Топ 10 најсилни метали во светот

Најсилните метали во светот
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Во светот има безброј метали, како што е титаниумот, челики волфрам. Сепак, прашањето е кои се првите 10 најсилни метали во светот. Значи, во оваа статија ќе се обидеме да го најдеме одговорот на ова прашање. Ќе ги истражиме првите 10 најсилни метали во светот.

Постојат многу причини да се утврдат најсилните метали на светот. Дизајнерите, инженерите и научниците се среќаваат со потребата да ги разберат својствата на есенцијалните метали и нивните легури. При согледување на силата на а метал или легура, треба да се земат предвид неколку фактори. Изборот на материјалот треба да биде точен за природата на работата што се бара од тој материјал. На пример, ако го земеме предвид челикот, ниеден друг материјал не може да го победи за неговата вкупна цврстина. Од друга страна, ако ја споредиме тврдоста на материјалите, волфрамот останува непобедлив. Во исто време, титаниумот поседува својства многу блиски и до челик и до волфрам.

Иако графемата е поцврста, а дијамантот е потежок, нашата листа ќе ја ограничиме на најсилните метали.

Својства на најсилниот метал во светот

Како што споменавме порано, кога зборуваме за јачината на материјалот, постојат многу својства кои остануваат оперативни за да се знае јачината. Значи, пред да разговараме за најсилните метали во светот, да ги погледнеме својствата кои директно или индиректно влијаат на нивната сила:

Јачина на истегнување

Кога разговараме за цврстина на истегнување, го проверуваме мерењето на силата потребна за да се повлече нешто како жица, кабел, јаже или структурен зрак до точка каде што се скрши. Мерењето се однесува на максималната количина на напрегање пред кршењето, вообичаено мерено во Psi.

Јачина на притисок

Јакоста на истегнување може да се нарече отпор што го нуди металот против силата на стискање што делува на него. Со едноставни зборови, можеме да го поврземе и со тврдоста на материјалот. Главно, цврстината на истегнување на материјалот се мери во Psi; во меѓувреме, Мохсовата скала може да се користи и за мерење на силата на притисок на материјалот. На скалата, има оценување од 0 до 10, каде што 0 ја означува најмеката точка, а 10 ја означува најтешката точка. На пример, јакоста на притисок на дијамантот е 10 на скалата Мохс, што значи дека дијамантот е еден од најтврдите материјали. Во исто време, јакоста на притисок е исто така суштинско својство на материјалот за алати.

Јачина на принос

Јачината на попуштање на металот може да се нарече својство што се спротивставува на трајната деформација или свиткување во тој метал кога се применува стрес. За конструктивните инженери, силата на принос е значајна. Кога стресот се нанесува на металот, тој почнува да се наведнува; во еластична состојба, деформацијата во металот се обновува, а материјалот се враќа во првобитната форма. Меѓутоа, по еластичната состојба, напрегањето предизвикува трајна деформација на металот каде што ја достигнува пластичната состојба. Јачината на попуштање на металот се мери во мегапаскали (MPa).

Јачина на влијание

Се нарекува способност на материјалот да се спротивстави на оптоварувањето на ударот без да се скрши. Бидејќи знаеме дека дијамантот има оценка од 10 на Мохсовата скала, но може да се скрши ако се удри со чекан. Од друга страна, челикот може да се зачукува без да се скрши.

Легури наспроти природни метали

Повеќето од металите за кои ќе разговараме денес не се чисти метали; наместо тоа, ова се легури кои остануваат комбинации на чисти метали. Навистина, легурите се наменети да ги додадат својствата на чистите метали, правејќи ги посилни. Како пример, челикот е комбинација од железо и јаглерод. Неспорно, челикот поседува подобрена цврстина, која не ја поседува само железото ниту јаглеродот. Металурзите прават легури од повеќето метали и тие имаат место на листите на најсилните метали. Така, ќе ги наречеме метали, бидејќи тие сè уште се направени во основа од природни метали.

Најсилниот метал во светот

Овде ги истражуваме 10-те најсилни метали во светот:

Јаглероден челик

Јаглеродниот челик е една од широко користените легури со векови. Оваа легура се добива со користење на јаглерод и железо, а комбинацијата нуди невидена сила против напрегањата. Не би било погрешно да се каже дека сме преоптоварени со производите кои содржат јаглероден челик како основен елемент. Еве ги основните својства на јаглеродниот челик:

 • Јачината на попуштање на оваа легура е 260 MPa.
 • Има цврстина на истегнување од 580 Моа.
 • Вредноста на оваа легура на Мохсовата скала е 6.
 • Материјалот има висока отпорност на удар.

Легура од челик-железо-никел

Општо земено, мешањето на никел со јаглероден челик ја зголемува цврстината на истегнување и отпуштање на оваа легура. Овие својства се дури и подобри од обичниот стар јаглероден челик. На пример, јачината на отпуштање на оваа легура е 1420 MPa, а јачината на истегнување останува на 1460 MPa.

