Обработка на пост за SLS делови

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

SLS деловите имаат висока точност и добра цврстина, што секогаш се применува за функционални делови. Меѓутоа, поради природната фузија на прав во SLS, SLS деловите обично имаат прашкаста и зрнеста завршна површина. Значи, техниките за постобработка се достапни за да се зголеми завршната обработка на површината, а трошоците обично се применуваат за да се подобрат перформансите.

Постојат вообичаени методи за пост-обработка на SLS како што следува:

Финиш типВизуелен рангТолеранцијаБрзина
СтандарденСиромашнитеВисокоВисоко
Медиумски пад и вибро лакОдличноСредноСредно
БоењеСредноВисокоСредно
Спреј боја и лакирањеОдличноСредноСредно
ВодонепропустливостСредноСредноСредно
Метална обвивкаОдличноСредноНиско

Стандардна завршница

Ова е најчестата завршница за SLS делови. Компримираниот воздух се користи за отстранување на сите делови од форма на прав откако ќе заврши печатењето, а потоа нанесете минирање со пластична монистра за да го исчистите секој несинтеруван прав што се лепи на површината. Овој финиш е груб како шкурка со среден гриз или малку мат зрнеста, што е најдобра подготовка на површината за боење или лакирање.

Финиш типПредностНедостаток
Стандардна завршницаЗаедничка завршница поинаку наведена

Висока точност како целокупната геометрија

Ниска цена
Материја, зрнеста површина

Ограничена опција за боја (обично бела)

Медиумите паднаа & Вибро полски

Медиумски свртен или вибро-лак се нанесуваат за SLS делови, со цел да се полираат деловите во помазна текстура на површината. Малите керамички чипови во ролна може да вибрираат на делови и да ја нагризат надворешната до полирана површина. За да има помал ефект врз димензиите на деловите и да добиете заоблени остри рабови. Сепак, не е погоден за делови со фини детали и сложени карактеристики.

Финиш типПредностНедостаток
Медиумски пад и вибро лакОдлична мазна површина

Повеќе делови во еден процес

Отстранете ги острите рабови
Несоодветни за деликатни карактеристики

Отстранете ги острите рабови со негативен ефект врз геометријата на делот

Боење

Боењето е најисплатливиот начин за боење на SLS делови, порозноста во SLS деловите е совршена за боење. Во овој процес, SLS деловите се потопуваат во бања со топла боја со широк опсег на достапни бои, оваа бања во боја ќе гарантира целосна покриеност на внатрешната и надворешната површина. Сепак, типичната боја продира само во делови со длабочина од 0,5 mm, што значи дека континуираното абење ќе ја изложи оригиналната боја на прав на површината.

Финиш типПредностНедостаток
БоењеШирок спектар на бои

Никогаш не влијаејте на димензиите на деловите

Повеќе делови во еден процес

Ефтино Погоден за сложени геометрии
Длабочината на пенетрација на боење е само 0,5 mm

Не сјаен финиш

Боја со спреј & Лакирање

SLS деловите може да се обојат со спреј или да се обложат со лак. Овие процеси ќе ги направат деловите на површина со различни завршетоци, како висок сјај или метален сјај. Облогата со лак може да ја подобри тврдоста на површината на деловите, отпорноста на абење, водонепропустливоста и да ги ограничи ознаките или дамките на површината на деловите. Поради природата на порозните делови на SLS, препорачуваме да нанесете 4-5 тенки слоеви наместо 1 дебел слој. Ова ќе го зголеми времето на сушење на бојата и ќе ја намали веројатноста за движење на бојата.

Финиш типПредностНедостаток
Спреј боја и лакирањеПодобрете ги механичките својства

Подобрете ја УВ заштитата

Сјајна мазна површина со боја или јасна
Работно интензивно

Влијание на вкупните димензии

Потребна е добра подготовка на површината

Водонепропустливост

Нормалните делови на SLS имаат одредена вродена водоотпорност. Облогата секогаш се нанесува за да се подобрат овие својства. Силиконите и винил-акрилатите се потврдени за значително подобрување на овие својства, додека полиуретанот (PU) не се препорачува. За целосна отпорност на вода, потребен е метод на натопување.

Финиш типПредностНедостаток
ВодонепропустливостДополнително ја подобрува водоотпорноста

Подобрете ја механичката сила
Дебелиот слој влијае на целокупната точност

Метална облога

Позлата може да се примени на делови од SLS, не'рѓосувачки челик, бакар, никел, злато и хром можат да се таложат на површината на деловите, со цел да се зголеми силата, електричната спроводливост во заштитните апликации. Деловите се чистат и на површината се нанесува проводен слој, а потоа деловите поминуваат низ традиционален процес на метално обложување.

Финиш типПредностНедостаток
Метална обвивкаПодобрете ја силата и функционалноста

Одличен естетски изглед

Дел спроводливост

Одлична завршница на површината
Зголемете го времето на носење

Зголемете ја цената во голема мера

Високо ниво на вештина

Ограничен број на метали