Сè за премачкување во прав

Дел за премачкување во прав
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Ако сте проблематични со издржливоста на течната боја и краткиот животен век, прашкастата облога е идеална алтернатива и решение за вас. Меѓутоа, за процесот на нанесување на премазот во прав се неопходни внимателен пред-третман и електростатско полнење што се користи за прилепување на пигментираната обвивка на површината. Понатаму, пудрата носи дополнителна заштита од неколку фактори. Ја подобрува визуелната и естетската привлечност, што го прави идеална опција за неколку индустрии.

Што е облога во прав?


Облогата во прав вклучува нанесување на сув прав на електростатички наполнета површина. Облогата во една апликација е подебела од една апликација на течна боја. Електростатското полнење се нанесува за да се одржи секоја честичка од облогата на местото на површината. По нанесувањето на прашкаста облога, облогата се стврднува на предметот. Целиот процес е интензивен за подготовка и премачкување на површината и со тоа се претпочита пристап за нарачки на големо.

Состојки за премачкување во прав

Постојат неколку состојки вклучени во мешавината што прави премази во прав. Основниот елемент е полимерна смола, со дополнителни елементи додадени за други специфични цели. Тие вклучуваат состојки за подобро лекување, состојки за пигментација и модификатори на протокот. Овие елементи додаваат боја на облогата и ја прават заштитена површина од неколку природни услови по стврднувањето.

Различни видови премази во прав

Прашкаста облога генерално постои во два вида. Станува збор за термопластична прашкаста облога и термореактивната прашкаста облога. И двете се разликуваат по начинот на лекување и својствата што ги носат.

Термопластичен премаз во прав

Во термопластичната обвивка во прав, облогата се топи и лета кога се загрева. Во текот на овој процес, тој го одржува својот хемиски состав, дури и по зацврстувањето. Останува поотпорен на удари во готовиот производ. На термопластичната прашкаста облога не му треба циклус на стврднување. Сепак, потребен е процес кој одзема многу повеќе време со високи температури потребни за да се стопи доволно за да тече рамномерно по површината. Друг резултат од тоа што не е подложен на процес на стврднување е тоа што може да се омекне за повторно да се стопи на високи температури. Сепак, компаративно, овој процес на апликација бара многу подебело мелење и не обезбедува најдобар визуелен изглед.

Термосетирање во прав

Овој процес вклучува хемиска промена, која е неповратна со сите средства, што резултира со издржлив, зацврстен слој. Преку процес на термозацврстување, облогите ќе се стопат и ќе течат кога ќе се загреат. Сепак, за разлика од термопластични премази во прав, нивната хемиска структура се менува за да формира вкрстени врски со различен хемиски состав од она што првично беше присутно во основната смола. По стврднувањето на облогата, промените стануваат трајни и не се топат при интензивни температури. Покрај тоа, овие премази, бидејќи се позацврстени, се и поотпорни на гребење во споредба со термопластиката. Филмовите развиени во термореактивните премази во прав се потенки, што ги прави визуелно попривлечни. Сепак, материјалот станува кршлив и склон кон пукнатини во дебели слоеви.
Конечната одлука за избор помеѓу двете зависи од тоа за која намена ви се потребни премази во прав. Ајде да погледнеме во некои од случаите на употреба околу премази во прав.

Различни употреби на премачкување во прав

Постојат многу апликации за премази во прав во неколку индустрии, вклучувајќи ги автомобилската, воздушната, производството и други сектори каде што пазарот сака трајна завршна обработка на нивните производи. Термопластичните премази во прав имаат главна рака во секојдневните функционални примени, како што се кујнски прибор и држачи за машини за миење садови, мебел за игралишта, столбови за светло и цевки. Од друга страна, премазите во прав со термостати многу се претпочитаат за употреба во различни апликации, како што се производите што се користат во тревниците и градините, со инкорпорирање на косилки, лопати и друга градинарска опрема. Други апликации вклучуваат мебел, оградување и фасади на згради.

Работење на премаз во прав

За лепење на прашокот на површината на производот, прво се користи електростатички процес, а потоа процес на стврднување. Во меѓувреме, се користи подлога отпорна на топлина за лесно да се дозволи деловите да подлежат на високи температури за да се постави облогата. Претежно, производите се изработени од метал обложен со овој финиш, кој е генерално отпорен на топлина и лесно опстојува во текот на целиот процес.

Лепење на површини

Кога се користат електростатски апликации за површини, металните компоненти се заземјуваат. Честичките во прав се инертни. Сепак, тие добиваат електростатско полнење додека честичките се пренесуваат низ пиштоли за прскање, кои ги прскаат на површината на производот. Монтирањето на електродата во пиштолите е местото каде што се јавува електростатско полнење на честичките од прав. Честичките се прскаат на заземјената метална површина, прилепувајќи се на површината поради полнењето. Овие честички подоцна се стврднуваат, зацврстувајќи ги во густо спакувана обвивка што се топи и се става да заврши.

Алтернативен метод кој не е вообичаен во практиката е стврднувањето флуидизирано корито. Процесот вклучува загревање на делот, а потоа потопување на загреаниот дел во слој со прашкаст слој. Овде, топлината ги топи честичките во облога што рамномерно ја покрива целата површина. Тоа не е практичен процес за метали; сепак, работи за термопластични премази и неметални материјали.

Заштита на површините од корозија

Густата површина произведена со нанесување на издржлива прашкаста обвивка над делот генерално го прави отпорен на удари и гребнатини. На крајот, оваа карактеристика ја прави ефикасна бидејќи на премазите во прав генерално не им требаат допири и поправки поради оштетувањата кои се распаѓаат или избледуваат. Обезбедената боја е долготрајна и исто така добро прилагодена за екстремни средини.

Чекори вклучени во облогата во прав

Постојат неколку чекори вклучени во облогата во прав. Секој од нив додава начин да помогне да се осигура дека завршницата е успешна, долго трае и обезбедува издржливост за вашите специфични апликации.

Минирање

Процесот на минирање служи како чекор за отстранување на сите неоргански загадувачи кои би можеле да го попречат процесот или да го намалат квалитетот на облогите. Тие вклучуваат елементи како што се заварување, ласерска скала или 'рѓа. Минирање се врши и за претходно завршени површини. Абразиви се користат за гребење на боја, други завршни слоеви, 'рѓа или други форми на корозија. Дополнително, се обезбедува подобра адхезија на прашкаста облога кога површината не содржи контаминација.

Предтретман

Предтретманот се однесува на еден од најважните чекори вклучени во процесот на премачкување во прав. Тоа е многу критична фаза, поради што е поделена на метод на предтретман во четири чекори.

  • Алкално чистење

Алкално средство за чистење ги отстранува органските елементи, како што се органските течности, маслото и загадувачите од прашина. По чистењето со алкално средство за чистење, површините се исплакнуваат двапати за да се отстранат сите преостанати остатоци и да се прочисти површината од преостанатите хемикалии за чистење.

  • Апликација за железо фосфат

Последователно, делот се подложува на нанесување на железен фосфат, што се постигнува за да се подготви површината на производот да биде поефикасна во адхезијата на прашкаста облога. Освен тоа, го прави производот да има подобрена отпорност на корозија. По процесот, се вршат двојни плакнења за да се отстрани преостанатиот железен фосфат на површината на производот.

  • Обратна осмоза

Се прави последно плакнење, што е плакнење со вода со обратна осмоза, постигнато специјално за отстранување на преостанатите раствори, остатоци или загадувачи од површината. На крајот на краиштата, овој чекор гарантира дека финалниот производ е чист квалитет и без загадувачи.

  • Апликација за заптивач на циркониум

За покривање на површината се користи циркониумски запечатувач без хром. Откако овој слој ќе се исуши и ќе ја запечати површината, производот станува подготвен за следните фази на премачкување во прав.

Прајмер

Прајмерите што се нанесуваат на површината пред облогата во прав обично се сметаат за изборни. Сепак, тоа е препорачливо бидејќи ги носи своите предности. За метални производи како што се оние направени од алуминиум или челик, може да помогне финишот да опстои до четири пати подолго од површините што не се подготвуваат. Оттука, ви препорачуваме да размислите за грундирање на алуминиумски или челични делови планирани за надворешна употреба.

Маскирање

Маскирањето се прави за да се спречи премачкување на одредени области на производот. Обезбедува дека овие области се заштитени од премачкување во прав и обезбедува чисти навои и обработени области.

Облога

Процесот на обложување може да се изврши на еден од двата можни начини. Автоматски систем или професионален финишер се користи за прскање на наполнета прашкаста облога врз заземјените метални делови. Облогата, наполнета со статички, потоа се залепи на површината поради електростатските врски.

Лекување

Процесот на стврднување вклучува топење на смолите во форма на прав, што им овозможува да се зацврстат и да формираат издржлив слој. Различните фактори на процесот на стврднување, како што се времето на процесот и температурата што треба да се постави, се според саканата дебелина на облогата, каков материјал се користи во подлогата, големината на производот и разни други фактори. Покрај тоа, овие фактори се користат за прецизно пресметување на потребното време на стврднување. По процесот на стврднување, деловите се ладат и се оставаат да се зацврстат, по што се пакуваат и подготвени за испорака.

Завршни зборови

Додека се зема предвид сè, завршните облоги во прав ги имаат сите карактеристики да бидат идеален избор во однос на производството на метал, брзото прототипирање и други поврзани процеси на завршна обработка. Без сомнение, дава прекрасни резултати во широк опсег на метални делови или производи, и нема ограничување за засенчување или завршна обработка што можете да ги постигнете. Не само тоа, туку неговата економичност дополнително го прави прониклив избор за вашиот следен дизајн на производот. Но запомнете, никогаш не пропуштајте да контактирате со експерт денес за вашите професионални услуги за доработка.