CNC прецизна обработка на алуминиум 6061, 7075 и 5052

cnc-алуминиум-обработка
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


CNC прецизна обработка на алуминиум 6061, 7075 и 5052 е во сржта на преработувачката индустрија. Општо земено, алуминиумот е вид метал со релевантни карактеристики за многу апликации. Ајде да видиме некои од нив.

Главни карактеристики на алуминиум

Алуминиумот е метален материјал со сребрена или мат сива боја. Вториот обично зависи од грубоста на површината. Иако е релативно мек, тој е многу издржлив. Една од главните причини за користење на алуминиум во различни индустрии е тоа што е лесен, еластичен и податлив. Исто така, не создава проблеми со магнетизмот и не е запалив. Други релевантни својства што треба да ги споменеме вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Има точка на топење од 640 степени.
 • Има густина од 2,68 g/cm3.
 • Јака е и можете да ја виткате во тенка фолија по повторени третмани со жарење.
 • Има одлична топлинска и електрична спроводливост.
 • Тој е високо отпорен на корозија.
 • Идеално е да работи на температури под нулата бидејќи неговата јачина се зголемува на такви температури.

Од друга страна, алуминиумските легури имаат неколку недостатоци што мора да ги земете во предвид. Овие недостатоци се:

 • Бакарот може да има подобра топлинска и електрична спроводливост, во зависност од пресекот на жицата.
 • Тие се чувствителни на високи температури кои се движат помеѓу 200 и 250 °C (392 и 482 °F) и може да ја изгубат силата.

Алуминиум 6061

Алуминиумската легура 6061 содржи мешавина од магнезиум и силициум како нејзини главни елементи за легирање. Тој е стврднат од врнежите и поседува витални механички својства. Заварливоста на легурите 6061 го прави второто најпопуларно одделение на алуминиум, само зад легурите 6063.

Најрелевантните својства на 6061 алуминиумски легури вклучуваат средна до висока јачина.

 • Висока цврстина
 • Одлична завршница на површината постигната по обработката
 • Одлична отпорност на корозија кога се изложени на тешки услови
 • Одлична отпорност на корозија кога е изложена на морска вода
 • Елоксирани-подготвени
 • Одлична заварливост и прженост
 • Одлична обработливост

Алуминиум 7075

Примарниот елемент пронајден во 7075 алуминиумска легура е цинк. Со цинкот како врвен елемент за легирање, овој алуминиумски степен добива низа својства што го прават погоден за широк спектар на апликации. Главните својства на алуминиумската легура 7075 се:

 • Висока јачина, споредлива со многу видови челик.
 • Висока сила на замор.
 • Средна обработливост. Легурата на алуминиум 7075 може да се обработува во жарена состојба. За извршување на машинските операции се користат маслени мазива.

Алуминиумската легура 7075 навистина има помала отпорност на корозија од многу други алуминиумски легури. Сепак, има значително подобра отпорност на корозија од алуминиумските легури од 2000 година.

Друг критичен аспект на оваа легура е неговата релативно висока цена. Користете го само ако вашата специфична апликација ги бара основните карактеристики на оваа легура. Во спротивно, можеби ќе ви биде подобро со поевтина легура.

Алуминиум 5052

Алуминиумската легура 5052 е онаа што не може да се третира со топлина. Главната карактеристика е неговата добра отпорност на корозија, особено кога е изложена на солена вода. Скромна карактеристика на оваа легура е обработливоста која најчесто се смета за фер.

Сепак, обработливоста на оваа легура може да се подобри со примена на третман со тврд темперамент наместо жарење. Ова, исто така, резултира со подобра завршница на површината.

CNC обработка Алуминиумски легури

Сега знаете дека алуминиумските легури имаат својства што ги прават привлечни за различни апликации. Сепак, важно е да се забележи дека фактот да се биде мек има тенденција да генерира некои проблеми со обработката. Главното прашање е тенденцијата на лепење на алатот за сечење што резултира со зголемен стрес и температура.

Значи, од витално значење за вашиот снабдувач на CNC обработка е да се погрижи да има доволно празнење на чипот од најсовремената работ на алатката, за да можете да бидете сигурни дека процесот е успешно завршен и вашиот производ нема да ги изгуби својствата што ви се потребни.

Како се избегнува акумулацијата на чипови?

Главниот начин да се избегне акумулација на чипови е со користење на вистинската алатка за сечење за алуминиумската легура. Алатките што вообичаено го постигнуваат се оние од цементирани карбиди или дијаманти бидејќи тие речиси и да немаат реакција со алуминиум. Се разбира, производителите на алатки обезбедуваат и решенија за прилепување на чипот на алатот. Најчести се изборот на материјал и изборот на облога на алатот. Со овие две, дизајнерите на алатки ја намалуваат можноста за акумулација на чипови на работ на алатката.

Општо земено, главните алатки што се користат за обработка на алуминиумски легури 6061, 7075 и 5052 се:

 • Алати од челик со голема брзина
 • Ситно-грануларен цементиран карбид алатки
 • Алатки базирани на дијаманти.

Други важни размислувања

Нешто што бара внимателно внимание при обработката на алуминиумските легури е интеракцијата помеѓу алатот и работното парче. Во некои случаи, оваа интеракција може да резултира со абење на абразивното крило, што ќе влијае на конечната форма и точноста на димензиите, како и на интегритетот на површината на работното парче. Исто така, силите на сечење при обработката на алуминиумските легури треба да се одржуваат на ниско ниво во споредба со силите за сечење што се користат на црни легури. Ова е поради помалата механичка сила што ја имаат алуминиумските легури. Ова намалување на силите на сечење може да генерира 70% пониски специфични притисоци за сечење отколку при обработката на челиците, зачувувајќи го интегритетот на материјалот. Сепак, оваа разлика обично не е забележлива од една до друга легура на алуминиум, а одлуката за промена на силите на сечење ќе зависи од физичките и хемиските својства на специфичната легура. Очигледно, ова бара голема експертиза за да се направи правилно.

За ваша среќа, 5-оската на Рансом Продавница за CNC машини е способен за обработка на делови според вашите специфични барања. Ги имаме вистинските машини и алати за оваа работа, а нашиот тим има експертиза да гарантира висококвалитетни резултати. Ако ти треба Алуминиумски делови обработени со CNC, не барај понатаму. Нема да најдете поспособен и попристапен извор за специјализирани 5-оски CNC прецизно обработени делови производство.

Без разлика дали ви треба само многу прилагоден дел или голема серија со специфични барања, ние сме подготвени да ви помогнеме да ја претворите таа идеја во реалност. Ако сте подготвени да започнете или сакате повеќе информации за нашата Услуги за прецизна обработка на ЦПУ, контактирајте со нас сега и со задоволство ќе ви помогнеме.


Други написи за кои можеби ве интересира: