Материјали за вбризгување

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Калапи со инјектирање е погоден за широк спектар на пластика. Како и во Runsom, обезбедуваме различни материјали со клучни карактеристики за вашите специјални проекти за калапи со инјектирање. Дополнително, ви служиме и со стандардни завршетоци на површините за различни делови со вбризгување.

Материјали за вбризгување

Сите термопластики можат да се применат за обликување со инјектирање, а некои термосети и течни силикони исто така можат да бидат компатибилни со процесот на шприц. Овие термопластици може да се зајакнат со влакна, гумена пластика, минерална или отпорна на пламен, со цел да се изменат нивните физички карактери. Како што се мешањето на пластичните пелети со фиберглас во сооднос од 10%, 15% или 30%, ќе доведе до поголема вкочанетост за обликуваните делови. Ќе ги претставиме нашите вообичаени материјали за калапи со инјектирање како што следува:

Полиетилен

Кратенка како PE, овој лесен термопластик има добра јачина на удар и отпорност на временски услови, што е најпогодно за апликации на отворено.

Полипропилен

Кратенка како ПП, ова е најчестата пластика во обликувањето со инјектирање, има одлична хемиска отпорност. Оваа пластика е достапна за апликации без храна, но не е погодна за механички апликации.

ABS

Како што знаеме, ABS е вообичаен термопластик во апликациите за калапи со вбризгување, има висока отпорност на удар, ниска цена и густина, но е ранлив на растворувачи.

Полистирен

Кратенка како PS, оваа пластика е достапна за безбедни за храна апликации со ниска цена, но не е погодна за механички апликации.

Полиуретан

Кратенка како PU, оваа термопластика има висока јачина на удар, добри механички својства и цврстина, најпогодна е за калапи делови со дебели ѕидови.

Најлон

Кратенка како PA6, оваа инженерска термопластика има одлични механички својства, висока хемиска и отпорност на абење, но е подложна на влага.

Поликарбонат

Кратенка како PC, има најголема јачина на удар, висока термичка отпорност, отпорност на временски услови и цврстина. Оваа пластика може да биде обоена или транспарентна.

PC/ABS

Оваа пластика е мешавина од поликарбонат и ABS, има висока јачина на удар, одлична топлинска стабилност и висока вкочанетост, но е ранлива на растворувачи.

ПОМ

POM е мешавина од ацетал и делрин, тоа е популарна инженерска термопластика. Оваа пластика има висока јачина, висока вкочанетост, отпорност на влага и самоподмачкувачки својства, но е склона да се искривува во процесот на вбризгување.

ЅИРНЕТЕ

Оваа инженерска пластика со високи перформанси има одлична цврстина, топлинска и хемиска отпорност, таа обично се применува за замена на метални делови.

Силиконска гума

Овој термосет има одлична отпорност на топлина и хемикалии со прилагодена цврстина, достапен е за безбедни за храна и медицински апликации.

Фиберглас е вообичаен додаток за подобрување на вкочанетоста на деловите кои се обликувани со инјектирање, може да се меша со пластични пелети во сооднос од 10%, 15% или 30%, што резултира со различни механички својства.

Покрај тоа, бојата е уште еден додаток за создавање пластични делови во различни бои во сооднос од 3%. Нашите стандардни бои вклучуваат црвена, зелена, жолта, сина, црна и бела. Ние исто така обезбедуваме сопствени бои за вашиот уникатен проект.

Површински завршетоци

Површинските завршетоци се користат во обликувањето со инјектирање за козметички цели и технички потреби. Грубоста на површината може драматично да влијае на животниот век на лизгачките делови како обичните лежишта. Повеќето делови од калап со инјектирање не се обработуваат пост-обработени, но шуплините на калапи може да се завршат на различни степени. Се забележува дека грубата површина ќе го зголеми триењето во процесот на исфрлање, па затоа е потребен поголем агол на влечење. Ја прикажуваме нашата заедничка површина завршена како што следува:

Сјајна завршница

За оваа завршница, калапот прво ќе се измазне, а потоа ќе се полира со дијамантски фластери како завршница како огледало. Оваа грубост на завршницата е помала од 0,10μm и е погодна за најмазна завршница за козметички или функционални цели. Конечната изведба може да достигне леќи слични на огледало.

Полу-сјаен финиш

Калапот ќе биде полиран со шкурка со ситно ронки за да се добие фина завршна површина, таа е погодна за делови со добар визуелен изглед.

Мат финиш

Калапот ќе се измазне со фин камен во прав за да се отстранат сите траги од обработката, тој е погоден за делови со низок визуелен изглед, освен ознаките за обработка на површината.

Финиш на текстура

Калапот се измазнува со фин камен во прав, потоа се пескара до површина со текстура, погодна е за сатенска или досадна текстура завршна површина.

Како машински финиш

Калапот е завршен како машинска работа, ознаките на алатот се видливи на површината, погоден е за делови со козметички потреби, како скриени компоненти за индустриски апликации.

Откако ќе ви треба сјајна завршна површина за вашите уникатни делови, има корисни совети како што следува:

  1. Високо сјајните калапи не се еквивалентни на високосјајните обликувани делови, има и други фактори кои влијаат на конечниот изглед, како што се видовите на пластична смола, состојбата на обликувањето и дизајнот на мувлата. Како што се ABS деловите ќе имаат повисока завршна површина од PP деловите.
  2. Пофини површински завршетоци бараат материјали за калапи со повисок степен, за да се постигне многу фин полирање, потребна ни е најголема цврстина на челиците за алат. Ова конечно ќе ги зголеми вкупните трошоци за материјалот, времето на обработка и времето по процесот.