Изберете Совршен CNC материјал

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


CNC обработка е во состојба да произведува производи од кој било метал или пластика. Неговата широка примена на достапни материјали го прави совршениот избор е процес на предизвик. Ќе ги споредиме повеќето CNC материјали во однос на механичките и термичките својства, трошоците и типичните апликации. Ги сумираше сите овие информации во табели и графикони и обезбеди достапни опции за CNC материјали со конкретни детали.

Процес на избор на материјали

Основни чекори на процесот на избор на материјал:

  1. Дефинирајте ги барањата за материјал: вклучувајќи механички, термички, трошоци, завршни површини и други барања за материјали. Треба да се земе предвид околината за користење на делови и компонентите со интеракција.
  2. Идентификувајте ги материјалите за кандидати: потврдете некој вид кандидатски материјал, кој ги задоволува сите или поголемиот дел од вашите барања за дизајн.
  3. Изберете најсоодветен материјал: компромитирајте два или повеќе дизајни како механички перформанси и цена. Одредете го најпогодниот материјал.

Можете да го идентификувате најпогодниот материјал за вашата апликација со следните информации и да го задржите вашиот проект на буџет.

Упатство за избор на материјали со CNC

Поради тоа што металите и пластичните материјали имаат значителна разлика, ќе ги поделиме овие материјали во групи и ќе ги споредиме нивните својства. Металите обично се применуваат за барања за висока јачина, цврстина и топлинска отпорност. Додека пластиката е лесна поради хемиската отпорност и електричните изолациски својства.

Овие својства на материјалите вклучуваат механичка цврстина (како цврстина на принос на истегнување), способност за обработка (леснотија на обработка за цените на CNC), цена на материјалот, цврстина на метал, отпорност на пластика на температура.

Следниот графикон за идентификување на CNC материјали за специфични инженерски материјали:

Резиме на својствата на металот

МатеријалОдделениеСилаЦврстинаОбработливостЦена
Алуминиум6061СредноСредноОдличноНиско
6082СредноСредноОдличноНиско
7075ВисокоСредноОдличноСредно
5083СредноНискоОдличноНиско
Нерѓосувачки челик304ВисокоСредноСиромашнитеСредно
316ВисокоСредноСиромашнитеВисоко
2205 (Дуплекс)ВисокоВисокоСиромашнитеВисоко
303ВисокоВисокоСредноВисоко
17-4ВисокоМногу високоСиромашнитеВисоко
Благ челик1018СредноСредноСредноНиско
1045СредноВисокоСредноСредно
А36ВисокоСредноСредноСредно
Легуриран челик4140СредноВисокоСредноСредно
4340ВисокоВисокоСредноСредно
Челик за алатД2ВисокоМногу високоСиромашнитеВисоко
ВисокоМногу високоСиромашнитеВисоко
ВисокоМногу високоСиромашнитеВисоко
МесингC3600СредноСредноОдличноСредно

Резиме на својствата на пластиката

МатеријалСилаРаботна температураОбработливостЦена
ABSСредно60°CСредноНиско
НајлонВисоко100°CСиромашнитеНиско
Поликарбонат (компјутер)Високо120°CСиромашнитеНиско
ПОМ (Делрин)Средно82°CОдличноНиско
Тефлонски (тефлон)Ниско260°CОдличноНиско
HDPEНиско80°CСиромашнитеНиско
ЅИРНЕТЕВисоко260°CСиромашнитеВисоко

Преглед на CNC метална легура

Алуминиумски легури

Алуминиумски легури имаат одличен сооднос сила-тежина, висока топлинска и електрична спроводливост, природна отпорност на корозија. Која лесно може да се обработи со ниска цена и често се применува како економична опција за прилагодено производство на метални делови и прототипови. Алуминиумските легури имаат помала цврстина и цврстина од челиците, додека елоксирањето може да создаде тврд и заштитен слој на металната површина/

Алуминиум 6061: најчеста и најраспространета алуминиумска легура со добар сооднос сила-тежина и одлична обработливост.

Алуминиум 6082: сличен состав и својства како 6061.

Алуминиум7075: вообичаена примена во воздушната индустрија, одлична особина за замор и висока јачина и цврстина како челик со термичка обработка.

Алуминиум 5083: поголема јачина од другите алуминиумски легури, отпорност на морска вода. Широко се применува во градежната и поморската индустрија. Одличен избор за заварување.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 2,65-2,80 g/cm³, немагнетна, анодизирачка работа.

Нерѓосувачки челик

Нерѓосувачкиот челик има висока јачина, висока еластичност, отпорност на абење и корозија. Која лесно се заварува, обработува и полира. Различни состав одредуваат дека може да биде магнетна или немагнетна.

Нерѓосувачки челик 304: како најчестиот нерѓосувачки челик, има одлична механичка и обработливост, отпорност на корозија.

Нерѓосувачки челик 316: уште еден вообичаен нерѓосувачки челик со слични механички својства како 304. има поголема отпорност на хемикалии и корозија во солените раствори. Особено се применуваат во суровата средина.

Нерѓосувачки челик 2205 Duplex: има најголема јачина од другите обични нерѓосувачки челик, исто така има одлична отпорност на корозија.

Нерѓосувачки челик 303: има одлична цврстина, но помала отпорност на корозија од 304. Широко се користи во воздушната индустрија за навртки и завртки.

Нерѓосувачки челик 17-4: може да се зацврсти со врнежи до висок степен како челици за алат. Најпогоден за примена со високи перформанси.

Карактеристика на материјалот: типична густина: 7,7-8,0 g/cm³, немагнетна (304, 306, 303), магнетна (2205 двојна, 17-4)

Благ челик

Благиот челик се нарекува и нискојаглероден челик. Поради неговата ниска цена со добри механички, обработливи и заварливи својства, се применуваше како примена за општа намена како: машински делови, жици, тела. Сепак, тој е подложен на хемиска корозија.

Благ челик 1018: како најчесто користен благ челик со добра обработливост и заварување.

Благ челик 1045: средно јаглероден челик со висока јачина и отпорност на удар.

Благ челик А36: како вообичаен конструктивен челик со добра заварливост, особено за градежни апликации.

Карактеристика на материјалот: типична густина: 7,8-7,9 g/cm³, магнетна.

Легуриран челик

Легираниот челик содржи друг елемент освен јаглерод, со цел да се подобри цврстината, цврстината, заморот и отпорноста на абење. Кој е подложен на хемиска корозија.

Легуриран челик 4140: има добра цврстина и цврстина, но не се препорачува за процесот на заварување.

Легуриран челик4340: може да се загрее со висока јачина и цврстина со добра цврстина, отпорност на абење и јачина на замор, покрај тоа, може да се заварува.

Карактеристика на материјалот: типична густина: 7,7-7,9 g/cm³, магнетна

Челик за алат

Челикот за алат има исклучително висока цврстина, вкочанетост, абење и термичка отпорност. Обично се користи за производство на алатки, како што се матрици, печати и калапи. Со термичка обработка, може да постигне добри својства.

Челик за алат D2: тоа е легура отпорна на абење со одлична цврстина на температура од 450°C, која обично се користи за производство на алати за сечење и матрици.

Челик за алат А2: тоа е челик стврднат со воздух со одлична цврстина и димензионална стабилност при покачени температури.

Челик за алат O1: тоа е легура зацврстена со масло со висока цврстина од 65HRC.

Карактеристика на материјалот: типична густина: 7,8 g/cm³, типична цврстина: 45-65HRC.

Месинг

Месинг има добра обработливост и одлична електрична спроводливост, особено за ниско триење. Вообичаено се користи во архитектурата за златен изглед за естетска намена.

Месинг C3600: има висока цврстина на истегнување и природна отпорност на корозија. Широко се користи за апликации со голем волумен со лесна обработка.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 8,4-8,7 g/cm³.

Преглед на CNC пластика

ABS

ABS е најчестиот термопластичен материјал со добра обработливост, одлична сила на удар и висока отпорност на топлина. ABS има мала густина, особено за лесни апликации, широко при масовно производство на калапи со инјектирање.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 1,00-1,05 g/cm³.

Најлон

Најлонот се нарекува и полиамид (PA), кој има одлична сила на удар, висока отпорност на хемикалии и абразија, но е подложен на апсорпција на вода и влага. Најлон 6 и најлон 66 се вообичаени квалитети во CNC обработката.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 1,14 g/cm³.

Поликарбонат

Поликарбонатот е термопластика со повисоки механички својства од ABS. Оптички е проѕирен, но може да биде и обоен. Широко се применува за флуиден уред во автомобилската индустрија.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 1,20-1,22 g/cm³.

ПОМ (Делрин)

POM има комерцијално име како Delrin, тој е инженерски термопластик со највисока обработливост. POM е најсоодветната пластика за висока прецизност, висока вкочанетост, мало триење, одлична стабилност на димензиите при високи температури.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 1,40-1,42 g/cm³.

Тефлонски (тефлон)

Тефлонскиот е познат како тефлон, кој има одлична топлинска и хемиска отпорност со најмал коефициент на триење. Издржува температура од 200°C и електрична изолација.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 2,2 g/cm³.

HDPE

HDPE има висок сооднос сила-тежина, висока јачина на удар и отпорност на абење. Погоден е за надворешна примена и цевководи.

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 0,93-0,97 g/cm³.

ЅИРНЕТЕ

PEEK има висок сооднос сила-тежина, термичка стабилност при широк температурен опсег и одлична хемиска отпорност. Која е широко применета во медицинската и биомедицинската индустрија,

Карактеристика на материјалот: Типична густина: 1,32 g/cm³.