Оптимизирајте го дизајнот на ЦПУ

Совети за оптимизирање на CNC дизајн
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Со цел да се гарантира прототипови и процесот на производство на делови за производство брз и исплатлив, треба да ги балансираме можностите на CNC обработката и оптимизираните дизајни на делови. Постојат неколку критични размислувања во Процес на дизајнирање на ЦПУ за нашите мелење и вртење процес, кој ќе го забрза времето на производниот циклус и ќе ги намали крајните трошоци.

Оптимизирајте ја сликата за дизајн на CNC
Оптимизирајте го дизајнот на ЦПУ

Шест главни елементи влијаат на дизајнот на CNC

За да го оптимизирате вашиот дизајн за процесот на обработка, постојат 6 елементи на кои треба да се фокусирате:

  1. Длабочина и дијаметар на дупката
  2. Висина на ѕидот и ширина на карактеристиката
  3. Големина и типови на конец
  4. Стругови со живи алатки
  5. Текст на делови
  6. Мелење со повеќе оски

Карактеристики на дупката

Како што секој во машинските центри ќе биде запознаен со изгледот на дупчалката и неговите функции. Во најголем дел, ќе ги интерполираме дупките со крајни мелници или дупчалки. Во овој случај, методот на обработка на endmills ќе обезбеди голема флексибилност во големината на дупката со истиот алат и подобра завршница на површината од опциите со дупчење. Машинската обработка на Endmill, исто така, нè поттикнува да ја примениме истата алатка за обработка на слотови и џебови, да го намалиме времето на циклусот и крајните трошоци за производство. Додека единствениот недостаток е тоа што крајните мелници имаат предизвици за мелење длабоки дупки со повеќе од 6 дијаметар. Треба да ги обработиме двата дела од страната поради ограничената должина на крајната мелница.

Навојување

Дупчење и Навојување секогаш работите рака под рака, повеќето машински центри користат чешми за сечење внатрешни нишки. Чешмите изгледаат како завртка со заби и навој во претходната дупка за вежбање. Сега, применуваме понапреден пристап за производство на конец, се користи нова алатка наречена мелница за нишки за интерполирање на профилот на конецот. Ова може да создаде точна нишка, една алатка за глодање може да исече нишки од која било големина со ист чекор, да заштеди време за производство и поставување. Поради ова, UNC и UNF нишки до 12,5 mm и метрички од M2 до M12 се можни да се произведуваат со еден комплет алатки.

Текстови

Во повеќето случаи, клиентите сакаат да додадат број на делови, опис, лого на површината на делови, Runsom е способен да го обработи секој текст потребен со нашите ограничувања. Просторот помеѓу поединечните знаци и ширината на знаците треба да биде најмалку 0,5 mm. Препорачуваме вдлабнат текст наместо подигнат текст поради помалото време на работа. Најпогоден фонт на текст се 20 точки со Arial, Verdana или слични фонтови Sans-serif.

Висок ѕид

Бидејќи нашите алати се состојат од алати за сечење со висок карбид, овој супер цврст метал има максимален век на траење и продуктивност со минимално отклонување. Сепак, дури и најсилните алати ќе се скршат, особено за обработка на челик со висок интензитет. Поради ова, висината на ѕидот и големината на карактеристиките се строго ограничени од геометријата на поединечните делови и применетите алатки. Како на пример во Runsom, нашата минимална дебелина на карактеристиката е 0,5 mm, а максималната длабочина е 50 mm, но тоа не значи дека можеме да произведеме ребрести ладилник со овие димензии во вашиот дизајн.

Алатка во живо во стругови

Ние, исто така, обезбедуваме вртење CNC со живи алатки, овие комплети алатки се слични на нашите центри за обработка. Ова може да не поттикне да обработуваме дупки, слотови, рамни и други паралелни или нормални карактеристики и да ги следиме правилата за дизајн како наши центри за обработка. Разликата е во обликот на суровините, свртените делови почнуваат како тркалезни залихи, додека мелените делови ставаат квадратни или правоаголни блокови наместо тоа.

Постојат некои очигледни делови за процесот на вртење на струг, како што е клипот во вентилот на макарата или хидрауличното поставување. Сите овие компоненти се цилиндрична симетрија и се состојат од сложена надворешна геометрија и предизвикуваат внатрешни карактеристики. ЦПУ струговите можат да ги произведат овие делови на најисплатлив начин. Како и да е, правоаголното тело на вентилот со голема мелена површина, внатрешни џебови и отвори за вкрстување никогаш нема да се ротираат од машините за струг, без разлика на способноста на алатот под напон во машината за струг.

Ова е главната причина зошто ги додаваме алатките за крајно глодање во нашите центри за вртење со ЦПУ, со цел да произведеме подобри завршни површини на цилиндричните карактеристики по типична пониска цена. Овие стругови, исто така, ја зголемуваат нашата ефикасност во производството на специјални делови, на кои делови им треба лизгање на работ при процесот на мелење. Особено за производство со низок волумен.

Бидејќи деловите за вртење нудат неколку предности во однос на глодањето, како што се долгите сооднос на должината и дијаметарот на клипот, што е потешко да се произведе со процесот на мелење, но лесно со струг. Откако ќе го имате дизајнерскиот концепт за вашиот следен проект, можеме да ви го испорачаме најдобриот прототип за вртење за вашите потреби за геометрија.

Обработка со 3 оски и 5 оски

Во Runsom, со обработка со 3 оски, сите работни парчиња се зафатени од празната долна површина на суровина и сите карактеристики се исечени од 6 ортогонални страни. За големи делови повеќе од 250 mm, можеме да ги обработуваме само горниот и долниот дел. Со Обработка со 5 оскиМожна е карактеристика од која било неортогонална страна. Комплетот алатки во овие 2 случаи се идентични, единствената разлика е во необработен матерјал.