Што треба да знаете за CNC обработка на алуминиум

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


ЦПУ или компјутерска нумеричка контрола е серија на процеси кои се користат за прототипирање или за масовно производство. Процесите се извршуваат на компјутерска програма и вклучуваат различни операции како што се вртење и мелење. Во меѓувреме, поради разновидноста на функциите, алуминиумот е најпосакуваниот материјал во производниот сектор. Неговата одлична обработливост и интересните термички и механички својства доведоа до неговата огромна популарност во индустријата.
Понатаму, особината на алуминиумот што лесно се обликува го прави идеален за процеси на дупчење вклучени во CNC обработка на алуминиум. Во суштина, другите лесни метали, како што се легурите на магнезиум и титаниум, не можат да ја задржат ни свеќата за разновидноста на алуминиумот.
Најчесто се користи за производство на автомобили со ЦПУ и други ЦПУ делови кои бараат тешка употреба со лесна конструкција. Така, во оваа статија ќе ги разгледаме петте работи за кои можеби не сте знаеле CNC обработен алуминиум. Значи, тука започнуваме.

Алуминиум како материјал за CNC обработка на алуминиум

Алуминиумот е меѓу најлесните метали, познат по својата мекост, податливост, влечност и издржливост. Неговиот изглед зависи од грубоста на неговата површина, што предизвикува да изгледа или сребрено или досадно сиво во својата претходно завршена состојба. Покрај тоа, му недостасуваат магнетни својства додека е добар спроводник на електрична енергија, иако неговата спроводливост не е добра како бакар на одредена површина на пресек. Не е запалив и се топи на приближно 640 степени Целзиусови. Што се однесува до неговите широки апликации, алуминиумот интензивно се користи во ЦПУ автомобилската индустрија, како што се ATV, Воздухопловната и медицинската индустрија поради неговата густина на светлина од 2,68.

cnc алуминиумска обработка

Одделение за алуминиум

Иако алуминиумот доаѓа во многу класи кои се користат во различни процеси на обработка на алуминиум со CNC, изборот на алуминиумска класа на крајот зависи од планираниот проект за обработка. Алуминиумот е оценет и рангиран според неговите најважни и најмалку важни карактеристики. Во тој случај, алуминиумските оценки ви дозволуваат да изберете алуминиум со специфични форми и својства според вашите барања, бидејќи сите тие се многу обработливи.
Подолу разговаравме за неколку видови алуминиумски оценки, заедно со нивното значење:

 • Алуминиум 6061: Најчесто се користи за обработка на алуминиум со CNC со 5 оски. Несомнено, се вели дека има фантастична заварливост и актуелни својства, што го прави многу погоден за употреба во процесите на истиснување. Покрај тоа, има одлични механички својства со одлична отпорност на корозија во екстремни услови, средна до висока јачина, ладна анодизација, обработливост на свиткување и одлична цврстина.
 • Алуминиум 7075: Иако ова одделение е исто така подобро во отпорност на корозија, причината зад неговата популарност е неговата исклучителна сила на замор. Сепак, може да биде несоодветно за заварување поради неговата скапа цена. Следствено, тој останува идеален за производство на тврди делови како што се делови за велосипеди, трупови, комплети за качување по карпи и крила на авиони.
 • Алуминиум 2024: Алуминиум 2024 е познат по своите механички својства како одлична отпорност на абење и висока јачина. Во исто време, тој има страшна отпорност на корозија и не е заварлив. Претежно се користи во воената и воздушната индустрија.

CNC алуминиумски прототип

Прототип обработен со алуминиумs обично се произведуваат со разгледување на различни легури. Речиси сите овие легури обезбедуваат висока јачина со градба со мала густина. Најчесто користената легура на алуминиум е 6061-T6 бидејќи е идеална за употреба во електрониката, транспортот, воздушната и воената индустрија, за да именуваме неколку. Вообичаено, операциите за CNC алуминиумска обработка на прототипови имаат одлична толеранција за контрола, да речеме 0,001 MM, заедно со производство на единствени, висококвалитетни алуминиумски прототипови. Слично на тоа, CNC мелењето е едноставно најдобрата опција поради придобивките што ги обезбедува процесот на обработка што резултира со висока точност и мелење алуминиум.

