Што треба да знаете за електрофоретското сликарство

Придобивки од користење на електрофоретско сликарство
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Електрофоретското боење, или како што може да се наведе е-обложување, е напреден и софистициран процес кој се користи за нанесување на полупроѕирен и антикорозивен слој како облога на одредени видови метали. Но, разликата помеѓу е-обложување и другите методи на обложување е во тоа што е-облогата не му дава на материјалот завршница со изглед на емајл. Оваа техника е применлива за неколку различни видови метални предмети како возила и мебел. Сепак, тоа е распространето меѓу златарите. Причината е што отвора можност неконвенционалните бои да се вградат во нивните дизајни притоа задржувајќи го металниот сјај на парчињата.

Што е е-облога?

Комбинацијата на позлата и бојадисувањето е она што е-облогата може да се дефинира како во едноставни термини. Металното парче е натопено во емулзија за боја околу водата. Следно, електрична струја се пренесува низ растворот што содржи смоли и пигменти за боја. Резултирачката хемиска реакција од електричната струја доведува до адхезија на бојата на површината на металот.

После тоа, металот се отстранува од мешавината на растворот и се остава да одмори за да се зацврсти облогата додека се изложува на високи температури одредено време. Подоцна, металот поминува низ полирање за да создаде мазна завршница на површината.

Придобивки од користење на е-облога

Насоките подолу ги објаснуваат специфичните предности за индустријата за накит меѓу безбројните што ги нуди е-облогата. Ајде да ги погледнеме.

  •  Позлата е ограничена на бели и розови бои, но е-обложувањето е уникатен процес кој ви овозможува да изберете од неограничен опсег на бои.
  •  Дебелината на слојот останува рамномерна низ целото метално парче. Тоа е особено корисно за посложени метални парчиња, вклучувајќи сложени дизајни на накит.
  •  Хемискиот состав на металот останува недопрен и по процесот на е-обложување.
  •  Процесот е еколошки и вклучува помала количина на ресурси, како што се материјалот и енергијата, а дури и водата може да се рециклира преку екстракција од смесата и повторно да се употреби, што се однесува на искористување на технологијата за ултра-филтрација. Оваа вода може повторно да се користи за плакнење и минимизирање на трошоците, а истовремено нуди максимална употреба на материјалот.
  •  Постои мал ризик од запаливост бидејќи металите се потопуваат во раствор на база на вода.
  •  Процесот на електрофоретско боење може да донесе висока ефикасност на боење. Со други зборови, тоа значи дека загубата на боја останува мала. Не само што го има тоа, туку и стапката на искористеност на бојата може да падне некаде помеѓу 90 и 95 проценти.
  •  Од друга страна, што се однесува до производната ефикасност, таа исто така може да остане висока. Понатаму, ако процесот усвои автоматизација и континуитет, ја подобрува ефикасноста на трудот.
Придобивки од користење на електрофоретско сликарство

Видови на е-облога

Во суштина, постојат два вида на е-облога, вклучувајќи анодна е-облога и катодна е-облога.

Анодичен Е-облога

Во системот за е-обложување со анодна, делот останува анода, што значи дека е позитивно наелектризиран и ги црпи негативно наелектризираните честички на бојата во бањата. Како и да е, мали траги од метални јони се преместуваат од делот во филмот за боја додека ги ограничуваат карактеристиките на изведбата на овие системи. Значи, во овој систем, металните јони ја загадуваат облогата; затоа, овој процес не е широко користен поради намалената отпорност на корозија и издржливоста.

Катодна е-облога

Во катодните системи за е-обложување, делот останува негативно наелектризиран, привлекувајќи ги позитивно наелектризираните честички на бојата. Поларизацијата на негативниот полнеж на парчето значително ги намалува шансите железото да навлезе во стврдната боја. Освен тоа, ја подобрува отпорноста на корозија и долговечноста и ја намалува контаминацијата во бањите. Со други зборови, катодните слоеви на електронски облоги обезбедуваат подобрени перформанси со одлична отпорност на корозија. По истата линија, да претпоставиме дека одите на е-палто. Во тој случај, се чини дека ова е најдобрата техника.

Што да размислите пред да започнете со е-обложување?

Следниве се неколку работи што треба да се земат предвид пред да се придвижите кон техниката на е-обложување:

Вид на метал

Е-облогата е поволна, но не е погодна за костим накит. Причината е што процесот може да предизвика изгорување на материјалите. Исто така, некарактеристичните метали како што се титаниум и ниобиум се покомплицирани за е-обложување бидејќи останува значително поголем предизвик да се направи бојата да се залепи на металот. Тоа го прави е-облогата најдобро да се користи на стандардни метали како злато, сребро и платина.

Компоненти за дизајн

Процесот на е-обложување можеби не е соодветен за парчиња што содржат дизајнерски компоненти како што се стаклени камења или емајл, бидејќи тие може да се напуштат за време на процесот на е-обложување.

Боја

Секоја боја може да се имплементира преку процесот на е-обложување. Сепак, бојата ќе биде тешко да се отстрани. Затоа, ве молиме изберете ја вашата боја внимателно за да не се каете подоцна.
Откако ќе се разгледаат овие фактори, сега можете да го подготвите вашиот предмет за е-обложување.

Процесот во 6 чекори

Полирање на површината

Првиот чекор е да ја полирате металната површина за да ги отстраните сите неправилности присутни на неа. Тоа е без оглед на видот на металот од кој е составен предметот. Со овој процес ќе се отстранат и нечистотиите како што се нечистотија, маснотии и нечистотија. Запомнете дека грубите текстури создаваат нерамни облоги.

Чистење на површината

Полирањето може да ги исчисти повеќето нечистотии, но може да резултира и со метални филови и други остатоци. Тие може да го попречат адхезијата на е-облогата. За да се продолжи со е-облогата, површината треба да се исчисти правилно. Растворот за чистење на површината што ќе се користи ќе зависи од видот на метал од кој се направени парчињата. Неорганскиот раствор на фосфат е типично совршен избор за железо и челик. Спротивно на тоа, алкалните средства за чистење се идеални за метали како злато и сребро.
Најдобрата опција за алатки е ултразвучно средство за чистење. Механичките вибрации од резервоарот создаваат звучни бранови во водата или растворот. Металните предмети сместени во растворот ќе се чистат со меурчиња создадени од звучните бранови. Овие меурчиња ефикасно ќе исчистат дури и тешко достапни точки.

Плакнење

Откако ќе се исчистат сите нечистотии, остатоци и гребнатини, предметот се исплакнува во дестилирана вода и неутрализатор. Овозможува да се исчистат сите преостанати хемиски остатоци од процедурите за чистење. Процесот се повторува за да се осигура дека на металот нема да остане трага од хемикалии или нечистотии. Колку е попрецизен овој чекор, толку се поголеми шансите за соодветна адхезија во процесот на е-обложување.

Потопување во средство за мокрење

За спречување на меурите да се залепат на предметот пред да се потопат во растворот за е-облога, металот се потопува во средство за навлажнување, кое е познато и како средство за израмнување, од некои производители. Овој агенс го намалува површинскиот напон на растворот за е-обложување, што значи дека неговата адхезија на металната површина ќе биде на покохезивен начин. Во исто време, овој чекор, исто така, ја намалува веројатноста за какви било недостатоци во бојата на финалниот завршен предмет.

Потопување во раствор за е-обложување

По правилното чистење и нанесувањето на средството за навлажнување, време е да се потопи предметот во растворот за е-облога. Повторно, хемикалиите што се користат во ова решение може да се разликуваат врз основа на специфични параметри, вклучувајќи го и типот на метал со кој работиме. Клучно е да се забележи дека целиот предмет треба да биде потопен. На крајот, тоа ќе доведе до тоа дека облогата е рамномерна над целиот објект, дури и на тешко достапните точки. Хемиска реакција ќе произлезе од електричните струи што минуваат низ растворот за е-обложување, спојувајќи ја облогата на површината.

Излечете ја облогата

Откако ќе се извади предметот од растворот, се зема да се пече во рерна или печка. Се прави за да се зацврсти облогата на металот и да се обезбеди издржливост. Процесот исто така додава сјаен финиш. Температурата за овој процес варира врз основа на материјалите што се користат во растворот за е-обложување. Овој чекор не треба да се избрзува бидејќи може негативно да влијае на квалитетот на финалниот производ.

Завршни зборови

Придобивката од е-обложувањето е тоа што значително ја револуционизира модната индустрија овозможувајќи им на занаетчиите да направат сигурен и долготрајен накит во широк опсег на бои. Полутранспарентните решенија за е-обложување овозможуваат металот одоздола да биде сè уште изложен. На крајот, тоа го прави е-облогата омилен избор меѓу производителите на накит кои не сакаат нивните парчиња накит да имаат мизерен и мат финиш. Процесот е исто така еколошки во споредба со другите техники на обложување. Процесот, сепак, е многу технички и најдобро е да им се остави само на експертите.