Совети за дизајн за минимизирање на трошоците за CNC обработка

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Откако ќе барате CNC машински прототип или подготвување на вашиот производство на делови со голем обем, едно важно прашање што треба да го земете во предвид е трошоците за производство на делови од ЦПУ. Нема сомнение дека CNC дизајнот е критичен фактор што во голема мера влијае на крајната цена. Затоа даваме совети за дизајн во овој напис за да ги намалите вашите конечни трошоци за CNC обработка. Можете да ги добиете вашите оптимизирани CNC делови со минимизирање на трошоците и завршени барања за дизајн. Прво испитуваме кои фактори влијаат на трошоците за производство во CNC обработката. Потоа ќе понудиме сеопфатни акциони насоки, кои се докажаа дека ги елиминираат конечните трошоци за делови за обработени ЦПУ во нашите реални проекти.

Елементите влијаат на цената

Цената на деловите кои се обработуваат со ЦПУ се мери со следниве фактори:

Време на обработка: лесно е да се разбере дека повеќе време за обработка значи повеќе трошење на работна сила, електрична енергија и механички загуби во процесот на обработка. Значи конечниот CNC е поскап. Времето на обработка е главниот фактор што влијае на цената на ЦПУ деловите CNC процес на обработка.

Почетна цена: оваа ставка е поврзана со CAD датотека план за подготовка и обработка, што е многу важно за производство со мал обем.

Материјални трошоци: цената на необработен матерјал и леснотијата на обработката на материјалите во голема мера ќе влијае на вкупната цена на CNC. Оптимизирање на вашиот дизајн и земете во предвид одредено ниво на леснотија на обработка на материјалот значително ќе ги намали крајните трошоци.

Други трошоци за производство: посебни барања како толеранција, тенки ѕидови ќе треба специјален алат, контрола на висок квалитет и дополнителна обработка. Сите овие елементи ќе влијаат на вкупното време на производство и конечно ќе ја зголемат цената на ЦПУ делови.

Ефективни начини за оптимизирање на дизајнот и минимизирање на трошоците

Бидејќи ни е јасно на факторите кои влијаат на главната цена на CNC, можеме да најдеме ефективни начини да го оптимизираме нашиот дизајн и да ги минимизираме трошоците.

Совет 1 Додадете радиус во внатрешните вертикални рабови

Како што знаеме, Алати за мелење ЦПУ имаат цилиндрична форма, така што овие алатки ќе создадат радиуси во процесот на работ на деловите за сечење. Откако ќе ви требаат помали радиуси на аглите, потребни ни се алатки за сечење со помал дијаметар и набавка на материјал во повеќе премини. Поради помалото отстранување на материјалот со мали алати, ова ќе го зголеми времето на обработка од поголемите алати.

Известување за дизајн:

 1. Додадете радиуси најмалку од 1/3 од длабочината на шуплината, поголем радиус е попосакуван.
 2. Истиот радиус за сите внатрешни рабови
 3. Без радиус или мал радиус од 0,5-1 mm за подот на шуплината
 4. Аголниот радиус треба да биде малку поголем од радиусот на алатот за обработка во шуплина.

Совет 2 Ограничете ја длабочината на шуплините

Обработката на длабоките шуплини драматично ќе влијае на цената на CNC деловите, одзема многу време да се отстрани многу материјал. Повеќето CNC алатки имаат ограничена должина на сечење, тие најдобро ќе работат за шуплини со до 2-3 длабочина од нивниот дијаметар. За подлабоки шуплини повеќе од 4 пати поголеми од дијаметарот на алатот, потребни се специјален алат или мулти-оски CNC систем, ова ќе ја зголеми конечната цена. Дополнително, во процесот на сечење шуплини, мора да гарантираме непречен влез со доволно простор за алатите да рампаат до потребната длабочина на сечење.

Известување за дизајн:

 1. Ограничете ја длабочината на сите шуплини на 4 пати од нивната најголема димензија во должина.

Совет 3 Зголемете ја дебелината на тенките ѕидови

Дебелите цврсти делови се постабилни при употреба и поевтината обработка во случај тежината на деловите не е главен фактор.

Во процесот на обработка на тенки ѕидови, потребни ни се повеќекратни премини со сечење со мала длабочина за да се избегне деформација или фрактура. Предизвик е да се обработат овие карактеристики, како нивни склони вибрации.

Известување за дизајн:

 1. Дизајнирајте ѕид од метални делови подебели од 0,8 mm
 2. Чувајте ја дебелината на ѕидот на пластичните делови над 1,5 mm
 3. Сите карактеристики на обработливост треба да се земат предвид по случај, нашата минимална дебелина на ѕидот е 0,5 mm за метал и 1,0 mm за пластика.

Совет 4 Ограничете ја должината на нишките

Нормално ограничувајте ја максималната должина на конците на 3 пати поголем од дијаметарот на дупката. Подолго одредување на нишки ќе бара специјален алат, што ќе ја зголеми цената на ЦПУ делови. Со искуството на нашите инженери, нишките подолги од 0,5 време од дијаметарот на дупката никогаш нема да ја зголемат јачината на поврзувањето.

Известување за дизајн:

 1. Дизајнирајте нишки со максимална должина во рамките на 3 пати од дијаметарот на дупката.
 2. За слепите дупки, додајте должина на отсекот од најмалку 1/2 дијаметар на дупката на дното на дупката.

Совет 5 Дизајн дупки со стандардна големина

Дупките може да се обработат брзо и прецизно со стандардни дупчалки. За дупки со нестандардни големини, за обработката мора да се користи алатка за крајна мелница. Ние обично ја ограничуваме длабочината на сите дупки до 4 пати од дијаметарот. Може да се направи подлабока дупка до 10 пати поголема од дијаметарот со зголемени трошоци, поради проблематичниот процес на обработка.

