Што треба да знаете за CNC обработката за енергетската индустрија

Апликација за CNC обработка за хидроенергија
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Енергетскиот сектор се состои од производство на компоненти за обновливи и необновливи извори на енергија и набавка на двата вида енергија за производство на енергија. Овие компоненти може да бидат лопатки на турбините, држачи за прицврстување на соларни панели или нешто целосно во контекст на обновливите извори на енергија како што се хидроенергијата и соларната енергија. За компоненти како што се кованици и одлеаноци, индустријата за нафта и гас, која доминира во секторот на необновлива енергија, е примарен пазар.

Во овој момент, секторот за нафта и гас напредува молскавично кон целосно закрепнување од епидемијата. Патувањата и вработувањето се зголемуваат низ целиот свет, што е неочекувано за бизнисот, додека цените на енергијата останаа високи.

Според Делоит, фирмите за нафта и гас го пренасочуваат вниманието на нивното финансиско здравје и го намалуваат долгот како одговор на загубите од СОВИД што ги претрпеле. Тоа имплицира дека повеќето компании повторно проценуваат како ги произведуваат или купуваат нивните компоненти. Дополнително се прошируваат многу форми на обновлива енергија. Сегашната влада во САД е посветена на еколошки одговорна инфраструктура. Тоа се заеднички напори да се регрутираат луѓе за еколошки свесно вработување додека работната сила почнува да закрепнува.

Многу компании кои произведуваат компоненти за енергетскиот сектор го преиспитуваат својот производствен процес поради речиси неспоредливиот пораст и на изворите на енергија и на широко отворениот конкурентен пазар. Повеќето машински продавници сега користат CAD/CAM софтвер во комбинација со софистицирани CNC машини; сепак, машинските работилници кои ќе бидат вистински успешни проактивно ќе ја оптимизираат нивната обработка.

CNC обработка за енергетската индустрија

Зошто CNC обработката се користи во енергетската индустрија?

Терминот „енергија“ предизвикува мисли за блесоци на молњи, пламен и застрашувачки судири на моќни сили една со друга. Се чини дека оваа перцепција е точна. Секоја компонента што се користи во енергетската индустрија мора да биде способна да издржи високи нивоа на притисок и топлина.

Притисоците и температурите на кои се подложени лопатките на турбините на ветер се зголемуваат во тандем со подобрување на ефикасноста на турбините на ветер. Бидејќи кашеста маса што се користи во фракингот е под висок притисок и абразивна, комплицираните флуидни краеви на цевките што се користат во процесот треба да се менуваат неделно, иако цевките се направени од цврст метал. Поради сите овие напрегања, компонентите мора да бидат произведени од материјал кој е многу отпорен на кршење. За жал, металите отпорни на топлина често се потешки за обработка отколку металите што се помалку отпорни на топлина.

Дури и ако доводот и брзините може да се забават за дури 65 проценти поради тешки материјали, на производителите сè уште им е потребен ефикасен метод за отстранување на огромни количини материјал за да се забрза производството на компоненти. Оптималниот процес на обработка би бил оној кој би можел да ги меле овие метали без да прави грешки, да обезбеди извонредни завршетоци и сето тоа да го постигне со што е можно помалку чекори - идеално на само една машина. Не би било лесно да се направи без употреба на CNC обработка.

Какви видови материјали се користат?

Титаниумот и другите специјални легури се метали отпорни на топлина кои се користат во најголема мера во енергетскиот сектор. Алуминиум, нерѓосувачки челик и прецизен челик исто така често се користат, но тие обично се резервирани за помалку суштински компоненти. Пластиката дури се обработува за да се направат широк спектар на предмети.

Каква улога игра CNC обработката во специфичните сектори за обновлива енергија?

Постојат опции за CNC обработка со кој било енергетски проект; сепак, за доброто на ова парче, ќе се концентрираме на трите основни индустрии: ветер, сончева енергија и хидро.

