Ајде да разговараме за различните видови на процес на површинска обработка

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Можеби не сте свесни за процесот на површинска обработка со кој ќе се поврземе во оваа статија. Значи, еве 21 процес на површинска обработка:

1. Оксидација на микро лак

Оксидацијата на микро лак е добро позната како микро-плазма оксидација која вклучува електрични параметри и електролити за да се заврши процесот. Со помош на лачно празнење, керамичка фолија од оксид на основен метал се одгледува со помош на моментален висок притисок и висока температура на површината на алуминиум, магнезиум, титаниум и нивните легури.

2. Цртеж на метална жица

Цртежот од метална жица обично се користи за формирање на декоративни линии на површината на материјалот. Првенствено, работното парче е наменето да се користи како украсно парче.

3. Модринки

Поцрвенувањето е процес на полнење на целиот труп со помош на глазура во боја и потоа согорување во високата печка на температура од 800 степени. Вообичаено, бојата глазура се добива по топење на песочната зрнеста во течна форма, а потоа се користи во трупот за полнење. Во почетните чекори, глазурата во боја е пониска од жиците што се користат при изработката на трупот, а подоцна, глазурата во боја постојано се прави за да се доведе на исто ниво како и жиците.

4. Пуштен минирање

Тоа е ладен работен процес кој продолжува со бомбардирање на пелети на површината на работното парче за да се зголеми цврстината на замор на металот користејќи го преостанатиот притисок на имплантот.

5. Детонација со песок

Пескарењето вклучува процес на грубост на површината на материјалот со користење на песок со голема брзина. Различни абразивни материјали во комбинација со песок се минираат на површината на металот со многу голема брзина. Во меѓувреме, сортите вклучуваат кварцен песок, бакарна руда песок, песок Хаинан и железен песок. По изложувањето на песок, површината на материјалот станува прилично симпатична.

6. Офорт

Офорт е кога прекумерен дел од материјалот се отстранува со употреба на хемиска реакција или физички удар. За поширок преглед на овој термин, неопходно е да се опфати и зборот „Фотохемиски“, кој алтернативно се користи за офорт.

Вообичаено, фотохемиските достигнувања го отстрануваат заштитниот слој од површината на материјалот, кој ќе биде гравиран. Овој потег осигурува дека офорт ќе резултира во форма на рамна површина наместо јами и нерамни обрасци на нејзината површина. Накратко, фотохемискиот процес се рационализира за да се постигне ефект на кородирање и растворање.

7. Декорација во мувла

Декорацијата во мувла (IMD) е позната и како технологија без сликање. Досега, IMD се појави како една од најпопуларните техники како технологија за украсување на површини. Главно, постојат три дела од процесот:

 Транспарентен филм за површинско стврднување за правење на површината непробојна од гребнатини и огради.
 Слој со среден печатен модел наменет за додавање дизајн на површината на работното парче и
 Слој за инјектирање залепен на задната страна за да се зачува оригиналната боја и сјајот на отпечатокот на површината на работното парче.

8. Декорација надвор од мувла

Декорацијата за надвор од мувла (OMD) е тактилен, визуелен и функционален екран за интеграција. Оваа технологија е донесена од IMD и вклучува 3D технологија за декорација на површината, карактеристики на метализација и структура на текстура.

9. Ласерско резбање

Ласерската желба, исто така позната како ласерско изработка или ласерско гравирање, е процес на површинска обработка што користи оптички принципи. Методот се состои од употреба на ласерски зраци кои се користат за печатење на површината на металот или внатре во проѕирниот материјал.

10. ЕДМ

EDM е кратенка за обработка со електрично празнење. Тоа е процес на отстранување на спроводливи материјали со помош на електро-офорт. Технички, процесот се завршува за време на пулсното празнење помеѓу две електроди потопени во работна течност.

Електродите на алатот најчесто се користат во електричен материјал отпорен на корозија со висока точка на топење, лесна обработка и добра спроводливост за време на процесот. Впечатливите примери на такви електроди за алат се легура на бакар-волфрам и молибден.

Во EDM, за време на процесот, електродите на алатот се истрошија. Сепак, потрошувачката на електроди е сè уште помала од количината на материјал отстранет од површината на металот.

11. Ласерско текстурирање

Ласерската текстура користи ласер со висока енергија и висока густина за да реагира со челична површина за да ја формира саканата шема на нејзината површина. Најчесто, ласерската текстура се користи за офорт, поле за круша и цртање змиска кожа или други украсни линии на површината на материјалот.

12. Печатење на подлоги

Во печатењето на подлогата, постои закривена подлога составена од силиконска гравира и силиконска гума материјал. Мастилото се потопува на гравирата до површината на подлогата. После тоа, оваа подлога се притиска на предметот каде што е потребен за печатење.

13. Печатење на екран

Печатењето на сито се користи за изработка на плочи за печатење на екран. Овие плочи се состојат од рачно обоен филм или фотохемиски методи за правење плочи. Во меѓувреме, печатењето на екран се користи за врзување на свилени ткаенини, ткаенини од синтетички влакна или метални рамки од екран на екран.

Во моментов, процесот на гравирање на фотографии се користи за да се направат плочите за печатење на екран со помош на фотосензитивен материјал. Мастилото се преместува до материјалот преку мрежата на графичкиот дел, што го стиска сечилото за да ги испечати истите графики како и оригиналните.

14. Директно термичко печатење

Директното термичко печатење е примена на средството чувствително на топлина на хартијата за да се претвори во хартија за снимање чувствителна на топлина. Досега, употребата на директно термичко печатење е многу проширена бидејќи го нуди најдоброто печатење кое трае подолго. Вообичаено, термичката хартија за снимање ги менува хемиските и физичките својства на материјалот, кој е под дејство на топлина за да се испечати површината.

15. Печатење со пренос на топлина

Хартијата за пренос на топлина го следи вообичаениот процес на печатење, но на специјална хартија за пренос со специјално мастило. Хартијата се пренесува низ процесот на печатење (печатачи) за да се испечати таа хартија. Но, процесот е проследен со уште една фаза на печатење, која се изведува со помош на специфична машина за пренос. Оваа уникатна машина за пренос помага да се испечати точната форма како што е оригиналната графика, а процесот се подложува на висока температура и висок притисок.

16. Планографија

Планографијата го користи принципот на одвојување масло-вода, кој обично го нема во кој било друг процес на печатење. Во планографијата, графичките и неграфските делови се на иста рамнина за да се направи разлика помеѓу шаблоните и деловите без шаблон на екраните за печатење. Во првиот чекор, водата се доставува до не-графичката плоча за печатење и ја заштитува така што плочата за неграфски печатење е целосно потопена и влажна со вода и заштитена од нејзината изложеност на мастило.

Врската е обезбедена со компонентата за печатење до плочата за печатење од уредот за снабдување со мастило. Бидејќи неграфската плоча за печатење е потопена во вода и е заштитена од нејзината изложеност на мастило, мастилото може да се обезбеди само на графичкиот дел на плочата за печатење. Потоа, како последен чекор, мастилото присутно на плочата за печатење се пренесува на млечната кожа. Потоа, притисокот помеѓу цилиндерот за отпечаток и гумениот валјак се користи за да се пренесе мастилото на млечната кожа на материјалот што треба да се испечати. Така, може да се каже дека планографијата е индиректен метод на печатење.

17. Печатење со криви површини

Кога станува збор за печатење на закривена површина, гравурата се користи со знаци или шаблони. Мастилото се става во гравираната гравира, а потоа се користи за печатење на текстурите или дизајните на заоблената површина. Подоцна, овие обрасци и знаци се поместуваат на површината на обликуваниот производ користејќи ја закривената површина. Во последниот чекор, мастилото се прави да остане на обликуваниот производ користејќи зрачење со ултравиолетова светлина или термичка обработка.

18. Топло печат

Топло печат се користи за печат на двојните страни на кој било од материјалите. Печатот е направен од цврст материјал, најверојатно од метал, и користи течно мастило за печатење на површината. Процесот започнува кога подлогата ќе се стави под печат и ќе отпечати обрасци и знаци на неговата површина. За издржливост и подобра кохезивност на мастилото на површината, процесот се изведува под висока температура и висок притисок.

19. Печатење за пренос на вода

Печатењето со пренос на вода е релативно помалку стар пристап на печатење кој работи со користење на печатење филм. Филмот за печатење се става во кадата за вода, а подлогата поминува низ таа вода. Понатаму, користи висок притисок за хидролизирање на филмот за печатење на подлогата.

20. Печатење со рамен екран

Во печатењето со рамен екран, калапот на рамниот екран се состои од најлон или полиестерски екран, кој се фиксира на квадратната рамка. Дебелниот дел од цветната плоча поминува низ пастата во боја, додека делот без шаблон од цветната плоча останува покриен со филмски слој од полимер. Додека трае циклусот на печатење, цветната плоча става стрес на ткаенината, а плочата се полни со испечатената боја.

21. Календарирање

Календарирањето експлицитно се користи за доработка на кожа како последен процес. Процесот ја користи пластичноста на влакната под различни топлински услови за да се израмни површината на ткаенината за да се подобри сјајот на површината. Откако ќе се додаде материјалот, се загрева и се топи за да се добие во форма на лим или филм. Покрај тоа, поливинил хлоридот е најкористениот материјал во процесот на календарирање.