Различни видови методи за полирање на мувла

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Полирање беше клучна во зголемувањето на естетиката на металната обработка. Освен ова, му додава и способност на металот да издржи сурови околности. Во меѓувреме, полирањето останува инструментално во откривањето на обликот на калапот и финалниот производ произведен со помош на полиран калап. Иако ги опфаќа трошоците за квалитетот на крајниот дел, секој фактор е директно поврзан со полирањето на мувлата. Накратко, може да се каже дека полирањето е од суштинско значење во производството на пластични калапи. Неодамна, следните се шесте методи на полирање рационализирани за полирање:

Механичко полирање

Тоа е процес на отстранување на конвексни делови кои се полираат по пластична деформација. Процесот вклучува рачни операции како сечење со камен, шкурка или волнено тркало за да се добие мазна површина. За уникатни делови како што е измазнувањето на површината на ротирачките тела може да вклучи употреба на грамофони. За висококвалитетно полирање, може да се користи ултра-рафинирано и висококвалитетно полирање, кое обично користи единствена алатка за мелење. Течноста за полирање за мелење поседува голема количина на фини абразивни материјали. Течноста се притиска врз материјалот додека се ротира со голема брзина. Со овој метод, грубоста на површината од 0,008μm е најдобра меѓу сите површински методи. Најверојатно, овој процес се користи за оптимизација на оптички леќи.

Хемиско полирање

Хемиското полирање е процес на добивање површина која е микроскопски конвексна во хемиската средина. Конвексниот дел од парчето нуди подобра површина од вдлабнатиот дел. Водечката карактеристика на овој метод е тоа што не бара никаква сложена опрема. Значи, целосно металните парчиња може да се полираат со хемиски процес на полирање, без оглед на нивната форма. Сепак, главниот проблем што може да биде тежок за непрофесионален е подготовката на течноста за полирање. Вообичаено, процесот нуди грубост на површината од 10μm.

Електролитичко полирање

Принципот на работа на електролитичко полирање е ист како принципот на хемиско полирање. На селективната површина на металот се нанесува растворлив материјал кој користи испакнат дел. Сепак, ако се спореди со хемиското полирање, ефектот на катодната реакција може лесно да се елиминира, што е многу подобра опција. Обично, постапката на електролитичко полирање се состои од два чекори:
Макро полирање
Растворениот производ се потопува во електролитот. Како резултат на тоа, грубоста на површината на материјалот се намалува за Ra > 1μm.
Микро полирање
Микро полирањето нуди уште подобри резултати со површинската осветленост од Ra <1μm. Така, процесот е широко прифатен за полирање на површините на материјалите на ниво на маса.

Ултразвучно полирање
Работното парче придружено со абразивна суспензија се става во ултразвучно поле, а ултразвучните вибрации се користат за полирање на површината на материјалот користејќи ги абразивните средства. Ултразвучните вибрации имплицираат само мала сила за полирање на површината на материјалот. Оваа номинална сила не предизвикува никаква деформација на обликот на работното парче. За понатамошно подобрување, ултразвучното полирање може да се спои со хемиско или електрохемиско полирање. Врз основа на електролиза и корозија на растворот, ултразвучните вибрации се применуваат само за мешање на растворот, кој ги раствора растворените производи на површината на металот. Во исто време, феноменот на кавитација може во голема мера да ги избегне шансите за корозија и да донесе осветленост на површината.

Течно полирање

Течното полирање е процес во кој површината се полира со помош на течност што тече со голема брзина која содржи честички од абразивни материи за да ја измие површината на металот или работното парче. Вообичаените пристапи кон овој метод вклучуваат обработка со течен млаз, обработка со абразивен млаз и хидродинамичко мелење. Хидродинамичкото мелење главно користи хидрауличен притисок. Течниот медиум содржи абразивни честички кои се движат напред-назад и ја чистат површината на металот. Затоа, течниот медиум главно ги содржи специфичните соединенија кои поседуваат ликвидност под абразиви и низок притисок. Најчесто, силициум карбид се користи како абразивна честичка.

Магнетно брусење и полирање

Магнетното брусење и полирање обично користат магнетни абразивни средства за да формираат абразивни четки под дејство на магнетното поле за мелење на работното парче. Процесот е многу ефикасен, лесен за спроведување и контролиран. Со соодветен абразив, грубоста на површината може да се постигне до Ra 0,1μm. Покрај тоа, ако разговараме за површинското полирање на пластични производи, тоа е сосема различно од другите индустрии. Накратко, полирањето на површината за калапот обично се нарекува обработка на огледало бидејќи полирањето на мувлата мора да резултира со рамна и мазна површина. Од друга страна, површинската обработка во другите индустрии вклучува само блескање на површината. За обработка на огледала, постојат четири стандарди како што следува:
1) A0 = Ra0.008μm
2) A1 = Ra0.016μm
3) A3 = Ra0.032μm
4) A4 = Ra0.063μm
Тешко е да се контролираат процесите како електролитичко и течно полирање за одржување на прецизноста на работното парче. Понатаму, други методи како хемиско полирање и механичко полирање може да не функционираат за одржување на бараните стандарди. Следствено, обработката на огледалото или магнетното полирање се чини дека е најсигурното решение за чистење на површината без промена на основните карактеристики како што е геометријата на работното парче.

