Оптимални параметри на школка и полнење за FDM

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

Повеќето делови од FDM не се целосно цврсти, ова ќе ги намали вкупните количини на материјали и времето за печатење, што конечно ќе резултира со економични трошоци за печатење. Со цел да се оптимизира Процес на печатење FDM, цврстите школки и дополнувањето со полнење ќе играат важна улога врз квалитетот, изгледот и функциите на завршните делови. Ќе ја сумираме разликата помеѓу школки и полнење и како да ги оптимизирате школките и полнењето FDM дизајн.

Распоред на FDM

Бидејќи стандардниот процес на FDM може да се подели на 4 секции, сите овие параметри на делот може да се прилагодат за да се оптимизира конечниот дизајн.

Школки: ова се ѕидовите во процесот на печатење, кои се изложени на моделот надвор од областа.

Долни слоеви: ова е тип на школка, која е свртена кон плочата за градење во моделот.

Горни слоеви: ова е друг тип на школка, која е свртена нагоре и кон млазницата во моделот. Нормално има најдобра завршна површина.

Пополнување: ова е внатрешна структура во моделот за печатење.

Школки

Во FDM, школките се првата област што се печати по слој, постојат неколку размислувања за дизајн за FDM процесот:

  1. Високата дебелина на школките може да ја зголеми јачината на школките, што може да резултира со поцврсто печатење без зголемување на употребата на материјали за полнење. Бидејќи поголемиот дел од дебелината на обвивката може да се прилагоди за да се создаде област со висок стрес со висока густина.
  2. Методите на пост-обработка како брусење или хемиско измазнување ќе ја намалат дебелината на обвивката, па затоа треба да ја зголемиме дебелината на обвивката по потреба.
  3. Бројот на школки ќе го одреди времето и материјалот во процесот на печатење и конечно ќе ја одреди вкупната цена на делот.
  4. Дебелината на обвивката треба да биде специфичен број на дијаметри на млазницата. Треба да дизајнираме дебелина на школка со повеќекратна големина на дијаметар на млазницата, со цел да се избегне празнина во процесот на печатење.

Пополнување

Повеќето делови од FDM имаат стандардно полнење од 18% до 20% за да се создаде типично јадро со мала густина, ова е совршено за FDM апликации со поприфатливи и ефективни операции.

Процент на полнење

Процентот на полнење ја одредува крајната јачина на печатените делови, деловите со полнење 50% се типични за 25% посилни од оние на полнењето 25%, додека зголемувањето на процентот на полнење од 50% до 75% само ќе ја зголеми јачината за 10%.

Апликацијата за финални печатени делови ќе го одреди оптималниот процент на полнење. Во прототиповите на FDM, нискиот процент на полнење може да се користи за изгледот на формата за значително да се намалат трошоците и времето, додека високиот процент на полнење може да се користи за заградата за извршување на вчитување искуство. Нашиот стандарден процент на полнење е 20%, што е стандарден параметар во повеќето печатачи и прифатлив за повеќето апликации.

Јачина на полнење

Пополнувањето игра клучна улога во начинот на поврзување помеѓу продолжените или испакнатите карактеристики и модели. Во прицврстените врски, основата на оваа врска е нормална слаба точка. Особено при мала густина на полнење од 20%, конзолата полесно се скрши бидејќи само кратката екструдирана штипка се поврзува со телото со мала површина на пресек. Зголемувањето на процентот на полнење ќе резултира со повеќе конзолно поврзување со површината на телото, и конечно зголемување на јачината на поврзувањето.

Зашрафување, тапкање, завртување

Откако FDM деловите бараат понатамошна пост-обработка како дупчење и зашрафување, процентот на полнење ќе биде важен фактор. Нормално, дупките за дупчење ќе поминат низ горните и долните слоеви и ќе го пропуштат полнењето со мала густина во моделите. Ова ќе доведе до слаба врска, па се посакува поголем процент на полнење на минимум 50%.

Поврзувањето со клиренсни отвори и завртки се посоодветни за низок процент на полнење, школките, ѕидовите и полнењето ќе обезбедат одлична цврстина на компресија за прицврстување на делови.

Геометрија на полнење

Во стандардниот FDM, геометријата на полнење е во форма на аголна отвора или форма на саќе, најчестата форма на полнење ја наведуваме како што следува:

Правоаголни: ова е стандардна шема за полнење за FDM процес, има висока јачина во сите правци со разумно време. Потребно е само најмалку премостување во шемата за полнење.

Триаголен или дијагонален: ова обично се користи за потребата за јачина на насоките на ѕидот, триаголникот ќе потроши подолго време за производство.

Замрсе: оваа структура ќе создаде модел да биде мек, да се извртува или да се компресира. Ова е одличен избор за мек гумен материјал или мек најлон.

Саќе:ова е најпопуларната геометрија за полнење, брзо се печати и многу јака и има сила во сите правци.