SLA материјал

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

Стерео-литографија (SLA) може да произведува пластични делови со висока резолуција, висока точност, фини детали, мазни површини. Бидејќи постојат различни смоли за SLA, таа има широка примена во различни индустрии.

Се применуваат стандардни смоли општо прототипирање.

Инженерските смоли имаат одлични механички и термички својства.

Стоматолошките и медицинските смоли се биокомпатибилни.

Леачките смоли ќе остават нула содржина на пепел по согорувањето.

Ќе ги воведеме најчестите SLA материјали, ќе ги сумираме клучните предности на секоја смола и ќе ви ги обезбедиме упатствата што можат да се применат. Со цел да ви помогнеме да ги изберете најсоодветните смоли за вашите специфични апликации.

SLA материјали Преглед

SLA го применува UV ласерскиот систем за зацврстување на течната смола во процесот на печатење, тоа го забележуваме како фотополимеризација. Различни комбинации на мономери, олигемери, фото-иницијатори и други адитиви ќе резултираат со различни својства на смоли.

SLA создава делови во термозацврстени полимери, така што постојат главните предности и недостатоци на обичните SLA материјали.

Предности:

Мазна завршна површина (како мувла за инјектирање)

Фини карактеристики и високи детали

Висока вкочанетост

Недостатоци:

Мало издолжување и релативно кршливо

Не е погоден за надворешна апликација, материјалот се менува по прекумерна изложеност на УВ зрачење

Подложни на лази

Ќе ги понудиме својствата на материјалите на секоја специфична SLA смоли.

Стандардни SLA смоли

Стандардна смола

Стандардните смоли се користат за производство на делови со висока вкочанетост, висока резолуција и мазна површина. Тоа е идеален материјал за прототип на апликации. Бојата на смолата влијае и на нејзините крајни својства, како на пример сивата боја е посоодветна за фини детали, додека белата смола за помазна површина.

Соодветни апликации: концепт моделирање, брзо прототипирање, уметнички модели.

Предности:

Фини карактеристики и високи детали

Мазна завршна површина

Најекономичен материјал

Недостатоци:

Ниско издолжување и кршливи

Ниска јачина на удар

Ниска температура на отклонување на топлината

Проѕирна смола

Проѕирните смоли имаат слични механички својства како стандардните смоли, покрај тоа, овие материјали можат да бидат пост-обработени до ниво на оптичка транспарентност.

Апликации: внатрешни карактеристики покажуваат, LED куќиште.

Предности:

Фини карактеристики и високи детали

Мазна завршна површина

Транспарентен

Недостатоци:

Ниско издолжување и кршливи

Ниска јачина на удар

Не е погоден за надворешна апликација, материјалот се менува по прекумерна изложеност на УВ зрачење.

Инженерски SLA смоли

Инженерските смоли имаат слични својства како пластиката вбризгувана, таа обезбедува широк избор на материјали за прототипирање, тестирање и производство. На сите инженерски смоли им е потребно пост-стврднување со УВ систем за да се постигнат максималните механички својства.

Цврста смола (како ABS)

Цврста смола е создадена за материјали за нанесување со висока отпорност на стрес и напрегање. Овие делови од смола имаат цврстина на истегнување од 55,7 MPa и модул на еластичност од 2,7 GPa. Широко се користи за производство на цврсти и отпорни на кршење делови, функционални прототипови.

Апликации: функционални прототипови, механички склопови.

Предности:

Висока вкочанетост

Одлична отпорност на циклично оптоварување

Недостатоци:

Не е погоден за делови од тенки ѕидови

Ниска температура на отклонување на топлината

Ниско издолжување и кршливи

Издржлива смола (слична на ПП)

Издржливата смола има слични механички својства како полипропиленот (PP), таа е отпорна на абење и флексибилна. Обично се применува за производство на делови со висока флексибилност, ниско триење и мазна површина. Посоодветно е за прототипови на производи за широка потрошувачка, прицврстување и делови со ниско триење.

Примена: функционални прототипови, производи за широка потрошувачка, делови со мало триење и слабо абење.

Предности:

Висока отпорност на абење

Флексибилност

Висока отпорност на удар

Недостатоци:

Не е погоден за делови од тенки ѕидови

Ниска цврстина на истегнување

Смола отпорна на топлина

Смолата отпорна на топлина е најдобрата опција за делови со висока термичка стабилност, кои можат да работат на високи температури. Овие смоли ќе се расипат на температура помеѓу 200 и 300 ℃, така што ние секогаш ги нанесуваме овие смола за да произведеме тела отпорни на топлина, прототипови на мувла, алатки за леење и термичко формирање.

Апликации: прототипови на мувла, алат за лиење и термоформирање.

Предности:

Висока температура на отклонување на топлината

Мазна завршна површина

Недостатоци:

Ниско издолжување и кршливи

Не е погоден за делови од тенки ѕидови

Смола слична на гума

Смолата слична на гума ги симулира својствата на гумата како мека на допир, овој материјал има низок модул на истегнување, големо издолжување. Посоодветно е деловите да бидат свиткани или компресирани. Секогаш се применуваше за делови со ергономски карактеристики и склопување со повеќе материјали, како што се пакувања, печати, прототипови за носење, рачки, рачки.

Примена: прототипови за носење, склопување со повеќе материјали.

Предности:

Висока флексибилност

Ниска цврстина

Висока отпорност на удар

Недостатоци:

Не е погоден за делови од тенки ѕидови

Карактеристиките на материјалите се деградираат откако ќе се изложат на УВ зрачење

Потребна е голема структура за поддршка

Помалку механички својства од вистинската гума

Смола наполнета со керамика

Керамички полнети смоли (Rigid resins) се полни со стакло или други керамички честички, кои имаат висока крутост и цврстина со многу мазна завршна површина. Цврстите смоли имаат добра термичка стабилност и отпорност на топлина, висок модул и низок лази, но повеќе кршливи. Овие смоли се исто така погодни за тенки ѕидови и мали карактеристики.

Апликации: калапи, сложувалки, тела

Предности:

Висока вкочанетост

Погоден за фини карактеристики

Средна отпорност на топлина

Недостатоци:

Кршливи

Ниска јачина на удар

Стоматолошки & Медицински SLA смоли

Прилагодена медицинска смола (класа I био-компатибилна)

Био-компатибилни смоли од класа I се применуваат за прилагодена медицинска опрема, како хируршки водичи. Овие делови од смола може да се стерилизираат со пареа со автоклави за примена во операционата сала.

Апликации: хируршки помагала и апарати

Предности:

Висока прецизност

Мазна завршница

Краткорочна употреба

Недостатоци:

Средна отпорност на абење и фрактура

Стоматолошка биокомпатибилна смола (класа IIa биокомпатибилна)

Оваа смола е специјална за долгорочни ортодонтски апарати, може да биде во контакт со човечкото тело една година. Неговата висока отпорност на фрактура и абење е совршена за производство на тврди шини или држачи.

Апликации: долгорочни стоматолошки апарати, тврди цепнатинки, држачи.

Предности:

Висока точност

Висока отпорност на фрактура и абење

Недостатоци:

Висока цена

Castable SLA смоли

Леачка смола за накит

Оваа смола ќе обезбеди остри детали и мазна завршница за завршните делови, ќе изгори чиста без пепел или остатоци. Лејната смола може да овозможи производство на делови од дигитален дизајн до инвестициско лиење со еден 3Д печатен дел. Погоден е за накит, мали и сложени компоненти.

Примена: производство на накит, инвестициско лиење.

Предности:

Фини карактеристики и високи детали

Нема содржина на пепел по согорувањето

Недостатоци:

Ниска отпорност на удар и абење

Потребна е пост-обработка