Споредба на FDM материјали

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Бидејќи новите материјали брзо се појавуваат на пазарот на 3D печатење, тешко е да се избере најдобриот соодветен материјал за одредени предмети. Во FDMPLA и ABS се два главни полимери во примена, додека новите полимери сè уште играат главна улога во иднината на FDM. Новите производи со материјал од чист полимер и композити стануваат сè попопуларни, главни чисти полимери на пазарот се PLA, ABS, PET, Најлон, TPU и PC. Нашиот инженерски тим ја сумира клучната разлика во својствата на материјалите од профилите, за да можеме да донесеме брза одлука за примена на материјали во процесот на селекција на материјали FDM.

Методологија

Ние секогаш ги делиме својствата на FDM материјалите во 3 различни категории како механички перформанси, визуелен квалитет и процес. Во овие категории, сите материјали ќе бидат оценети на различно ниво, конечно ќе се создаде јасна слика за својствата на полимерот. Бидејќи изборот на FDM материјали зависи од апликациите на финалните производи, ние ќе обезбедиме клучни критериуми за одлучување за избор на материјали, освен трошоците и брзината.

Лесно за печатење

Оваа точка објаснува колку е лесно да се печати материјалот, вклучувајќи лепење на креветот, максимална брзина на печатење, фреквенција на откажување, точност на проток.

Визуелен квалитет

Оваа точка објаснува како изгледаат готовите делови, нормално вклучувајќи го изгледот на површината, грубоста на површината.

Максимален стрес

Максималниот стрес на финалните производи може да се спротивстави пред да се скрши во процесот на бавно влечење.

Издолжување

Максималната должина на финалните производи може да се истегне пред да се скрши.

Отпорност на удар

Силата за кршење на последните делови при ненадеен удар.

Адхезија на слојот

Колку е добра адхезијата помеѓу материјалните слоеви, тоа ќе ги поврзе материјалите во сите правци. Подобрата адхезија на слојот ќе резултира со подобри изотропни производи.

Отпорност на топлина

Максималната температура на финалните производи пред омекнување и деформирање.

Ригидност

Оваа точка се само својства погодни за специфични апликации, нема ниту добри ниту лоши.

Отпорност на влажност & токсичност

Овие 2 елементи се важни фактори, но без добра квантитативна проценка.

Резултати од својствата на материјалот

Сите овие материјали ќе бидат рангирани со следните критериуми на скала од 1 до 5 во FDM процес.

PLA

PLA е полимер со најлесно печатење и добар визуелен квалитет. Тој е многу крут и со висока јачина, но е многу кршлив.

МатеријалPLA
ПредностБио-извор
Биоразградливи
Без мирис, добра отпорност на УВ
Пост-обработка со хартија за брусење
Насликана со акрил
НедостатокНиска отпорност на влажност
Тешко се лепи

ABS

ABS секогаш се применува за производи со поголема отпорност на температура и поголема цврстина во споредба со PLA.

МатеријалABS
ПредностПост-обработка со ацетонски пареи за сјајна завршница
Пост-обработка со хартија за брусење
Насликана со акрил
Добра отпорност на триење
Недостатокчувствителен на УВ
Мирисна при печатење
Висока емисија на чад

МИЛЕНИК

ПЕТ е помек полимер со добро заоблен и дополнителни својства, има неколку големи недостатоци.

МатеријалМИЛЕНИК
ПредностОтпорност на висока влажност
Висока хемиска отпорност
Може да се рециклира
Добра отпорност на триење
Пост-обработка со хартија за брусење
Насликана со акрил
НедостатокПотешки од PLA и ABS

Најлон

Најлон има одлични механички својства, особено одлична отпорност на удар. Сепак, има проблеми со адхезијата на слојот.

МатеријалМИЛЕНИК
ПредностДобра хемиска отпорност
Висока јачина
НедостатокАпсорбира влага
Висока емисија на чад

TPU

TPU има флексибилна примена поради неговата висока отпорност на удар.

МатеријалМИЛЕНИК
ПредностСтерилизација
Лесен за процес на брусење
Недостатокчувствителен на УВ

Заклучок

Изборот на совршени полимерни материјали за FDM процес е критичен за конечните 3D делови со одлични својства, особено за функционални апликации. Можеме да им помогнеме на клиентите да ги најдат вистинските материјали во зависност од нивните посебни барања. Сепак, можеме да додадеме и адитиви за да ги измениме својствата на полимерот, како што се јаглеродни влакна за да ја зголемиме јачината на материјалите.