Пластика отпорна на УВ: Разлика помеѓу полипропилен и најлон

Разлика помеѓу полипропилен и најлон
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Пластиката отпорна на УВ треба да се користи секогаш кога е можно додека се произведуваат пластични производи наменети за употреба на отворено. По истата линија, дознајте повеќе за пластиката отпорна на УВ зраци овде, како и за разликите помеѓу полипропилен и најлон.

Полипропилен и најлон се два вида пластика отпорни на УВ

Бидејќи пластиката е толку распространета во денешното опкружување, неизбежно е само некои од нив да бидат изложени на сонце. За жал, ултравиолетовото (УВ) зрачење присутно на сонце може да ги деградира повеќето пластики со текот на времето. Оттука, потребна е пластика стабилизирана или отпорна на УВ за производство на кој било производ наменет за употреба надвор. Примарниот акцент на денешната статија е отпорноста на ултравиолетовите (УВ) на два типични комерцијални полимери, имено најлон и полипропилен.

Кои карактеристики ја дефинираат пластиката како отпорна на УВ?

Пластиките што се подложени на УВ светлина произведена од сонцето може да го апсорбираат зрачењето или да развијат слободни радикали, што и двете имаат штетно влијание врз механичките квалитети на материјалот. Покрај тоа, пластиката со слаба отпорност на УВ е подложна на неколку несакани ефекти кога е изложена на ултравиолетова светлина. Овие несакани ефекти го вклучуваат следново:

 • Површина која има изглед на креда.
 • Кршливост и кршливост на површината на предметот.
 • Промени во бојата или разредувањето.

Постои разлика помеѓу пластика отпорна на УВ и пластика стабилизирана со УВ, што мора да се има на ум. Пластиката отпорна на УВ има природна отпорност на влошување предизвикано од ултравиолетова светлина. Пластиката што не се спротивставува на оштетувањето се нарекува пластика стабилизирана со УВ. На овие пластики им се потребни адитиви за да се зголеми нивната отпорност на УВ светлина. Како резултат на нивниот недостаток на вродена отпорност на УВ, полипропиленот и најлонот имаат потреба од додавање на УВ инхибитори.

Полипропилен наспроти најлон во однос на нивната отпорност на УВ

Бидејќи полипропиленот и најлонот, во нивните немодифицирани форми, се подложни на оштетување кога се подложени на ултравиолетово (УВ) зрачење, не е точно да се наведе кој било од овие полимери како отпорни на УВ. Нивните реакции на УВ светлина се наведени во следните параграфи.

Полипропилен и ефектите од ултравиолетовото зрачење

Во својата природна состојба, полипропиленот е многу ранлив на влошување предизвикано од изложување на УВ светлина. Материјалот лесно се крши откако ќе биде изложен значително време. Всушност, откако ќе биде подложен на високоинтензивно УВ зрачење во текот на шест дена, примарниот полипропилен може да изгуби дури седумдесет проценти од механичката сила што некогаш ја имал. Сепак, од суштинско значење е да се забележи дека дури и со додатоците, полипропиленот сепак ќе се влошува доста брзо кога е изложен на сончева светлина подолго време. Тоа е случај без разлика дали се присутни или не адитивите.
УВ зраците со бранови должини помеѓу 290 и 300, 330 и 370 нанометри предизвикуваат деградација на полипропилен. Ова се точките во кои спектрите на полипропилен се најинтензивни.
Иако полипропиленот има извонредна механичка сила и е високо отпорен на хемикалии, тој не треба да биде изложен на сончева светлина подолг период бидејќи ќе се распадне. Бидејќи е многу тешко да се нанесе облога на полипропилен, не го изложувајте овој материјал на директна сончева светлина.

Најлон и ефектите од ултравиолетовото зрачење

Иако најлонот навистина може да се распадне со изложување на УВ светлина, не сите најлони се создадени еднакви. На пример, најлон 6 има повисок отпор од најлон 6/6. Кога се изложени на УВ подолг период, бојата на најлонските компоненти ќе има тенденција да избледе. Точниот процес кој предизвикува влошување на полипропиленот е исто така одговорен за разградувањето на најлонот: зрачењето ослободува слободни радикали, дополнително слабеејќи ги меѓумолекуларните врски.
Најлонот е подложен на оштетување од ултравиолетова светлина со бранови должини кои се движат од 290 до 315 нанометри. Оваа точка се нарекува максимум од спектарот на материјалот.
Најлонот е одличен материјал за употреба во производи кои ќе бидат изложени на влага бидејќи е робустен и флексибилен. И најлон-6 и најлон-12 се соодветни алтернативи што треба да се земат предвид кога постои можност за само умерена изложеност на УВ зрачење. Сепак, процесот на влошување ќе се забрза доколку е постојано изложен на УВ зраци.

Зголемување на отпорноста на УВ зрачење

Иако најлон и полипропилен често не се сметаат за пластика отпорни на УВ, перформансите на овие материјали може да се подобрат со одредени адитиви. Стабилизаторите, апсорберите и блокаторите се трите форми што овие адитиви можат да ги земат.

 • Блокатори: Полнилата како што се титаниум оксид и саѓи пигменти може да функционираат како блокатори на УВ зрачењето. Употребата на овие пигменти помага да се продолжи животниот век на материјалот со тоа што го спречува ултравиолетовото (УВ) зрачење да стигне до цврстите полимери што ја сочинуваат пластиката.
 • Апсорбери: Процесот на апсорпција на ултравиолетова светлина и потоа нејзино претворање во топлина е начинот на кој функционираат апсорберите. Хемиските соединенија познати како бензофенони и бензотриазоли се примери на стандардни органски апсорбери. Дури и кога се додаваат во концентрации до 0,5 проценти по волумен, бензотриазолите можат драматично да ја зголемат отпорноста на материјалот на сончевите зраци.
 • Стабилизатори: Стабилизаторите работат така што ги зафаќаат новопроизведените слободни радикали за да ја задржат нивната ефикасност. Следствено, следственото распаѓање на меѓумолекуларните врски во пластиката е сведено на минимум. Чистачите се друго име за стабилизаторите поради тоа како тие „чистат“ и ги собираат слободните радикали што може да бидат присутни. Спречените амински стабилизатори на светлина се меѓу најчестите светлосни стабилизатори.

Адитиви од сите три категории често се користат за зајакнување на отпорноста на пластиката на ефектите од ултравиолетовите зраци на што повеќе начини.

Која пластика е отпорна на ефектите од УВ зрачењето?

Најлон и полипропилен не се вклучени во категоријата отпорност на ефектите на ултравиолетовите зраци; така, кои се пластиката? Флуорополимерите и имидите се најкритичните типови.
По својата природа, флуорополимерите имаат високо ниво на отпорност на УВ светлина. Тоа се должи на цврстите јаглерод-флуор врски кои се отпорни на разградување.

Примери на популарни флуорополимери се:

 • Политетрафлуороетилен (тефлонски)
 • Поливинилиден флуорид (PVDF)
 • Флуориран етилен пропилен (FEP)

Од друга страна, поради нивната исклучителна отпорност на ултравиолетовите зраци (УВ), имидите може да се користат и во апликации кои се подложени на високи нивоа на УВ.

Типични имиди се:

 • Полиимид (PI)
 • Полиетеримид (ПЕИ)

Избор на материјал за употреба

Различни променливи ќе го одредат вашиот избор на полимер. Тие вклучуваат:

 • Механички отпор
 • Отпорност на абразија
 • Отпорност на температура

УВ отпорот често се занемарува. Дури и ако не се постапува, може да има значителни долгорочни реперкусии. Количината на UV отпор која е потребна за производот се одредува според неговата намена, нивото на изложеност на кое се предвидува дека ќе биде подложен (континуирано наспроти привремено) и сите други еколошки атрибути. Ако вашиот производ е изложен на УВ зраци и неповолна средина подолг период, флуорополимерите или имидите се супериорен избор на материјали.

Од друга страна, ако вашите компоненти се само понекогаш изложени на ултравиолетова светлина, најлон или полипропилен стабилизиран со УВ може да биде најдобрата опција.

Дозволете Рансом да ви помогне во изборот на пластични материјали

Постојат неколку клучни разлики помеѓу двете слични синтетички пластики - полипропилен и најлон (или полиамид). Најлонот е повеќе податлив со ниско триење и може да поднесе повисоки температури, што го прави погоден за прототипови и производство на делови кои ќе бидат предмет на отпор. Полипропиленот има поголема цврстина од најлонот и има поголема толеранција на физички стрес, па затоа е идеален за опрема со висока отпорност.

Во Runsom Precision, можеме да дадеме вредни предлози за избор на најлон и полипропилен - и огромно богатство на друга производствена пластика. Нашиот тим од дизајнери, инженери и техничари ќе ви помогне да ги пронајдете точните соодветни материјали за вашиот проект врз основа на вашите барања. Освен тоа, можеме да помогнеме во оптимизирање на целиот ваш производствен процес, од концепт, обработка, завршна обработка, склопување, пакување до испорака.

Контактирајте со нас веднаш ако сакате повеќе информации за видовите пластика отпорни на УВ најпогодни за специфични цели или добијте брза понуда да го започнете вашиот следен проект.


Други написи за кои можеби ве интересира: