Избегнувајте грешки во дизајнот на CNC

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Откако ќе ја поставите вашата CAD-датотека на нашиот систем за цитати, нашиот инженерски чај ќе го анализира нашиот дизајн и ќе ви го обезбеди најисплатливото решение. Како CNC обработка има способност да произведува различни геометриски делови, сè уште има некои критични елементи што треба да ги разгледаме. Ограничувањето на сложеноста на деловите и непотребните карактеристики ќе го намали времето на финално глодање или вртење и конечно ќе ги намали трошоците за производство. Ги забележуваме овие 5 повторливи проблеми во процесот на дизајнирање на CNC обработка, со цел да се избегнат овие вообичаени грешки и да се подобри дизајнирањето на производството, да се скрати времето на работа, да се намалат крајните трошоци за производство.

Избегнувајте непотребни карактеристики за обработка

Најчеста грешка во ЦПУ дизајнирање е да се создаде област на делови без неопходно машинско сечење. Овие непотребни обработки ќе го зголемат времето за производство на делови и на крајот ќе ги зголемат крајните трошоци за производство.

Како што можеме да го направиме следниов пример, еден лево, овој дизајн ви ги спецификува критичните кружни геометрии во средната област, бара од квадратните дупки карактеристики да се обработуваат во средината и потоа да ги отстрануваат околните материјали, конечно да ги открие завршените делови. Овој пристап ќе додаде значително време на обработка за сечење на преостанатите материјали. Во поедноставен дизајн, можеме да ја видиме илустрацијата десно, CNC машините треба само да ја исечат потребната карактеристика од блокот, овој пристап ќе ја елиминира потребата од дополнителен, непотребен процес на обработка на вишокот материјали. Промената на дизајнот во овој пример ќе намали речиси половина од времето на процесот на сечење. Затоа, одржувајте го вашиот CNC дизајн едноставен и ќе избегне дополнително време за работа, бесмислена обработка и дополнителни трошоци за производство.

Избегнувајте мал или подигнат текст

Откако ќе ги произведеме нашите клиенти дизајнирани делови, секогаш има барање за број на делови, опис и лого на компанијата на површината на деловите. Сите овие текстови ќе го зголемат изгледот на делови за угледот на компанијата. Сепак, овој процес ќе додаде и конечна цена, а колку е помал текстот, толку е поголема цената. Поради многу мали крајни мелници, може да се намали работата со текст само со многу бавна брзина, што конечно ќе го зголеми времето на работа, а со тоа и крајната цена. Така, во процесот на дизајнирање CNC, можете да приспособите лагер текст, значително да го зголемите времето на работа. Дополнително, изберете вдлабнат текст наместо подигнат текст штом е можно, што бара само да се избришат помалку материјали за да се создадат букви, бројки или графика на површината на деловите.

Избегнувајте високи и тенки ѕидови

Сите карактеристики на ѕидот во процесот на дизајнирање CNC се незгодни, секој неразумен дизајн ќе доведе до конечни проблеми со производството на CNC. Бидејќи повеќето алати за сечење во CNC машините се направени од тврди и цврсти материјали како волфрам карбид и брз челик. Во процесот на сечење, сите овие алати ќе се отклонат или малку ќе се наведнуваат со силите на обработка, исто како и блок материјалите. Потоа резултира со некои проблеми како брановидни површини и слаба толеранција, во некој случај, овие сили ќе ги скршат, исечат или свиткаат ѕидовите на материјалот.

Откако ќе дизајнирате висок ѕид на вашите делови како наша максимална висина од 50 mm, треба да го додадете неговиот дебел за да ја зголемите цврстината на материјалите. Тенките ѕидови од 0,5 mm или помалку лесно се распаѓаат, виткаат или искривуваат во процесот на обработка. Во спротивно, не значи да се дизајнира предебел ѕид поради големата брзина на алати за сечење од 10.000 до 15.000 вртежи во минута. Нашиот искусен дизајн за ѕидови е сооднос ширина и висина од 3 спрема 1. Дополнително, додадете малку нацрт на ѕидовите како агол од 1 до 5 степени наместо да стоите вертикално. Ова ќе го олесни процесот на обработка.

Избегнувајте функции за мали џебови

Како и во дизајнот на делови од ЦПУ, секогаш треба да вградуваме мали квадратни агли или внатрешни џебови за агли за да ја намалиме вкупната тежина на деловите или да составиме други парчиња. Додека во вистинскиот процес на производство на CNC, сите овие карактеристики се премали за нашите алатки за сечење да работат. Откако ќе треба да ги создадете овие карактеристики, ќе ги одбираме материјалите на аголот со помали алатки за сечење, што резултира со примена на пет до осум различни мали алатки за сечење. Во овој процес, времето на работа ќе се зголеми со алтернација на различни алатки и конечно ќе ги зголеми трошоците за вашиот проект. За да го избегнете ова, треба да ги одредите навистина критичните карактеристики на џебот. Ако овие џебови се само за намалување на тежината на деловите, треба да го прилагодите вашиот дизајн за да избегнете непотребен процес на сечење. Одржувајте го дизајнот на аголот во големи димензии, применувајте разни големи алатки за сечење и помалку време за работа.

Преиспитајте го дизајнот за лиење

Како што секогаш примаме дизајн на делови за вбризгување за прототип пред да го купиме нашиот машински сервис. Во овој случај, различните производни процеси имаат различни барања за дизајн и резултати. Дебелите обработени карактеристики ќе имаат проблеми со мијалник, обвивка, порозност откако ќе се обликуваат. Извадените делови со ребра, џебови и други карактеристики ќе го продолжат времето на работа. Најважните точки е дека дизајните на делови треба да се оптимизираат за производниот процес.

CNC обработката е најбрзиот, ефикасен и најисплатлив начин за производство на прототипови и производство, тоа е популарен избор за дизајнери и инженери. Избегнувајте ги овие вообичаени грешки во дизајнот во овој совет ќе го подобри дизајнот на вашите делови, ќе го скрати времето на работа и ќе ги намали вашите крајни трошоци за производство.