Сè што треба да знаете за CNC обработката со 5 оски

Обработка на кола со ЦПУ со 5 оски
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Машинската индустрија е една од индустриите кои брзо се развиваат и продолжуваат да ја обезбедуваат способноста за задоволување на современите производствени барања. Со континуираниот напредок во технологијата, потребата за сложени делови се појави повеќе од кога било досега.

Поради еволуцијата во машинската индустрија, новите машини се иновирани со оглед на најновите барања, како што се технологиите CNC (компјутерска нумеричка контрола) со 5 оски, кои користат едно поставување или повеќе компјутери за регулирање на машинските алати како рутер, струг и мелница. а потоа произведуваат цврсти производи користејќи различни материјали: пластика, метали и други.

Во врска со 5-оската, има бројни гласини меѓу новите луѓе дека оваа технологија може да биде скапа, техничка и предизвикувачка за работа. Како и да е, ние сме тука да ви обезбедиме реален преглед на CNC машината со 5 оски, нејзините придобивки и операции. Во меѓувреме, брзиот одговор на сите ваши прашања е дека технологијата 5-оски масовно ви помага да ја завршите работата најефикасно со неверојатно висок поврат на инвестицијата (ROI).

Кратка историја на 5-оски

Претходно, сопствениците на машини прикачуваа дополнителни компоненти за да ја подобрат ефикасноста и прецизноста на производството. Но, тогаш, истовремената употреба на машини со повеќе оски беше рационализирана кон крајот на 50-тите или почетокот на 60-тите. Во текот на последните неколку години, забележавме многу напредок во однос на центрите за обработка со 5 оски, а со тоа и 5-оски, без разлика дали се работи за вертикален или хоризонтален центар за обработка. Набргу по неговото основање, CNC машините со 5 оски беа таму во американската војска, работилниците на воздухопловните сили и воздушната индустрија. Накратко, 5-Axis се покажа како менувач на играта и попристапна и исклучителна технологија во спектарот на CNC машините.

Работи со CNC машина со 5 оски
Работи со CNC машина со 5 оски
Функции на машината со ЦПУ со 5 оски
Функции на машината со ЦПУ со 5 оски

Што е CNC обработка со 5 оски?

ЦПУ е еден од широко прифатените методи за отстранување на материјалот од метал со помош на алатки за сечење со голема брзина. Точноста на CNC машините останува неспоредлива, бидејќи им овозможува на производителите да го имаат она што точно го сакаат. Вообичаено, CNC машините може да се поделат на три главни типа; хоризонтални глодали, вертикални глодали и стругови. Сите овие типови ја користат комбинацијата на CAD и CAM за да го претстават финалниот дел во посакуваната форма.

Откако ги знаевме основите на CNC, ајде да зборуваме за CNC машината со 5 оски, која е опремена со повеќе оски од типична CNC или CNC машина со 3 оски. Во буквално значење, CNC машината со 5 оски може да се движи во 5 насоки наместо да се движи во 3 насоки. Се разбира, ротацијата и движењето на алатот за сечење во 5 насоки носат поголема ефикасност во процесот на обработка.

Почесто, 5-оската се добива со додавање на ротација или навалување на вретеното на алатот или на платформата за држење на работа. Неопходно е за производство на делови кои нудат сложено движење. Исто така е погодно за операторите да постигнат пет лица во една операција. Значи, подобрената ефикасност и прецизност на машините со 5 оски додаваат вредност на нивните услуги.

За одредување на патеките на алатот, CAD моделот се внесува во софтверот CAM, кој потоа создава шифри кои ја упатуваат машината за брзината на алатот за сечење и движењето на алатот. Значи, машината со 5 оски може да работи во 5-оските, вклучувајќи ги координатен систем X, Y, Z, A и B. Координатниот систем во 5-оски работи на следниве начини:

X-Axis работи од лево кон десно.
Y-Axis работи од напред кон назад.
Z-Axis работи од врвот до дното.
А-оската се ротира околу оската X (наведнува наназад и напред)
Оската Б Се ротира околу оската Y (се навалува и се врти од лево кон десно)

Слика за обработка на CNC со 5 оски
Слика за обработка на CNC со 5 оски

Предности на CNC обработка со 5 оски

5-Axis е напредна форма на CNC машина која нуди движење на алатите во пет насоки. Следниве се неколку од основните предности поврзани со CNC машина со 5 оски:

Брзо отстранување на материјалот

CNC машината со 5 оски ви овозможува да го намалите колекторот на времетраењето на циклусот. Тоа го надминува производството во пократки периоди. Во суштина, тоа се должи на неговата способност да дозволи алатот да остане тангенцијален на површината на работното парче и да отстранува повеќе материјал во секое поминување на алатот, со што брзината на отстранување на материјалот од површината е побрза. На овој начин се зголемува и економичноста на производот.

Минимизирани чекори

Изработката на сложени делови на CNC машина со 3 оски вклучува повеќе чекори. Работното парче поминува низ различни процеси, како рачно ротирање на делот, бидејќи бројот на достапни опции е минимален, а движењето на алатот е ограничено. Но, повторно, во CNC машина со 5 оски, потребни се многу малку чекори за да се обликува материјалот во бараниот производ со сложени геометриски димензии.

Подобрена завршна обработка на површината

Способностите на CNC машината со 5 оски на контурна геометрија резултираат со производство на одлична завршна површина. Од друга страна, знаеме дека на машините со 3 оски им треба долго време за да направат таква површинска завршница поради мали исечоци што мора да се користат за да се добијат такви резултати.

Елиминација на комплексни тела

CNC обработката со 3 оски вклучува инсталирање на работното парче на прицврстувачот пред да се обработи во потребната ориентација за саканата карактеристика. Спротивно на тоа, овој процес се елиминира во CNC машина со 5 оски. На работното парче не му се потребни дополнителни тела бидејќи делот треба да се фиксира и да се ракува еднаш за да се обработи. Отсега натаму, тоа исто така ја намалува цената на тела.

Без конкуренција

CNC машината со 5 оски не е многу честа појава во машинската арена; неговата ефикасност и квалитетни карактеристики немаат никаква конкуренција на пазарот. Така, користењето на овој тип на поставување на машина може да ви донесе повеќекратен профит, а можете уште повеќе да ја подобрите вашата производна ефикасност со овој ажуриран ѕвер.

Недостатоци на CNC обработка со 5 оски

Во неодамнешното минато, CNC машината со 5 оски заработи име на пазарот. Како што се развиваат посложените барања за производи, производствените и производствените индустрии брзо се префрлаат на CNC машини со 5 оски. Иако овие машини нудат брзи процеси, повеќе оски и добра ригидност, нивната примена во индустријата некако е минимизирана поради следните аспекти.

Потребно е комплексно програмирање

CNC машината со 5 оски има сложена обработка во споредба со CNC машината со 3 оски. Три линеарни движења, две ротациони движења и други сложени траектории не се лесно да се разберат и замислат. Затоа, многу обучена и искусна личност мора да го работи ова сложено програмирање. Секоја грешка во програмирањето може дури и да ја намали прецизноста на обработката и квалитетот на површината.

Скапи машини

Цената на машините со 5 оски е далеку повисока од машините со 3 оски достапни на пазарот. Покрај тоа, потребниот софтвер е скап, што ја прави машината со 5 оски многу скапа. Одржувањето на машината со 5 оски е исто така сложено од другите едноставни машини, што дополнително ја зголемува цената на оваа технологија. Во оваа насока, производот произведен на CNC машина со 5 оски може да чини повеќе од сличниот производ направен на машината со 3 оски.

Потребен е високотехнички оператор

CNC машината со 5 оски вклучува сложена технологија на обработка, од програмирање до обработка, на која му треба високо обучен технички оператор за да го предводи процесот на обработка. Тоа, исто така, ја прави машината со 5 оски некомпатибилна за некои индустрии, бидејќи трошоците за работна сила излегуваат од контрола.

Видови CNC машини со 5 оски

CNC машините се широко користени во индустријата за ефикасно извршување на неколку задачи. CNC машините со 5 оски се достапни во различни типови следејќи ги барањата на преработувачката индустрија, кои главно се разликуваат во распоредот на ротационите оски. Како и да е, главните типови се следните.

Глава/Глава

Овој тип на CNC машина има своја ротациона оска во главата. Работното парче е фиксирано, алатот се движи во пет димензии околу работата, а врвната платформа со 5 оски му овозможува да ја изврши задачата. Ги елиминира грижите за мешање на алатот на главата на вретеното на машината. Фиксната маса му овозможува на врвот со 5 оски да се движи околу работното парче, совршено за производство на големи делови. Тие се дизајнирани така што се дозволени минимални движења во оските.

Табела/Глава

Оваа машина има две ротациони оски, една ротациона оска во масата и друга во главата. Вртежната оска лежи во главата со ограничен опсег. Ротирачкото вратило се наоѓа во табелата, со неограничен опсег. Поради делот што лежи на ротационата оска во табелата, овој распоред го ограничува бројот на произведени артикли. Овој тип е поповолен од распоредот на глава/глава бидејќи делот може да се врти без да достигне одредена граница.

Табела/Табела

Сите ротациони оски се сместени во табелата на машината во овој тип на технологија, а опсегот на ротирачката оска е исто така ограничен. Но, има неограничен опсег на ротационата оска. Ова поставување има тесен опсег на работни пликови и бавна брзина, но сепак е погодна за одредени производи. Сепак, другите типови се побрзи поради дефинитивните мотори во нивното поставување.

Како можеме да извлечеме најголем дел од CNC машината со 5 оски?

Делот произведен преку CNC машина со 5 оски има попосакувани квалитети поради намаленото ракување со делови, поголемата прецизност на машината и брзината што произлегува од 5-оските во машината. Навистина, можете да замислите дека овие квалитети за дел се произведуваат на повеќе од една страна. Така, можете да отворите нови врати на можности за вашиот бизнис со поставување на CNC машина со 5 оски. Може да ви помогне да ги извршувате задачите што не можете да ги правите со традиционалните алатки за обработка или со CNC машините со 3 оски.

На пример, пред CNC машините со 5 оски, мораше да поминете низ обемни тела и да инсталирате различни алатки и чекори во процесот бидејќи во спротивно, потребната работа не беше можна лесно. Но, центрите за обработка со 5 оски ви го олеснија автоматското производство на делови од производот по ваш избор во краток период со само обезбедување на дизајн на машината.

Меѓутоа, за ефективно да ви помогнеме во текот на вашите работни места, мора да научите да го извлечете максимумот од вашата мудра инвестиција на CNC машина со 5 оски. Само тогаш ќе можете да ја постигнете максималната ефикасност преку машината со извонредна завршна обработка на производот. Со оглед на тоа, ајде да погледнеме неколку начини за подобрување на работата на CNC машината со 5 оски.

Машините со 5 оски се снабдени со пожелни карактеристики што понекогаш не можеме да ги искористиме. Сфатете дека изгледа чудно кога нешто ве чини повеќе од неговите конкуренти и вашите очекувања додека не ги користите функциите. Значи, следново се кратки информации за софтверот и контролите на CNC машините со 5 оски за да ви помогнат да го извлечете максимумот од нив.

Контрола на централната точка на алатките

Користењето на оваа контрола може да го скрати времето на циклусот на вашиот дел. Со него се подобрува и квалитетот на обработената површина. Освен тоа, го компензира флуктуацијата на ротационите оски во програмата за делови, обезбедувајќи стабилност на процесот. Исто така, го поедноставува процесот на обработка со постигнување на сето ова во позадината на CNC контролата со активирање само на еден код.

Поместување на динамички тела

Со ова, можете драстично да ја подобрите работата на машината. Динамичното поместување на прицврстувачите е карактеристика што ѝ овозможува на машината да развие други координати кога обезбедувате само една координата на работата. Вие обезбедувате една работна координата, и се е готово; машината сама ќе ја изврши преостанатата задача. Следствено, дел од програмата на машината е поедноставена колектор.

Автоматско подесување на оската со 5 оски

Машината врши подесување автоматски преку оваа функција со прецизност. Помага да се компензираат геометриските грешки, вклучително и волуметриската точност, и може лесно да се прилагоди за минимално време (10 мин). Што е најважно, не бара квалификуван оператор да ја изврши работата.

Контрола на држење на телото

Ротационите аголни промени драстично се минимизираат со овозможување на малите инверзии на оската. Ја поставува алатката да ги намали флуктуациите или обртот за време на обработката на површината на делот. Освен тоа, понекогаш создава грчеви кога не ја користите оваа функција и ја спречува машината да работи непречено.

Супер Нурбс

Nurbs е кратенка за неуниформа рационална основа сплин, скратувајќи ја контролната јамка за повратни информации. Контролата на OSP предвидува опсег на толеранција и произведува сплајн што е најдобар за работата што треба да се заврши. Ги минимизира технолошките вишок и нуди помазна патека на алатот. Оваа карактеристика е задолжителна за машина изградена да врши прецизна обработка со голема брзина за висококвалитетни завршетоци на површините.

Висока брзина и висока точност

Се одликува со производство на работни делови со супер брзина и точност речиси до совршенство. Машините го контролираат забрзувањето и брзината на напојување следејќи ја командната форма на карактеристики на машината. Покрај тоа, го минимизира времето на циклусот додека ја одржува точноста на номинираната машина.

На Рансом прецизност, имаме технички експерти во областа на CNC обработка со 5 оски. Со нашите најсовремени производствени технологии и квалификуван производствен кадар, обезбедуваме блиска толеранција и услуги за обработка со висока прецизност за индустрии кои бараат совршенство. Ве молиме слободно контактирајте со нас или побарајте бесплатна понуда веднаш!