CNC машинска челик

 • Ултра прецизност и толеранција
 • Водечки пресврт во индустријата
 • Услуги за обработка на метали со CNC на барање


  Ве молиме испратете ни ги вашите цртежи. Датотеките може да се компресираат во ZIP или RAR папка ако се премногу големи. Можеме да работиме со датотеки во формат како pdf, sat, dwg, rar, zip, dxf, xt, igs, stp, step, iges, bmp, png, jpg, doc, xls, sldprt.

  Сите поставувања се безбедни и доверливи

  Услуги за CNC обработка на челик - Добавувач на делови за обработка на челик CNC

  Челикот е легура на железо која содржи околу 1% јаглерод. За да се подобрат неговите својства, може да се додадат мали количини на други легирани елементи како што се хром и молибден. Поради неговата одлична обработливост и заварливост, челикот е идеален избор за ниски трошоци и висока функционалност. Сепак, тој ќе оксидира со текот на времето, па затоа е потребна површинска обработка за да се заштити.

  Во Runsom, имаме високо квалификувани експерти кои можат да се справат со сите ваши работи за обработка на челик CNC. Можеме да гарантираме за точноста, достапноста и квалитетот на компонентите на вашиот проект. Поточно, ние сме способни да ги обработиме вашите челични делови со нашите CNC мелење, вртење, мелење, EDM и жичен EDM.

  Што е CNC обработка на челик?

  Машинската обработка игра важна улога во многу производствени операции. Имаше време кога овој процес беше целосно рачен, но беше многу макотрпен и одземаше време. Денес, машинските услуги се автоматизирани, а една таква клучна апликација е обработката со компјутерска нумеричка контрола (CNC). Во основа, CNC обработката вклучува користење на компјутер за контрола на движењето на специфични алатки за да се формираат саканите форми и геометрии од метални и пластични материјали. Овој автоматизиран процес е многу популарен во производството поради неговата брзина, прецизност и продуктивност. Постојат неколку материјали кои се компатибилни со CNC обработката, а челикот не е исклучок. Всушност, ЦПУ челичните делови се едни од најтипичните обработени компоненти и прототипови по нарачка.

  CNC обработка на челик Преглед

  производ-опис

  Опис

  димензии

  Димензии

  Апликација

  Нејзините апликации може да се движат од структурни делови во градежната индустрија до делови за воздушна класа.

  Толеранции

  Се одредува според саканиот ефект и точниот употребен челик. Во Runsom е достапна толеранција од ±0,005” (±0,13 mm).

  Предности

  Одлична обработливост, добра заварливост и исплатливост.

  Дебелина на ѕид

  За тоа најмногу одлучува расположливата геометрија на машините и деловите. Минимална дебелина на ѕидот од ±0,03” (±0,8 mm) е достапна во Runsom.

  Водечко време

  Брзо дури 3 дена, но конечно ќе се одреди според сложеноста на делот и количината на нарачката.

  Максимална големина на дел

  Максималната големина најмногу се одлучува од достапната машина и геометријата на делови.

  Процеси

  ЦПУ мелење со 3 оски и 5 оски.

  Завршува

  Позлата со никел, прашкаст слој, карбуризирање.

  Оценки на челик со кои работиме

  Челикот е еден од најчестите материјали за производство, кој се користи во секоја голема индустрија од автомобилската до градежништвото. Тоа е разновиден и исплатлив материјал полн со одлични карактеристики. Сепак, изборот на материјалот за употреба, во овој случај челикот, е само првиот чекор. Исто така, треба да изберете од различни оценки. Својствата на секоја класа на челик ја одредуваат нивната употреба во конкретни проекти за обработка. Дел од најчестите класи на челик што ги нудиме во CNC обработката се како што следува:

  │Челичен 1018

  Најчесто се нарекува благ челик, челикот 1018 е многу лесен за ковање, заварување, обликување и топла работа, што го прави корисен за производи кои бараат сериозно свиткување или други деликатни карактеристики. Затоа, често се користи во апликации како што се вретена, прачки, шахти или иглички. Исто така е добро прилагоден за процеси на стврднување на куќиштата, како што е карбуризирање.

  │Челичен 4130

  Овој тип е генерално препознат како легиран челик поради неговата зголемена содржина на легирани елементи во споредба со нормалниот благ челик. Тоа е особено цврст челик кој е релативно лесен за термичка обработка и многу обработлив. Челикот 4130 е многу погоден за повеќето процеси на термичка обработка. Апликациите вклучуваат дупчалки, чешми и држачи за мотори на авиони.

  │Челичен 4140

  4140 челик, нисколегиран челик, многу сличен на 4130, но со дополнителна содржина на јаглерод. Овој хемиски состав ја подобрува цврстината, цврстината и еластичноста на оваа класа на челик. Исто така, дополнителниот хром го прави ова одделение поотпорно на корозија. Апликациите вклучуваат садови под притисок со тенок ѕид, завртки со висока јачина и вретена.

  │Челичен 1045

  Се смета за средно јаглероден челик, челикот 1045 се состои од јаглерод, железо, силициум, манган и сулфур или фосфор. Ова е еден од најразновидните челични оценки што производителите го користат за ЦПУ челични делови. Неговата висока јачина и цврстина ја оправдуваат неговата употреба во многу проекти за обработка на CNC челик каде водоотпорноста е критична.

  │ Челик 1215

  Ова одделение на челик се смета за челик за слободна обработка поради неговата релативно висока содржина на сулфур. Исто така, многу луѓе го нарекуваат залиха за завртки поради неговата употреба во процесите на автоматска машина за завртки. Сепак, заварливоста на овој материјал е слаба. Идеален е за правење завртки, иглички, столпчиња и воопшто, делови за кои е потребна обемна обработка.

  │Челичен 4340

  Ова одделение на челик е метал со ниска легура и висока цврстина. Покажува неверојатна сила и цврстина и ги одржува овие својства на релативно високи температури. Челикот 4340 често се користи во типични апликации како што се вратила, запчаници и други структурни компоненти.

  Ако сè уште немате идеја за тоа кој челичен материјал е најдобро погоден за вашите потреби за обработка на CNC, Runsom само го има вашиот одговор. Подготвени сме за секој предизвик и се стремиме да бидеме најдобри во оваа индустрија. Само поставете ја вашата дизајнерска датотека и добијте инстант цитат, како и повратни информации од DfM.

  Површински завршетоци и опции за пост-обработка за челични делови

  Кога процесот на производство е завршен, површинската завршна обработка има тенденција да биде потребна за да се задоволат подобри функционални и естетски цели. За да се подобрат механичките својства на челичните CNC делови за обработка, некои вообичаени површински завршетоци применливи за челик што ги нудиме се прикажани подолу:

  Облогата во прав е процес кој вклучува таложење на сув прашок на површината на челикот за да се формира цврста завршна површина која обично е дебела помеѓу 0,006” (0,1524 mm) и 0,012” (0,3048 mm). Овој метод ќе ја подобри толеранцијата на корозија на CNC челичните делови. Голиот челик може да биде корисен од облогата во прав бидејќи лесно рѓосува.

  Третманот со карбуризирање се однесува на процес на хемиска термичка обработка за внесување на површината со дополнителен јаглерод, каде што челичниот метал се загрева во медиум за карбуризирање и се одржува топол така што атомите на јаглеродот навлезат во површината. Овој процес значително ја подобрува тврдоста и отпорноста на абење на некои челици.

  Оваа површинска завршница вклучува галванизација на метал со таложење на слој од никел од 0,1 mm на површината на делот. Јаглеродните челици можат да бидат подеднакво никелирани за да се подобри толеранцијата на корозија и абење.

  Оваа површинска завршница се користи за отстранување на неправилностите и да се направи површината на CNC обработениот челик помазна. Во принцип, производителите користат тркало за мелење за да го направат тоа.

  Површински завршетоци за челични делови

  Предности и предизвици на ЦПУ челични делови

  Со цел да се произведуваат сигурни резултати секој пат, правилното обработување на челичните делови бара многу искуство и вештина. Иако е предизвик да се обработува челик, придобивката што ја уживате од CNC обработката на челик е поразлична од нејзината тежина.

  Придобивките од иконата за ЦПУ челични делови

  Придобивки

  Кога станува збор за челични легури достапни на пазарот, ќе најдете голем број на челични легури со добра обработливост. Ова значи дека металот лесно се сече или обликува за да даде пристоен резултат. Факторите кои вклучуваат цврстина, енергија, стрес на смолкнување и коњски сили се тесно поврзани со обработливоста на CNC обработката на челикот.

  Друга придобивка од CNC обработката на механички делови доаѓа со одличната толеранција на корозија и абење. Згора на тоа, CNC обработените челични делови обично се достапни за многу завршни површини.

  Икона за предизвици на CNC челични делови

  Предизвици

  Кога се обработуваат челични делови со CNC, треба да се земат предвид некои предизвици и фактори и покрај придобивките споменати погоре. Прво, не можат лесно да се обработуваат сите челични делови. Како такво, тоа значи дека одредени видови челик може да бидат тешки за употреба за проекти со сложени геометрии.

  Покрај тоа, челичните оценки имаат различна термичка чувствителност. ЦПУ обработката можеби не е погодна за некои видови челик бидејќи за време на овој процес тие може да се стопат и да се деформираат кога се многу изложени на топлина.

  Најчесто поставувани прашања за CNC обработка на челик

  Додека процесите на CNC обработка можат да произведат висококвалитетни и прецизни делови од широк спектар на материјали, оние кои се слабо обработливи имаат тенденција да создаваат резултати кои не се толку идеални како што се сака. Ќе откриете дека има голем број на челични легури со добра обработливост кога станува збор за широк спектар на челични легури на пазарот.

  W1 алат челик

  W1 е плитко стврднат и има голема цврстина, што го прави еден од најлесните сорти за мелење и обработка. Поради неговиот висок јаглероден состав, обично може да се користи без дополнителна термичка обработка.

  • Ставете го челикот во ковачка или печка за термичка обработка.
  • Полека зголемувајте ја температурата на челикот за да се сретне во специфичен аустенит регион.
  • Држете 30 минути на одредената температура на устенитот.
  • Полека намалете ја температурата на челикот - колку зависи од степенот на челикот.

  Феритен нерѓосувачки челик - Се смета за најдобар степен на нерѓосувачки челик за леснотија на обработка. Феритниот нерѓосувачки челик вклучува одделение 400. Овие нерѓосувачки челици лесно се обработуваат, а исто така имаат висока топлинска спроводливост и добра отпорност на корозија.

  Челикот е еден од најприфатливите материјали погоден за CNC обработка. Сепак, треба да се внимава да се избегнат непотребните трошоци за обработка. Еве неколку совети за дизајн за заштеда на трошоци.

  • Избор на материјал
   Иако може да изгледа евтино, важно е да го изберете најдобриот челик за вашата специфична апликација. Користењето на легиран челик со висока цврстина што ја има истата функција како благиот челик само ќе ги зголеми трошоците без дополнителна корист.
  • Поставување делови
   Дизајнирањето на дел за да се намали бројот на поставки за обработка може значително да ги намали трошоците за производство. Вистина е кога се обработуваат евтини материјали, бидејќи секоја заштеда на материјалот може брзо да се надомести со скапи поставки.

  Челикот и алуминиумот се два вообичаени и компатибилни метали кои се користат во CNC обработката. Од суштинско значење е да го изберете вистинскиот што одговара на вашиот проект само помеѓу овие две. Споредбата на CNC обработката на челик и CNC обработката на алуминиум е прикажана подолу:

  Обработливост

  Обработливоста е под влијание на различни фактори, вклучувајќи ја јачината и цврстината на металот. Општо земено, колку е потврд металот, толку помалку може да се обработи. Истиот принцип важи и за алуминиумот.

  Челикот има поголем опсег на цврстина Бринел (80 и 600) од алуминиумот (околу 15). Исто така, челикот има поголема цврстина на истегнување и цврстина на принос од алуминиумот. Затоа, може да се заклучи дека челикот има поголема цврстина, но помала обработливост.

  Брзина

  Бидејќи алуминиумот е полесен од челикот, машинистите можат да работат на него побрзо. Слично на тоа, алуминиумот се лади побрзо од челикот кога се загрева. Ова значи дека при обработка на челик, производниот циклус е подолг.

  Цена

  Во повеќето случаи, одлуката помеѓу челик и алуминиум се сведува на прашање на трошоци. Ова е, уште повеќе, случај кога двата материјали се погодни за одреден проект. Додека овие метали доаѓаат во различни сорти и оценки, CNC обработката на челик генерално чини повеќе од алуминиумот.

  ЦПУ обработени челични делови или компоненти може да се најдат во различни индустрии за различни апликации денес, вклучувајќи ја електрониката, автомобилската и медицинската индустрија. Поточно, CNC обработката на челик игра важна улога во производството на садови под вакуум под притисок, запчаници и компоненти за медицински инструменти и машини.

  Услуги за обработка на челик CNC во Runsom

  Причината зошто челикот е главен избор за производителите во мноштво индустрии ширум светот се неговите робусни физички својства и широкиот опсег на апликации. Бесконечниот број на можни легури нудат безброј челични класи со импресивни својства. Висококвалитетната услуга за обработка е од големо значење за вашиот проект за обработка на челик со ЦПУ откако ќе ја одредите саканата оценка на челичен материјал.

  Поднесете ја вашата CAD датотека онлајн за да започнете со вашиот проект за обработка на челик CNC брз цитат денес.