PLA наспроти ABS

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Вовед

PLA и ABS се најчестите материјали за FDM, и двата материјали се термопластични, тие можат да бидат мека и модифицирана состојба откако ќе се загреат, а потоа се враќаат во цврста состојба откако ќе се изладат. Во процесот на FDM, овие две пластики ќе се стопат и потоа ќе се екструдираат низ млазниците за печатење FDM за да се создадат слој по слој и да се добијат конечни делови.

Ќе разговараме за главните разлики помеѓу овие 2 вообичаени пластика.

ABS

ABS е кратенка од акрилонитрил бутадиен стирен, тоа е вообичаена термопластика во индустријата за шприц. Широко се применува за производство како LEGO, електронско куќиште, автомобилски браник.

PLA

PLA е кратенка од Полилактична киселина, таа е биоразградлива термопластика под соодветни точни услови. Оваа пластика е добиена од обновливи извори како пченкарен скроб или шеќерна трска. Тоа е една од најпопуларните биопластики, која е широко користена за различни апликации од пластични чаши до медицински импланти.

PLA наспроти ABS

Главните својства на PLA & ABS

СвојстваABSPLA
Јачина на истегнување27 MPa37 MPa
Издолжување3.5-50%6%
Густина1,0-1,4 g/㎤1,3 g/㎤
Температура на топењеN/A173 ℃
Температура на транзиција на стакло105 ℃60 ℃

Точност на делови

Нормално, 3D печатените делови толеранција и точност во FDM процес во голема мера зависат од калибрацијата на печатачот и сложеноста на моделот. И ABS и PLA може да се користат за производство на димензионални прецизни делови, големината на деталите за печатење може да биде до 0,8 mm, а минималните карактеристики до 1,2 mm. Минималната дебелина на ѕидот треба да биде од 1 до 2 mm, за да се гарантира соодветна цврстина на ѕидните елементи. Толеранцијата од 0,5 mm се препорачува за поврзување или испреплетување на делови. Поради ниската температура на печатење во FDM, во споредба со ABS, PLA има помал потенцијал за искривување и може да печати поостри агли и карактеристики. Ова го олеснува PLA за печатење отколку ABS.

Сила

ABS и PLA имаат слична цврстина на истегнување, и двете се соодветни за различни апликации за прототипирање. ABS е често повеќе префериран поради неговата поголема еластичност од PLA. Бидејќи ABS има поголема јакост на свиткување и подобро издолжување пред да се скрши од PLA, 3D печатените ABS делови се користат за крајна употреба, додека PLA деловите се популарни за брзо прототипирање, неговата форма е покритична од неговата функција.

Површинска завршница и пост-обработка

Според природата на печатењето FDM, слоевите на материјалите ABS и PLA се видливи по печатењето. Површината на материјалот ABS е типично мат финиш, додека PLA е полутранспарентна со посјајна завршница.

Ацетонот обично се нанесува на мазна површина на делови од ABS при пост-обработка, тоа ќе резултира со сјајна завршница на површината. ABS може да се пескаре и да се дупчи по печатењето. Сепак, PLA печатените делови бараат големо внимание во процесот на пескарење и обработка.

За естетски барања, SLA или Material Jetting се препорачува да се произведуваат со ABS или PLA материјали.

Отпорност на топлина

ABS има стаклена преодна температура од 105℃, а PLA има температура на транзиција на стакло од 60℃.

За примена на високи температури, ABS е посоодветен од PLA. PLA ќе ја изгуби својата структура и ќе почне брзо да се спушта и да се деформира, штом ќе се приближи до температура од 60℃, особено во ситуација на под оптоварување.

Биоразградливост

PLA е стабилен во општа атмосферска средина, ќе се разградува во индустриски состав во рок од 40 дена или во водни услови за 48 часа. Сепак, ABS не е биоразградлив, тој може само да се рециклира. PLA е широко применета за производство поврзано со храна, но сепак му треба потврда од производителот на филаментот. Ова е препорака за безбедно производство.

Препорака

ABS и PLA се заеднички FDM материјали со слична цена. Во споредба со PLA, ABS има подобри механички својства и тешко се печати.

PLA е идеален материјал за 3D печатење со посебни естетски барања. Подобро е погоден за делови со многу фини детали, поради неговата пониска температура на печатење и полесна за печатење од ABS.

ABS е најсоодветен за примена со барања за цврстина, еластичност, обработливост и топлинска стабилност. Мора да забележиме дека е повеќе склон кон искривување во процесот на печатење.


Други написи за кои можеби ве интересира: