CNC Машинско студио NDI случај

Ситуација на апликација:

Услуги: ЦПУ мелење, експлозија на мониста, црно елоксирана, ласерско офорт
Материјал: алуминиум 6061
Квантитет: 550 комплети, 3 компоненти по сет

Проектот

Овој комплет беше првиот проект со кој започна соработката помеѓу Рансом и Нашиот клиент. Пред да се направат 550 комплети, некои примероци, како и мала серија од 100 комплети беа нарачани и произведени за тестирање. Куќиштето беше направено од три дела, вклучително и капакот, основата и прозорецот и избрусен од алуминиум од типот на авиони. Сите делови беа елоксирани во црно според MIL-A-8625, ТИП II, класа 2.

Продуктот

Студио NDI од Нашиот клиент е единствениот NDI® хардверски енкодер и декодер во светот кој има и SDI и HDMI влезови и излези. Може да се напојува со Power over Ethernet (PoE) или D-Tap од батеријата на камерата на корисникот. Има совршено завршено куќиште, опремено со револуционерниот прилагоден силиконски чип на нашиот клиент. Прекрасно е, цврсто и брзо. Совршен производ сè-во-сите!

Пред да продолжиме со оваа серија, следните области беа дискутирани со нашиот клиент:

1 Препорака за дизајн за производство

Областите означени со црвено требаше делумно да се маскираат пред анодизацијата.

Со цел да се спречи нивното елоксирање, областите означени со црвено погоре требаше делумно да се маскираат пред анодизацијата. Ја споделивме нашата загриженост со клиентот дека границата на делумно маскираните области веројатно нема да биде уредна. Предложивме да се направи втора обработка за да се отстрани анодизацијата по анодизирање на целиот дел. Но, цената на обработката ќе се зголеми. За повикување на клиентот беше прикачена фотографија од преработката и маскирањето.

Клиентот продолжи со ова како што предложивме и нарачавме некои примероци пред да започнеме со 550 комплети. Кога примероците беа подготвени за површинска обработка, нашиот тим се обиде да се подобри. Конечно, најдовме подобро решение кое не само што може да постигне уредна завршница на границата, туку и да ги направи трошоците поефективни. Методот беше отстранување на анодизација со ласерско офорт наместо преработка.

2 Препорака за дизајн за производство

Дизајнот беше покомплексен од оној во последната серија. Клиентот се надеваше дека ќе ги контролира трошоците за овие куќишта. Дебелината на сегашната основа беше 20,2 mm и требаше да се купи материјал од 25 mm, додека претходната беше 19,5 mm и беше користен материјалот од 20 mm. Некои трошоци ќе се заштедат ако дебелината може да се врати назад или да биде помала од 2 0 mm за да се користи материјал од 20 mm. Клиентот го разгледа ова. Меѓутоа, за да добијат поголем удел на пазарот, тие требаше да работат на дополнително намалување на трошоците. Тие очекуваа дека следното возење ќе биде 1000 сета. Повторно го анализиравме ажурираниот дизајн за да видиме дали може да се направат некакви прилагодувања. Предложивме да го смените додадениот жлеб на капакот во 4 мали жлебови. И покрај тоа што клиентот претпочиташе да оди со својот сегашен дизајн на оваа серија од 550 комплети, тие отидоа со нашата предложена промена на следната серија.

Материјална инспекција

Како и обично, двапати ги проверивме дојдовните необработен матерјал и се увери дека спецификацијата е точна и е точно AL 6061-T6.

Материјал чека за проверка

ЦПУ глодање

Веднаш штом се подготви суровината, направивме неколку тела за држење за секој од овие три дела.

Капакот за куќиштето требаше да се меле и од предната и од спротивната страна со вакуумските чаши. Мелењето на спротивната страна беше тешко и проблемот што треба да се забележи е дека секачот лесно се крши при мелење на малиот жлеб. Делот „прозорец“ беше многу тенок, а тешкотијата беше стегањето за време на обработката.

Полу-готови основни делови

Пескарење, анодизирање и ласерско офортување

Откако деловите беа мелени, првиот чекор од површинската обработка беше пескарењето што може да им овозможи на деловите да постигнат мат финиш. Потоа капакот, основата и прозорецот беа анодизирани во црна боја. Елоксирањето е електрохемиски процес кој ја претвора металната површина во декоративна, отпорна на корозија, издржлива и анодна оксидна завршница. Алуминиумот е идеално погоден за елоксирање. Конечниот финиш чекор беше ласерско офорт. Сите овие три дела беа ласерски гравирани.