Што треба да знаете за делови од месинг за CNC обработка

Месинг CNC обработка
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Дали барате материјал кој се истакнува по механички својства, отпорност на корозија, податливост, спроводливост, па дури и апсорпција на звук? Тогаш најдобро би било да се погледне месинг. Овој уникатен метал ги комбинира сите оние пожелни квалитети во еден единствен, разновиден материјал.

Месингот е супериорна легура на бакар со долга историја на употреба во различни машински апликации. Поради многуте придобивки, тој се разви во важен елемент на претпријатијата специјализирани за производство на компоненти. Месингот често се обработува со помош на CNC овие денови за да се произведе широк спектар на предмети, вклучувајќи месинг запчаници, цевки и фитинзи, лежишта, приклучоци за палење и многу други. Компонентите произведени од месинг како овие се користат во различни области, вклучувајќи механичко, автомобилско, електрични и музички инструменти.

Производство на месинг CNC има неколку предности во однос на другите методи на CNC обработка на метал, што е една од причините зошто е толку голема побарувачка. Оваа статија ќе ве проучи низ шесте предности од користењето месинг за CNC обработка. Исто така, ќе ви помогне да разликувате кои месинг оценки се идеални за вашиот следен потфат.

CNC обработка во месинг

6 главни предности на месинг CNC обработка

Подобро ќе разберете зошто месинг CNC обработка секогаш е во мода со читање на следните совети.

 1. Обработка со голема брзина
  Обработливоста на месинг се смета за толку висока што често се нарекува „100% обработливост“. Отпорноста на смолкнување и високата цврстина на истегнување се некои од механичките карактеристики што ги поседува оваа легура. Кога се обработува со месинг, овие квалитети помагаат да се зголеми брзината на процесот. Според наодите на студијата, производството на месинг CNC е способно за пет до дваесет проценти поголеми од оние на другите техники за обработка на метални CNC.
 2. Прецизна обработка и димензионална стабилност
  Месингот е познат по својата димензионална стабилност, што го прави одличен материјал за производство кој бара строги толеранции. Компонентите од месинг ги задржуваат своите оригинални димензии бидејќи материјалот има низок фактор на деформација и силна отпорност на удар.
 3. Висока компатибилност од работното парче со алатката
  Бидејќи речиси и да нема формирање на чипови при CNC обработка на месинг, количината на абење и кинење на алатите е прилично мала. За CNC обработка, се препорачуваат работни парчиња месинг прачка како материјал на избор. Овие работни парчиња имаат високо ниво на компатибилност со речиси секој вид CNC-алатка за обработка. Продуктивноста во обработката се зголемува кога има помалку триење и кога алатите имаат подолг животен век.
 4. Достапност на бројни оценки на материјали
  Бакар и цинк се двата елементи кои се комбинираат за да се добие месинг во неговата најчиста форма. Месинг може да се легира со различни метали, вклучувајќи калај, алуминиум, олово и железо, за да се направат месинг легури со специјализирани својства. Овие легури од месинг може да се користат во различни примени. Вклучувањето на одредени елементи, исто така, може да резултира со подобрени квалитети, дури и кога само мала количина (помалку од 0,05%) е вклучена во смесата. На пример, трага од калај може да обезбеди легура од месинг со извонредна отпорност на корозивните ефекти на солената вода.
 5. Повисока продуктивност и профит
  Ефикасноста на процесот е зголемена благодарение на CNC обработката на месинг е брз и прецизен метод. Месингот е, во споредба со другите материјали, економски погоден материјал; како резултат на тоа, неговата употреба во машинските материјали обезбедува предности за капиталните инвестиции. Бидејќи алатките што се користат во оваа постапка имаат подолг животен век, трошоците поврзани со нивно редовно менување се намалуваат. Дополнително на тоа, пост-машинските третмани не се неопходни за техниката што се опишува. Комбинацијата на овие елементи резултира со зголемени нивоа на продуктивност и профит.
 6. Месинг CNC обработката е еколошка
  Месинг е легура направена од бакар која ги одржува хемиските и физичките карактеристики на суровиот бакар. Сепак, неколку од својствата се подобруваат кога се користи оваа легура. Како резултат на тоа, материјалот што се користи во овој метод е корисен за животната средина. Дополнително, обработката на месинг CNC не резултира со емисија на отровни гасови или хемикалии во околината. Постапката не создава отпад бидејќи секој отстранет материјал може да се рециклира со стапка од сто проценти. Следствено, ова е еколошки метод на обработка.

Најдобри оценки за месинг CNC обработка

CNC обработката користи широк спектар на легури од месинг, од кои секоја има уникатни квалитети и се однесува на одреден сектор од економијата. Следната табела дава преглед на првите десет легури од месинг што треба да се земат предвид за проектите за CNC обработка:

C230C330C353C360C365C464
Заедничко имеЦрвен месингНиско оловно месингМесинг за гравериБесплатна обработка на месингМесинг плочаПоморски месинг
ОписПосилен од месинг во жолто-златна бојаСодржи релативно мали количини на оловоПознат по тоа што е и отпорен на абење и цврст, додека одржува добра обработливостНајвисока обработливост
Неверојатна сила поради неговата содржина на олово
Именуван по Џорџ Фредрик МунцДобро познат по својата неверојатна толеранција на корозија поради додатоците на калај
ПредностиДобра отпорност на корозија
Одлична обработливост
Може да се работи ладно или топло
Висока отпорност на корозија на вода
Висока јачина
Одлична обработливост

Добра сила
Одлична обработливост (помалку од C360)
Одличен отпор
Исклучителна сила
Одлична обработливост
Добра отпорност на корозија
Исклучителна отпорност на корозија и сила (слично на C464)
Висока обработливост
Голема отпорност на корозија и сила
Може да се работи топло
Прилично до добра обработливост во споредба со C360
НедостатоциМоже да биде чувствителен на корозија при тешки средини
Потребно е чистење и внимателен третман за време на неговата употреба
Чувствителни на високо корозивни услови (киселини)
Тешко заварување
Не е идеален за заварување
Слабо до прилично ладно и топло работење
Содржината на олово може да предизвика пукнатина на површината во некои случаи
Чувствителни на киселини
Можно влијание врз животната средина од олово
Не е погоден за заварување
Ограничена ладна формабилност
Предизвикување структурни пукнатини на површината на легурата
Склони кон децинцификација со текот на времето
АпликацииДекоративни делови, светлосни тела, делови од пегла на пареа, архитектура, накит, прскалкиЦилиндри за напојување, пумпи, облоги, цевки, прајмери за муниција Адаптери, делови за часовници, тркала, спојки, запчаници, стебла на вентилиДелови за машини за завртки, музички инструменти, електрична опрема, водоводни компонентиПрегради, потпорни листови, цевки за кондензатори, разменувачи на топлинаКондензаторни цевки, ракетни компоненти, поморски апликации, абење плочи, сврзувачки елементи, чаури

Завршни зборови

Извонредниот потенцијал го нуди месингот и неговите бројни легури за различни апликации. Месингите обезбедуваат повеќекратни придобивки, вклучително и исклучителна цврстина и можност за одлична отпорност на корозија, покрај тоа што се неверојатно исплатливи во правењето компоненти со употреба на обработка. 

Работете со Runsom за вашите машински делови од месинг

Досега се дискутираше за прегледот и предностите на CNC обработката во месинг. Сега, мора да бидете сигурни дека ќе ги набавите овие услуги за обработка на CNC од компанија на која можете да и верувате за да добиете производи со најдобар квалитет. Рансом прецизност е сигурен снабдувач на Услуги за обработка на ЦПУ и решенија во Кина. Повеќе од десет години, опслужуваме мноштво критични индустрии, вклучувајќи медицинска, автомобилска, поморска, воздушна и многу повеќе. И ние сме умешни во создавањето високопрецизни месинг компоненти со напредни технологии за CNC обработка и широк спектар на оценки на месинг материјали.


Други написи за кои можеби ве интересира: