Разлики помеѓу CNC Swiss и CNC машини

Разлики помеѓу CNC Swiss и CNC машини
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


CNC швајцарските и стандардните CNC машини нудат голем број на различни предности и разлики кога станува збор за производство на прецизни компоненти. Секоја категорија на машината може да направи софистицирани компоненти со високи нивоа на точност и продуктивност за широк опсег на задачи и бизниси. Различни апликации ќе бидат поврзани со работата на различни видови машини.

Во споредба со CNC машината за струг, на CNC швајцарскиот струг ќе и треба посебен сет на операции. Можно е да се одлучи кој вид на обработка е потребен за вашата специфична компонента со тоа што прво стекнете знаење за разликите и придобивките што ги нудат CNC Swiss и Standard CNC машините.

Швајцарска обработка

Процесот на производство на CNC швајцарска машина има потенцијал да биде многу прецизен, исплатлив и репродуктивен. Уредот за черупка на шаблонот може ефикасно да ја води вашата компонента низ производството кога се користи со швајцарска машина за струг. Вашиот артикал ќе се обработува преку водилка за време на оваа обработка. Секогаш ќе биде можно вашата компонента да се исече блиску до местото каде што моментално е поддржана. Постапката за прецизна обработка нема да биде отежната поради должината на вашето парче. Додека ја сечете вашата компонента, користењето на овој метод на обработка ќе гарантира дека вашиот дел постојано одржува постојано растојание од колената.

CNC Swiss машините се особено ефикасни кога работат со долги и тенки компоненти на кои им е потребна ротација додека се изведува операцијата. Дополнително, тие можат да дадат исклучително успешни резултати кога се прават поголеми количини на сложени детални мали делови. Швајцарската машинерија може да се справи со софистицирани дизајни и да постигне извонредна точност за различни сектори.

Швајцарски CNC струг
Швајцарски CNC струг

Видови швајцарски машини за завртки

Во современото производство се користат две основни сорти на швајцарски машини за завртки.

Алатките во автоматските швајцарски машини за завртки се ротираат кон областа на работното парче со употреба на камера со диск; работното парче се чува на место со неколку вретени колети. Деловите може да се произведуваат според прецизни стандарди користејќи CNC машини опремени со CNC единица за контрола на алатите. Способностите за повеќе оски им овозможуваат на CNC швајцарските машини за завртки, честопати CNC стругови, брзо да произведуваат висококвалитетни делови.

Кога се произведуваат неколку парчиња, машините за завртки се најефективниот метод, иако им треба одредено почетно време за поставување и може да бидат автоматски или управувани со CNC. Во повеќето случаи, тие не се добра опција за употреба како еднократно прототипско решение. Сепак, фактот што тие можат да работат со толку широк спектар на метали ги прави разновиден избор кога станува збор за производство на компоненти направени од различни видови метали.

Предности на CNC швајцарски машини

Времето потребно за завршување на циклусот може значително да се намали со CNC швајцарска обработка. Вашите компоненти ќе се произведуваат со помош на швајцарска опрема користејќи циклус на обработка што овозможува истовремено завршување на многу задачи. Оваа обработка овозможува да се вршат многу операции на вашата компонента истовремено, во рамките на еден успешен циклус на поставување и извршување на операцијата за обработка. Овие машини имаат неколку оски, кои заедно овозможуваат генерирање на поголем број компоненти на начин кој е и комплициран и прецизен.

За да добиете прецизен рез на вашиот предмет, CNC швајцарската технологија бара употреба на масло или течност. Оваа течност делува како течност за ладење за машината што ја користите. Маслото за обработка веднаш ќе се загрее во текот на процесот на производство за поефикасно да ја пренесе топлината во обратна насока од активноста на сечењето на алатот. Претпоставувајќи дека е така, течноста за ладење ќе заштити од 'рѓа и предвремено абење и кинење.

Може да се извршат неколку процеси за многу пократко време кога се користи CNC швајцарска машина. Компонентата може да се ротира со CNC швајцарска машина за завртки со максимална брзина од 10.000 вртежи во минута, додека се одржува точност од 0,0002 до 0,0005 инчи. Кога станува збор за глодање на одреден дел, CNC швајцарскиот струг не само што е поефикасен, туку и резултира со помалку отпад и обезбедува поголема флексибилност.

Стандардна CNC обработка

Производството на компоненти со користење на стандардна CNC технологија бара низа внимателно планирани движења, од кои секое може да се ракува и контролира по работ на различна оска. ЦПУ струговите можат да го ротираат и вртат алатот за сечење во насоките X и Y и во насока на длабочина, наречено движење Z. Колетот ќе ја држи вашата компонента цврсто на место, осигурувајќи дека е правилно прицврстена. После тоа, ротирачкиот алат за сечење ќе изврши прецизно сечење на произведениот дел што сте го дале. Методот на обработка што го користите бара употреба на мотори кои работат на компонентата што сте ја направиле. Како последица на ова, може да создаде независни движења кои се способни да работат во многу прецизни и прецизни движења на сечење.

Стандардна CNC обработка
Стандардна CNC обработка

Предности на CNC машините

Машинската обработка со помош на систем за компјутерска нумеричка контрола (CNC) обезбедува одреден степен на контрола што можеби не може да се постигне со автоматизирана швајцарска машина за завртки. Вртењето и глодањето може да се вршат со поголема разновидност на комплети алати поради способноста на CNC единицата да работи со алатите истовремено преку неколку оски. Со можностите за CNC, времето на циклусот може значително да се намали и да се произведуваат посложени компоненти.

Стандардна CNC обработка може да работи со алатот за сечење во напредно движење, што овозможува точното сечење да се изврши низ целата поединечна ставка. Следствено, CNC струг може експлицитно да ги регулира ротациите и прецизно да го контролира движењето на алатот за сечење. Овој стил на производство може да воспостави конзистентна и повторлива рутина, што на крајот ќе доведе до незаменливи резултати.

Водата е потребната течност која е неопходна додека алатот за сечење работи на вашето парче и се смета за течност за ладење кога работите на типични CNC машини. Водата е од витално значење за машините бидејќи го одложува почетокот на предвременото абење и ги штити од формирање на 'рѓа. ЦПУ струговите имаат способност да произведуваат компоненти кои може да бидат поголеми и направени од поцврсти материјали, покрај тоа што произведуваат делови што се пократки и имаат поголем дијаметар.

Високо прецизни и ефикасни делови

Тимот во Рансом прецизност се фокусира на прецизноста и квалитетот за да им обезбеди на клиентите сигурни прецизно обработени делови. Толеранциите на производите што ги создадовме ги надминуваат минималните стандарди за толеранција што ги бара индустријата. Нашите машински способности обезбедуваат средство со кое може да се произведуваат сложени обработени делови. И нашите работилници за ЦПУ поддржуваат широк спектар на значајни индустрии како што се оптика, одбрана, медицина и воздушна.

Нашите инженерски експерти ќе ви помогнат во текот на процесот за да ги исполните вашите најпрецизни барања за детали. Нашите машински центри се опремени со најсовремени швајцарски CNC машини и стандардни CNC машини за да се осигураат дека клиентите можат да цитираат со пократко време на испорака и да дадат неспоредливи резултати. Искусниот тим и напредната технологија ни овозможуваат да испорачаме поквалитетни делови со сложени дизајни.

Ако барате добавувач во Кина за да го нарачате вашиот обичај CNC Швајцарска обработка или стандардна CNC обработка проекти, ве молиме слободно да контактирајте го нашиот тим или едноставно поднесете ги вашите CAD-датотеки или цртежи онлајн на добијте инстант понуда.


Други написи за кои можеби ве интересира: