Разлики помеѓу CNC обработка со 3-, 4- и 5-оски

Разлики помеѓу CNC обработка со 3-, 4- и 5-оски
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Кога станува збор за производство на производи со употреба на CNC обработка, има многу да се разбере за оските што се користат во CNC обработката. Ова се должи на нивното значење и на фактот дека повеќето современи CNC машини често користат 3-, 4- и CNC обработка со 5 оски во нивното работење.

Читајќи ја оваа статија, ќе научите CNC обработка со 3 оски, 4 оски и 5 оски. Ова ќе подразбира презентирање на нивните основни идеи, нивно споредување и обезбедување насоки како да изберете една од нив за вашиот проект за обработка.

Обработка на CNC со 3 оски

Иако CNC глодањето со 3 оски сè уште е меѓу најчестите и најкористените техники за обработка, исто така е и наједноставното. Работното парче останува на едно место за време на процесот, а можно е линеарно движење на вретеното во димензиите X, Y и Z.

Како што може да се види, овој конкретен метод на CNC глодање е на поедноставна страна и е најсоодветен за производство на стоки со директна конструкција. На пример, работи доста добро за компоненти кои не се многу длабоки; сепак, овој метод има значителни ограничувања при работа со подлабоки и потесни шуплини.

Задачата последователно може да стане многу трудоинтензивна, што резултира со финиш што не е толку добар како што може да биде. Како резултат на тоа, производството на рамни бланширани карактеристики, дупчење и дупки со навој долж оската е апликација која особено добро се однесува на обработката со 3 оски.

Обработка на CNC со 3 оски

4 оска CNC обработка

Ротација околу X-оската се додава со четвртата оска, која се нарекува А-оска. Како и кај обработката со 3 оски, движењето на вретеното може да се случи по три линеарни оски (X, Y и Z), а дополнителната A-оска се создава кога работното парче се ротира. Постојат различни алтернативни конфигурации за Машини со 4 оски. Во повеќето случаи, тие вклучуваат верзија на „вертикална обработка“, во која вретеното се врти околу оската Z. 

Во обработката со 4 оски, работното парче се поставува на X-оската и е изводливо прицврстувањето да се ротира на оската А. Ова овозможува обработуваното парче да се обработува на начин што е економски поисплатлив од она што е теоретски остварливо на машина со 3 оски. Времето на обработка е драстично намалено додека се одржува прецизноста.

4 оска CNC обработка

5 оска CNC обработка

Начинот на обработка со CNC машина со 3 оски е доста сличен на процесот на обработка со CNC машина со 5 оски. Сепак, тој е опремен со неколку многу корисни способности кои му даваат уште две оски и значителна количина дополнителна разновидност на сечењето.

Кога се врши CNC обработка со 5 оски, вретеното и алатот за сечење се движат по три оски. Сепак, X-оската (исто така позната како A-оска), Y-оската (понекогаш позната како B-оската) и Z-оската (наречена C-оска) се оски кои исто така може да се ротираат. Во зависност од тоа како се поставени, машините со 5 оски може да користат која било комбинација од две од овие ротирачки оски.

Во зависност од оваа карактеристика, CNC обработка со 5 оски се користи во различни контексти и апликации. Тој е способен за мелење, вртење и други операции. Како резултат на тоа, ќе користите само една машина за работа на неколку различни парчиња.

5 оска CNC обработка

3+2 оска CNC обработка

Обработката со 3+2 оски е подмножество на операцијата за обработка со 5 оски. Како што сугерира името, тој зазема среден пат помеѓу традиционалните методи на обработка со 3 и 5 оски. Во секој случај, овој метод на обработка со 5 оски е и ефикасен и брз. Процесот се нарекува и позиционирана обработка со 5 оски во одредени контексти.

Во обработката со 3+2 оски, вретеното или масата може да се вртат по дополнителни две оски без да влијае на аголот на алатот за сечење. Бидејќи секачот можеби не е секогаш нормален на работното парче, може да не произведува чисти парчиња.

Сепак, индексираната обработка со 3+2 оски е подгрупа од поголемата категорија на обработка со 3+2 оски. Овде, наклонот на секачот може рачно да се менува за време на сечењето.

Симултана CNC обработка со 5 оски

Континуирана или истовремена обработка со 5 оски се јавува при обработка со 5 оски кога алатот за сечење може постојано да се одржува нормално на работното парче. Пристапот до претходно недостапни локации и производството на висококвалитетна завршна површина се можни со овој метод. Меѓутоа, во споредба со обработката на 3+2 оски, тоа е побавен процес.

Опсегот на движење на оските на CNC машините со 3, 4 и 5 оски

Бројот на оски на CNC машините

 • 3 оски – X, Y и Z оски
 • 4 оски – X, Y, Z и A оски
 • 5 Оска – X, Y и Z оски и две од A, B и C оски

Движењето на опсегот на оските

 • X оска - лево кон десно
 • Оска Y - напред кон назад
 • Оска Z – горе-долу
 • Оска – ротација од 180° околу оската X
 • Оска B – ротација од 180° околу оската Y
 • Оска C – ротација од 180° околу оската Z

Апликации на CNC глодање со 3, 4 и 5 оски

CNC глодањето со 3 оски е еден од најчестите методи за изработка на механички делови и е најсоодветен за:

 • Слотови за глодање
 • Дупчење дупки
 • Сечење на остри рабови
 • Автоматско/интерактивно работење

CNC глодањето со 4 оски е разноврсна техника на обработка и најчесто се користи за:

 • Континуирано сечење
 • Гравирање на криви површини
 • Наизменично сечење

Кога станува збор за производство на компонента која треба да вклучи низа сложеност и прецизност при обработката, CNC глодањето со 5 оски може да биде најидеалниот метод за постигнување на следниве карактеристики:

 • Подобрена продуктивност
 • Поквалитетни завршетоци
 • Зголемена точност на функцијата
 • Софистицирани форми и геометрии
 • Обработка на сложени детали

Разлики помеѓу CNC обработка со 3 оски и 5 оски

Примарната разлика помеѓу двете глодалки е тоа што работното парче може да се обработи од три оски со машина за глодање со 3 оски, но од пет оски со машина за глодање со 5 оски. Можете да направите точни компоненти брзо и по разумна цена бидејќи и двата методи на производство се приспособливи, автоматизирани и репродуктивни. Од друга страна, поради неколку причини, можете да одлучите да користите едно наместо друго.

Машините со 3 оски се опција ако работите со ограничен буџет и вашите потреби за сечење се ограничени на рамна површина. Освен што се подостапни од оние со пет оски, машините со три оски се полесни за програмирање, така што нема да треба да трпите трошоци за работа со скапи специјализирани програмери и оператори. Дополнително, времето потрошено за подготовка се намалува со обработка со 3 оски.

Најверојатно треба да користите обработка со 5 оски ако треба да направите производ кој е или подлабок или има покомплицирана геометриска конфигурација. Користењето машини со 5 оски ја елиминира потребата за рачно ротирање на работното парче, што ви овозможува да го произведувате од сите страни. Ќе можете побрзо да правите поголеми компоненти ако користите обработка со 5 оски поради неговите подобри приноси, поголема прецизност и подобрена флексибилност при движење.

Разлика помеѓу CNC обработка со 4 оски и 5 оски

Бројот на дополнителни оски достапни во CNC обработката е примарен фактор што ги разликува методите со 4 и 5 оски, што доведува до неколку дополнителни помали разлики.

Разлика во оските

4-оски во CNC обработката, А-оската е единствената достапна дополнителна оска; во CNC обработката со 5 оски, сепак, A-оската може да се надополни или со B-оската или со C-оската и обратно, во зависност од апликацијата.

Ротација во оски

Обработката со 4 оски со CNC машина дозволува ротација на A-оската, но обработката со машина со 5 оски дозволува движење на две од трите оски (A-, B- и C-оската).

Флексибилност

Разликата помеѓу CNC обработката со 4 оски и CNC обработката со 5 оски е во тоа што второто има уште една оска. Покрај тоа што е дополнителна карактеристика, таа исто така не е локализирана. Во контекст на CNC обработката со 4 оски, „локализирана“ се однесува на фактот дека дополнителната оска секогаш се наоѓа на X-оската, додека обработката направена на CNC машина со 5 оски може да се изврши на две од XYZ оските. . Што се однесува до флексибилноста, CNC обработката со 5 оски има дополнителна предност во однос на CNC обработката со 4 оски поради нелокализираната природа на овој дополнителен имот.

Цена

CNC обработката со 5 оски е поскапа од CNC обработката со 4 оски поради неговите дополнителни карактеристики и способности.

Сите машини со 4 и 5 оски обезбедуваат поголема слобода на движење на алатот за сечење и можат да му пристапат на работното парче од повеќе агли отколку машините со 3 оски. Како резултат на тоа, може да се користат помалку поставки, дури и кога се подобруваат сложеноста и прецизноста на процесите на обработка.

Избор помеѓу CNC обработка со 3, 4 и 5 оски

Разбирањето на неколку работи е неопходно пред да изберете помеѓу CNC обработка со 3, 4 и 5 оски. При одлучувањето помеѓу нив, следниве се трите најважни фактори што треба да ги земете во предвид:

Буџетот

На буџетскиот спектар, 5-оската е поскапа од 4-оската, што е исто така поскапо од 3-оската. Причината е што вашите способности, функции и карактеристики се прошируваат кога напредувате од ниво 3 на ниво 4, а потоа на ниво 5.

Барањата

Најдобро би било да се одлучите за CNC обработка со 5 оски кога работите со комплицирани предмети. Сепак, обработката со 3 и 4 оски се најдобриот избор за проекти кои сакаат да произведат и мали и некомплицирани компоненти.

Оперативни процедури

Кога станува збор за бројот на оски, колку повеќе имате, толку е потешко да се работи. Во околности кои бараат некомплициран метод на работа, CNC обработката со 3 оски е наједноставната опција, проследена со CNC обработка со 4 оски во однос на сложеноста.

Заклучок

Учењето на разликите помеѓу CNC обработката со 3 оски, 4 оски и 5 оски е важно за постигнување на правилен производ, особено ако штотуку почнувате. Тоа е затоа што поголемиот дел од CNC машините ги користат овие три процеси на обработка. Затоа, оваа статија има за цел да разговара за разликите помеѓу трите.

Runsom – Провајдер на сеопфатни решенија за CNC обработка

Сепак, немате идеја како да изберете помеѓу трите процеси на обработка? Рансом е тука да помогне. Нашите специјалисти се одлични во CNC обработка технологиите се умешни во приспособувањето на висококвалитетните производи според барањата на вашиот проект. Тие можат да дадат професионални прегледи и предлози за вашата задача за CNC обработка. Runsom Precision може да биде идеален партнер за вашиот проект за обработка. Започнете со вашиот проект со инстант цитат.


Други написи за кои можеби ве интересира: