Совети за обработка на титаниум CNC

CNC обработка на титаниум
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Поради неговата мала тежина, висока издржливост и висока јачина, титаниумот е материјал кој се користи во широк спектар на апликации низ сектори, вклучително и автомобилската, воздушната, поморската и војската. Поради неспоредливата цврстина и цврстина на металот, тој постојано е рангиран како еден од најпосакуваните видови метал во светот. Бидејќи има низок коефициент на триење и голема отпорност на абење, металот е одличен избор за апликации подложени на нивоа на висок стрес. Тешко е да се обликува овој метал со користење на конвенционални техники на обработка поради неговите исклучителни карактеристики, кои вклучуваат висок степен на цврстина и слаба топлинска спроводливост.

Употребата на компјутерски нумерички контролирана обработка (CNC), прецизна процедура која овозможува титаниумот да се издлаби во комплицирани форми и големини додека се одржува специфична толеранција, станува релевантна во овој момент. Тоа е посебна процедура која мора да се спроведе со големо внимание за да се постигне најголема можна прецизност.

Експлозијата со мониста, премачкување во прав и електрофореза се сите процедури кои обезбедуваат одлични резултати кога се применуваат на титаниум. Титаниумот е материјал кој е поволен за практично сите методи на завршна површина. Титаниумот можеби нема највисок степен на обработливост во споредба со другите метали. Сепак, има одлична рамнотежа помеѓу неговата способност да се формира и неговите перформанси во механички апликации.

Развивањето и производството на компоненти направени од титаниум не е нужно споредливо со дизајнирање и производство на компоненти направени од алуминиум или компоненти произведени од евтини материјали. Покрај тоа, титаниумските заготовки се околу десет пати поскапи од алуминиумските заготовки направени од 6061, така што ќе сакате да бидете сигурни дека парчињата што ги создавате се совршени првиот пат.

Оваа статија ги воведува основите на CNC обработка на титаниум, покривајќи теми како што се предностите на CNC обработката на титаниум, мотивацијата зад обработката на титаниум со CNC, апликациите кои најдобро се вклопуваат, импликациите за обработка и достапните опции за завршна обработка на површината.

Вовед во титаниум

Металот на титаниум, означен со симболот Ti и назначен со атомски број 22, е сјаен преоден метал кој има сребрена боја. Има мала густина и одлична јачина. Тој е меѓу најсилните метали поради неговата извонредна сила на замор, супериорна отпорност на корозија и мала тежина. Често се користи во авијацијата, здравството, вооружените сили, нуклеарната енергија и нафтената индустрија. Употребен нашироко во производството, титаниумот обично се легира со други елементи, вклучувајќи железо, алуминиум и ванадиум.

Придобивки од обработката на титаниум CNC

Титаниумот претставува еден од металите што може да се најде во најголемо изобилство во кората на планетата. Следниве карактеристики на овој метал придонесуваат за популарноста на обработката на титаниум CNC меѓу бизнисите со кои работиме во секторот.

 1. Титаниумот е метал отпорен на корозија, биокомпатибилен со живите организми и не е токсичен. Поради овие две карактеристики, тој е одлична опција за употреба во медицинската област.
 2. Титаниумските компоненти не се магнетни и имаат поголем сооднос сила-тежина од другите метали.
 3. Овој метал не покажува магнетни својства и има голема отпорност на оксидација.
 4. Титаниумот е разноврсен метал кој може лесно да се легира со други елементи како што се железо, ванадиум, молибден, алуминиум и никел за да се формираат издржливи метални компоненти.
 5. Фактот дека металот може да се рециклира на неодредено време го прави добар материјал за животната средина.
 6. Бидејќи титаниумот е толку издржлив, компонентите обработени со ЦПУ често се користат во апликации каде што деловите може да бидат подложени на непријателски услови.

Зошто да размислите за CNC машина за титаниум?

Обработката со ЦПУ речиси секогаш ќе биде супериорната производствена технологија што треба да се користи за да се постигнат најпрецизни и најекономични компоненти од титаниум. Ајде да погледнеме други можности кои ќе ви помогнат да разберете зошто.

Лиење компоненти од титаниум е уникатен метод на производство. Тоа е затоа што кислородот и врелиот титаниум реагираат бурно кога се комбинираат. Многу огноотпорни материјали што се користат во лиењето вклучуваат мали количини кислород.

Употребата на леење графит со забиен графит, кој вклучува лиење од графит без кислород, е решение што може да се користи; сепак, ова резултира со производство на компоненти со многу груба површинска грубост што е несоодветна за повеќето медицински, воздухопловни и индустриски апликации. Методот на леење изгубен восок може да се користи и за производство на компоненти од титаниум; меѓутоа, за да се направи тоа, потребна е вакуумска комора.

Употребата на производство на адитиви или 3D печатење за производство на компоненти од титаниум е понова алтернатива. Постојат неколку различни процеси на 3D печатење способни за обработка на материјали за 3D печатење на титаниум, вклучувајќи селективно ласерско топење, топење со електронски сноп и директно таложење енергија. За жал, оваа опрема за 3D печатење е прилично скапа, а многу сектори сè уште не ја одобриле употребата на 3D-печатен титаниум за предмети за крајна употреба на кои им треба високо ниво на безбедност.

Во споредба со другите опции, CNC обработката е ефикасен метод за производство на компоненти од титаниум кој е исто така безбеден, флексибилен и ефтин.

Работи што треба да се реализираат при обработка на титаниум

Титаниумот е фантастичен материјал кој може да се користи во широк спектар на контексти, но сепак, има свој сет на карактеристични квалитети кои мора да се земат предвид во текот на процесот на CNC обработка. При обработка на титаниум, некои работи што треба да ги имате на ум се следниве:

Зголемување на топлина

Легурите на титаниум имаат поголема цврстина од другите најчесто обработени материјали, како што се легурите на алуминиум. Поради ова, можно е поголемото абење на алатот и зголемената акумулација на топлина на местото на контакт.

Поради зголемената цврстина на одредени легури на титаниум, RPM на CNC машината можеби ќе треба да се забави кога ќе се зголеми оптоварувањето на чиповите. Покрај намалувањето на оптоварувањето на вашите алати за сечење, течноста за ладење под висок притисок може да помогне во производството на титаниумски компоненти со подобар квалитет.

Дури и ако постои можност да се генерира помалку топлина од одредени економски чисти форми на титаниум (Одделение 1-2), сепак треба да се применат безбедносни мерки.

Галинг

Галинг и изграден раб се два проблема кои се поприсутни кај чистиот титаниум отколку кај легурите на титаниум.

Титаниумските степени 1-2 имаат тенденција да станат гумени за време на процесот на обработка, што може да предизвика нивно прилепување до алатот за сечење. Сепак, овој ризик може да се намали со употреба на течност за ладење под висок притисок и да се гарантира отстранувањето на чиповите што е можно побрзо.

Ако не се справите со овој проблем, тоа може да го влоши проблемот со акумулацијата на топлина, што би го забрзало процесот на намалување на ефикасноста на алатките за сечење.

Работно работење

Титаниумот и легурите што може да се обработат од него се помалку флексибилни од другите најчесто користени метали. Како резултат на тоа, CNC обработката на овие материјали бара поцврсто разбирање.

Покрај поставувањето тврда машина, може да биде поволно да се одржува алатот во состојба на постојано движење без да се предизвика прекин на сечењето.

Достапни површински завршетоци за обработен титаниум

Површински завршени делови од титаниум

За подобрување на функционалните и естетските својства за ЦПУ обработени делови од титаниум, обично доаѓа со широк спектар на операции за завршна површина, вклучувајќи:

 • Облога во прав
 • Монистра минирање
 • Полирање
 • Сликарство
 • Измазнување
 • Електрофореза
 • Хромирање
 • Четкање
 • Метализирање
 • PVD слој

Главни оценки на материјали од титаниум

ОдделениеФормабилностСилаТолеранција на корозијаАпликации
1ВисокоНискоВисокоРазменувачи на топлина, компоненти на воздушната рамка,
Кондензаторни цевки, Криогени садови
2ВисокоСредноВисокоМедицинска, воздушна, морска индустрија
3СредноВисокоВисокоМотори на авиони, Воздушни рамки
4СредноВисокоВисокоМедицински, Хидраулика,
Воздушни рамки, мотори на авиони
5 (6AL-4V)ВисокоСредноВисокоТурбински мотори, Воздухопловна

Runsom – Производител за обработка на титаниум CNC

Откуп е експерт специјализиран за титаниум CNC обработка, а ние нудиме висок квалитет Услуги за обработка на ЦПУ по конкурентни цени за широките производствени индустрии ширум светот. Без разлика дали за едно парче прототип за функционално тестирање или за мали до големи производствени серии, можеме флексибилно да се справиме со тоа што одговара на критичните барања на клиентите. Само поднесете ги вашите CAD датотеки и цртежи онлајн и ќе добиете брз цитат во рок од 24 часа за да дознаете колку е неверојатна нашата способност за обработка на титаниум.


Други написи за кои можеби ве интересира: