизајн на делови за бунари на добро калибрирајте печатачи.

Извиткување или собирање: Веројатноста за искривување или собирање во голема мера зависи од дизајнирањето на 3D делови. Сепак, постојат некои технологии кои имаат својствен висок ризик од искривување или собирање.

Услов за поддршка: На апликација за поддршка ќе влијае на точноста на површината и карактеристиките на делот. Иако ова исто така ќе влијае на финишот на дел од површината во процесот на отстранување.

Точност на FDM

FDM е најсоодветната технологија за евтини прототипови. Во овој случај, формата и вклопувањето на деловите се поважни од неговата функција. FDM создава дел слој на слој со термопластика на платформата за градење, големите делови ќе доведат до големи температурни варијации на платформата за изградба. Поради тоа што областа на различни делови ќе се олади со различна брзина, внатрешниот стрес на делот ќе доведе до искривување или собирање. Овие прашања можеме да ги решиме со печатење на сплавови, загреани кревети, радиуси на остри рабови и агли.

Димензионална толеранцијаДесктоп: ± 0,5% (±0,5 mm)
Индустриски: ± 0,15% (±0,2 mm)
Извиткување/СмалувањеВисоката температура на печатење во термопластика ќе го зголеми ризикот од искривување.
Смалувањето ќе се случи во опсег од 0,2-1%.
Услов за поддршкаПотребно е за настрешници повисоки од 45 степени.

Точност на SLA

SLA нанесете ласерски систем за зацврстување на одредени области во резервоарот со смола и креирајте еден слој на пресек на дел во исто време. Сите овие излечени области не се целосно зацврстени до пост-обработка на УВ. Во овој случај, неподдржаната област ќе попушта, особено со посебен агол и ориентации. Еднаш слој по слој, овој ефект ќе се акумулира до несовпаѓање на конечната димензија во високи SLA делови. Несовпаѓање на димензиите ќе се појави и во процесот на лупење, силата на влечење ќе доведе до свиткување на меките печатени делови. Смолите со високи флексибилни својства имаат поголем ризик од искривување, што не е погодно за апликации со висока прецизност.

Димензионална толеранцијаДесктоп: ± 0,5% (±0,10 mm)
Индустриски: ± 0,15% (±0,01 mm)
Извиткување/СмалувањеНеподдржани области
Услов за поддршкаСуштински за точни делови

Точност на SLS

SLS користете ласерски систем за синтерување материјали во прав, може да произведе делови со висока точност и сложена геометрија. Ласерскиот систем го синтетува прашокот слој по слој за да ги создаде конечните цврсти делови. Со цел да се намали веројатноста за искривување или собирање, SLS ги нанесува загреаните конструктивни комори. Сепак, температурен градиент во големи SLS делови, каде што долните слоеви се ладат додека горните слоеви на покачена температура. Покрај тоа, сите печатени делови треба полека да се ладат во прав, тоа ќе чини 50% од вкупното време на производство.

Димензионална толеранција ± 0,31 TP2T (± 0,3 mm)
Извиткување/СмалувањеСмалување во бес од 2-3%
Услов за поддршкаНе е потребно

Точност на MJF

МЏФ е најпрецизната технологија за 3D печатење, поради тоа што нема топлина вклучена во процесот на печатење, искривување и собирање ретко се случуваат во овој процес. Повеќето проблеми со точноста на димензиите се поврзани со спецификациите на печатачот, како фини карактеристики или тенки ѕидови. Поддршката за MJF е цврста структура, се отстранува по печатењето. Цврстата поддршка може да доведе до високо прецизно печатење на контактната површина. Треба да се грижиме за пост-обработката на деловите MJF, бидејќи амбиенталната топлина, влажност или сончева светлина ќе резултираат со искривување и промена на димензиите.

Димензионална толеранција ± 0,1% (±0,05 mm)
Извиткување/СмалувањеНема проблем
Услов за поддршкаСуштински за точни делови

Точност на DMLS

DMLS користете ласерски систем за синтерување или топење метален прав селективно за производство на метални делови. Тој произведува делови слој по слој во контролирана, загреана средина. Изградбата слој-по-слој со висока температура ќе создаде екстремни термички градиенти, што доведува до висок внатрешен стрес.

Деловите DMLS имаат висок ризик од искривување или искривување, така што добриот дизајн и ориентација на делови се клучни за создавање точни делови. Структурата за поддршка е од витално значење за да се минимизира изобличувањето во процесот на печатење, повеќето делови се изградени на цврста метална плоча и треба да се отстранат по печатењето. Потребни се цврсти и решетки потпорни конструкции за да останат деловите прикачени на креветот и да престанат да се откачуваат. Повеќето делови од DMLS бараа ослободување од стресот со термичка обработка пред да се отстранат од изградената плоча.

Димензионална толеранција ± 0,1 мм
Извиткување/СмалувањеВисок ризик од собирање или искривување
Услов за поддршкаСуштински за точни делови