технологија

Дома » Ресурс » технологија
Придобивки од користење на електрофоретско сликарство

Што треба да знаете за електрофоретското сликарство

Електрофоретското боење, или како што може да се наведе е-обложување, е напреден и софистициран процес кој се користи за нанесување на полупроѕирен и антикорозивен слој како облога на одредени видови метали. Но, разликата помеѓу… Прочитај повеќе

Придобивки од позлата

Водич за позлата

За многу векови, забележано е дека златото се користи во многу апликации, без разлика дали останува за украсни цели, функционални придобивки или индустриски апликации. Како што светот се повеќе се поврзуваше, придобивките од позлата беа… Прочитај повеќе

Дел за премачкување во прав

Сè за премачкување во прав

Ако сте проблематични со издржливоста на течната боја и краткиот животен век, прашкастата облога е идеална алтернатива и решение за вас. Сепак, внимателен предтретман и електростатско полнење што се користи за прилепување на пигментираната обвивка на површината се неопходни за… Прочитај повеќе

Улогата на позлата

Позлата со никел е електролитско таложење на никелната обвивка на подлогата. Позлатата со никел е единствена мешавина која работи и за отпорност на абење и за отпорност на корозија. Се користи и за цврстина, подмачкување и магнетни цели. Освен тоа, тоа… Прочитај повеќе

Позлата на титаниум

Краен водич за позлата на титаниум

Обично, обработката на никел без електроника го прави одличен во постигнувањето добра врска со титаниумот, што го прави широко користен за обложување на титаниум како почетна обвивка. Иако не се користат како почетни слоеви за метализација на титаниум, бакар,… Прочитај повеќе

Овде разговараме за сè за позлата

Среброто често се користи за галванизација бидејќи обезбедува уникатни својства, кои се разликуваат од повеќето други метали што се користат за галванизација. Многу луѓе и индустрии го користат среброто со векови, и тоа има добра причина зошто. Среброто обезбедува подобра… Прочитај повеќе

Параметри на грубост на површината за CNC обработка

Параметри на грубост на површината за CNC обработка

Компјутерска нумеричка контрола или CNC обработка е техника на субтрактивно производство која користи CNC машини за производство на сложени геометрии со високо прецизни толеранции. Овој производствен процес обично вклучува употреба на компјутерски контролирана работна алатка за отстранување на материјалот од… Прочитај повеќе

Мониста разнесена

Расчистувањето со мониста е еден од многуте различни процеси кои моментално се користат за да се обезбеди посакуваната завршна површина на металниот дел. Производството на метал еволуираше многу од првата индустриска револуција, а низ оваа еволуција многу технологии се… Прочитај повеќе

Како машински

Многупати, произведените делови бараат дополнителна обработка, како што се третмани за завршна површина за да се добие посакуваниот резултат. Некои третмани за завршна површина ќе додадат еден вид облога за покривање на видливите линии што произлегуваат од сечењето на материјалот со машина… Прочитај повеќе

Водич за завршна обработка на површината

Водич за површинска завршница

Површинска завршница – Дефиниција Во производните процеси, дизајнерскиот инженер го обезбедува квалитетот на произведениот дел користејќи три важни параметри. Димензии Толеранции Површинска завршница Овие параметри се клучни за функцијата на произведениот дел. Во оваа статија,… Прочитај повеќе

Премаз за конверзија на хромат

Премазот за конверзија на хромат (исто така вообичаено се нарекува Хемиски филм, Хемиски филм, Алодин или Иридит) ги претвора површинските својства на подлогата (обично алуминиум или магнезиум) во споредба со облогата која нанесува облога на површината на подлогата. … Прочитај повеќе

Процес на термичка обработка

Процес на термичка обработка – Објаснување Механичките својства на метал или легура може да се подобрат или обликуваат според нашите посакувани барања со примена на производствен процес наречен термичка обработка. Термичката обработка се применува во различни фази… Прочитај повеќе

Топ 6 програми за програмирање CNC за различни нивоа на вештини

CNC машините се нарекуваат компјутеризирани нумерички контролирани машини кои работат со препорачаниот CNC програмски софтвер. Главно, CNC софтверот е одговорен за креирање инструкции и програмски кодови што CNC машините или мелниците ги користат за да ја завршат задачата. Повеќето… Прочитај повеќе

3Д-печатени пластични калапи наспроти конвенционалните алуминиумски алатки

Индустриското 3D печатење има огромно влијание врз различни индустрии од различни перспективи. Брзата достапност на брзи прототипови, делови со вообичаено непроизводливи или скапи дизајни и напредок во материјалот станаа возможни и со индустриското 3D печатење. Одвоен од … Прочитај повеќе

