Премаз за конверзија на хромат

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Премазот за конверзија на хромат (исто така вообичаено се нарекува Хемиски филм, Хемиски филм, Алодин или Иридит) ги претвора површинските својства на подлогата (обично алуминиум или магнезиум) во споредба со облогата која нанесува облога на површината на подлогата. Хроматот обезбедува одлична отпорност на корозија, е спроводлив и не резултира со мерливо насобирање (0,00001-0,00003″) на деловите. Хроматните премази се најшироко користен слој за заштита од корозија на алуминиум и алуминиумски легури, минимизирајќи ја оксидацијата на површината. Најчесто се користи за подвлакно за нанесување боја или лепило поради одличните сврзувачки својства што ги обезбедува. Премазите од класа 1А даваат максимална заштита од корозија со највисок електричен отпор на површината, додека премазите од класа 3 имаат помала заштита од корозија и обезбедуваат помал електричен отпор на површината.

Advanced Surface Technologies ги применува стандардните шествалентни (чисти и жолти) и тривалентни (TCP) усогласени со RoHS на легурите на алуминиум и магнезиум. Двата шествалентни и тривалентни филмови на Advanced Surface Technologies го поминаа првичното тестирање со сол од 336 часа и се предмет на месечно тестирање со прскање со сол од 168 часа, како и тестирање на адхезија на бојата што е во согласност со сите спецификации. MIL-C-5541E, MIL-DTL-5541F, ASTM B 449-93 (2004), AMS 2473G, AMS 2474D и MIL-DTL81706B.
Процесот на тривалентен хром (TCP) обезбедува не-шесвалентна хромирана обвивка во согласност со директивите RoHS, ELV и WEEE. Поволно се споредува со шествалентните премази кои обезбедуваат преобразен слој кој ги исполнува барањата за корозија, боја и електрична енергија од различните спецификации. Огромното искуство на Advanced Surface Technologies со процесот на хромат ни овозможува ефикасно да ги обработуваме лиените и сите различни ковани легури со специфични хемикалии за предтретман на легура.

Способности

Хроматски боиЧисто (класа 3), жолта (класа 3 и 1А)
СупстратиАлуминиум, магнезиум

MIL-C-5541E Спецификации

Класи на хромат• Класа 1А- (Жолта) За максимална заштита од корозија, обоена или необоена.
• Класа 3- (чисто или жолто) За заштита од корозија каде што е потребен низок електричен отпор.

MIL-DTL-5541F/MIL-DTL-81706B Спецификации

Класи на хромат 1• Класа 1А- (Жолта) За максимална заштита од корозија, обоена или необоена.
• Класа 3- (чисто или жолто) За заштита од корозија каде што е потребен низок електричен отпор.
1 Тип I- Состави кои содржат шествалентен хром; Тип II- Состави што не содржат шествалентен хром

ASTM B 449-93 (2004) Спецификации

Класи на хромат• Класа 1- Жолта до кафеава, максимална отпорност на корозија обично се користи како финална завршница
• Класа 2- Безбојна до жолта, умерена отпорност на корозија, која се користи како основа за боја и за лепење на
гума
• Класа 3- Безбоен, Декоративен, мала отпорност на корозија, низок отпор на електричен контакт
• Класа 4- Светло зелена до зелена, Умерена отпорност на корозија, се користи како основа за боја и за лепење на
гума (не е направено на AST)
Електричен отпор (облоги од класа 3)< 5.000 микро оми по квадратен инч како што се применуваат 10.000 микро оми по квадратен инч по 168 часа изложеност на прскање со сол
Предности на облогата за конверзија на хроматОснова за бои, лепила и премази во прав
Отпорност на корозија
Лесно за поправка
Флексибилност
Низок електричен отпор
Минимално градење

дополнителни информации

Индустрии опслужениВоздухопловна
Автомобилство
Комуникации
Компјутер
Електроника
Апарати за Домаќинство
Медицинска Опрема
Опрема за нафта и гас
Фармацевтски
Рекреативна опрема
Соларни
Алатка &Die