Сервис за калапи за вбризгување на пластика

 • Нема минимални количини за нарачка
 • Толеранции до +-0,003 mm
 • Глобална испорака за само 10 дена
 • Прилагодени пластични прототипови и производни делови
Дома » Сервис за вбризгување

Производител на калапи за вбризгување на пластика

Рансом е специјализиран за производство на висококвалитетни делови за калапи за инјектирање на пластика и алати за калапи, ние обезбедуваме CNC обработка и завршување на услуги за изработка на алати за шприц од различни метални материјали. Нашиот капацитет вклучува 50 до 100.000 калапирани делови со инјектирање во широк тип на пластични материјали. Во споредба со CNC обработка и 3D печатење, нашата услуга за обликување со вбризгување може да обезбеди најмногу различни материјали, бои и конфигурации. Покрај тоа, можеме да ги задоволиме и вашите приспособени потреби за козметика, полирање и текстури на површината за естетски потреби или технички барања.

Ние гарантираме дека вашите алатки и делови за лиење со вбризгување ги надминуваат вашите очекувања со напредна верификација на материјалот и управување со процесот на квалитет. Обезбедуваме повеќе опции на калапи за вбризгување за вашите исклучоци на производствени циклуси и гаранција, вклучително и калапи за вбризгување „внатрешни“ и „извозни“ како ваше навистина барање.

Зошто да не ја испратите вашата датотека за дизајн на производство за конкурентна цитат за калапи со инјектирање сега?

Како функционира калапот со пластично вбризгување

Едноставно кажано, процесот на обликување со инјектирање може да се поедностави во четири чекори: топење на материјалот, негово вбризгување во калапот, ладење на материјалот (или дозволување да се излади) додека не се стврдне, а потоа исфрлање на последниот дел од калапот.

број 1

Се топи

број 2

Инјектирајте

број 3

Кул

број 4

Исфрли

Иако се чини дека овој процес е лесен и едноставен, има многу елементи и фактори кои треба да се земат предвид за да се осигураме дека секое парче пластична компонента е прецизно изработено. За да се има севкупно разбирање на процесот и клучните параметри, неопходно е да се знае елаборацијата на секоја фаза подолу.

Неопходно е да се одреди точната термопластика и да се создадат соодветни калапи пред да започне вистинскиот процес бидејќи тие директно ќе влијаат на формирањето на финалните производи. Така, производителите треба да размислат за интеракцијата помеѓу термопластиката и мувлата, поради факторот што не може да се обработуваат сите видови пластика за дизајни на мувла.

Калапот со инјектирање започнува со внесување на сурови пелети од избраната термопластика во бункер на врвот на машината. Потоа овие пелети постепено се преместуваат од бункер во буре со вртење на завртката. Како резултат на тоа, термопластиката се топи со постојано ротирање на завртката и топлината од бурето.

Затоа, од голема важност е правилно да се контролираат и одржуваат соодветните температури во овој дел од процесот за да се гарантира ефикасното вбризгување на пластиката и точноста на завршните делови.   

Портата (го контролира вбризгувањето на пластиката) се затвора и завртката се движи наназад кога стопената пластика ќе стигне до крајот на бурето, што прави подготовка за инјектирање со поставување на количината на пластика и собирање притисок во завртката. Во исто време, двата дела на калапот се затвораат и се држат под висок притисок, што е таканаречен притисок на стегачот.

Притисокот на вбризгување и притисокот на стегачот мора да бидат избалансирани за да се осигура дека деловите се точно формирани и дека нема пластика да истекува од алатот за време на овој процес. Штом алатот и завртката ќе го достигнат соодветниот притисок, портата ќе се отвори, завртката ќе се движи напред, а стопената пластика ќе се вбризга во калапот.

Времето на задржување се однесува на одреден период за пластиката која се држи под притисок откако ќе се инјектира во калапот. Должината на оваа фаза се одредува според видот на термопластиката и сложеноста на делот што се движи од милисекунди до минути. Исто така, тоа е едно од клучните гаранции за пластиката правилно да ја пакува алатката и правилно да се формира.

Исто така, времето на ладење може да варира од неколку секунди до неколку минути, што се случува по периодот на држење кога завртката се повлекува, ослободувајќи го притисокот и дозволувајќи му на делот да се излади во калапот. Тоа ќе влијае на обликувањето на компонентата пред да се исфрли и заврши на производната линија.

Откако ќе се излади и зацврсти, обликуваниот дел ќе се исфрли со иглички или плочи кои помагаат да се отстрани делот од калапот без да се скрши. Во некои случаи, може да биде потребна некоја секундарна обработка, како што е умирање или отстранување на вишокот на пластика (познато како шприц) и полирање, пред обликуваниот дел да биде подготвен за пакување и испорака.   

Објаснување за тоа како функционира калапот со пластично вбризгување
Објаснување за тоа како функционира калапот со пластично вбризгување

Предности на пластично вбризгување калапи

Ефикасност

Ефикасност

Калапот со вбризгување на пластика е високо ефикасен процес за брзо справување со нарачки со голем обем.

Финост

Финост

Стопениот материјал може да допре до секоја пукнатина на калапот под висок притисок пред да се зацврсти, што им овозможува на инженерите да вградат софистицирани елементи и сложени геометриски структури во нивните дизајни.

издржливост

Висока издржливост

Јакоста на истегнување на обликуваните делови може да се зголеми со додавање на полнила во течната смола.

Волуменско производство

Волуменско производство

Калапот со вбризгување може да биде идеален за производство со мал волумен од 250 единици до производство со голем волумен од над 1.000.000 единици. Покрај тоа, употребата на челични калапи во обликувањето со инјектирање може да го забрза масовното производство на милиони идентични делови.

Мазни завршетоци

Мазни завршетоци

Извадените делови се спремни за пакување и испорака со уредна завршница која е непотребна дополнително да се обработува кога ќе се извади од калапот.

Штедење

Штедење

Оваа техника реализира ефикасно и продуктивно производство, што овозможува производство по дел по ниска цена. Исто така, цената може дополнително да се намали со избирање на материјали од алати за калапи за инјектирање кои се исплатливи и лесно достапни, како што е алуминиумот.

Опции за вбризгување калапи за производство на пластични делови

Пластично вбризгување калапи

Пластично вбризгување калапиРансом има повеќе од 10 години искуство во производство на калапи со инјектирање на пластика, нашите инженери можат да ги претворат вашите датотеки со 3D дизајн во висококвалитетни калапи со максимална брзина. Нашите производствени услуги вклучуваат: алат и калапи од дизајн до производство, алуминиумски и челичен алат, преливање и калапи за вметнување и пластични калапи за дување. За изработка на калапи користиме разни видови челик или алуминиум поради нивната издржливост и одличните способности за вбризгување. Структурата на мувлата се решава според дизајнот на делот.

Можеме да обезбедиме пластично вбризгување за производство со мал волумен и серија. Нашата способност за обликување со вбризгување се движи од 50 до 1000 тони сила на стегање, што ни овозможува да произведуваме секаков вид пластични делови, како што се микро делови, делови со тенкоѕидни ѕидови од 0,0003 m и разни големи делови.

Вметнете Калапи

Вметнете КалапиРусном може да обезбеди услуги за обликување на вметнувачи во вашиот дизајн, металните, керамичките или пластичните парчиња ќе бидат вметнати во стопена термопластика за да формираат цврсти и функционални делови според предвидените барања. Нашата услуга за обработка на ЦПУ може да произведе прецизно прилагодени метални, керамички и пластични влошки за да се интегрираат обликувани делови. Калапот со вметнување е рентабилен начин отколку инсталирањето по калапи.

Дополнително, со интегрирање на деловите за вметнување во калапи, деловите за вметнување на калапи се поцврсти во споредба со деловите за вметнување во пост-калење. Треба да се забележи дека парчињата за вметнување мора да издржат висока температура и притисок во процесот на обликување.

Преливање

ПреливањеНашата услуга преку обликување овозможува калапи со вбризгување со повеќе материјали во производството на вашите лиени делови. Со прекумерно обликување, термопластичниот еластомер може да се обликува на цврста пластика. Преклопувањето е корисно за производство на мулти-материјални делови со уникатни својства. Во основа, претходен дел (подлога) со вбризгување ќе се формира со нов слој од различен материјал (надворешен калапи).

Прекумерното обликување не е толку едноставно како калапот со вбризгување со еден материјал. Треба да ја земеме предвид хемиската и топлинската компатибилност на двата материјали. Материјалот на подлогата мора да има повисока температура на топење од материјалот за преливање, со цел да се избегне стопење и деформирање во процесот на вбризгување на материјалот за преливање.

Тим Дејн

Менаџер за инженерство

Деловите за вбризгување пристигнаа вчера и изгледаат прекрасно – одлична работа! Целата надворешност е многу добро завршена и изгледа исто како целосно обработената верзија. Сите изгледаат многу чисто произведени и финишот е одличен. Бев малку нервозен што можеби не се толку добри како прототипите со мелење со ЦПУ, но изгледаат уште подобро.

Речиси целата термопластика може да се користи за производство на калапи со инјектирање на пластика. Рансом обезбедува флексибилни и крути пластични сорти.  Достапно приспособено совпаѓање со смола е како што следува:

Инженерска пластика

Инженерската пластика нуди низа барани својства, вклучувајќи добра јачина на удар, цврстина, термичка отпорност, хемиска отпорност, димензионалност и стабилност на бојата. Комбинацијата на цврстина, еластичност и отпорност на топлина ја прави цврстата пластика погодна за низа индустриски апликации за калапи со инјектирање.

Подтипови:

ABS ПЕИ Најлон 6/6
Ацетал ПОМ PLA PBT
Акрилик Поликарбонат PC-PBT
HDPE Полипропилен ЅИРНЕТЕ
PPS ПВЦ
Флексибилна пластика
Гумена пластика

Површински завршетоци за калапи со пластично вбризгување

Површински завршетоци за калапи со пластично вбризгување

Печатењето на подлогата секогаш може да додаде слики како логоа или имиња на компании во последните делови.

Без разлика на примероците на делови доставени од клиентите или броевите на боите на Pantone, боите за сликање направени од Runsom 100% ќе одговараат на вашите барања.

Ласерската завршна обработка може да се примени на калапот или конечните делови за информации за компанијата или производот.

Загревањето може да се користи за навојна влошка со вашата комплетна шема за дизајн.

Ние применуваме индустриски стандардни текстури во процесот на производство на калапи, можете да добиете еквивалент на финиш со технологија на мувла.

Рансом е умешен и во склопување и етикетирање на компонентите кои се обликувани со инјектирање. Ако имате такви барања, да се обратите до Рансом е начин да се оди.

Предности на пластично вбризгување калапи со Runsom

Икона за контрола на квалитет

Висока прецизност

Калапи произведени од нашите напредни CNC и EDM машини за калапи со инјектирање на пластика се многу прецизни и прецизни за производство на големи количини производни делови со мали и сложени детали.

Инстант цитат

Нема минимални количини за нарачка

Без разлика дали треба брзо да го тестирате пазарот со делови со мал волумен или сакате да создадете калапи за масовно производство од милиони единици, сите ние можеме да прифатиме и да ви помогнеме да го реализирате вашиот дизајн и да го развиете вашиот бизнис.

Објекти без прашина

Објекти без прашина

Производното опкружување на обликувањето со вбризгување е контролирано од прашина и температура за дополнително да се гарантираат перформансите на обликувањето.

Икона за производство

Различни секундарни операции

Можеме да ви понудиме едношалтерски услуги од дизајн и прототип до финално производство и после сервис за да создадеме поголема флексибилност и избор за нашите клиенти.

Доволни опции за материјали

Доволни опции за материјали

Постојат бројни суровини и за правење мувла и за калапи со инјектирање на пластика. И секогаш можете да изберете економични и достапни материјали со добри својства за да направите калапи.

Целокупна техничка поддршка

Целокупна техничка поддршка

Нашиот технички тим ќе обезбеди професионална поддршка за вашите потреби се додека имате какви било прашања или сакате да се консултирате со нашите експерти за CNC обработка и калапи со инјектирање на пластика.

Добијте прилагодена понуда за лиење со вбризгување онлајн и анализа на дизајнот денес.

Примени на пластично вбризгување калапи

Апликации за вбризгување на пластика

Калапот со инјектирање е широко користен за производство на различни пластични делови за различни големини, сложени форми и различна употреба на апликации. А исто така се користи во медицинска опрема и механички делови.

Пластичните куќишта како најчест производ се користат нашироко во апарати за домаќинство, електроника за широка потрошувачка, електрични алати и контролни табли за автомобили. Други како компјутерски компоненти, контејнери, капачиња од шишиња, ентериер на автомобили, леќи, загради, спојници, горни и долни капаци и играчки.

 • Производни делови
 • Алатка за мост
 • Брзо прототипирање
 • Пилот трча
 • Функционално тестирање

Совети за дизајн на вбризгување

Совети за дизајн на вбризгување

Насоки за професионален дизајн  обезбедени од инженерскиот тим во Рансом се како што следува:

 • Ќе се земе предвид најмалата и постојана дебелина на ѕидот за да се избегне искривување и тонење.

 • Мазната заобленост или филе може да се користи за да се направи транзиција за 3 пати поголема разлика во дебелината на ѕидот.

 • Додадете филе со голем радиус на внатрешните и надворешните рабови.

 • Додадете нацрт на дизајнот на сите вертикални ѕидови, избегнувајте влечење и направете делови лесно да се исфрлаат.

Најчесто поставувани прашања за вбризгување

Калапот со инјектирање на пластика е процес на топење на пластични пелети (терморегулациони/термопластични полимери). И штом овие пелети ќе имаат доволно еластичност, тие ќе бидат инјектирани во шуплината на мувлата под притисок што се полни и зацврстува за да се произведе финалниот производ.

Машината за обликување ја загрева пластиката додека не стане течна. Млазницата на машината за вбризгување потоа ја инјектира стопената пластика во калапот (притисок на инјектирање). Шуплината на калапот сега е исполнета со пластична течност. Ова потоа ќе се олади за да формира цврст производ.

Шест типа на пластично обликување се универзално признати за ефективни резултати. Тие се:

 • обликување со компресија
 • дување калапи
 • обликување со истиснување
 • калапи со инјектирање
 • ротациона калапи
 • дување калапи

Калапот со вбризгување е популарен меѓу мноштво индустрии, вклучувајќи стоки за широка потрошувачка, енергија, електроника, воздушна, медицински уреди, роботика, играчки, автомобилска индустрија и многу повеќе.

Во обликувањето со инјектирање може да се користи речиси секаков вид пластика, а може да се комбинира и сирова пластика. Оваа неверојатна разновидност ја прави оваа техника толку совршена и погодна за некои од најпребирливите индустрии во светот. Можете да погледнете избор на достапни материјали и завршни материјали за нашите услуги за лиење со инјектирање на оваа страница.

Цената на пластичното обликување со инјектирање зависи од големината на нарачката, сложеноста на делот и други фактори. Почетната цена на обликувањето со инјектирање може да биде висока, но е поевтина на долг рок, па затоа е најпогодна за масовно производство.

Побарајте инстант цена на вашиот проект за калапи со пластично вбризгување сега!

Овој термопластичен материјал за обликување со вбризгување обично може да се најде во индустријата за складирање и пакување храна, бидејќи може ефикасно да спречи мешање на прехранбените производи со хемикалии. Полипропиленот (PP) може да се мие во топла вода без да се расипе и е многу отпорен на хемикалии и влага.