Водич за позлата

Придобивки од позлата
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


За многу векови, забележано е дека златото се користи во многу апликации, без разлика дали останува за украсни цели, функционални придобивки или индустриски апликации. Како што светот се повеќе се поврзуваше, придобивките од позлата беа искористени побрзо од кога било досега. Пример за ова е брзиот и стабилен пренос на сигнал со користење на високо доверливи контакти и златни конектори. Во меѓувреме, неколку производствени компании доаѓаат на терен за да испорачаат услуги за позлата во различни медицински, одбранбени и телекомуникациски индустрии.

Водич за позлата

Тенок слој злато се депонира на површината на друг метал со помош на електрохемиски процес, кој е познат како позлата. Металот е позлатен така што се става во раствор за златна бања и се користи електричната струја за да се извлечат позитивно наелектризираните златни јони за да се залепат за металното парче, кое е негативно наелектризирано. Освен тоа, најчесто се прави позлатеност за да се осветли изгледот на стариот накит чија боја е избледена. Сепак, тој исто така има многу примени во различни индустрии, како што е споменато погоре, како што се медицинскиот оддел и вселената.

Видови позлата

Вообичаено позлата е поделена во три основни категории: тврдо позлатено, меко позлатено и дуплекс позлатено (што останува мешавина од двете). По истата линија, овие три типа на услуги за позлатени се опишани подолу:

Тврдо позлата

Во облогата со тврдо злато, за да ја подобриме цврстината и својствата на абење на златото, додаваме мала количина на легирање елемент или соединение во златото. Никелот и кобалтот се металите кои најчесто се користат за оваа задача, но понекогаш може да се користат и железо и арсен. Златото изгледа посветло во наоѓалиштата на тврдото злато поради тоа што има порафинирана зрнеста структура. Апликациите во кои се појавува лизгачки контакт или постојано заглавување имаат корист од обложувањето со тврдо злато бидејќи има зголемена цврстина и овозможува долга и континуирана употреба без да се расипе.

Меко позлатено

Во облогата со меко злато, спротивно на обложувањето со тврдо злато, каде што е додадена мала количина на елемент, користиме неверојатно чисто злато со чистота од 99,9% или повеќе. Наслагите на меко злато достигнуваат максимална цврстина од 90 Knoop, што е пониско од она на тврдото злато, а неговата зрнеста структура е исто така помалку рафинирана во споредба со тврдото злато. Бидејќи во мекото злато не се присутни други елементи за да се оксидираат, мекото злато се смета за одлично за апликации на висока температура и за поврзување на жици. Исто така, мекото злато е идеално за дизајни на статички контакти со ниско оптоварување, како што се поврзувањата со преклопување. Поради високата чистота и биокомпатибилноста на завршната обработка, дополнително се претпочита за медицински апликации.

Дуплекс позлата

Во дуплекс позлата, и тврди и меки златни наслаги се користат за да се создаде завршница, која ги има својствата и на мекото позлатено и на тврдото позлатено. Да речеме да ги подобриме својствата на абење на тврдото злато. Во тој случај, можеме да обложиме слој од меко злато над него, кое многу се спротивставува на корозија, а истовремено го подобрува квалитетот на целата златна облога. Поради мешавината и неусогласеноста на зрнестите структури на двата златни слоја, дуплексните златни наоѓалишта имаат помала вкупна порозност во споредба со другите типови на позлата. Покрај тоа, овој тип на позлата овозможува поголема отпорност на корозија додека троши помалку вкупно злато од еднослојните наоѓалишта на злато.

Чекори за позлата

Чекорите за позлатеност на предмет се како што следува:

Подготовка: За да се изврши позлата, прво треба да ги отстраниме нечистотиите и маслото присутни на површината на предметот со полирање, превртување, соголување, пескарење и други постапки за чистење, кои може да се користат за понатамошна подготовка на површината.

Чистење и плакнење: Во овој чекор, површината на предметот е изложена на електро-чистење, испарување или ултразвучно чистење, а потоа парчето треба да се исплакне со вода со цел да се отстранат сите останати остатоци од средствата за прочистување. По оваа фаза, површината се чисти и може да се користи за следниот чекор.
Ударен слој: За подобрување на поврзувањето помеѓу материјалот за обложување и подлогата, додаваме тампон слој, каде што обично се користи никел и се обложува на металот. Патем, предметот повторно се исплакнува по додавањето на ударниот слој.

Основен слој: На основниот материјал се нанесуваат дополнителни слоеви за обложување. Општо земено, се додаваат неколку слоеви, составени од бакар, никел и злато на поединечно парче.

Завршен слој: Парчето е потопено во бања со златни јони, внимателно одржувани на одреден напон и температура. Кога ќе започне процесот на позлатеност, златото се привлекува кон металот и формира слој над него. Запомнете дека мора да користиме различни температури и напони за повеќе метали.

Завршно плакнење: Предметот ќе се исплакне со вода уште еднаш, а потоа ќе се остави да се исуши. Погрижете се да ги добиете очекуваните резултати. Можеби ќе биде неопходно да се преуреди и повтори процесот ако резултатите добиени преку процесот на позлата не се задоволителни.

Придобивки од позлата

Придобивки од позлата

Позлата се состои од многу предности, а некои од нив вклучуваат:

Електрична спроводливост

Среброто и бакарот кои се единствените над златото го прават златото трет најпроводлив метал во светот (21,4 nΩm). Сепак, златото сè уште се смета дека се користи над другите две во многу ситуации поради тоа што не формира никакви оксиди или соединенија и може да ја задржи својата електрична спроводливост многу подобро од бакарот и среброто во долги периоди и во тешки услови. Тоа е причината зошто контактите од нерѓосувачки челик и бакар најчесто се позлатени за да се гарантира дека е формирана сигурна и стабилна проводна патека поради многу специфичното својство на златото.

Топлинска спроводливост

Златото е трет најтермички спроводлив метал со 315 W/mK. Слично на неговата електрична спроводливост, златото се победува само со сребро и бакар. Златото ја зачувува својата висока спроводливост дури и во екстремни услови поради тоа што не формира никакви изолациони соединенија на неговата површина. Оваа карактеристика му овозможува да се користи во екстремни примени, како што се во вселената и дупчење со дупки.

Лактичност

Златото е совршено за правење флексибилни контакти или пружини бидејќи е многу еластично. Дури и по постојани контактни циклуси, златото може да ги задржи своите карактеристики поради неговата висока еластичност. За вашите златни пружини или обложени контакти да се осигураат дека целата завршница ги исполнува дизајнерските барања, неопходно е изборот и нанесувањето на под плочата да бидат критични и да имаат способност да ги понудат посакуваните резултати.

Нереактивност

Златото не реагира со други елементи со кои доаѓа во контакт и не формира соединенија. Причината е што златото алудира на благороден метал. Ова својство е и причината зошто и по милиони години сè уште можеме да најдеме злато во природата во форма на грутки. Освен тоа, оваа карактеристика е и причината зошто го користиме златото како надворешна облога на други метали бидејќи обезбедува одлична отпорност на корозија.

Отпорност на корозија

Златото дури и во екстремни услови се смета за високо отпорно на корозија. Уште еднаш, неговата причина е што златото останува благороден и нереактивен метал во природата. Да разгледаме неколку примери. Силните оксидирачки и минерални киселини се отпорни на злато. Покрај тоа, тој исто така се спротивставува на агресивни соединенија како водород сулфид и други корозивни соли и саламура. Исто така, инженерските својства на златото остануваат конзистентни бидејќи не може да формира оксиди или соединенија со кои доаѓа во контакт. Изненадувачки, оваа карактеристика на златото го прави совршено да се користи како облога на различни изложени компоненти. На пример, може да се користи во производството на контакти за батерии, иглички за меѓусебно поврзување, пружини и други слични компоненти, кои се отворено присутни во корозивни средини.

Неопасен

Бидејќи златото не реагира со други елементи, се користи во производството на позлатени медицински помагала, кои можат безбедно да се користат и да се стават во човечкото тело без да се грижите дека ќе реагира со телото. Златото може исклучително добро да ги издржи циклусите на автоклав и природно е отпорно на бактерии и бактерии, што го прави совршено за ортопедски помагала. Исто така, златото се чини дека е идеален материјал за обложување за маркери или други артроскопски алатки поради тоа што е радиопроѕирно.

Визуелен приговор

Предметите кои се обложени со злато, не се оцрнуваат или оксидираат се додека облогата на златото е доволно густа. Облогата на златото го подобрува и надворешниот изглед на предметот. Производите направени од злато се означени како квалитетни производи во секоја примена во која се користи бидејќи основната вредност на златото ја препознава целиот универзум.

Завршни белешки

Неопходно е да се запамети дека позлата треба да има правилно дизајнирана завршна обработка за да ги ужива сите придобивки што ги обезбедува. За севкупна успешна завршница, долните плочи кои обично се таложат пред златната завршна обвивка се исто толку неопходни за да се земат предвид како дебелината и видот на златото. Дополнително, правилниот предтретман и активирањето на основниот метал се критични елементи кои обезбедуваат највисоко ниво на крајното наоѓалиште на злато. Она што го предлагаме овде е дека мора да му се обратите на професионален давател на услуги за обложување чиј експертски тим може да ви обезбеди упатства за дизајн и развиен план за тестирање за која било апликација или компонента.