CNC алуминиумска обработка: делови и компоненти

CNC обработениот алуминиум произведува различни CNC делови и компоненти применливи за различни услуги, како што се вртење, мелење и мелење. Несомнено, сега има постојан пораст на популарноста на добро обработените CNC алуминиумски делови во инженерскиот сектор. Подолу се дадени некои од алуминиумските делови и компоненти обработени со ЦПУ:

 • Предни панели
 • Иглички за штипки
 • ЕМИ-Домови
 • Спојни шахти
 • Медицински уреди
 • Светлосни тела

Избегнување на деформација при CNC обработка на алуминиум

И покрај тоа што е омилен во индустријата, алуминиумот страда од сериозна маана. Легурата се деформира кога се обработува во тенок дел поради нејзината релативно мала цврстина и високата термичка експанзија. Сепак, може да се преземат бројни мерки на претпазливост пред време за да се избегне деформација на материјалот.
Симетрична CNC алуминиумска обработка
Од клучно значење е да се спречат екстремни концентрации на топлина, но наместо тоа да се создадат механизми за дисперзија или дисипација на топлина за да се минимизира стапката на топлинска деформација.
Стратификувана повеќекратна CNC алуминиумска обработка
Имањето бројни шуплини на плочата од алуминиумска легура резултира со извртување на еден ѕид од шуплината поради распределбата на силата. За да спречите тоа да се случи, погрижете се да ги обработувате сите шуплини истовремено.

Обезбедете соодветен параметар за сечење

Количината на длабочина на сечење има значително влијание врз параметарот за сечење. Но, повторно, операцијата за глодање со ЦПУ може да го реши проблемот со зголемување на брзината на машината и намалување на силата на сечење додека ја одржува ефикасноста и го намалува бројот на сечења.

Дупчење и глодање

Кога се користи фреза на шуплина, сечењето станува доволно, што предизвикува топлина на сечење, деформација и проширување. Сепак, најпристапниот пристап за да се избегне овој проблем е претходно да се дупчат со поголема алатка од глодалото пред да се вметне глодалото и глодањето.

Обработка на алуминиум со CNC со 5 оски

Во постапката за обработка со 5 оски, CNC работи додека истовремено сече во пет агли на оската. Во меѓувреме, процесот е брз и сигурен за дизајнирање сложени парчиња. За евиденција, CNC алуминиумската обработка со 5 оски е усвоена поради следниве причини:

 • Поставувањето останува единствено, што го намалува времето на носење и ја подобрува ефикасноста.
 • Дава подобра геометрија со избегнување на судири со држачот за алат, накосување на масата/алатката.
 • Парчињата за сечење не патуваат низ повеќе работни станици, така што грешките се минимизираат, се одржува прецизноста или точноста и се обезбедува висок квалитет.
 • Може да користи алатки со мала големина кои се поригидни. Некои од нив се со големи брзини на вретеното постигнати со спуштање на товарот на алатот за сечење.

Заклучок

Како заклучок, разговаравме за различните CNC обработени процедури за алуминиум низ кои поминува претходно готовиот алуминиум за да се трансформира во готов производ. Запомнете дека тоа се однесува на макотрпен процес кој бара искуство, прецизност и точност и робусна машинерија. Без сомнение, тоа се должи на различните употребени алуминиумски легури. Од друга страна, алуминиумот нуди неколку забележителни придобивки, вклучувајќи брз процес на сечење и висококвалитетни резултати. Покрај тоа, индустриите се преполни со професионалци за да ги исполнат вашите барања; сепак, направете ја вашата домашна задача и земете примероци за да го обезбедите квалитетот на CNC алуминиумот.

Дозволете нашите пријателски и професионални инженери да можат брзо да одговорат на сите прашања што ги имате за CNC обработка на алуминиум денес!