Преглед на CNC обработка за оптички прецизни компоненти

Швајцарски обработени високопрецизни оптички компоненти
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Во текот на последните десет години, оптичката комуникациска дејност бележи забележителна експанзија. Се очекува дека големината на пазарот ќе надмине $37,6 милијарди до 2028 година, откако веќе се проценува на $18,7 милијарди само во 2020 година. CNC обработка е една од важните технологии кои придонесуваат за спектакуларното проширување на овој сектор во последните неколку години.

CNC обработката, што значи компјутерска нумеричка контрола, користи компјутерски код за да ги претвори 3D CAD моделите во обработени компоненти. Како резултат на тоа, овие обработени делови се многу прецизни кога се изработуваат компоненти за оптичка комуникација.

Основите на Прецизни оптички компоненти за обработка на ЦПУ ќе бидат опфатени во оваа статија. Дополнително, ќе ги испитаме многуте делови од оптичките комуникациски системи кои може да се обработуваат со помош на CNC технологија.

Процесот на CNC обработка на прецизни оптички компоненти

Процесот на CNC обработка започнува со создавање на тродимензионален компјутерски потпомогнат дизајн (CAD) модел на потребната оптичка компонента од дизајнерот на производот користејќи CAD софтвер. После тоа, апликацијата за производство со помош на компјутер (CAM) се користи за претворање на овој тродимензионален компјутерски потпомогнат дизајн (3D CAD) модел во компјутерска програма (g-code).

Г-кодот се користи за регулирање на секвенцата на движење на алатките за сечење со CNC и на работното парче за да се создадат соодветни оптички склопови.

4 прецизни оптички компоненти произведени со помош на CNC машини

Компоненти на леќи за обработка на ЦПУ

Леќите се суштински дел од оптичките комуникациски системи бидејќи тие зафаќаат повеќе зрачење отколку што човечкото око може самостојно. Тоа резултира во далечните работи да изгледаат појасни и попроширени на набљудувачот.

Леќите доаѓаат во различни сорти (асфери, френели, итн.), големини и визуелни материјали (чаши, кристали, пластика, итн.). Но, една заедничка точка на сите овие леќи е тоа што е тешко да се направат со користење на традиционални техники на производство. Како директна последица, најголемиот дел од работата што оди во изработката на компонентите за оптичка комуникација се врши на CNC машините.

За производство на леќи составени од оптичко стакло, на пример, производителите започнуваат со користење на CNC машини за глодање за сечење на штиците од ова стаклено работно парче за да се направат кружни празни места. После тоа, се вршат понатамошни производствени операции за да се трансформираат овие празни места во саканиот облик на леќи.

Бидејќи CNC машините се компатибилни со дебели материјали, фирмите за оптичка комуникација сега можат да создаваат очила со висок индекс, кои често се прилично густи и се користат во одредени апликации со ригорозни критериуми за квалитет на леќите.

Компоненти за микроскоп за обработка на CNC

Држачот за леќи е вообичаена компонента на електронскиот микроскоп. Неговата цел е да го олесни ракувањето и да ги заштити кревките леќи. Можеби веќе сте сфатиле дека димензионалната прецизност на леќата и држачот на леќите е директно поврзана со оптичките перформанси на електронските микроскопи.

CNC технологиите прават високо прецизни држачи за леќи, овозможувајќи им на дизајнерите на производи да ги исполнат ригорозните стандарди за толеранција во секторот за оптичка комуникација.

Компоненти за ласер за обработка на CNC

Ласерите се уреди кои се корисни во широк спектар на полиња. Сепак, тие се особено важни во медицинскиот сектор бидејќи се користат за хируршки операции. За да се постигне нивото на перформанси кое се смета за оптимално за ласер, неговите многу делови мора да бидат изградени со висока прецизност и во рамките на прецизни толеранции.

Обвивки, стартни прстени и огледала се некои од компонентите кои често се наоѓаат во ласерите. Овие компоненти обично се произведуваат со помош на CNC машини. CNC машините се метод на обработка за производство на ласерски компоненти на кои им е потребна висока димензионална прецизност и одлична завршна површина. Тоа е затоа што CNC машините можат да направат делови за исполнување на условот за толеранција од 4 микрони и грубоста на површината од Ra 0,9 микрони.

ЦПУ обработка прилагодени оптички делови

Генерално, производството на ласери, микроскопи и различна оптичка комуникациска опрема се одвива во релативно мали количини. Следствено, може да се соочите со потешкотии при замена на стари делови или оптички компоненти.

Една стратегија што ја користат фирмите за оптички комуникации за да го решат овој проблем е употребата на трети лица даватели на CNC обработка за производство на оптички компоненти специфични за клиентите користејќи технологија за производство на CNC.

Овие машински продавници користат обратно инженерство за да претворат вистински примероци од стар предмет во 3D компјутерски потпомогнат дизајн (CAD) модел. После тоа, стручен мајстор ќе програмира компјутерски нумерички контролирана машина (CNC) за да ги дуплира овие примероци на точен и прецизен начин.

Заклучок

ЦПУ машините се, без сомнение, најдобрата опција за производство на широк опсег на прецизни оптички компоненти. Машинската продавница со која соработувате ќе влијае на исходот од проектот за производство на оптички компоненти на кој работите. Сакате да соработувате со машинска продавница која има високо напредна CNC опрема за обработка и вработува високо квалификувани инженери кои можат да произведуваат прецизни компоненти. Дополнително, треба да барате производители кои се во согласност со регулаторните критериуми на индустријата што сакате да ја служите во иднина.

Runsom – Производител на CNC обработка на прецизни оптички компоненти

Работи со Откуп Прецизност– искусен експерт за Прецизна оптичка CNC обработка, и ќе добиете производи со врвен квалитет кои се во согласност со регулаторните стандарди во индустријата што имате намера да ја опслужувате. Слободно добијте инстант цитат денес!


Други написи за кои можеби ве интересира: