Топ 6 програми за програмирање CNC за различни нивоа на вештини

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


CNC машините се нарекуваат компјутеризирани нумерички контролирани машини кои работат со препорачаниот CNC програмски софтвер. Главно, CNC софтверот е одговорен за креирање инструкции и програмски кодови што CNC машините или мелниците ги користат за да ја завршат задачата. Повеќето CNC софтвери можат да ја избегнат човечката интервенција додека го оставаат целиот процес совршено автоматизиран, точен, конзистентен и ефикасен. Навистина, на пазарот е достапен широк опсег на софтвер за CNC машини, но допрва треба да се одговори кој софтвер треба да се избере.

Пред да изберете софтвер за CNC машина, треба да се уверат одредени фактори, како што се компатибилноста со оперативниот систем, разновидноста на функции, достапноста на опциите за прилагодување, прилагодливоста на корисниците и поддршката за клиентите. Дополнително, уште еден важен фактор што треба да се земе предвид е цената на CNC програмскиот софтвер. На пазарот има куп софтвери кои се движат од бесплатен до илјадници долари. Помеѓу сите овие софтвери, треба да најдете софтвер кој е вреден и одговара на вашиот буџет.

За да ви го олесниме изборот, споменавме неколку бесплатни и платени CNC софтвери во оваа статија. Ова се најдобриот софтвер за CNC машини достапен на пазарот. Сепак, секогаш е важно да проверите дали софтверот е соодветен за вашата задача или не. Пред да започнеме да го поврзуваме софтверот, да ја погледнеме работата на софтверот за програмирање CNC.

Софтвер за програмирање CNC

Работа на CNC програмски софтвер

Првиот чекор припаѓа на подготовка на дизајн со користење на CAD софтвер. Достапни се повеќе CAD софтвери и можете да го подготвите вашиот дизајн користејќи кој било соодветен CAD софтвер. Овој чекор се нарекува план на вашиот дизајн. Подоцна, овие скици се читаат од CNC рутерите, а на CNC машините им се наредува да дејствуваат според дизајнот CAD што се снабдува со CNC софтверот. Без разлика дали се работи за едноставно или основно парче дрво или сложено, CNC машината ќе го следи дизајнот на напојувањето и ќе ви го направи посакуваниот производ на крајот од процесот.

Откако ќе имате нацрти на вашиот дизајн, можете да го користите софтверот CAM за да го креирате G-кодот за понатамошен процес. Г-кодовите обично се перципираат како најшироко користен CNC програмски јазик кој обезбедува информации за работа на CNC машините. Некои CAM софтвер им олеснуваат на корисниците да го модифицираат G-кодот според барањето, познато како манипулација со G-кодови. Спротивно на тоа, поголемиот дел од софтверот CAM не ја прикажува оваа опција.

Софтверот за контрола на CNC е поврзан со CNC контролерот кој користи специфичен протокол за пренос; веројатно е направено со помош на USB или паралелна порта DB25. На тој начин CNC контролерот се поврзува со централната табла за избивање, која потоа ги пренесува сите инструкции на драјверите, во зависност од дадените информации. Овие двигатели потоа ги обезбедуваат инструкциите за моторот кои го носат процесот до својот крај додека ја контролираат секоја оска и создаваат модели.

Најдобар бесплатен софтвер за CNC машини

Овде разговараме за бесплатен CNC софтвер за програмирање кој е исто така многу корисен:

LinuxCNC - Најдобар CNC софтвер

LinuxCNC

LinuxCNC е еден од најдобрите бесплатни CNC софтвери со отворен код што и служи на индустријата од 1993 година. До сега, овој софтвер е еден од најпопуларните CNC софтвери меѓу професионалците. LinuxCNC е целосно компатибилен со CNC машини со 9 оски, стругови, хексаподи, ласерски секачи, плазма секачи, мелници и 3D печатачи. Софтверот е опремен со различни графички кориснички интерфејси за одредени апликации, како што е екран на допир. Во меѓувреме, софтверот нуди бројни опции и функции за прилагодување, вклучувајќи компензација на секачот и круто прислушување.

Можеби ќе биде идеално ако имате компјутер со компјутерски способности во реално време да го користите овој софтвер за CNC машина. Работи со Linux Kernel со екстензија во реално време. Инсталирањето на овој софтвер на Ubuntu или Debian е прилично лесно преку повеќе начини како Linux Live/Install или користење USB/DVD слики. Освен што е компатибилен со различни хардверски интерфејси за контрола на машината, неговата активна корисничка заедница е уште една значајна придобивка од користењето на овој софтвер. Може да се координирате со различни корисници на Linux, да поставувате прашања и да давате предлози.

Поради широкиот опсег на напредни функции, овој софтвер можеби не е соодветен за почетници. Сепак, откако ќе го научите овој софтвер со цело срце, сигурно можете да го користите погодно.

Триножник – Сè во едно CNC софтвер за програмирање

Триножник

Easel е еден од најдобрите софтвери за програмирање CNC, бесплатен за употреба и понуден од Inventables за CNC машинисти. Со Easel, користејќи една програма, можете да резбате, увезете и дизајнирате, што значи дека не треба да користите никаков CAD и CAM софтвер одделно. Без разлика дали станува збор за работа на едноставни или сложени проекти, Easel има способност да се справи со сите овие работи. Главно, ова е веб-базирана програма која е масовно прифатлива за корисникот и разноврсна CNC софтвер за мелење. Освен тоа, една од најдобрите карактеристики на овој софтвер е неговата можност за генерирање на споделена врска. Може да се сподели со вашата заедница за да ги најдете одговорите на вашите прашања.

Од друга страна, Inventables нуди и „Часови за триножник“ за почетници кои сакаат да го користат овој софтвер. Оваа функција се однесува на можност за учење во заедницата додека се фокусира на развивање на вашите CNC вештини. И покрај тоа што нуди бесплатна верзија, постои Easel pro верзија опремена со напредни деловни функции. Про верзијата на овој производ ве чини $12,99.

GRBL – Сигурен CNC софтвер за програмирање

GRBL

GRBL е еден од бесплатните CNC софтвер кој ја покажува својата компатибилност со најдобрите CNC машини. На пример, софтверот е целосно компатибилен со Vevor CNC 2418 3-Axis и Sainsmart Genmitsu 3018 Pro. GRBL е едноставен софтвер, но сигурен е и дава квалитетни резултати.

Вообичаено, GRBL е софтвер базиран на Arduino и е компатибилен со повеќето Arduino плочи; сепак, Arduino Mega не е дел од него. Во исто време, софтверот е лесен за поставување и употреба, помагајќи ѝ на CNC машината да ја зајакне својата импресивна контрола на забрзувањето и забавувањето.

Напредните параметри на овој софтвер го прават употреблив за експерти. Откако ги научивте основите на овој софтвер, можете да започнете да го користите за да ја подобрите вашата вештина како CNC оператор. Ја зајакнува комуникацијата и е наменет да не се потпира на компјутер со паралелна порта. Во исто време, неколку индустриски и CNC контролери бараат паралелна порта. Друга предност е тоа што се справува со целото време, што значи дека контролорот на машината може да остане компјутерски агностички.

Меѓутоа, во споредба со друг софтвер, GRBL заостанува во некои полиња, како што е ограничена на 3-оската и не поддржува компензација на повратен удар и оска на ротација.

PlanetCNC – Објект за манипулација со Г-код

PlanetCNC

PlanetCNC се чини дека е еден од најдобрите софтвери за CNC рутери, кој доаѓа и со својот персонализиран хардвер. Специјалноста на овој софтвер е неговата способност да се фокусира на манипулација со Г-кодовите. На пример, овој софтвер им овозможува на корисниците да воведат промени во G-кодот и линиите за пребарување и обележувачи во веќе постоечкиот код. Во меѓувреме, поддржува и копирање и вметнување на G-кодови, што е единствена карактеристика во смисла на флексибилност.

Покрај неколку карактеристики на овој софтвер, неговата флексибилна конфигурација (целосно конфигурабилна процедура за промена на алатката) и опциите за симулација го прават совршен за навикнување со многу CNC машини. Нуди синхронизација на вретеното, мерење, сондирање, конзервирани циклуси, контроли на релето и други апликации за CNC машини. Сите овие опции го прават стабилен и робустен софтвер за CNC машина.

Иако софтверот е бесплатен за користење, потребен ви е контролер со валидна лиценца. Одржлив е со оперативните системи Windows, Linux, Macintosh и Raspberry Pi додека увезува различни типови датотеки како Gerber, NC, DXF и PLT/HPGL. Освен префрлање датотеки со помош на паралелни порти, корисниците можат да префрлаат датотеки и преку USB. Истовремено, PlanetCNC има активна корисничка заедница за одличната поддршка што ви овозможува да поставувате прашања и да одговарате на прашањата поставени од други поединци. Во меѓувреме, на своите корисници им нуди API што им овозможува да развиваат апликации.

Универзален испраќач на Г-код – Објект за манипулација со Г-код

Universal G-code Sender (UGS) е исто така еден од бесплатните софтвери достапни на пазарот. И покрај тоа што е бесплатен, овој CNC програмски софтвер ги поседува речиси сите напредни функции потребни за извршување на напредните задачи, покрај тоа што е лесен за употреба. Исто така, бидејќи е лесен за користење и е лесен за користење, овој софтвер стана приоритет на повеќето почетници. Следниве се некои од најзначајните и најистакнатите карактеристики на овој софтвер:

 1. Овој софтвер вклучува извршна сè-во-едно JAR-датотека.
 2. Повратни информации за позицијата на алатката во реално време.
 3. Проценка на времетраењето на процесот.
 4. 3000 линии код за единица за тестирање, заедно со 1000 линии коментари кои го документираат тестот.
 5. Визуелизатор на 3D G-код со шифрирани линии.
 6. Веб-приврзок интерфејс.

Софтверот, исто така, им овозможува на своите корисници да манипулираат со G-кодот за да ги отстранат коментарите, да конвертираат лакови во сегменти на линии, да ги отстранат празнините итн. Додека им го олеснува на корисниците, софтверот е напишан во JavaScript и целосно компатибилен со Windows, Linux, Mac и Raspberry Pi. Но, кога се користи овој софтвер, неизбежно е да се користи со фирмвер кој прифаќа G-кодови за плочата.

Најдобро платен CNC софтвер за програмирање

Заедно со различните видови бесплатен софтвер за CNC машини достапни во потрага, платениот CNC софтвер им обезбедува на корисниците нивните посакувани карактеристики. Според тоа, следниве се некои од најдобро платените софтвери кои CNC поединците широко ги користат:

4 мах - Најдобро за почетници

Newfangled Solutions го разви софтверот. Следствено, серијата Mach е најдобриот CNC софтвер кој ја покажува својата компатибилност со повеќето конвенционални и напредни CNC машини. Најновиот додаток е Mach4, наследник и уште помоќен CNC софтвер од Mach3 рационализиран за едноставни машини од серијата Mach. Сепак, Mach4 е опремен со многу напредни опции, подобрен квалитет и подобра брзина.

Што се однесува до софтверот Mach4 CNC, моментално има две верзии: индустриска верзија и верзија за хоби. За евиденција, индустриската верзија чини повеќе од онаа за хоби. Индустриската верзија поседува широк опсег на напредни функции како што се управување со животниот век на алатката, програмирање со G-код за макро Б, напредна алатка за уредување на GUI и мапирање со завртки.

Mach4 е напреден софтвер за CNC машина со брзи и лесни опции за прилагодување на GUI (графички кориснички интерфејс). Програмерите на овој софтвер експлицитно тврдат дека Mach4 е мејнстримизиран за да покаже флексибилност и одговорност за многу големи датотеки. Во споредба со Mach3, софтверот Mach4 се состои од модуларна архитектура. Може да ги обработува датотеките веднаш и да ги снима на излезот. Додека зборуваме за напредните карактеристики на оваа машина, следниве се некои од најатрактивните карактеристики на софтверот за програмирање Mach4 CNC.

 1. Мах 4 е опремен со „Контрола на движење“ што ја забрзува реакцијата на софтверот за 100 пати, од кликнување на копче до работа на машината.
 2. Има многу подобар и контролиран механизам за повратен удар.
 3. Подобрена способност против газење и роботски натоварувачи.
 4. Асинхроно движење за справување со некоординирано движење.
 5. Софтверот може да се користи за контрола на CNC машината што работи за 6 оски.
 6. Mach4 работи совршено за дупчалки, стругови, мелници, плазма и 3D печатачи.
 7. Тој е целосно компатибилен со компјутерите со Windows поради тоа што е софтвер базиран на Windows.

Цена од 4 мах

Веќе беше дискутирано дека постојат две верзии на овој софтвер: верзијата за хоби и индустриската верзија. Хоби верзијата е поевтина и чини $200, додека индустриската верзија е скапа и чини $1400. Сепак, можете да уживате во бесплатна демо верзија на софтверот со најмногу 500 линии G-код за да можете да го оцените производот.

ТурбоЦНЦ - Евтин, но сигурен софтвер

Слично на LinuxCNC, TurboCNC исто така им служи на CNC ентузијасти со години. Досега, заедницата на активни корисници на софтверот TurboCNC е многу проширена. Изненадувачки, ако сакате да користите TurboCNC, потребен ви е MS-DOS бидејќи софтверот работи на тој оперативен систем. Сепак, го олеснува софтверот да има многу прецизен тајминг, исто како LinuxCNC.

Најдобрата карактеристика на машината е нејзината способност да работи со CNC машините со 8 оски со вклучување на чекор-сервоси и чекор-мотори. Опцијата за конфигурација или издание на кодот додава неверојатна вредност на софтверот. Користејќи ја оваа опција, можете да запрете и рестартирате каде било во рамките на програмата. Освен тоа, софтверот има целосно конфигурирачки IO за контрола на брзината на вретената, заедно со помагање во целосно параметарско програмирање, компензација на повратни удари и способност за нишки со повеќе оски.

Цените на TurboCNC

Иако TurboCNC е платен софтвер, нема да биде тешко за љубителите на CNC да потрошат $60 за да го купат овој неверојатен софтвер за CNC машина. Покрај тоа, тој ја придружува бесплатната поддршка.

Заклучок

Оваа статија го заклучи најдобриот бесплатен и платен CNC програмски софтвер достапен на пазарот, ја претстави разликата помеѓу секој од нив и ги специфицираше нивните посебни карактеристики. Ако сè уште имате прашања во врска со тоа, ве молиме слободно контактирајте го инженерскиот тим на Рансом прецизност.

Ние нудиме широк спектар на производствени услуги, кои се движат од Услуги за обработка на ЦПУ до услуги за кастинг да се сретнам со сите ваши прототипирање и потребите за производство. За да дознаете повеќе за нашите производствени способности, можете посетете ја нашата веб-страница или добие инстант цитат за вашите проекти сега.


Други написи за кои можеби ве интересира: