Улогата на позлата

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Позлата со никел е електролитско таложење на никелната обвивка на подлогата. Позлатата со никел е единствена мешавина која работи и за отпорност на абење и за отпорност на корозија. Се користи и за цврстина, подмачкување и магнетни цели. Освен тоа, може да го подобри сјајот, сјајот и привлечноста. Исто така, има добри лепливи карактеристики за последователни слоеви на обложување, така што никелот често се користи како „подвлакно“ за други премази како хром и алуминиум.

Вообичаено е мазно и со сив изглед кога се користи во инженерски операции. Никелот работи како дифузна бариера за други метали како злато и сребро, спречувајќи миграција на подлогата кон горниот слој. По истата линија, во оваа статија, ќе разговараме за видовите на обложување со никел во различни индустриски процеси, заедно со неговите апликации - продолжете со читање за да дознаете повеќе.

Кратко објаснување за позлата

Постапката на обложување на никел на метален предмет е позната како позлата. Тоа може да се однесува на галванизација со никел или позлата без електроника. Методот на галванизација на тенок слој од никел на метален предмет е познат како галење со никел. За споредба, позлата со никел без електроника е авто-каталитички процес кој депонира никелна обвивка на подлогата.

За разлика од галванизацијата, не е потребна електрична струја за да се движи низ растворот за да се создаде депозит. Позлата со никел без електроника нуди предности во однос на галванизацијата. Методот останува без проблеми со густината на флуксот и напојувањето, дава рамномерно таложење независно од обликот на работното парче и може да се таложи на непроводливи површини со правилен катализатор пред плочата.

Никелната облога може да се нанесе на сите широко користени метали и легури. Подлогите вклучуваат бакар и бакарни легури, пластика, цинк и алуминиумски легури, месинг и, на крај, нелегиран и нисколегиран челик. Пред обложување со никел, подлогата мора да биде без масло, бигор, оксид или маст. Освен тоа, специфичните подлоги како цинк, нерѓосувачки челик, алуминиумски легури и пластика треба да поминат низ специјализирани пред-третмани пред постапката за обложување со никел.

Видови на позлата

Овде разговараме за најкористените типови на никел:

Никел галванизација

Позлата е процес кој вклучува нанесување на тенок слој од метал или метална легура за да се променат физичките или техничките аспекти на површината на предметот што се обложува. Овие својства може да вклучуваат електрична спроводливост, изглед, издржливост и перформанси.

Техниката на галванизација со никел значително напредуваше во изминатите педесет години, имајќи го предвид ефикасното производство на широк опсег на индустриски премази за функционални и декоративни примени. Електрополираниот никел има комерцијално значење, со до 150.000 тони депонирани на глобално ниво секоја измината година. Оваа обемна примена ги покажува поволните квалитети и приспособливоста на овој метал како материјал за обложување. Способноста да се приспособат својствата и изгледот на никелот за индивидуални цели е уникатен аспект на галванизацијата, постигнат со менување на составот на електролитот и работните параметри.

Електрополираниот никел има широка примена. Генерално се користи за подобрување на употребливоста, вредноста и естетската привлечност на готовите производи како што се производите за широка потрошувачка. Не само што го има тоа, туку и никелните облоги ги подобруваат физичките карактеристики на различни делови и компоненти, како што се отпорност на абење, отпорност на топлина и отпорност на корозија. Многу критични примени на галванизацијата со никел служат за две цели. Тие вклучуваат обезбедување подобра отпорност на корозија и други функционални својства и обезбедување светла, привлечна завршница.

Сè поголемата примена на издржливи облоги од никел-хром на пластика и алуминиумски компоненти е еден од највпечатливите и неодамнешни откритија во обложувањето со никел. Светли, сатенски, црни и бисерни облоги се познати по компонентите на мотоцикли, автомобилски и комерцијални возила, заедно со чешми или славини и опрема за бањи, метален мебел, тела за врати и кабинети, апарати и електроника за широка потрошувачка.

Позлата без електроника

Позлата со никел без електроника вклучува обложување на никел на површина со регулиран хемиски процес или редукција, што не зависи од применетата струја. Оттука, дури и кога се нанесува облогата на предмети со комплицирани форми, таа останува неверојатно конзистентна и униформа. Хард дисковите се вообичаена апликација за компјутери. Сепак, други примери се метализирање на пластика за галванизација, цилиндри за сопирачки за автомобили, вентили, пумпи и разни инженерски производи.

Позлата со никел без електроника се однесува и на отпорност на абење и на корозија со исклучителна адхезија на сите метали. Покрај тоа, оваа техника вклучува метали со мала тежина, како што е алуминиумот, кој станува популарен во воздушната и автомобилската индустрија поради неговата мала тежина.

Овие премази се најдобриот избор за спречување на корозија на основните материјали и елементи во тешки средини. На пример, тие ги вклучуваат материјалите во системите за гориво за автомобили, делови од менувачот, турбополначите и системите за сопирање. Се користи во авијацијата за обложување на електрохидраулични серво вентили, држачи за мотори, сечила на компресорот, опрема за слетување и други критични компоненти.

Електроформирање

Електроформирањето алудира на неопходен индустриски процес кој користи никел сулфонат и никел хлорид. Во суштина, тоа е техника на производство на адитиви која вклучува електродепонирање на никел на претходно формирана мувла или шема наречена мандрела. Последователно, мандрелата се елиминира, оставајќи производ од никел кој совршено се совпаѓа со текстурата и обликот на оригиналната подлога. Нејзините различни апликации вклучуваат печати за ДВД-а и холограми, ЦД-а, ротирачки екрани за печатење текстил, радарски бранови водичи, никел пени за батерии, поштенски марки и официјални документи, безбедносно печатење за банкноти итн.

Примени на позлата

Во овој дел, ќе разговараме за неколкуте примени на обложување со никел во различни индустрии:

Позлата во монети

Позлата со никел што се користи во ковањето пари испорачува сјајна, атрактивна и долготрајна валута во „сребрена боја“. Сребрената кованица обично се однесува на никелизиран челик за да им ја пренесе својата вредност на граѓаните преку својот светол и полиран изглед. Владите и ковачниците уживаат во ниската цена на никелните површини кои земаат отпечатоци од боја за фина јасност и детали кои несомнено ќе траат со децении. Во меѓувреме, производителите и операторите на автомати се потпираат на магнетниот потпис на никелот за да ја автентицираат валутата на монетата и да дозволуваат само правни трансакции. Кога монетите ќе го завршат својот животен век, никелот и челикот се враќаат и се рециклираат и повторно се користат.

Позлата во автомобилската индустрија

Никелното обложување е широко употребувано во автомобилската индустрија, каде што позлата и обложувањето се значителен дел од нивните процеси. Иновацијата во облогата во автомобилскиот сектор постојано расте, а никелот станува неопходен за безбедност и издржливост. Обложувањето на никел на пластични и алуминиумски делови обезбедува значителни козметички и долговечни придобивки. Позлата со цинк-никел е исклучителна во спречувањето на корозија, како на пример против прскање со сол, и има огромна побарувачка за автомобилски сврзувачки елементи, завртки и други компоненти. Се користи во хидраулични системи, вратила во различни елементи на моторот, паркирни сопирачки и автоматски менувачи.

Облога со високи перформанси - Авто индустрија

Веќе утврдивме дека автомобилската индустрија има голема побарувачка за никел; сега, ајде да се нурнеме зошто никелот им е префериран слој. Индустријата е прилично пребирлива, особено при изборот на соодветни премази за да се обезбеди најдобра отпорност на корозија и абење. Позлата со цинк-никел се користи за апликации кои бараат значителна отпорност на корозија и топлина со најнезначителна дебелина на нанос. Затоа, тој е најпосакуваниот материјал во автомобилскиот сектор за премази со високи перформанси на сврзувачки елементи, завртки и компоненти на сопирачките. Цинк-никел слој обично се состои од 12-15% никел, кој исто така може да се користи на алуминиумски и магнезиумски подлоги, станувајќи сè поважен во автомобилската индустрија.

Позлата за пластика

Никелната обвивка на пластичните лајсни акрилонитрил бутадиен стирен (ABS) обезбедува исклучителна издржливост за повеќекратни апликации. Тие опфаќаат автомобили, стоки за малопродажба, хардверски материјали за градежници, чешми, електронска опрема и повеќе апликации кои бараат сјајни завршетоци.

Позлата во воздухопловната индустрија

Воздухопловниот сектор ги има најстрогите технички стандарди за безбедносни и доверливи карактеристики. Индустријата се придржува до строгите стандарди за сите материјали, облоги вклучени во развојот на артиклите и процесите на одржување на авијациските компоненти, кои се подложени на опширно тестирање и валидација пред нивната употреба. Позлата заснована на никел е од витално значење во воздушните апликации поради неговите уникатни функционални квалитети, вклучувајќи висока адхезија, цврстина, заштита од корозија, отпорност на абење и ерозија и конзистентна дебелина на слојот, дури и за сложени компоненти. Како резултат на тоа, облогите од никел, никел без електроника и цинк-никел стануваат се попопуларни во воздушниот сектор за безбедност и перформанси.

Одржување на авиони на лице место

Одржувањето на авионот на лице место вклучува обложување со никелна четка, специјализирана процедура за галванизација на компонентите на машината на лице место. Оваа постапка може да се примени со мобилни уреди донесени на локацијата на авионот, наместо да се вадат и влечат деловите во индустриска постројка. Тоа може да резултира со значителни заштеди на трошоците за одржување на авионите. Технологијата е широко користена во воздушната, особено за одржување на опремата за слетување.

Позлата во електрониката

Позлатата со никел најчесто се користи во електронските делови и компоненти. Со постојано зголемување на побарувачката за електроника низ целиот свет, стана подеднакво важно да се изврши обложување со никел на електронските компоненти за да се обезбеди безбедност и издржливост. Слично е од клучно значење во безбедносните критични апликации каде што доверливоста е од витално значење, а неуспехот би имал катастрофални ефекти како што се автомобилите, возовите, авионите и енергетскиот сектор. Широко се користи во електронски конектори, микропроцесори, контакти и интегрирани кола (ICs) за да се обезбеди функционалност и доверливост. Бидејќи критериумите за таквите компоненти се строги, обложувањето со никел е критично во секторот електроника, отпорно на корозија, има добра способност за лемење, формирајќи преграден слој за да се спречи миграцијата на металот и помага во спречувањето на „мустаќите“ кои предизвикуваат кратки споеви.