Основна процедура на механичко полирање

Без разлика дали се работи за механичко полирање или било кој друг вид полирање, за квалитетните резултати секогаш бараат висококвалитетни алатки и контролирани процеси. Во исто време, при механичкото полирање, потребни се алатки како што се камен, шкурка и абразивна паста од дијамант. Обично, изборот на полирање зависи од состојбата на површината. По овие линии, еве ги стандардните процеси што се вршат со механичко полирање:
Грубо полирање
Процесот на грубо полирање започнува по мелењето, EDM (машина со електрично празнење), мелење и други методи. Прво, металот се полира со помош на површинска ротирачка машина или ултразвучна машина која ротира со 35.000 до 40.000 вртежи во минута во овој процес. Во почетниот чекор, слојот од бела електрична искра се отстранува со помош на тркало, чиј дијаметар е 3mm и WA # 400. Општата нарачка е од WA # 180 до WA # 1000, но повеќето производители на калапи претпочитаат да го стартуваат WA # 400 за да се намали потрошувачката на време. После тоа, се врши рачно мелење од камен.
Полупрецизно полирање
За разлика од грубото полирање, полупрецизното полирање вклучува употреба на керозин и шкурка. Вообичаено, бројот на употребени шкурка започнува од WA # 400 и продолжува до WA # 1500. Во овој случај, WA # 1500 се користи само за тврд калап челик. Сепак, ова е несоодветно за претходно стврднат челик. Причината е што може да фати траги од горење на челичната површина.
Фино полирање
Финото полирање е поврзано со дијамантската паста за полирање. Колку е позначајна количината на дијамантски абразив во пастата за полирање, толку е подобар квалитетот на површината. Различни мешавини на дијамантски абразивни пасти нудат различни резултати. Покрај тоа, процесот на полирање за точност од повеќе од 1μm може лесно да се изврши во чиста просторија за полирање. Бидејќи пластичните калапи бараат висока прецизност, така чистата просторија за полирање ќе биде неизбежна за тоа. За поспецијализирано полирање, просторијата за полирање треба да биде целосно без прашина и чад.

Проблеми во механичкото полирање

При полирање со шкурка, може да се појават следниве проблеми:

  1. Може да бидат потребни бамбусови стапчиња или шипки од плута при полирање со шкурка. Кога станува збор за полирање на тркалезни и сферични површини, користењето на шипки може подобро да се совпадне. Од друга страна, за рамни површини попогодни се поцврстите дрва. Црешовото дрво е пример за тврдо дрво. Додека ги користите овие дрвени шипки, нивните краеви се исечени за да се избегнат неполирани закрпи на површината на металното парче.
  2. Насоките на полирање треба да се менуваат на 45-90 степени додека се менува типот на шкурка. Така, сенките и лентите што ги остави претходната шкурка остануваат идентични. Пред промена на шкурката, површината треба да се полира со керозин или алкохол.
  3. При полирањето со WA # 1200 и 1500, мора да се внимава да се избегнат гребнатини и горење на површината. За таа цел, пристапот на полирање во два чекора треба да се навикне на полирање на 45, а потоа на 90 степени.

Важни точки што треба да се земат предвид

Еве неколку важни размислувања при полирање на површината на металот:

  1. Додека користите шкурка WA # 8000, типичното полнење е 100 до 200 g/cm2, но вообичаено е тешко да се одржи точноста. Последователно, за да се справите со притисокот за полирање, можете подобро да направите тенка и тесна дрвена рачка.
  2. За време на полирањето или мелењето дијаманти, не треба да се чисти само површината на металот, туку треба да се исчистат и рацете на работниците.
  3. Откако ќе заврши процесот на полирање, неопходно е да се осигурате дека површината на работното парче нема лубрикант или абразив.
  4. Тврдост на површината челикот треба да биде рамномерен. Во спротивно, нерамномерната цврстина на челикот може да предизвика проблеми.

Влијание на тврдоста на површината на работното парче врз процесот на полирање

Дополнителна изложеност на топлина, нерамна површина на челикот или работното парче и ефект на внатрешни напрегања; сите овие фактори се директно поврзани со квалитетот на полирањето на површината. На пример, после мелење и EDM, површината станува потешко да се справи за мелење. Соодветно на тоа, се врши прецизно кроење EDM за да се подобри површината на работното парче. Накратко, пред полирањето на површината, се предлага да се поправи грубата површина на работното парче бидејќи тоа има директно влијание врз квалитетот на полирањето на површината.