Нерѓосувачки челик

Нерѓосувачки челик повторно е една од специјалните и широко користени легури. Главно, се состои од магнезиум, челик и хром. Смесата го отвора патот за неверојатни карактеристики како што се одлична отпорност против корозија. Значи, својствата на овој материјал го прават значително погоден за операции на вртење и глодање. Во меѓувреме, својствата на овој материјал се подолу:

 • Јачината на попуштање на овој материјал е 1560 MPa.
 • Има цврстина на истегнување од 1600 MPa.
 • Нерѓосувачкиот челик нуди висока отпорност на удар.
 • Оценката на овој метал може да се движи од 5,5 до 6,3 на скалата Мохс.

Волфрам

Волфрамот е многу познат метал кој порано се нарекувал Волфрам. Останува металот кој поседува најголема вредност на цврстина на истегнување во споредба со кој било метал што природно се наоѓа. Но, не е пожелно да се користи во неговата природна форма бидејќи има својство на кршливост, заедно со тоа што е ранлив на кршење при ударно оптоварување. Тоа е причината што волфрамот е легиран со различни метали/легури за да се постигнат посилни својства. Така, еве ги својствата на овој материјал:

 • Има цврстина на истегнување од 1725 MPa.
 • Јачината на принос на овој материјал е 750 MPa.
 • Има мала отпорност на удар.
 • Тој е оценет како 7,5 на скалата на цврстина на Мохс.

Волфрам карбид

Веќе објаснивме дека волфрамот е природно многу кршлив материјал и обично треба да се легира за да се добијат потребните својства. Комбинирањето на волфрам со карбид произведува волфрам карбид кој нуди подобри резултати. Цврстината на овој материјал е идеална за употреба во најсовремени алатки како што се сечилата за кружни пили, дупчалки и други. Оттука, има огромна примена на оваа легура во CNC обработка индустријата. Следниве се својствата на овој материјал:

 • Јачината на принос на овој материјал се движи од 300 до 100 MPa.
 • Јакоста на истегнување останува помеѓу 500 и 1500 MPa.
 • Тој нуди висока отпорност на удар.
 • Една од најтврдите метални легура со читање од 9 до 9,5 на Мохсовата скала.

Титаниум

Титаниум е исто така еден од најсилните метали и широко користени метали во воздушната индустрија. Чистата форма на титаниум има помала јачина на отстапување која се движи од 275 до 580 MPa. Тоа е причината што титаниумот обично се легира за производство на посилни верзии. Ги има следните својства:

 • Има цврстина на истегнување од 980 MPa.
 • Има вредност од 6 на Мохсовата скала на тврдост
 • Јачината на испуштање на легурите на титаниум може да достигне 1200 MPa.

Титаниум алуминид

Титаниум алуминид е исто така познат како Гама титаниум алуминид, кој е составен од титаниум и алуминиум, заедно со додавање на ванадиум. Легурите од титаниум алуминид можат многу добро да работат дури и на високи температури и да се натпреваруваат со легурите на база на никел во однос на јачината. Во исто време, нивната тежина може да биде мала, што ги прави погодни за употреба за сечила на турбините. Јакоста на истегнување на оваа легура е 880 MPa, а јачината на отстапување е 800 MPa.

Легура на магнезиум

Последно, но не и најмалку важно, го имаме името на легурите на магнезиум на списокот. Изненадувачки, научниците дополнително експериментираат со легури на магнезиум за да направат различни легури. Досега, легурите на магнезиум веќе се сметаат за најлесните и најсилните метали во светот. За евиденција, легурите на магнезиум се полесни од легурите на алуминиум и посилни од легурите на титаниум. Ако овој метал се користи во автомобилската индустрија, може да заштеди 401 TP2T гориво без да го измени моторот.

Инконел

Инконел не е толку познат како другите легури; сепак, останува еден од првите 10 најсилни метали. Инконелот во суштина е составен од хром, никел и аустенит. Покрај другите значајни својства на оваа суперлегура, нејзината нормална функционалност и повторната цврстина во екстремни услови како што се условите на висока температура се исклучителни. Поради оваа способност, Инконел се смета за еден од најдобрите избори за турбини со голема брзина и нуклеарни реактори.

 • Јакоста на истегнување на оваа специјализирана легура е 1103 MPa.
 • Јачината на попуштање на Inconel е 758 MPa.

Хром

Бидејќи е многу кршлив по природа, често е тешко да се користи без да се легира со некои други метали за да се направи поцврст и да се добијат посакуваните варијации. Меѓутоа, во својата природна состојба, хромот е сјаен и се вели дека е меѓу најсилните метали и се претпочита за галванизација.

 • Јакоста на истегнување на хромот е 418 MPa.
 • Неговата јачина на попуштање е 316 MPa
 • Има оценка од 9 на скалата на цврстина Мохс.

Наведете ги вашите потреби со нас

Иако можеби не постои најсилниот метал на светот, сето тоа зависи од вашата наменета примена на металот. На пример, во апликација каде што високата цврстина на принос е критична, јакоста на притисок е непотребна и неважна. Затоа преземаме консултативен пристап со нашите клиенти.

На Рансом прецизност, се стремиме да разбереме не само што сакаат нашите клиенти, туку и што мислат дека е невозможно да се постигне. Разговарајте со нашиот тим денес за да дознаете кој метал е најдобро погоден за вашиот проект или крајна цел или само испратете ни ја вашата RFQ онлајн.


Други написи за кои можеби ве интересира: