Упатство за дизајнирање на вбризгување

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Со цел да се гарантира квалитетот на финалниот производ и повторливоста во процесот на вбризгување, треба да разгледаме неколку фактори во дизајнирањето на калапи со инјектирање. Постојат одредени насоки за дизајн од кои треба да се постигне целосна корист калапи со инјектирање.

Во овој блог, ги прикажуваме вообичаените дефекти во обликувањето со вбризгување, основните и напредните упатства во дизајнот, минимизирајќи ги препораките за трошоците.

Вообичаени дефекти во обликувањето со вбризгување

Стопен материјал протокот и нееднаквата стапка на ладење предизвикуваат повеќето дефекти во обликувањето со вбризгување, ние ги наведуваме главните дефекти како што следува што треба да ги забележиме при дизајнирање делови за шприц

 1. Извиткување

Штом одреден дел ќе се излади побрзо од другите делови, внатрешниот стрес ќе резултира со трајно свиткување на обликуваниот дел. Специјално за делови со неконстантна дебелина на ѕидот.

 1. Траги од мијалник

Трагите од мијалникот ќе се појават штом деловите од внатрешноста ќе се зацврстат пред неговата површина, тоа ќе се покаже како мала вдлабнатина на рамната површина. Дебелите ѕидни делови или слабо дизајнираните делови на ребрата се склони да потонат.

 1. Повлечете ознаки

Во процесот на исфрлање, мувлата ќе се лизне и ќе ги струга ѕидовите на делови, што ќе резултира со траги од влечење. Вертикалните ѕидни делови без агол на влечење се повеќе склони кон траги на влечење.

 1. Плетени линии

Плетените линии секогаш се појавуваат кога 2 стопени материјали ќе се сретнат со обезбојување налик на коса. Што влијае на естетиката на деловите и ја намалува јачината на деловите. Деловите со дупки или нагли промени во геометријата се најмногу склони кон плетени линии.

 1. Кратки снимки

Заробениот воздух во мувла ќе го спречи протокот на материјалот и ќе резултира со нецелосни делови. Деловите со тенки ѕидови или инфериорно дизајнирани ребра се повеќе наклонети кон кратки снимки.

Правила за дизајн на калапи со вбризгување

Калапот со вбризгување може лесно да формира сложени геометрии, да се примени еден дел со повеќе функции. Сложените делови може да се репродуцираат со ниска цена откако ќе се произведе мувла. Но, секое прилагодување во дизајнот на мувла ќе биде многу скапо во подоцнежните фази на развој. Нашите упатства ќе ви помогнат да ги избегнете најчестите дефекти во обликувањето со инјектирање.

Постојана дебелина на ѕидот

Еднаква дебелина на ѕидот и избегнувајте дебели делови низ деловите во можност. Нерамномерниот ѕид може да доведе до искривување во процесот на ладење. За потребите на делот со различна дебелина, користете непречена транзиција како заобленост или филе, со цел да се обезбеди рамномерен проток на материјалот во внатрешноста на шуплината и да се наполни целосно целата мувла.

Дебелината на ѕидот од 1,2 мм до 3 мм е погодна за повеќето пластични материјали, ја сумираме препорачаната дебелина на ѕидот за обични материјали за калапи со инјектирање:

Материјал Препорачана дебелина на ѕид [mm]

Полипропилен (PP) 0,8 – 3,8 mm

ABS 1,2 – 3,5 mm

Полиетилен (PE) 0,8 – 3,0 mm

Полистирен (PS) 1,0 – 4,0 mm

Полиуретан (PUR) 2,0 – 20,0 mm

Најлон (PA 6) 0,8 - 3,0 mm

Поликарбонат (компјутер) 1,0 – 4,0 mm

PC/ABS 1,2 – 3,5 mm

ПОМ (Делрин) 0,8 – 3,0 мм

PEEK 1.0 – 3.0 mm Силикон 1.0 – 10.0 mm

Известување за дизајн:

 1. Еднаква дебелина на ѕидот во препорачаните вредности.
 2. За делот, чија должина е 3 пати повеќе од дебелината, се потребни рамномерни шпорети или филе.

Издлабете дебели делови

Дебелите делови ќе доведат до искривување и тонење, ограничете ја дебелината на дизајнот под максималните препорачани вредности во кој било дел, вдлабнувањето е најсуштинскиот начин. Дополнително, користете ребра за да ја подобрите цврстината и вкочанетоста на шупливиот пресек додека ја намалувате дебелината на ѕидот, ребрата треба да применуваат и ограничувања за дебелината на ѕидот за да се избегнат траги од мијалникот.

Известување за дизајн:

 1. Шупливи дебели делови и подобрување на цврстината и вкочанетоста на деловите со ребра.
 2. Максималната дебелина на ребрата е 0,5 пати од дебелината на ѕидот.
 3. Максималната висина на ребрата е 3 пати поголема од дебелината на ѕидот.

Заокружете ги сите рабови

Вертикалните карактеристики како ребра, газди и прицврстувања треба исто така да бидат заоблени за мазен проток на материјалите. За внатрешните рабови, мора да се користи радиус од најмалку 0,5 временска дебелина на ѕидот. За надворешни рабови, користете радиус како внатрешен радиус плус дебелина на ѕидот. Ова ќе направи дебелината на ѕидот да биде константна на аглите, избегнувајте остри агли со концентрационен стрес како резултат на слабите делови.

Известување за дизајн:

 1. Додадете 0,5 временска дебелина на ѕидот на внатрешните агли.
 2. Додадете 1,5 временска дебелина на ѕидот на надворешните агли.

Додадете нацрт агли

Додадете агол на провев на вертикалните ѕидови ќе го олесни процесот на исфрлање на делови. Во спротивно, ќе се создадат ознаки за влечење на површината на делови поради големото триење помеѓу калапот и ѕидовите без агол на влечење. Нашиот минимален агол на влечење е 2°степен, максимум 50°степен ќе се користи за високи карактеристики. Препорачуваме зголемување на аголот на влечење за еден степен на секои 25 mm. Сите овие правила се неопходни и за ребрата.

Известување за дизајн:

 1. На сите вертикални ѕидови додајте агол на провев од најмалку 2 степени.
 2. Зголемете го аголот на нацртот за еден степен на секои 25 mm за сите карактеристики повисоки од 50 mm.
 3. Зголемете го аголот на нацртот за дополнителни 1-2°степени за делови со текстурирана завршна површина.

Ги поткопува решенијата

Со оглед на тоа што поткопчињата како запци со конец или кука за спојување што се прицврстува, не може да се изработуваат со едноставен калап со директно влечење. Поради материјалите ќе бидат во отворот или начините на исфрлање. Значи, ни требаат некои идеи за да се справиме со поткопувањата.

Исклучувања

Исклучувањата се корисни за справување со поткопувањето на внатрешните области за прицврстување или на страните за дупките и рачките. Во суштина, отстранете ги материјалите во областа подолу и отстранете го ова прашање.

Линија за разделба

Поместувањето на линијата за разделба за да се вкрстат со карактеристиките за поткопување е наједноставниот начин. Погоден е за поткопчиња на надворешна површина, дополнително треба соодветно да ги прилагодиме аглите на нацртот.

Соблекување на поткопчињата (Bumpoffs)

Соблекувањето на поткопчињата се користи за деформирање на флексибилни делови над калапи во процесот на исфрлање. Како што се капачиња од шишиња со конци. Има строги услови за употреба:

 1. Соблекувањето на долниот дел мора да се чува подалеку од зацврстување како агли или ребра.
 2. Лиен дел мора да биде флексибилен да се деформира и да има простор за проширување.
 3. Потребен е агол на водење од 30° до 45°.
 4. Избегнувајте пластика засилена со влакна.

Прицврстувачи на конец

Вообичаено додаваме прицврстувачи на конец на 2 начини, додаваме газда на делови и додаваме влошка за навој.

Шефовите

Шефовите се вообичаени карактеристики за точките за прицврстување или склопување во процесот на вбризгување. Тие комбинираат цилиндрични цилиндрични проекции со дупки, кои се користат за примање завртки, влошки за конец или друг хардвер за прицврстување.

Кога се користат шипки како точки за прицврстување, надворешниот дијаметар на газдата треба да биде 2 пати поголем од номиналниот дијаметар на завртката или вметнувањето, а внатрешниот дијаметар еднаков на дијаметарот на завртката или влошката. Длабочината на дупката треба да се протега до нивото на основниот ѕид за униформност на дебелината на ѕидот. Завртката ќе се додаде или ќе се вметне лесно за вметнување.

Известување за дизајн:

 1. Избегнувајте газдите да се спојат во главните ѕидови.
 2. Поддржете ги газдите со ребра или поврзете ги заглавените на главните ѕидови.
 3. Надворешниот дијаметар на газдите е 2 време од номиналната големина на вметнувањето.

Нишки

На деловите за калапи со вбризгување на пластика може да се додадат влошки од метален конец, кои обезбедуваат издржливи дупки за машинските завртки. Вметнувањата се монтираат преку термички, ултразвучни или вметнувања во калапи со многу циклуси на склопување и расклопување.

Известување за дизајн

 1. Избегнувајте нишки кои се додаваат директно на делови.
 2. Додадете релјеф од 0,8 мм на рабовите на конецот.
 3. Користете конец со чекор поголем од 0,8 mm.
 4. Користете трапезоиден или потпорен конец.
 5. Поставете ги надворешните нишки заедно со линијата за разделба.

Ребра

Ребрата секогаш се користат за подобрување на вкочанетоста на деловите што се обликувани откако максималната дебелина на ѕидот во препораката не може да ги задоволи функционалните барања.

Известување за дизајн:

 1. Дебелината на ребрата е 0,5 време од дебелината на главниот ѕид.
 2. Висината на ребрата е помала од 3 пати од дебелината на ребрата.
 3. Радиусот на основното филе треба да биде поголем од 1/4 од дебелината на реброто.
 4. Додадете агол на сплав најмалку 0,25°-0,5°.
 5. Растојанието помеѓу ребрата и ѕидовите треба да биде најмалку 4 пати дебелина на реброто.

Зглобови со прицврстување

Snap-fit спој е едноставен и економичен начин за поврзување на делови без алати или сврзувачки елементи. Постојат различни можни дизајни на спој со прицврстување. Неговото отклонување зависи од неговата должина и ширина дозволената сила.

Известување за дизајн:

 1. Додајте агол на влечење еден вертикален ѕид во спојниците што се прицврстуваат.
 2. Дебелината на споеви со прицврстување треба да биде најмалку 0,5 пати од дебелината на ѕидот.
 3. Контролирајте го отклонувањето и дозволената сила со прилагодување на ширината и должината.

Букви и симболи

Текстот може да се користи за етикети, логоа, предупредувања, упатства и дијаграми. Бидејќи CNC обработката за производство на мувла, економично е да се додаде врежан текст отколку врежан текст. Подигнувањето на текстот 0,5 mm над површината на деловите ќе ги направи буквите лесни за читање. Препорачуваме стил на задебелен, заоблен фонт, униформа дебелина на залогот, големина од 20 поени или поголема.

Известување за дизајн:

 1. Втиснат текст наместо врежан текст.
 2. Единствена дебелина и минимална големина на фонтот од 20 точки.
 3. Порамнете го текстот нормално на линијата за разделба.
 4. Висина или длабочина на текст поголема од 0,5 мм.