Мониста разнесена

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Расчистувањето со мониста е еден од многуте различни процеси кои моментално се користат за да се обезбеди посакуваната завршна површина на металниот дел.

Производството на метал еволуираше многу од првата индустриска револуција, а низ оваа еволуција се развиени многу технологии за подобрување на различните својства на материјалите и деловите направени со нив. Очигледно, финишот на површината е еден од нив.

Помеѓу најчестите методи за завршна обработка на површината е категоријата позната како минирање, каде што пескарењето може да се смета за најпопуларно. Сепак, постојат и други видови на процеси на минирање, вклучувајќи:

 • Влажно абразивно минирање
 • Пареа минирање
 • Детонација на тркала
 • Хидроминирање
 • Монистра минирање

Во овој случај, ќе се фокусираме на минирање со монистра, па ајде да навлеземе во деталите за тоа како металните делови се минираат со мониста.

Што е дел со монтажа?

Првата работа е да се разбере што е минирање со монистра во контекст на завршна обработка на површината. Детонацијата со мониста е вид на абразивно минирање што се користи за чистење или доработка на површина со гаѓање стаклени зрна на таа површина при висок притисок.

Кога некој дел се минира со монистра, се отстранува фин слој од материјал, со што површината добива мазна мат или сатенска завршница. Стаклените зрна се пукаат со помош на алатка под притисок, обично со помош на компримиран воздух. Ова е причината зошто некои алатки за минирање со монистра се нарекуваат воздушни пиштоли за минирање со монистра.

Како се минираат металните делови со мониста?

Процесот на минирање на металните делови е многу сличен со другите методи на абразивно минирање како пескарење. Сепак, постои значајна разлика. Ова е медиумот за експлозија.

Во овој случај, металните делови се минираат со сферично или стакло во облик на мониста, обично со назабена средина како што е опишано во блогот Runsom.

Овој вид медиум обезбедува површинска завршница која е прилично груба, но конзистентна низ целата геометрија на минираниот дел.

Покрај тоа, тешкото влијание на медиумот може да резултира со ненасочена, но униформа мат површина со мазна сатен, но мала рефлексивност, особено кога се нанесува на метали како што се нерѓосувачки челици.

Друг важен аспект што треба да се земе предвид е дека делот со монтажа може да се затегнува како резултат на процесот. Сепак, важно е да се води сметка за критичните геометрии или карактеристики како што се дупките каде што може да се случат несакани промени во димензиите и грубоста на површината.

Резултатот главно ќе зависи од тоа колку се фини или груби стаклените зрнца, но исто така и вештините на операторот и количината на притисок што се користи се параметри кои можат да влијаат на завршницата на површината на минираниот дел.

Затоа, обично се нудат различни оценки и различни вредности на грубост. Еве неколку примери на понудени лимови од нерѓосувачки челик со минирање.

ФиншОдделениеТипДебелина75091410001219125015001524
Експлозија на мониста304/304LЛист0.5-3.0
Експлозија на мониста316 лЛист0.5-3.0
Експлозија на мониста430Лист0.5-3.0

Кои се алатките што се користат за да се добие финиш со монтажа?

Како што се случува со секој друг процес, најдобри резултати генерално се постигнуваат при користење на вистинските алатки и материјали. Значи, ајде да ги погледнеме алатките и материјалите што ќе ви бидат потребни за да бидете ефективни и ефикасни при производство на завршна површина со монтажа со мониста.

Кабинет за детонација на медиуми

Тие понекогаш се нарекуваат со специфичното име на медиумот, во овој случај, кабинет за минирање на мониста. Како што сугерира името, кабинетот за минирање со мониста е дел од опремата што се користи за да се затвори процесот за да се гарантира чистота и безбедност.

За да бидете сигурни дека го добивате најдобриот можен кабинет за вашата продавница, погледнете ги следните размислувања кога го правите вашиот избор:

 • Силни и издржливи материјали што се користат во изградбата на кабинетот.
 • Цврсти и добро споени нозе. Нозете обично се заварени, па затоа сакате да го погледнете интегритетот на заварувањето. Ова е особено важно бидејќи ногарките се конструкции што ја поддржуваат целата тежина на кабинетот плус тежината на деловите со монтажа и медиумот што се користи за нивно минирање. Треперењето на нозете може да биде проблематично, па дури и опасно.
 • Заптивањето треба да биде херметичко за да се осигура дека нема да излезе прашина или остатоци и да создаде опасна и нездрава работна средина.
 • Добра видливост, но подобра заштита. Додека големиот прозорец овозможува одличен поглед за да се гарантира висококвалитетен процес, овој прозорец треба да биде доволно силен за да се осигура дека вие или вашиот оператор сте заштитени додека генерирате површинска обвивка со мониста. Се разбира, материјалот на прозорецот ќе се истроши со текот на времето поради ударот на стаклените зрна и остатоците, па затоа е важно да се потврди дека кабинетот доаѓа со заменети прозорци и дали прозорецот брзо и лесно се заменува.
 • Добра заштита на рацете. Вообичаено, кабинетите за минирање медиуми доаѓаат со силни и издржливи ракавици директно прикачени на ѕидот на кабинетот каде што се наоѓа прозорецот за гледање. Освен што се доволно силни за да ги заштитат вашите раце или рацете на кој било оператор, овие ракавици треба да обезбедат доволно чувствителност на допир и удобност за правилно манипулирање со делот и пиштолот за минирање на мониста.
 • Зборувајќи за пиштолот за минирање, очигледно е дека е од витално значење да се има висококвалитетен пиштол. Без него, воопшто не би имало минирање со монистра. Сепак, ова е повеќе личен избор бидејќи зависи од вештините на операторите. Општо земено, пиштолите за минирање со ножни педали се претпочитаат за генерирање на финиш со монтажа на големи делови бидејќи им треба подолго време и користењето на типот на активирањето може да биде исцрпувачко во тие случаи.

Како што можете да видите, кабинетот за минирање медиуми веќе ја обезбедува сета опрема што ви треба. Имајте ги предвид горенаведените размислувања и не би требало да имате никаков проблем.
Сега, ајде да зборуваме за медиумите.

Стаклени мониста

Се разбира, не можете да генерирате завршна површина со уништена монистра без стаклени монистра. Овие т.н.

Релевантен аспект на стаклените зрна е тоа што можете да ги рециклирате и повторно да ги користите до 30 пати. Ова го прави финишот на површината со минирање многу еколошки процес.

Ќе најдете стаклени мониста во различни големини и оценки, од многу фини до многу груби, слични на хартија за брусење. Главната разлика е видливиот аспект на површината откако ќе биде минирана со мониста. Погрубите стаклени мониста ќе резултираат со поматен мат финиш, додека пофините стаклени мониста ќе ви дадат сатенски посветлен изглед.

Кои се предностите и недостатоците на финишот на површината со минус?

Како што се случува со сите производни процеси, финишот на површината со монтажа ќе има предности и недостатоци кои ќе треба да ги земете во предвид пред да го изберете како решение за завршна обработка на површината за вашата специфична примена.

Еве ги главните предности и недостатоци на финишот на површината со минирање со мониста.

Предности на финишот на површината со минирање со мониста

 • Конзистентна просечна грубост на површината низ целата геометрија.
 • Униформа мат или сатенска завршница, во зависност од материјалот и големината и степенот на употребените стаклени монистра.
 • Многу безбеден процес во споредба со други процеси на абразивно минирање.
 • Можеби најдобрата алтернатива за пескарење.
 • Еколошки процес.
 • Материјалот може да се рециклира што ги намалува трошоците.
 • Можно е да се направи во кабинети за минирање под притисок или вшмукување.
 • Најдобар избор за деликатни делови.
 • Општо земено, ефтин процес.

Недостатоци на финишот на површината со минирање со мониста

Може да бидат засегнати критичните геометрии, димензиите и грубоста на површината.

На многу тврдите материјали може да им треба подолго време за да се минираат со монистра, така што тоа не е исплатливо во овие случаи.

Намалена издржливост во споредба со челичните медиуми за експлозија.

Со стаклените монистра не се постигнува профил за прилепување на облогата.

Кои се главните примени на финишот на површината со монтажа?

Поголемиот дел од времето, финишот на површината со минирање се нанесува за да се подобри естетиката на произведениот дел. Иако тоа може да се случи понекогаш, тоа обично нема значително влијание врз димензиите на делот, што го прави погоден за многу различни апликации во различни индустрии.

Дополнително, некои производители ја сметаат завршната површина со монтажа со мониста како засилувач на издржливоста што ја зголемува нејзината важност во некои индустрии. Како што рече, најчестите апликации на финишот на површината со минирање се:

 • Огнено оружје за да се спречат пукнатини и да се направат отпорни на замор.
 • Отстранување на гребенот.
 • Одржување на површината како отстранување на калциум и други наслаги од цевководните системи.
 • Чистење на автомобилски компоненти за ново боење.
 • Воздухопловни компоненти кои бараат облога.
 • Медицински инструменти и компоненти изработени од алуминиум.

Завршни мисли

Сега знаете дека финишот на површината е добра опција за да го добиете вашиот метален дел со униформа мат или сатенска површина која ќе биде конзистентна низ целата геометрија. Чувајте ги сите размислувања што ви ги презентиравме овде и нема да имате проблем. Меѓутоа, секогаш кога се сомневате, секогаш е подобро да контактирате со експерт.

Ако ви треба монтажа на вашиот метален дел или сакате да знаете како можеме да ви помогнеме да ја добиете потребната завршна површина, не двоумете се да не контактирате. Нашиот искусен технички тим ќе биде подготвен и повеќе од среќен да ви помогне.