Крајниот водич за технологија за инженерство на метални површини

Во инженерството, општо прифатено е дека сите делови се под влијание на околината. Површината на компонентите директно контактира со околината. Површината на метал често станува жртва на корозија, абразија, оксидација и ерозија, што резултира со… Прочитај повеќе

Различни видови методи за полирање на мувла

Полирањето е клучно за зголемување на естетиката на металната обработка. Освен ова, му додава и способност на металот да издржи сурови околности. Во меѓувреме, полирањето останува инструментално во откривањето на обликот на калапот и конечниот… Прочитај повеќе

SLA Вовед

Што е SLA SLA е кратенка од Стереолитографија, која е процес на производство на адитиви и припаѓа на семејството на фотополимеризација на ДДВ. Во процесот на SLA, ултравиолетовиот (УВ) ласерски систем се применува за селективно да се излечи полимерната смола слој по слој. Материјалите… Прочитај повеќе

FDM Вовед

Што е FDM FDM е кратенка од моделирање со сплотена таложење, што е процес на производство на адитиви кои припаѓаат на семејството на истиснување на материјали. Во процесот FDM, стопениот материјал се депонира селективно во одредена патека слој по слој. Овие материјали се термопластични, полимери со… Прочитај повеќе

Рапид прототипови Производ-1

SLS Вовед

Што е SLS SLS е кратенка од селективно ласерско синтерување, што е процес на производство на адитиви кои припаѓаат на семејството Powder Bed Fusion. Во процесот на SLS, ласерски систем се применува за синтерување на полимерни прашоци, спојување на честички и создавање делови… Прочитај повеќе

DMLS Вовед

Што е DMLS DMLS е кратенка од Direct Metal Laser Sintering, што е процес на производство на метални адитиви кои припаѓаат на 3D печатење со фузија на кревети во прав. Во процесот на DMLS, ласерски систем ќе скенира и селективно ќе спои честички од метален прав, ќе ги врзува… Прочитај повеќе

MJF Вовед

Што е MJF MJF е кратенка од MultiJet Fusion, неговата работа е слична на 2D принтери. Главата за печатење испушта фотосензитивни капки од материјал, потоа се зацврстува под УВ светлина и создава дел слој по слој. Материјалите MJF се термозацврстени фотополимери во течни… Прочитај повеќе

Хемиска обработка

Вовед Нетрадиционалните производствени процеси се дефинирани како група на процеси кои го отстрануваат вишокот материјал со различни техники кои вклучуваат механичка, топлинска, електрична или хемиска енергија или комбинации на овие енергии, но не користат остри алатки за сечење како што му треба… Прочитај повеќе

Алуминиумска легура 6061 Технички податоци

Опис на легура Генерално се избира онаму каде што е потребно заварување или лемење или поради неговата висока отпорност на корозија при сите темпераменти. Формливоста е одлична во темпераментот О и добра во темпераментот Т4. Обработката е потешка во споредба со другите легури за обработка. … Прочитај повеќе

Изберете Совршен CNC материјал

CNC обработката е во состојба да произведува производи од кој било метал или пластика. Неговата широка примена на достапни материјали го прави совршениот избор е процес на предизвик. Ќе ги споредиме повеќето CNC материјали во однос на механичките и термичките својства, цената… Прочитај повеќе

Вовед во CNC обработка

CNC обработката е широко применета за субтрактивен производствен процес. Во CNC обработката, суровините се отстрануваат од резервите на цврсти материјали со различни алатки за сечење, со цел да се создадат завршни делови со дизајнирани геометрии во CAD датотеките. Овие CNC материјали вклучуваат… Прочитај повеќе

Површински завршетоци за CNC обработка

CNC обработката е исплатлив начин за производство на делови со тесна толеранција со фини геометриски детали од различни метални или пластични материјали. Во процесот на CNC обработка, мали траги од алатот ќе бидат оставени на видлива површина, за ова се потребни методи на пост-обработка и завршна обработка за да се… Прочитај повеќе

Термичка обработка за делови обработени со ЦНЦ

Термичката обработка се применува на повеќето метални легури, со цел драстично да се подобрат клучните физички својства како цврстина, цврстина и обработливост. Овие подобрувања се должат на модификациите на микроструктурата на материјалите и хемискиот состав на површината. Овие третмани вклучувајќи легури за загревање на екстремни температури… Прочитај повеќе

Технички цртеж за CNC обработка

Современиот CNC-систем за обработка е способен да ја интерпретира геометријата на делови директно од 3D CAD дизајн датотеки. Иако техничките цртежи не се неопходни за барање понуда, тие сепак се многу важни и широко користени во индустријата, со цел да се подобри комуникацијата на техничките… Прочитај повеќе

Совети за брзо прототипирање

Брзиот прототип може да ви помогне да го тестирате изгледот, квалитетот и перформансите на вашиот дизајн. Можете да го диверзифицирате изборот на материјали и да го процените вашиот потенцијален пазар без да имате голема инвестиција во време и пари. Откако ќе бидете задоволни со прототипот и… Прочитај повеќе

Дизајн на авиони: проширување на хоризонтите (Дел II)

Во оваа статија ќе разговараме за текот на циклусот на модерен дизајн на авиони и ќе користиме пример за тоа како да ги користиме услугите на производителот на прототип за тестирање на прототипот. Прекумерна употреба на компјутерска моќ… Прочитај повеќе

Материјали за вбризгување

Калапот со инјектирање е погоден за широк спектар на пластика. Како и во Runsom, обезбедуваме различни материјали со клучни карактеристики за вашите специјални проекти за калапи со инјектирање. Дополнително, ви служиме и со стандардни завршетоци на површините за различни делови со вбризгување. … Прочитај повеќе

Вреди да ги соберете причините и мерките на претпазливост за шест вообичаени дефекти на кастингот!

I. Порозност на гасот (дупки, отвори за задушување и воздушни џебови) Карактеристики: Порите се наоѓаат на површината или внатрешноста на лиењето и тие се тркалезни, овални или неправилни. Понекогаш, неколку пори формираат група на воздушни дупки, а порите на… Прочитај повеќе

Премази за конверзија за метални и пластични делови

Без разлика кој е, тие не сакаат да откријат дека нивните производи имаат нерамномерен и нечист корозивен слој при дизајнирање и креирање производи. Но, сите знаеме дека металите ќе рѓосуваат кога ќе се придржуваат кон природната средина. Иако оваа… Прочитај повеќе

Обработка на пост за SLS делови

Вовед SLS деловите имаат висока точност и добра цврстина, што секогаш се применува за функционални делови. Меѓутоа, поради природната фузија на прав во SLS, SLS деловите обично имаат прашкаста и зрнеста завршна површина. Значи, техниките за постобработка… Прочитај повеќе

Обработка на пост за FDM делови

FDM е најсоодветен за исплатливи прототипови со кратко време на производство. Бидејќи линиите на слоеви секогаш се присутни на FDM деловите, пост-обработката се применува за да се добие мазна површина. Овој процес исто така може да ја зголеми јачината и да го ублажи анизотропното однесување на FDM деловите. … Прочитај повеќе

Обработка на пост за SLA делови

SLA може да произведе многу фини детали и карактеристики од 0,3 mm. Оваа технологија секогаш произведува многу мали делови и бара ориентација под агол. За ова се потребни потпорни структури за прицврстување на површината на деловите, оставање траги на површината и… Прочитај повеќе

Поддршка во 3D печатење

Во процесот на 3D печатење, сите делови се произведуваат слој по слој. Поради спецификите на 3D технологијата и сложеноста на 3D делови, потребни се структури за поддршка. Откако ќе размислиме која технологија да ја примениме, од клучно значење е да се разгледаат структурите за поддршка со конечни… Прочитај повеќе

SLA материјал

Вовед Стерео-литографијата (SLA) може да произведува пластични делови со висока резолуција, висока точност, фини детали, мазни површини. Бидејќи постојат различни смоли за SLA, таа има широка примена во различни индустрии. Стандардните смоли се применуваат за општо прототипирање. Инженерски смоли… Прочитај повеќе

Вовед за врзување

Што е Binder Jetting Binder Jetting е професионален процес на производство на адитиви, во овој процес, материјалите за врзување се депонираат на креветот во прав селективно, со цел да се поврзат овие површини во прав заедно и да формираат цврст слој одеднаш. … Прочитај повеќе

Зошто тоа би било разлика во боја помеѓу дупчалките?

Обработката со дупки е составен дел од механичкиот процес кој сочинува околу 1/5 од вкупниот процес на CNC обработка, додека дупчењето отпаѓа на 30% од целиот процес. Кога станува збор за купување на дупчалката, има… Прочитај повеќе

Различни типови на техники за површинска обработка

Текстурата има огромно влијание врз физичкиот изглед на производот; бидејќи различна ќе биде текстурата, променет ќе биде изгледот и чувството на тој производ. По истата линија, дозволете ни да погледнеме во петнаесет имплементација на текстура или… Прочитај повеќе