CNC обработка на пластика: Што е тоа, создавање прототипови, операции, материјали

Што е-CNC-пластика-обработка-2
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Што е CNC обработка на пластика?

Неопходно е да се разбере што значи „CNC“ за да се цени длабочината на знаењето што го поседуваме во CNC обработката на пластика. „CNC“ се однесува на „компјутерска нумеричка контрола“, еден вид обработка во која однапред програмиран компјутерски софтвер обезбедува инструкции на алатките и машините за производство на производи. Бидејќи CNC обработката е толку ефикасна, таа се користи во различни операции и процедури. ЦПУ машините можат да управуваат со повеќе механизми: брусилки, стругови и мелници.
Друга предност на CNC обработката на пластика е тоа што може да врши работи за кои е потребно тридимензионално сечење со само еден сет на инструкции. Тој нуди многу креативни можности. Поради ова, тој е фаворизиран за употреба во покомплицирани компоненти. Рачната обработка бара присуство на оператор, кој користи контроли како што се лостови и копчиња за да ја насочи машината или машините. Обработката на пластика со CNC ја елиминира потребата од дополнителен работник кој претходно беше потребен. Овој најсовремен пристап бара да се обезбедат прецизни инструкции на машината за таа успешно и автоматски да извршува збир на одговорности.

Објаснување за CNC обработка на пластика

Создавање пластичен прототип со CNC обработка

Металот традиционално беше главен материјал за операции додека машинерите не почнаа да користат CNC обработка за производство на прототипови. Сепак, ова оттогаш се промени. Тоа е затоа што обликувањето со инјектирање беше примарен метод за обработка на пластика во минатото.
За да го креирате калапот за обликување со инјектирање, ќе треба да платите значителна сума пари. За време на производството на мувлата, машинистот исто така мора да биде исклучително внимателен. Тоа е случај бидејќи грешките направени во текот на постапката може да резултираат со дополнителни трошоци, што дури може да предизвика зголемување на вкупните трошоци на проектот. Заедно со слични линии, следново е објаснување за процедурите и неколку корисни совети за пластично CNC прототипирање:

Избор на алатки

Иако пластиката и металот имаат уникатни карактеристики, видовите на алатки потребни за работа со секој од нив се исти. Сепак, разликата помеѓу овие два вида материјали лежи само во жестокоста на сечењето. Следниве се неколку примери на алатки за обработка на пластика што може да се користат за создавање пластични прототипови CNC:

Енд Милс

Крај Мелница

Тие се меѓу најпознатите типови на мелници. Тие можат да ги сечат материјалите во аксијален правец и се релативно споредливи со дупчалките во нивната функционалност. CNC-машинскиот алат доаѓа во неколку различни стилови. Тие се разликуваат по бројот на флејти што ги поседуваат и нивните различни носеви. Некои би можеле да имаат дури и повеќе од осум флејти во нивната колекција. Рамен нос, топчест нос и нос од бик се многу видови на носови.

Секачи за топки

Секач за топки

Можете лесно да ги препознаете секачите со топчиња по нивните хемисферични врвови за сечење, кои создаваат аголни радиуси на нормални страни. Овие совети го даваат името на секачот.

Шупливи мелници

Шуплива мелница

Оваа мелница има изглед како да е наопаку и има форма на цевка. Бидејќи шупливите мелници имаат сечиво на внатрешната страна на мелницата, машинерите можат да ги користат овие алатки за производство на сложени форми како што се вкупни точки и радиуси.

Поставување машина

Кога се обработуваат пластични прототипови, од витално значење е правилно да се постават алатките како и да се изберат алатите. Пластиката останува релативно мека, што го отежнува оставањето трага на површината на пластиката. Кога ги конфигурирате алатките што се користат за обработка на пластика, има неколку работи што треба да се имаат на ум за да се спречат грешки како оваа и други во текот на производството, вклучувајќи го следново:

 • Пред обработката, ставете мека подлога помеѓу материјалот и алатот за сечење. Ја намалува силата на стегање на машината и ознаките за сечење материјал.
 • Машинирот мора да го следи растојанието помеѓу вежбата и тела. За време на обработката, местото за дупчење постојано го повлекува работното парче нагоре. Материјалот ќе се отстрани ако вежбата е оддалечена од тела. Тоа предизвикува свиткување или сечење.
 • Конечно, мајсторот треба да го излади алатот за сечење преку течноста за ладење за да избегне топење на пластиката.

Површинска завршница

Пластиката е достапна само во ограничен број површински третмани, за разлика од широкиот опсег на опции достапни за метал. Меѓутоа, ако обработката се изврши прецизно, површинските завршетоци можеби не се потребни. Следниве се неколку примери на типични CNC пластични завршетоци:

 • Користењето на компримиран воздух и абразивна материја за експлозија на монистра вклучува минирање на површината на пластичен материјал со абразивен материјал.
 • Прскањето бои на површината на пластичната компонента е вклучено во процесот на боење. Тоа придонесува за подобрување на целокупната визуелна привлечност на пластичната компонента. Дополнително, служи за заштита на површината на пластиката.

Критични инструкции за обработка на пластика со CNC

Инженерите треба да се придржуваат до различни упатства во зависност од техниката на CNC обработка што ја користат за производство на висококвалитетни пластични компоненти обработени со CNC. Во следните параграфи, ќе го истражиме секој подетално.

Пластично CNC вртење

При CNC вртење, пластична компонента се држи во позиција на струг. Работното парче се врти против алатот за сечење при ротирачко или вртечко дејство. Свртувањето со CNC може да има различни форми, и секоја од овие форми има свој сет на цели и исходи исклучиво за него. На пример, директно или цилиндрично CNC вртење е особено погодно за правење масивни сечи. Спротивно на тоа, конусното CNC вртење произведува карактеристичен изглед налик на конус.
Следниве се упатства за создавање пластични компоненти со помош на CNC машини за вртење:

 • За да ја намалите количината на триење, проверете дали рабовите за сечење добиваат негативно гребло на грбот.
 • Спроведување на значителни релјефни агли на рабовите за сечење.
 • Горните површини се полирани, што помага да се минимизира акумулацијата на материјалот и се добива супериорна завршна обработка или квалитет на површината.
 • Користење на деликатни влошки од карбид C-2 одделение.

Препорачуваме да користите брзина на напојување од 0,015 инчи во минута (IPR) додека правите груби сечи. Предлагаме да користите стапка на напојување од 0,005 инчи по вртење (IPR) за попрецизни финални сечи. Дополнително, тимовите за производи мора да бидат свесни дека аглите на клиренсот, аглите на гребло и страничните агли ќе се променат врз основа на материјалот што се користи при CNC вртењето.

Пластично CNC глодање

Техниката на CNC глодање е еден вид на компјутерски контролирано глодање во кое глодањето, кое е ротирачки алат со цилиндрична форма, се користи за отстранување на материјал од цврста подлога за изложување на финализирана компонента. Машините за глодање контролирани од компјутер може да се поделат во две основни групи: оние со три оски и оние со повеќе оски. Машините за глодање со три оски можат да го поместуваат алатот за сечење или работното парче во сите три линеарни насоки (лево кон десно, напред и назад, и нагоре и надолу), што ги прави идеални за производство на дизајни со помалку сложени елементи. Фрезните машини со четири или повеќе оски и машините за глодање со повеќе оски се најефективните алатки за правење пластични компоненти со сложени геометрии.
Следниве се посебните упатства за создавање на пластични компоненти со CNC мелење:

 • Кога се обработувате со термопластика засилена со стакло или јаглеродни влакна, би помогнало доколку користите алати направени од јаглерод (карбонски алатки).
 • Со користење на стеги, може да се постигнат поневеројатни брзини на вретеното.
 • Користењето на крајните мелници за заоблени внатрешни агли и џебови може да ја намали концентрацијата на стрес.

Пластично CNC дупчење

ЦПУ дупчењето вклучува вметнување дупчалки во пластичен блок за да се создадат дупки. Откако ќе се спушти на блокот, блокот за држење на вретеното и CNC вежбата ќе почнат да дупчат дупки со соодветна големина. CNC машина за дупчење е компатибилна со различни преси за дупчалки, вклучувајќи радијални CNC дупчалки, исправени преси за дупчалки со CNC и преси за дупчалки за клупи со CNC.