Енергијата на ветерот

Енергијата на ветерот

Производството на енергија од ветер вклучува користење на робусни компоненти способни да издржат огромен стрес, а истовремено да нудат висок степен на точност. Вообичаените делови на турбината на ветер што се направени со CNC обработка ги вклучуваат повеќето од примарните погонски компоненти поставени во куќиштето на турбината. Овие компоненти се сместени во внатрешноста на турбината на ветер. Тие би опфаќале компоненти како што се запчаници, куќишта за менувачи, ротори, примарни вратила, рамки на генераторот, компоненти за сопирање, хабови и делови за системот YAW. Дополнително, CNC обработката често се користи за мелење на многуте дупки со висока точност неопходни за плочите за размена на топлина на турбината.

Покрај производството на погонски компоненти, CNC обработката е одличен избор за производство на огромните лежишта на чекорот кои се составен елемент на механизмот за прилагодување на аголот на сечилото што се користи во турбините на ветер. Со менување на аголот на лопатките за да одговараат на различните услови на ветерот, овие лежишта играат суштинска улога во капацитетот на турбината да функционира на највисокото можно ниво на ефикасност, додека го одржуваат највисокото можно ниво на безбедност. Поради нивната големина и потребното високо ниво на точност, производството на овие лежишта најдобро се постигнува преку CNC обработка.

Соларна енергија

Фарма за соларни панели

Иако CNC обработката има ограничена улога во производството на соларни панели, сè уште постои отвор за машински продавници опремени да прават потпорни компоненти како што се рамки за панели и задни и носачки шини. Овие компоненти се користат за држење на соларни панели на место. Работата што вклучува сечење, глодање и дупчење е значително потребна за да се произведат овие видови делови.

Хидроенергија

Хидроелектрични турбини

Компонентите на хидроенергетските турбини се масивни по големина и имаат потреба од екстремна точност и издржливост, што ги прави идеални кандидати за CNC обработка. На пример, шахтите, чаурите, структурните делови на турбината, работните кола и капаците мора да издржат огромен притисок и оштетување на водата. Така тие често се произведуваат од јаглерод и не'рѓосувачки челик и се обработуваат со помош на CNC обработка. Портите за акумулации и хидроенергетските објекти даваат дополнителна можност за машински работилници со ЦПУ, покрај компонентите на турбините.

Кога се произведуваат компоненти како хидроелектрични турбини, на пример, потребни се CNC машини со способност за мелење и вртење поголеми парчиња од различни размери. Турбините може да се разликуваат по големина од скромни 16 стапки во дијаметар (25 тони) до масивни 42 стапки во дијаметар (350 тони) или повеќе.

Изгледа дека претстојат добри времиња

Кога станува збор за производство на компоненти за проекти за зелена енергија, CNC обработката нуди значителни предности и придобивки. Издржливоста, точноста и конзистентноста во производството се од суштинско значење за успехот и безбедноста на системите за обновлива енергија. Произведените компоненти може да варираат по големина и да се направени од материјали погодни за употреба во различни поставки.

Способностите за CNC обработка на Рансом за енергетската индустрија

ЦПУ мелење со 5 оски за индустријата за нафта и гас

Рансом прецизност ја снабди целата енергетска индустрија со своите компоненти. Ја признаваме потребата од алтернативни извори на енергија и придобивките што може да ги донесе обновливиот сектор додека сè уште имаме значителна инвестиција во производството на делови за истражување и експлоатација на фосилни горива. Како и енергетскиот сектор, нашата компанија се развива во разновиден снабдувач кој може да ги задоволи барањата на целата енергетска индустрија со производство на компоненти и за традиционални и за проекти за зелена енергија (обновливи извори).

Високата ефикасност и квалитетот на производството на компоненти нè прават конкурентно место во областа на CNC обработката за индустријата за производство на енергија. Производителите и работниците во секторот за производство на енергија и производство на електрична енергија цврсто сметаат на нашите сеопфатни решенија:

  • Напредните CAM алатки за справување со комплицирани проблеми со обработката.
  • Високоефикасни патеки за алат во согласност со кованиците и одлеаноците.
  • Најсовремена CNC глодање, сечење и дупчење со 5 оски.
  • Dynamic Motion™ го подобрува животниот век на алатот и го намалува времето на сечење.
  • Дигитални програмирани патеки за алатки кои ефикасно таргетираат неисечени области.