Изберете го најдобриот производствен процес помеѓу печат на метал и CNC обработка на метал

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Изборот на производниот процес зависи од дизајнот и количината на делови. Во меѓувреме, постојат многу производни процеси како што се ЦПУ машинаg и метално печат. Во некои случаи, очигледно е кој процес на производство е подобар. Меѓутоа, најчесто се бара да се знае кој пристап би бил посоодветен. Затоа, овде ќе ги истражиме добрите и лошите страни и советите за избор на соодветен метод за саканиот волумен и дизајн.

Основи на печат на метал

Печатењето се однесува на збир на процеси кои се користат за обликување на металниот лим во 2D и 3D, како што е бришењето го сече листот во 2D додека цртањето го деформира листот во 3D. Обично, процесите на печат се вршат со помош на алатки кои се монтирани во преса. Ударот и матрицата се направени за да се свртат поблиску до празно, да се истегнуваат и да се свиткаат металниот лим за да се постигне потребната форма. Во исто време, ако е потребно, може да се направи и пирсинг. Во случај на процеси со голем волумен, металниот лим постојано се напојува со перфораторот и матрицата за да ја добие посакуваната форма преку напредни алатки во низа чекори.

Метал Печатење: добрите и лошите страни

Следниве се најзначајните придобивки од металното печат:

 • Неговата ефикасност на материјалот е висока.
 • Тој нуди повисока стапка на производство.

Покрај придобивките од печат на метал, постојат некои ограничувања поврзани со печат на метал. Така, следниве се ограничувањата што може да го оштетат опсегот на металното печат:

 • Процесот на печат на метал е ограничен само на тенки материјали. Материјалите чија дебелина е поголема од 6 мм тешко се ракуваат со помош на процесот на печат на метал.
 • Потребни се сложени алатки дизајнирани посебно за секој дел што треба да се произведе.
 • Некои материјали не се погодни за печат поради нивната неспоредлива еластичност.
 • Материјалот за отскокнување ги ограничува толеранциите со кои процесот може да продолжи.

Процеси вклучени во CNC обработка на метали

Процесот на обработка вклучува сечење метал од цевки, цврста шипка, палка и лиење за да се добие посакуваната форма. Во повеќето процеси на обработка, работното парче е фиксирано, а над него се вршат различни операции. На пример, мелењето е совршен пример за сечење прави рамнини, додека мелењето и вртењето се цилиндрични процеси кои создаваат цилиндрични геометрии на работното парче.
Истовремено, CNC (компјутерска нумеричка контрола) се однесува на контролирање на машински алати. Во CNC машината, секоја оска на движење е управувана од вретеното директно контролирано од мотори, кои се ограничени на следење на упатствата дадени од списокот со програми со CNC. Следствено, можете лесно да претворите цврст метален блок во вашата посакувана геометрија.

CNC обработка на метали: добрите и лошите страни

ЦПУ станаа клучни во повеќето индустрии, благодарение на нивните огромни апликации. По истата линија, еве некои од значајните предности на CNC машините:
Предности

 • ЦПУ се способни да произведуваат сложени 3D делови додека се земаат предвид тесните толеранции.
 • Не постои ограничување за видот на метал што може да се обработува со помош на CNC. Но, имајте на ум дека некои од нив може да бараат специјализирани алатки и услови за сечење.
 • Најчесто, алатките за сечење што се користат во CNC обработката се потрошни и поевтини од другите алатки што се користат во различни производни процеси, како што е печат на метал.
 • Завршувањето на површината останува бескомпромисно во текот на целиот процес.

Ограничувања
Од друга страна, следниве се недостатоците на CNC обработката:

 • Искористеноста или ефикасноста на материјалот е мала.
 • CNC обработката може да има ниска стапка на производство, во зависност од стапката на отстранување на материјалот.
 • Машинските делови може да бараат дополнителни процеси на обработка пред да профункционираат.

Избор на печат на метал или CNC обработка на метал

Треба да се земат предвид четири клучни фактори:

 • Потребна количина
 • Геометрија на делот
 • Ниво на прецизност и толеранција
 • Природата на материјалот

Оттука, ова се главните фактори што треба да се земат предвид пред да се избере помеѓу печат на метал и CNC обработка. Овде и сега, да кажеме како овие фактори се значајни.

Количини Избор на влијание

Општо земено, печатењето на метал е многу побрз процес од CNC обработката, поради што е прифатено печатењето на метал за производство на делови за кратко време. Како и да е, тоа е можно само кога пресата е подготвена за работа, а големината и дизајнот на алатот се со умерена сложеност. Во спротивно, времето за поставување на метално печат може да биде високо и да достигне часови. Последователно, печатот на метал може да не е соодветен процес. Но, запомнете дека CNC машините може да имаат побрзо време за поставување, иако отпечатоците и програмата за делови се подготвуваат преку датотеката CAD. Рака под рака, трошокот за алати за печат на метал е обично поголем од процесот на CNC обработка.

Алатите за печат на метал се развиени од челик за тврд алат во процес кој може да бара недели. Но, CNC машинските алати обично користат влошки за сечење за еднократна употреба чувани на решетката подготвена за употреба.

Избор на влијанија на геометрија на дел

Некои комплицирани дизајни не можат да бидат печатени. Главите на цилиндрите, блоковите на моторот, куќиштата и телата на вентилите се совршени примери на форми кои не можат да се печат. Слично на тоа, секундарните машински операции може да бидат неизбежни за да се добијат специфични димензии, толеранции и завршни површини.

Спротивно на тоа, CNC обработката има намалени ограничувања во однос на геометријата на делот. Но, повторно, секогаш бара алатка за сечење способна да ги исполни карактеристиките што треба да се обработуваат.

Избор на влијанија на толеранција на дел

Прецизноста на алатките за штанцување и контролата врз квалитетот на материјалот ја подобрија конзистентноста на делот добиена преку металното печат. Сепак, толеранцијата останува таму како предизвик. Но, CNC обработката е доволно способна да се грижи за построги толеранции.

Својства на материјалот

Во случај на печат, металот треба да биде еластичен или податлив за да се избегне пукање. Иако некои метали може да се печат по термичка обработка, многу не се погодни за печат поради нивната екстремна цврстина. Понатаму, дебелината на лимот е уште еден фактор што може да го отфрли металното печат како претпочитан процес бидејќи подебелите листови може да бараат зголемена сила за деформација и пробивање. На крајот на краиштата, му требаат машини со големи димензии и робустен алат.

Алтернативно, предизвик е CNC обработката да се справи со тенки метални листови. Тоа е случај бидејќи изобличувањето во тенките делови од лим станува очигледно под оптоварувањата за стегање.

Завршни зборови

Како заклучок, дизајнирањето делови со голем обем на производство како печати ги намалува трошоците за производство. Соодветно, поголемата искористеност на материјалот или ефикасноста на металното печат помага да се минимизираат трошоците. Тоа е особено значајно кога се работи со поскапи специјални материјали или уникатни легури. Покрај тоа, CNC обработката вообичаено се користи за производство на комплицирани делови кои вклучуваат различни операции за завршување, контрола на завршницата на површината и тесни толеранции.

Контактирајте го Рансом денес и оставете ги нашите инженери да ви помогнат да го направите вистинскиот избор!