Известување за дизајн:

 1. Дизајнерски дијаметар на дупката со зголемување од 0,1 mm под 10 mm, 0,5 mm над 10 mm.
 2. Користете конвенционални големини на дупчалката од фракционо инчи откако ќе се дизајнирате во инчи.
 3. Ограничете ја должината на дупките до 4 време на дијаметар.

Совет 6 Наведете ги само потребните толеранции

Тесната толеранција ќе ги зголеми трошоците за CNC со подобрување на времето и рачна проверка. Значи, толеранциите треба да се дефинираат умерено и еднаш неопходно. Нормално, стандардната толеранција ќе се користи во процесот на обработка за повеќето барање за некритични карактеристики. Тешка толеранција е тешко да се постигне на внатрешните карактеристики. За вкрстени дупки и шуплини, ќе се развие мал дефект поради деформација на материјалот. Потребна ни е рачна проверка и вртење за да ги отстраниме овие дефекти.

Известување за дизајн:

 1. Потребно е само построга толеранција.
 2. Дефинирајте единствена податок како референца за толеранција на димензија.
 3. Користете геометриска димензија и толеранција за вашиот технички цртеж.

Совет 7 Минимален број за поставки на машината

Препорачуваме да дизајнирате делови со што е можно помалку подесувања на машината како само едно поставување. Ротирањето ќе ги зголеми трошоците за производство со рачна работа. Покрај тоа, ќе бидат потребни сложени геометрии прилагодено тела. Особено комплицираните геометрии бараат CNC систем со повеќе оски. Сите овие ставки конечно ќе ја зголемат цената на ЦПУ деловите.

Известување за дизајн:

 1. Дизајнирајте делови со само едно поставување за обработка.
 2. Дизајнирајте одделни повеќе делови и склопете подоцна.

Совет 8 Избегнувајте мали функции со висок сооднос

Малите карактеристики со висок сооднос ширина-висина се лесни за вибрации и тешко се обработуваат прецизно. Тие треба да се поврзат со ѕидови или да се зајакнат со потпорни ребра, за да се подобри нивната вкочанетост.

Известување за дизајн:

 1. Дизајнерски карактеристики со сооднос ширина-висина помал од 4
 2. Подобрете ја вкочанетоста со потпора за зацврстување или поврзување со ѕид.

Совет 9 Отстранете ги сите текстови и букви

За додавање текст на површината на делови од ЦПУ ќе бидат потребни чекори за обработка кои одземаат многу време, препорачуваме завршна обработка на површината како скрининг на свила или сликање како економичен начин.

Известување за дизајн:

 1. Отстранете го целиот текст или букви на CNC деловите
 2. Откако е потребно, се претпочита гравирање отколку втиснување
 3. Се претпочита фонтот Sans-serif со најмалку 20 точки

Совет 10 Обработливост на материјалот

Обработливоста значи дека нивото на леснотија на материјалот може да се сече. Поголемата обработливост се однесува на тоа дека материјалот може да се обработи побрзо и да ги намали трошоците. Физичките својства на металот одлучуваат за секоја од нив обработливост на материјалот, помеките метални легури се полесни за обработка. Обработливоста на пластиката зависи од нивната крутост и термички својства, тие се склони кон топење и искривување во процесот на CNC обработка.

Известување за дизајн:

 1. Изберете материјали за подобра обработка, особено за нарачки со голем волумен.

Совет 11 Трошоци за масовни материјали

Цената на рефус материјал е уште еден фактор што во голема мера влијае на цената на деловите со ЦПУ. Металите со поголема обработливост имаат повисока цена, кои се погодни за производство со голем обем. Пластиката е скапа и тешка за обработка, ја користиме само кога е потребно.

Известување за дизајн

Изберете материјал со ниска рефус цена за нарачки со мал обем.

Совет 12 Повеќекратни површински завршетоци

Површински завршетоци ќе го подобри изгледот и отпорноста на деловите од ЦПУ, повеќекратните завршетоци на површините ќе ја зголемат цената со дополнителни чекори.

Известување за дизајн:

 1. Изберете како машинска завршница на површината.
 2. Потребно е само повеќекратно завршување на површините.

Совет 13 Големина на празно

Големината на празно мора да биде приближно 3 mm поголема од крајните делови. Треба да отстраниме малку материјал од сите рабови за да обезбедиме добра точност. Ова значително ќе влијае на трошоците за материјали за нарачки со голем обем.

Известување за дизајн:

 1. Дизајн на делови со димензија 3mm помала од стандардната големина на празно.
 2. Користете вообичаени табели со празни места или каталози на добавувачи за референца

Совет 14 Економии на обем (дополнителен совет)

Количината во голема мера влијае на цената на единицата CNC, поради високата цена за стартување. Претставува висок процент на трошоци кога количината е мала, но речиси елиминирана за големи количини.

Известување за дизајн:

 1. Нарачајте големо количество или повторете нарачка за да користите економии на обем

Заклучок

Со цел да ги минимизирате трошоците за ЦПУ делови, треба да ги земете предвид следните ставки пред да поднесете нарачка за котирање:

 1. Користете дизајн за упатства за обработливост да го оптимизирате дизајнот на вашиот дел.
 2. Поедноставете ја вашата функција без целосен функционален ефект.
 3. Изменете го дизајнот за да елиминирате повеќе поставувања на машината.
 4. Помалку скап или високо обработлив материјал за потребите на дизајнот.
 5. Поделете го дизајнот на полесни машински делови и склопете ги подоцна.