Овде разговараме за структурата на струговите

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Струг се однесува на разноврсна и фундаментална машинска алатка која се користи за извршување на различни машински операции во која било механичка индустрија. Со своите различни цели и напредни форми поврзани со компјутерски нумерички пресметковни системи, наједноставната постапка што се спроведува со помош на струг е отстранување на вишокот материјал од работното парче. Стругот се нанесува или се поврзува со алатот, се ротира за да се изврши одредена операција и да се добие саканата големина/облик.

Машината за струг може да врши операции како тапкање, вртење, спирално сечење, формирање, сечење, здодевност, пасивација и доработка и полирање. Така, главната функционалност на машината за струг припаѓа на отстранување на материјалот од површината на металот за да се формира свртени компоненти со посакувана форма и големина. По слични линии, работното парче се ротира против алатот. Исто така, брзината и насоката на алатот со кој се движи по работното парче се нарекуваат довод.

Главни делови за машина за струг

Машината за струг има различни делови, а следните се деталите за овие делови за струг:

струг структура

Главен материјал

Главата е дел од машината за струг опремена со други основни работи компоненти на струг како што се рачките за контрола на брзината на менувачот, чак, вретена и контролери за довод. На машината за струг, главата на главата се наоѓа на левата страна. Се смета за еден од основните машински делови за струг.

Тајлсток

Опавчето е познато и како стопало. Без сомнение, тој стана суштински дел од машината за струг. Општо земено, опашката се користи за прицврстување на приборот за држење на работа и за обезбедување поддршка на работното парче при различни операции. Во исто време, опашката може да се користи и како алатка за сечење за извршување на стандардни функции за правење дупки.

Кревет

Креветот може да биде основа на сите други делови за вртење поврзани со машината за струг. Со едноставни зборови, тоа е основа со која другите компоненти на струг, како што се шините за кочија, главата и опашката се завртки или прицврстени.

Кочија

Превозот е помеѓу опашката и главата како основа за многу други компоненти на струг, како што се седло, престилка, вкрстен лизгач, столб за алат и сместен потпирач.

Водечка завртка

Оловната завртка игра витална улога во извршувањето на посакуваната операција на навој. Во суштина, се користи за автоматско поместување на кочијата додека се врши провирањето.

Feed Rod

Прачките за напојување нудат многу слична операција на оловната завртка. Овозможува движење од лево кон десно и од десно кон лево на кочијата.

Чип Пан

Тавата за чипови ги собира парчињата метал произведени за време на процесот на сечење на машината за струг.

Рачно тркало

Рачното тркало се користи за лизгање на различни компоненти за вртење како што се опашката, вкрстениот лизгач, кочија и други елементи поврзани со машината за струг.

Истовремено, што се однесува до типовите на машина за струг, тој вообичаено е поделен на три вида: струг со бедем, струг за специјална намена и струг за мотор.

Функцијата на CNC струг

Во споредба со рачните машини за струг, CNC стругот и машините за вртење нудат многу подобра прецизност и ефикасност. Во меѓувреме, CNC машината за струг може да врши различни операции, кои секако не се можни со едноставната машина за струг. Присуството на купола со повеќе станици или моќен бедем им овозможува на машините за струг CNC да обработуваат коси цилиндри, линеарни цилиндри, црви, жлебови и сложени работни парчиња.

cnc делови за струг

Технички гледано, машините за струг со ЦПУ се опремени да го таложат работното парче во положба дефинирана со претходно програмираните програми за обработка. Шифрата и програмата на CNC машината за струг му овозможуваат на операторот да ги додаде сите параметри пред да започне со работа на работното парче. Без разлика дали се работи за рутата на обработка, траекторијата на движење на алатот, параметрите за сечење или поставувањето на помошни функции, целиот формат се внесува во списокот за обработка. Потоа се поврзува со контролниот медиум. Откако ќе ги обезбедите сите информации на списокот за обработка, на cnc машина е подготвен да чита инструкции од програмата и соодветно да дејствува на работното парче.

Следствено, целиот процес кој ја вклучува анализата на цртежот на делови и подготовката на контролниот медиум се нарекува компилација на програмата NC. Во меѓувреме, најзначајната разлика помеѓу CNC струг и конвенционалниот струг е автоматиката на сите функции што треба да се извршат рачно во традиционалната машина за струг. Можеме да обработиме различни делови од машината за струг со менување на програмата и контролирање на активноста на машинскиот алат. На овој начин, CNC машинскиот алат е особено погоден за ракување и обработка на мали серии делови со сложени форми и предуслови за висока прецизност.

CNC-машинскиот алат треба да се справи со деловите за струг според програмата. Затоа, програмерот ќе ја внесе програмата во CNC машината за да нареди да работи алатката. Запомнете, внесувањето на програмата се врши преку контролниот медиум.

Структура на CNC машина за струг

CNC машината за струг поседува слични делови како и конвенционалната машина за струг. Сепак, има дополнителни компоненти за струг како што се систем за ладење, транспортер на чипови и систем за подмачкување за да понуди поголема прецизност и ефикасност.

Вообичаено, постојат два вида CNC машина за струг: Вертикална CNC машина за струг и Хоризонтална CNC машина за струг. Вертикалната CNC машина за струг обично се препорачува за вртење на делови од дискот чиј дијаметар е доволно голем. Од друга страна, хоризонталните CNC машини за струг се претпочитаат за обработка на делови со мали дискови или долги аксијални димензии.

Имајќи ги предвид апликациите и функциите на хоризонталните машини за вртење, тие можат дополнително да се поделат на обични CNC стругови, економични CNC стругови и центри за вртење на машините:

Економичен CNC струг

Економичната CNC машина за струг се формира со помош на системот за вртење. Навистина, се работи за обична машина за струг, која потоа е опремена со компјутер со еден чип и со чекорен мотор. Иако оваа CNC машина за струг е пониска по цена, нејзиниот степен на автоматизација и функционалност се релативно слаби, а прецизноста на вртењето обично не е доволна.

Обичен CNC струг

Обичната CNC машина е дизајнирана со оглед на барањата на процесот на вртење и има генерализиран CNC систем. Обична CNC машина за вртење е совршена за вртење стандардни ротациони делови. Тој нуди релативно подобар степен на автоматизација, прецизност на обработката и функционалност. Освен тоа, може истовремено да ги контролира оската x и z-оската.

Центар за обработка на вртење

Центарот за обработка на вртење е сличен на обичната CNC машина, но со главна моќност и дополнителна оперативна оска. Со додавање на уште една работна оска c и глодачка главица, центарот за вртење може да врши и аксијално глодање, радијално глодање и површинско глодање, заедно со дупчење и обработка на дупките.

Хидрауличен чак и хидрауличен опаш

Хидрауличните капаци остануваат функционални кога станува збор за држење на работните парчиња за време на вклучувањето CNC. Дополнително, специјални чаши се користат и за деловите чијшто стегачки дел нема цилиндрична форма. Освен тоа, за карактеристиките за обработка со позначаен сооднос аксијално-радијална, живиот центар го поддржува другиот крај на работното парче за да обезбеди соодветна обработка. За евиденција, овој центар на црниот дроб е поставен на хидрауличниот опаш.

Хидраулична чак

Држач за алат за струг CNC

Главно, постојат два вида држачи за алат на машините за струг:

  • Специјални држачи за алат вообичаено се користат за специјализирани операции развиени од производителот на струг за конкретниот столб за алат. Иако таквиот држач за алат дава помали трошоци, го пропушта елементот на разновидност.
  • Општи држачи за алатки се произведени земајќи ги предвид специфичните генерализирани стандарди пропишани од Германското инженерско здружение и VDI. Производителите на CNC стругови можат да конфигурираат како што е наведено од практичните барања на CNC струговите.

Моќна глава за глодање

Откако ќе се инсталира глодачката глава на столбот за алат на CNC машината за вртење, капацитетот за обработка на CNC машината за струг станува масовно подобрен. На пример, моќната глава за глодање е воведена за да се олесни процесот на мелење на аксијални жлебови и аксијално дупчење.

Алатки за струг со ЦПУ

Од клучно значење е CNC машините за струг или центрите за вртење да ја дизајнираат и позиционираат алатот притоа земајќи ја предвид структурата на држачот за алат и бројот на алати што треба да се инсталираат. Понатаму, се препорачува дизајнот на држачот за алат да биде флексибилен за да поддржува широк спектар на алатки. Така не само што ќе се намали трошокот, туку и ќе се заштеди време.

Runsom – Добавувач на прилагодени делови со CNC

Сега, можеби имате основни познавања за структурата, функцијата и главните машински делови на струг. Потоа, можеби ќе треба да барате доверлив и доверлив добавувач за да ги произведува вашите компоненти со нивните CNC машини за струг. Ако го имате ова барање, Рансом прецизност е тука да ви понуди врвна поддршка со нашиот тим од квалификувани инженери и машинисти кои добро ги познаваат конфигурациите на струг.

Нашата продавница за CNC машини е опремена со целосни комплети CNC машини за струг за да задоволат широк спектар на производствени барања. Работете со Рансом, можете да го доживеете неверојатното Услуги за струг со ЦПУ и примаат висококвалитетни свртени метални или пластични компоненти за брзо прототипирање или производство од мал до голем обем. Започнете го вашиот проект со инстант цитат.


Други написи за кои можеби ве интересира: