Упатство за дизајн на MJF

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

МЏФ е една од најпрецизните технологии за 3D печатење за производство на делови со високи детали. Може да понуди целосни бои и мулти-материјали со мазна завршна површина. Ова е широко користено за реални прототипови и модели, но не се користат за функционални апликации поради кршливи својства.

Процес MJF

MJF процес се малку слични на инк-џет печатач. Сепак, печати илјадници слоеви за да изгради цврст дел. Фото-полимерните материјали се распределуваат на одредена област преку малите млазници. Тогаш главата за печатење со систем на УВ светлина ќе ги зацврсти овие фото-полимерни материјали. Штом слојот се депонира и излечи, платформата за градење ќе се движи надолу во дебелина на еден слој и повторете го овој процес.

МЏФ треба структура за поддршка во процесот на печатење, оваа поддршка може да се отстрани во пост-обработка. MJF има 2 главни предности од другите технологии за 3D печатење, неговиот процес е речиси хомоген, а деловите на MJF се многу мазни слични на деловите со вбризгување.

Работењето на MJF има брз и линиски процес, што го поттикнува да може да произведе повеќе делови во една единствена линија, без наклонетост кон брзината. Со правилна ориентација и оптимално поставување, MJF може да произведува делови со поголема брзина од друга технологија за 3D печатење.

Дизајн на MJF

Резимираме неколку насоки за дизајн во процесот на MJF.

Карактеристики за печатење

КарактеристикиОпис
Голем потпорен ѕидМинималната дебелина на ѕидот е 1 мм
Друг ѕидМинималната дебелина на ѕидот е повеќе од 0,5 mm
Дијаметар на иглаМинималниот дијаметар на пиновите е 0,5 мм
Големина на дупкатаМинималниот дијаметар на дупката е повеќе од 0,5 mm, Ориентацијата треба да биде вертикална.
Релјефни и врежани деталиМинималната длабочина на гравирање е 0,5 mm Минималната висина на втиснување е 0,5 mm
Големина на функцијатаДеталите за деловите не се пониски од 0,25 mm
Подвижни деловиШарките и зглобовите треба да имаат клиренс од 0,15-0,2 mm од сите страни.
ТолеранцииНормално толеранцијата во опсег од ±0,1-0,3mm, зависи од различната геометрија и материјали.

Заеднички апликации за дизајн

MJF заеднички дизајн привиденија како што следува:

АпликацијаОпис
Модели во целосна бојаВисока прецизност, мазна завршна површина и различни опции за боја, најпопуларен избор на модели или прототипови
Прототипови на калапи за инјектирањеОдличен избор за прототипови на делови за лиење со инјектирање
КуќиштаПрилагодени куќишта со голем асортиман на материјали и бои
Модели на FEAМулти-боја во MJF е погодна за физички модели FEA, MJF може да создаде видлива шема на боја FEA на примероците.

Сјајни против мат

MJF може да произведува делови со различни површински завршетоци: сјајни или мат. Мат поставката ќе додаде тенок слој материјал за поддршка на целата површина на делот. Сјајната поставка ќе додаде потпорен материјал само на области со барања како настрешници, провевки, шуплини.

Сјајно: Сјајното поставување може да ја зголеми цврстината на тенките ѕидови, да ја намали употребата на материјали за печатење и да создаде мазна и естетска завршница на површината. Сепак, ќе создаде и неуниформа завршница и заоблени остри рабови и агли на горните површини.

Мат: Мат поставката ќе создаде униформа завршница на цели делови, како и висока точност. Сепак, за ова ќе биде потребен и дополнителен материјал, дополнително време за чистење. Исто така, ќе создаде помека површина, што доведува до слабост во малите и тенки карактеристики.

Растворлива поддршка

MJF може да печати делови во 2 различни материјали, еден за главен градежен материјал и друг за поддршка што може да се раствори. Ова значи дека потпорната структура ќе се отстрани лесно со пустош, со правилен начин, тоа може да резултира со површина без никакви индикации. Оваа технологија има пофлексибилна ориентација од другите технологии за 3D печатење и нуди поголема слобода на дизајнот. Може да произведе многу сложени и сложени делови со лесен процес на објавување.

Печатење во повеќе бои

MJF е единственото 3D печатење кое произведува целосни, повеќебојни делови со целосен пакет опции за боја. Сето ова може да се постави во процесот на поставување на печатење. Слоевите на текстура, како што се отпечатоците и завршните облоги, исто така, може да се додадат на површината на делови во процесот на дизајнирање, MJF може да обезбеди различни површини како четкички за четки, зрно дрво, боја на градиент.

Печатење со повеќе материјали

MJF ја има најголемата предност во способноста за печатење на повеќе материјали. Принтерите MJF можат да печатат и гумени и цврсти делови на иста фиока, во ист дел или во мешавина, со цел да создадат нови потребни својства на материјалот.

MJF материјали

MJF има широки видови материјали, сите овие материјали се фотополимери. Овие материјали вообичаено ги делевме по апликација.

МатеријалОписАпликација
Стандардна крутаЦврсти и непроѕирни материјали со различна боја. Полиетилен имитира со кршливи својства.Vero, VeroBlue, Visijet CRПрототип со високи детали без функција, многу мазна завршна површина.
ТранспарентенСлични својства на стандардната решетка, а може да се обработат на 100% транспарентен.VeroClear, Visijet CRЈасни прототипови и модели.
Сличен на ABSДигитални мешавини материјали со повисока температура и јачина, добра флексибилност. Минимална дебелина од 0,85 mm. Дигитален ABSСимулирајте ABS делови, но покршливи од деловите FDM.
Сличен на полипропиленПлојпропилен имитира, одлични за флексибилни и прилепувачки карактеристики.RigurСимулирајте PP делови, но покршливи од деловите со вбризгување.
ФлексибиленГумени мимики, прилагодениот дурометар се многу флексибилни до целосно крути. ТангоОдлично за тестирање и дизајн во дихтунзи за заптивки, калапи, копче.
Висока температураМатеријалите со висока температура како ABS бараат термичка постобработка за да се постигне максимална термичка отпорностRGD525Примена до 90℃.
ЛиењеВисокопрецизни материјали со фини детали, блиску до 100% изгорувањеVisiJet M3 ProcastСтоматолошки, накит и кастинг по нарачка.
Био-компатибиленСпецифични материјали за стерилизација и краткорочна биокомпатибилност.MED610Стоматолошки и медицински

Ограничувања на процесот

Механички својства

Деловите на MJF се помалку силни од другите технологии, кршливоста на материјалите MJF е проблем за функционално тестирање. Температурата со низок отпор е проблем за повеќето тестирања и функционални апликации. Недостатокот на издолжување кај материјалите слични на гума ќе доведе до проблеми при тестирањето на апликацијата. Недостатокот на температурна отпорност и сила ќе го ограничи функционалното тестирање и реалните апликации.

Цена

MJF е најскапиот метод за 3D печатење, поради високата цена на материјалите. Поддршката на MJF како цврста маса доведува до големо количество отпад. Материјалите за изградба на MJF се многу скапи од другите технологии за 3D печатење.

Обработка на пост

Најчестите методи за пост-обработка за MJF:

Отстранување на поддршка

Брусење

Полирање

Умирање

Метално обложување