Незаменливо е да ги одржувате дупчалките со ЦПУ остри, кои ги користите за создавање пластични компоненти. Истрошените дупчалки или дупчалките со погрешен облик може да го напрегаат елементот прекумерно, што ќе доведе до потешкотии во приборот и проблеми со перформансите. Предлагаме да користите дупчалка со агол на усна од 9 до 15 степени за повеќето термопластики, а таа треба да се движи од 90 до 118 степени. При дупчење со акрил, најдобро би било да користите гребло кое е 0 степени.

Исфрлањето на чипот од CNC-дупчалката е критично, бидејќи неправилното исфрлање на чипот може да доведе до триење и акумулација на топлина. Намалувањето на количината на топлина произведена со CNC дупчење, што создава повеќе топлина од речиси секоја CNC техника на обработка, е од суштинско значење за ограничување на ефектите од стресот и оштетувањето. Кога се обидувате безбедно да извадите ЦПУ-дупчалка без да ја оштетите компонентата, треба да бидете сигурни дека длабочината на дупчењето не е повеќе од 3-4 пати поголем од дијаметарот на вежбата. Тоа би помогнало да се забави стапката на напојување кога вежбата речиси го напуштила материјалот.

Водич за избор на CNC пластика

Во овој дел, ќе ве водиме низ усогласувањето на барањата на вашиот проект со соодветниот материјал за CNC обработка на пластика. Значи, еве одиме.

ABS пластична CNC обработка

ABS пластична CNC обработка

Опис

Кратенката за пластика позната како ABS се залага за „акрилонитрил бутадиен стирен“. Обезбедува одлична сила на удар, цврстина и отпорност на електрична струја по евтина цена. Дополнително, доработката е едноставна бидејќи е едноставна за боење, лепење или заварување, во зависност од вашата желба. Кога се обработува, ABS ќе има мат површина. Сепак, завршницата може да биде релативно светкава во зависност од спецификите на процесот на обработка. Потребна е CNC машина за глодање за фазите на сечење или гравирање на процесот на ABS CNC обработка.

Јаки и слаби страни

ABS е одличен материјал за изработка на прототипови со широка функција, за прототипови пред калапи, за компоненти кои ќе бидат подложени на удар и имаат потреба од робусност и кога е пожелно да се одржат ниски трошоци. Од друга страна, ABS нема силна отпорност на абразија или хемикалии и ќе се стопи кога ќе биде изложен на ацетон. Покрај тоа, не е исклучително цврста пластика.

Апликации

Најтипичните употреби на ABS вклучуваат изработка на прототипови за обликување пред инјектирање, куќишта за електрични компоненти, домашни апарати, па дури и препознатливи Lego коцки.

Најлон CNC обработка

Најлон CNC обработка

Опис

Најлон 6/6 е разновиден материјал кој е и силен и долготрајен. Може да се користи за широк спектар на различни намени. Поседува разумно силна отпорност и на топлина и на хемикалии, потребната цврстина за да ја задржи својата форма и сила да се спротивстави на деформација дури и кога е подложен на околности на оптоварување. Најлон наполнет со стакло е уште една стандардна опција и е одличен материјал со кој можат да се справат продавниците за CNC машини.

Јаки и слаби страни

Најлон нуди одлична електрична изолација, хемиска и отпорност на абење, како и висока јачина и цврстина што се одржуваат низ широк опсег на температури. Најлон 6/6 е совршена материјална опција за ситуации во кои се потребни евтини компоненти кои се сепак робусни и издржливи. Димензиите на најлон исполнет со стакло остануваат константни и покрај неговата цврстина, цврстина, цврстина и цврстина. Но, најлон 6/6 може да апсорбира вода, што резултира со отекување на материјалот и станува помалку прецизен во неговите димензии. Како резултат на внатрешните напрегања својствени на материјалот, може да се искриви и ако има значителен степен на асиметрично отстранување на материјалот при обработката.

Апликации

Најтипични апликации за најлон се медицинскиот хардвер, хардверот за монтирање на кола, електричната изолација, компонентите за моторниот простор на автомобилите и аеронаутичките компоненти. Се користи наместо метали бидејќи е поисплатлив материјал.

Акрилна CNC обработка

Акрилна CNC обработка

Опис

Хемискиот состав на акрилот се карактеризира како PMMA (Поли метил метакрилат) пластика. Акрилот е познат и по заштитните знаци: плексиглас или луцит. Отпорен е на гребење, отпорен на удари, цврст и може лесно да се фиксира со помош на акрилен цемент.

Јаки и слаби страни

Тој е одличен избор за апликации на кои им е потребна оптичка транспарентност или проѕирност и замена за поликарбонат кој е помалку издржлив, но поисплатлив. Поради неговата отпорност на гребење, тој е одличен избор за локации кои се само малку абразивни.
Од друга страна, акрилот е кршлива пластика која е поверојатно да се скрши или да се скрши отколку да се истегне. Кога работите со акрилни компоненти, обрнете внимание на дебелината на ѕидот бидејќи потенките ѕидови имаат тенденција да бидат покршливи. Обработените површини ќе ја изгубат транспарентноста и ќе изгледаат замрзнати и непроѕирни при обработката. Оттука, идеално е да се провери дали компонентата направена од акрилик треба да се чува на нејзината дебелина за да се одржи нејзината транспарентност. Полирањето на обработената површина е дополнителен чекор по обработката што може да се направи доколку има потреба површината да биде транспарентна.

Апликации

Во неговата обработена состојба, акрилот е транспарентен. Најчесто се користи како лесна алтернатива на стаклото или за изградба на светлосни цевки. Компонентите за системи за осветлување на автомобилот, светлосни цевки, резервоари, панели и делови за оптичко инженерство се неколку примери за понатамошна широка употреба.

HDPE CNC обработка

HDPE CNC обработка

Опис

Полиетилен со висока густина, или HDPE, има кристална структура и природно непроѕирен изглед со восочна завршница. Сепак, достапен е и со црно обоена завршница.

Јаки и слаби страни

Покрај исклучителната отпорност на хемикалии и електрична изолација, неговата површина е и доста лизгава. Исто така, обезбедува одлична отпорност на удар при ниски температури и има низок коефициент на триење. Неговата евтина цена и издржливост го прават совршен за пластични компоненти обработени со CNC. Но, најзначајниот недостаток на HDPE е тоа што има мала јачина, особено кога е подложен на напнатост и виткање. Така, тој е ранлив на пукање под стрес.

Апликации

HDPE често се користи во апликации со течност, како што се резервоари за гориво, пластични садови и цевки. Поради неговата отпорност на хемикалии и неговата лизгавост, тој е одличен за апликации чувствителни на тежина или електрично чувствителни. Покрај тоа, тој е совршен за создавање приклучоци и заптивки.

Поликарбонат CNC обработка

Поликарбонат CNC обработка

Опис

Поликарбонатот, познат и како компјутер, е најдолготрајниот вид на пластика. Компјутерот останува проѕирен термопластичен материјал. Покрај тоа, таа е една од пластиките што најчесто се обработуваат со CNC и е исто така една од пластиките кои најчесто се рециклираат во светот. Во својата природна состојба има изглед на проѕирно млечно сино, но на пазар може да се купи во црна боја. Сјајноста е својствен квалитет и на црната и на млечно сината боја.

Јаки и слаби страни

Поликарбонат има екстремна отпорност на удар, како и многу висока вкочанетост. Ја одржува својата функционалност низ широк температурен опсег. Апликациите на кои им е потребна многу цврста или робусна пластика и оние за кои е потребна оптичка бистрина на поликарбонат се најзначајните кандидати за користење на овој материјал. Вообичаена практика е да се користи поликарбонат наместо стакло бидејќи е 250 пати поотпорен на удар од стаклото и има подобра еластичност од акрилот.
Немодифицираната форма на поликарбонат нема голема отпорност на абење и лесно се гребе. Може да се применат дополнителни чекори по обработката (полирање со пареа и облоги против гребење) за да се зголеми отпорноста на абење или оптичката јасност на материјалот. Бидејќи не е лесно достапен во делови со дебелина од над два инчи, големината на делот направен од поликарбонат е ограничена.

Апликации

Поради својата издржливост и чистота, поликарбонатот се користи за широк спектар на производи: оптички дискови, светлосни цевки, заштитни очила, ЦД-а и ДВД-а, мобилни телефони, па дури и непробојно стакло.

Откуп ги надминува нашите конкуренти со прилагодени услуги за обработка на пластика со CNC повеќе од десет години. Секој дел што го произведовме одговара на цврста толеранција и високи стандарди. Слободно добијте инстант цитат денес!


Други написи за кои можеби ве интересира: