CNC обработка: Сè што треба да знаете

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


CNC обработка е секојдневие во сегашната преработувачка индустрија. Ако дојдовте да го прочитате ова, веројатно е дека веќе знаете што е CNC обработка, но можеби ќе сакате да дознаете повеќе за овој производствен процес. Затоа, продолжете да читате додека ви даваме повеќе детали.

Дали е тешка CNC обработката

Ова може да биде многу субјективно прашање, па може да добиете многу различни одговори во зависност од тоа кого прашувате. Сепак, постојат некои аспекти што треба да се разгледаат пред да се донесе заклучок дали одговорот треба да биде да или не. Ајде да поминеме низ нив.

Прво, важно е да го дефинирате нивото на CNC обработка што ви е потребно, бидејќи различните нивоа бараат различно време и напор за да се постигнат. На прашањето дали е тешка CNC обработката, некои експерти го велат ова:

 • Основното ниво трае околу една недела ако имате математика и основни знаења за машинска обработка.
 • Средното ниво трае околу една година.
 • Напредното ниво трае неколку години за да се совлада.

Друг важен аспект е типот на програмирање што ќе го користите. Постојат два вообичаени пристапи за CNC обработка. Овие се:

 • Рачно програмирање – Повеќе контрола, но потребно е повеќе време. Потребно е и знаење за G-Code.
 • Компјутерски потпомогнато производство (CAM) – најзастапено во денешно време благодарение на најновите технолошки достигнувања. Тој е многу моќен бидејќи компјутерската програма што користи модел ви нуди многу брз начин да ги опишете патеките за алатките и другите параметри потребни за најкомплексните делови.

Конечно, типот на машината ќе биде дефинитивен за да се заклучи колку тешко може да биде CNC обработката. Не е исто програмирање едноставна мелница во 3 оски отколку една работа со 5 оски во мултифункционална машина.

Дали CNC обработката е добра кариера

Повторно, многу различни одговори може да се дадат на прашањето дали CNC обработка е добра кариера. Очигледно, успешен CNC машинист веднаш ќе даде да како одговор. Но, што треба да размислите за да одредите дали CNC обработката е добра кариера за вас?

За да донесете информирана одлука за тоа дали CNC обработката е добра кариера за вас или не, треба да го земете предвид следново:

 • За да започнете, навистина не ви треба диплома од универзитет или колеџ.
 • Тој нуди долгорочна можност за вработување и широк пазар на вработување.
 • Тоа е предизвик, но наградувачка работа.
 • Интересна работа е ако сте во практични искуства со машини и производство.
 • Ќе ги претворите иновативните идеи во реалност.
 • Ќе произведувате делови за речиси сè, од хеликоптери и бродови до роботски апликации и многу повеќе.
 • Платата воопшто не е лоша.

Исто така, земете го предвид фактот дека технологијата продолжува да се движи напред, а тоа значи дека побарувачката за брзо и висококвалитетно производство како она што го обезбедува CNC обработката ќе продолжи да расте. Значи, можеме да кажеме дека претстои светла иднина за кариерата во CNC обработка.

Дали CNC обработката е опасна

Секоја индустриска активност вклучува некаков вид на опасност. И CNC обработката не е исклучок.

Најчестите опасности поврзани со работата во продавница за CNC машини се:

 • Изложеност на прашина и чад кои произлегуваат од машинските операции.
 • Изложеност на подвижни делови.
 • Изложеност на остри предмети како што се остри рабови на делот пред да се заврши или на самите алатки.
 • Опасности од лизгање и паѓање кои се поврзани со работната средина како и во секоја индустриска активност.
 • Електрични удари.
 • Опасност од пожар.

Може да има и други опасности што не ги спомнуваме овде, но не треба да ве плашат од нив. Со овие опасности може да се справиме според нормите и стандардите за здравје и безбедност кои овозможуваат да се намалат ризиците и да се направи CNC обработката безбедна работа.

Со други зборови, одговорот за тоа дека CNC обработката е опасна е дека тоа ќе зависи од продавницата и вашата посветеност на безбедноста.

Дали CNC обработката е профитабилна

Како што рековме претходно, платата за CNC машинистите воопшто не е лоша. Просечната стапка на час во Соединетите Држави во текот на 2020 година беше околу $19,00 и може да достигне до $22,00 што значи годишна плата во опсег од $41.000 до $46.000.

Сега, за да зборуваме за CNC профитабилноста, треба да ја видиме и деловната страна на тоа. Некои луѓе тврдат дека успешните продавници за CNC обработка можат да очекуваат нето добивка од 10% до 15%.

Се разбира, запомнете дека профитабилноста зависи од многу други аспекти, но би можеле да бидеме безбедни ако кажеме дека CNC обработката дефинитивно може да биде многу профитабилен сектор.

Дали CNC обработката е скапа

Уште еднаш, постојат различни перспективи за да се одговори на прашањето дали CNC обработката е скапа.

Од гледна точка на клиентот, колку се посложени барањата и колку е поприлагоден бараниот дел, толку ќе биде поскап. Едноставните операции за вртење со CNC обично чинат околу $35 на час, додека сложените операции за кои е потребна мулти-оска и мултифункционална CNC обработка може да имаат часовна цена во опсег од $75 до $120.

Сега, од деловна страна, иако почетната цена на CNC машината може да биде висока, важно е повеќето CNC машини да обезбедат 5.000 часа работа. Ова време се користи за пресметување на трошоците заедно со други аспекти како што се:

 • Трошоци за абење и замена на алатот.
 • Трошоци за работна сила.
 • Материјални трошоци.

Значи, ако пресметката се направи правилно, повратот на инвестицијата (ROI) може да биде достоен и може да се смета дека CNC обработката не е скапа.

Може ли да научам CNC обработка преку Интернет

Онлајн учењето е околу нас веќе некое време, а со пандемијата што впечатлива во 2020 година, стана повеќе тренд да се достапни онлајн програми за обука и луѓето со нетрпение да ги преземат.

Иако споменавме дека CNC обработката е практична активност, постојат неколку висококвалитетни онлајн програми за CNC обработка кои ќе ве научат сè што треба да знаете за да го изберете типот на потребната обработка, да ги поставите алатките и секако да научите како да ја поставите програмата G-Code и програмите CAM за да ги постигнете вашите цели за обработка на CNC.

Потоа, одговорот на прашањето дали можам да научам CNC обработка преку Интернет мора да биде убедливо да, можеш.

Што е CNC обработка и за што се користи?

Многу луѓе мислат дека CNC обработката е специјализиран процес за производство на метал. Сепак, CNC обработката е повеќе од тоа, бидејќи може да го направи производството поефикасно за многу различни индустрии. Продолжете да читате додека ви ги даваме деталите.

Што е CNC обработка?

CNC е кратенка за компјутерска нумеричка контрола, така што CNC обработката може да се дефинира како производствен процес каде што пресметковниот код ги контролира параметрите на процесот, вклучувајќи:

 • Движење на главата на машинскиот алат.
 • Движење на делот или храната.
 • Брзина на ротација.
 • Избор на алат, за глави со повеќе алатки.
 • Количина на течноста за ладење доколку е потребно.

Со едноставни зборови, тоа значи користење на пресметковна моќ за контрола и следење на сите потребни движења на машината за производство на делови од суровина.

Како функционира CNC обработката?

Во основа, програмата CNC обезбедува команди што машината може да ги прочита и разбере. Овие команди им кажуваат на моторите на машината кога и како да ги преместат соодветните компоненти за да ги постигнат саканите резултати.

Првите CNC машини користеа картички за удирање со напишан код и имаа ограничена флексибилност за движење на алатот.

Сепак, сегашните CNC машини може да се поврзат со CAD/CAM софтвер (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing). Ова значи дека дизајнерот може да создаде 3D модел на делот и потоа да ги преведе параметрите на делот во CNC програма со помош на софтверот CAM.

Оваа последна програма, креирана од софтверот CAM, се внесува во машината и започнува процесот на производство. Делот е завршен кога машината ќе заврши со извршување на програмата.

Друг важен аспект на сегашните и најсофистицираните CNC машини е флексибилноста што ја имаат, бидејќи тие можат да се движат во опсег од 2,5 оски, 3 оски или 5 оски во зависност од типот на машината.

CNC обработка за дрво
Иако многумина мислат дека обработката на дрво е уметност само за највештите резбари, вистината е дека CNC обработката за дрво овозможува поефикасна работа. Дури и за најкомплексните дизајни.

Со CNC обработка на дрво е можно да се произведат поголеми делови за пократко време. Исто така, му овозможува на дрворедот да ја задржи природната убавина и цврстината на дрвото што се користи, нешто што е тешко да се постигне со други видови машини за обработка на дрво.

Други придобивки од употребата на CNC обработка за дрво се:

 • Сложените форми кои се премногу тешки за рачна работа може лесно да се постигнат.
 • Поголема прецизност и пократко време на производство.
 • Поголема ефикасност и намален материјален отпад.
 • Зголемена профитабилност.

CNC обработка за медицинска индустрија
Добро е познато дека медицинската индустрија е многу захтевна со сите стандарди што мора да се исполнат. Ова е случај на CNC обработка за медицинска индустрија.

За среќа, како што беше споменато погоре, главните придобивки од CNC обработката се високата ефикасност и високата прецизност кои речиси не оставаат простор за грешка.

Ова ја прави CNC обработката за медицинската индустрија најдобра производствена опција во секторот, бидејќи прецизната обработка е избраната алтернатива за исполнување на строгите барања за толеранција. Други вообичаени барања вклучуваат:

 • Сложени геометрии кои обично бараат Машини со 5 оски.
 • Многу високи нивоа на чистота.
 • Можност за обработка на различни специјални материјали.
 • Завршување на површината на највисоко ниво.

Вообичаени апликации на CNC обработка за медицинска индустрија вклучуваат:

 • Импланти и протетика.
 • Хируршки инструменти.
 • Електронски компоненти за медицинска опрема.
 • Микро медицински помагала за кои е потребна микромашинска обработка.

CNC обработка за лиење
Лиење е производствен процес кој зависи од добри калапи за да се добијат посакуваните резултати. Ова значи дека е неопходно да се избере најдобриот процес за производство на калапи.

CNC обработката за лиење во машини со 5 оски ја намалува можноста за грешка поради тоа што треба да се премести лиењето помеѓу операциите на обработка. Ова намалување на грешката овозможува лиењето да ги исполни најстрогите толеранции.

Друга добра примена на CNC обработката за лиење е дека повеќето одлеаноци бараат постобработка за да се подобри завршната површина. CNC обработката за лиење овозможува да се постигне посакуваната завршна површина на брз и ефикасен начин.

Покрај тоа, CNC обработката може да се справи со типот на материјали кои вообичаено се користат за одлеаноци како алуминиум, што може да биде проблем за други производствени проблеми.

CNC обработка за алуминиум

Бидејќи е лесен метал, алуминиумот е најпосакуваниот материјал за многу апликации, бидејќи автомобилската и воздушната е врвни корисници. Сепак, неговата употреба во некои од овие апликации бара многу сложени форми.

Покрај тоа, може да бидат потребни тенки делови, што ја зголемува можноста за деформација поради малата цврстина и високата термичка експанзија на материјалот.

Еве каде CNC обработката за алуминиум станува важна. CNC обработката со 5 оски за алуминиум обезбедува придобивки како што се:

 • Едноставно се поставува, што го намалува времето на носење и ја подобрува ефикасноста
 • Овозможува работа со сложена геометрија благодарение на можноста да се избегне судир со држачот за алат додека се навалува масата вок или алатот за сечење.
 • Може да користи пократки алатки кои се поригидни, некои со високи стапки на брзина на вретеното што се постигнува со намалување на оптоварувањето на алатот за сечење.
 • Деловите не мора да поминуваат низ различни работни станици, што значи дека грешките се намалуваат, точноста се зголемува и квалитетот е обезбеден.
 • Овие машини можат да користат други алтернативи како сечење со воден млаз или ласерско сечење кои ги елиминираат проблемите при работа со многу тенки алуминиумски парчиња.

CNC обработка за воздушни делови

Со бројот на компоненти потребни за склопување на авион и сложеноста на таквите компоненти, јасно е дека воздушната индустрија бара најголема можна прецизност и ефикасност од процесот на производство.

Затоа, CNC обработката за воздушни делови се зголеми во популарност и сега е опција за производство на воздушни компоненти.

CNC обработката за воздушни делови треба да се справи со сложени барања како што се:

 • Работа со тенки ѕидови.
 • Ограничување на деформацијата на материјалот, на пример, при работа со алуминиум и други лесни материјали.
 • Работа со криви и сложени геометрии.

Од друга страна, CNC обработката е најдобрата опција за производство на воздушни делови бидејќи ги обезбедува следните придобивки:

 • Тоа е рентабилен процес.
 • Може да обезбеди висококвалитетни резултати.
 • Може да работи со сопствени дизајни.
 • Обезбедува висока точност и прецизно инженерство.
 • Ја намалува, а понекогаш и ја елиминира човечката грешка.
 • Може да произведе сложени геометрии.

CNC обработка за накит

Во минатото, накит се изработувале само рачно од фини занаетчии. Сепак, веќе не е така, бидејќи се повеќе производители на накит спроведуваат методи за подобрување на нивната ефикасност и зголемување на нивната профитабилност.

Постојат различни начини на кои CNC обработката за накит им помага на занаетчиите и на производителите на накит воопшто. Најчестите пронајдени придобивки се:

 • Лесно креирајте мастер модели за лиење на накит.
 • Брзо креирајте калапи за леење со висока точност.
 • Создадете убав накит за крајна употреба кога користите софистицирани CNC машини.
 • Брзо и прецизно креирајте сопствени гравури.
 • Лесно завршување на накитот со мермерни облоги и процеси на полирање на скапоцените камења.

Толеранции на CNC обработка

Вистина е дека CNC обработката ја подигна прецизноста на производството на многу високи нивоа. Меѓутоа, како што се случува со другите производствени процеси, димензиите на крајниот производ никогаш не се совршени. И тука е местото каде што толеранциите на CNC обработка играат важна улога.

Мораме да запомниме дека толеранциите ја претставуваат максималната дозволена варијација за исти димензии на два дела од иста серија. Тие обично се поставуваат во фазата на дизајнирање.

Постојат различни аспекти што треба да се земат предвид при поставување на потребните толеранции:

 • Компоненти за парење.
 • Вид на материјали.
 • Достапни се производствени процеси.
 • Построгите толеранции обично се поскапи за постигнување.

Толеранциите обично се класифицираат според тоа колку се тесни во следните групи:

 • Фини толеранции.
 • Средни толеранции.
 • Груби толеранции.
 • Многу груби толеранции.

Општо земено, границите за секоја група се поставени врз основа на меѓународните стандарди, вклучувајќи ги ANSI B4.1, ANSI B4.2, ISO 286, ISO 1829, ISO 2768, EN 20286 и JIS B 0401.

За толеранции на CNC обработка, стандардните граници се во опсег од ± 0,005″ или 0,13mm. Сепак, некои многу софистицирани услуги тврдат дека можат да обезбедат толеранции за CNC обработка до ± 0,0025 mm.

Еве неколку стандардни толеранции на CNC обработка во зависност од процесот на CNC:

 • Струг - ±0,005" (0,13 мм)
 • Рутер — ± 0,005" (0,13 мм)
 • Фреза со 3 оски - ± 0,005" (0,13 мм)
 • Фреза со 5 оски - ± 0,005" (0,13 мм)
 • Гравирање - ± 0,005" (0,13 мм)
 • Плошност - ± 0,010" (0,25 мм)

Предности и недостатоци на CNC обработка

Во принцип, предностите на CNC обработката ги надминуваат недостатоците. Сепак, овде го споделуваме најрелевантното од двете групи.

Предности на CNC обработка:

 • Производството може да работи 24/7.
 • Производството е секогаш во согласност со високата прецизност и повторливост.
 • Сè помалку и помалку квалификувани оператори можат да ја завршат работата на многумина во споредба со рачната обработка.
 • Можност за надградби со подобрување и ажурирање на користениот софтвер.
 • Сложените геометрии кои не може да се постигнат со рачна обработка може да се изработат со голема точност.
 • Можни се построги толеранции, што гарантира зголемена униформност.

Недостатоци на CNC обработка:

 • Поголема почетна инвестиција од рачната обработка.
 • Рачно губење на вештини.
 • Можност за зголемување на невработеноста бидејќи се потребни помалку оператори.

CNC обработка Delrin

Делрин е термопластик со висока јачина технички наречен Полиоксиметилен или само ПОМ. Може да се најде и со имињата на ацетал, полиацетал или полиформалдехид. Сепак, DuPont е компанија со одлична маркетинг работа да го направи нивниот бренд Delrin најпопуларен.

Овој материјал може да се пофали со својства кои го прават омилен за различни индустрии, вклучително и автомобилската индустрија, електрониката за широка потрошувачка и производителите на домаќинствата. Најрелевантните својства се:

 • Висока јачина и вкочанетост.
 • Голема димензионална стабилност.
 • Супериорна цврстина и цврстина.
 • Одлична обработливост.
 • Висока влажност и хемиска отпорност.
 • Голема отпорност на стрес и замор.

Гледајќи ги овие својства, особено машинството што овозможува резултати со многу тесни толеранции, јасно е дека CNC обработката Delrin е одлична идеја за многу апликации.

Сепак, еве некои работи што треба да се земат предвид додека го обработувате Делрин со ЦПУ:

 • Размислете за својствата на материјалот уште од фазата на дизајнирање. Обидот да се задржи униформа дебелината на ѕидот се препорачува заедно со употреба на филети и ребра доколку е потребно.
 • Бидете внимателни со големи делови бидејќи може да бидат склони кон искривување.
 • Делрин не реагира добро на температури над 121°C (250°F).
 • Се препорачуваат средства за ладење на база на воздух над течните. Тие помагаат да се отстранат чиповите побрзо.
 • Чувајте сè чисто бидејќи Делрин е многу подложен на контаминација. Ова е особено важно за производство на производи за здравствена заштита.
 • Користете ги најострите алатки, обично карбидот се препорачува како најдобра опција.

CNC обработка наспроти 3D печатење

Кога се споредуваат CNC обработка наспроти 3D печатење, има некои разлики што треба да се истакнат. И покрај тоа што и CNC обработката и 3D печатењето се сметаат за водечки производствени решенија за тековниот пазар, тие разлики мора внимателно да се анализираат пред да се избере едно преку друго за вашата специфична апликација.

Еве ги главните разлики:

 • CNC обработката е процес на одземање, што значи дека започнува со блок материјал кој ќе биде исечен во саканата геометрија. Од друга страна, 3D печатењето е адитивен процес, бидејќи започнува со некаков вид суровина во форма на филаменти или прав кој се додава во слоеви за да се постигне саканиот дел.
 • CNC обработката може да се користи со речиси секаков вид материјал, вклучувајќи различни метали и легури, дрво и термопластика како Delrin. Сепак, 3D печатењето е повеќе фокусирано на работа со различни видови пластика, иако последните случувања овозможија 3D печатење со други материјали, но по многу високи цени.
 • Друга важна разлика е големината на делот што може да се произведе. Иако технологиите за 3D печатење ескалираат во овој аспект, CNC обработката е таа што сепак ја добива битката за најголеми големини.
 • Кога станува збор за финишот на површината, CNC обработката е опција. Со 3D печатење обично добивате делови кои бараат постобработка, додека CNC обработката може да ги постигне најмазните можни површини.
 • Толеранциите се важен аспект како што споменавме погоре, па додека 3D печатачите обично можат да работат со тесни толеранции во опсег слични на стандардните процеси на CNC обработка, најсложените барања ќе бараат пост-обработка.
 • Кога станува збор за пари, почетната инвестиција на 3D печатење е обично многу пониска во споредба со CNC обработката. Ова е добро само за мал обем на производство или за прототипови. Меѓутоа, ако се зголеми обемот на производство, CNC обработката е поисплатлива опција.

CNC обработка наспроти обликување со вбризгување

Како што се случува со секоја друга споредба, особено кога станува збор за производствените процеси, споредувањето на CNC обработка наспроти обликувањето со вбризгување бара да се земат предвид предностите и недостатоците што ги нуди секој процес. Ова ќе помогне да се проценат разликите за да се одлучи која одговара подобро на барањата на апликацијата во рака.

Еве некои од најрелевантните размислувања кога се споредуваат CNC обработка наспроти обликување со вбризгување:

 • Времето и трошоците се повисоки кога станува збор за обликување со вбризгување, бидејќи бара создавање на калап и негова верификација за да се гарантираат димензионални толеранции. Спротивно на тоа, CNC обработката бара само CAD/CAM-датотеката да се обработи за да се има кодот и да се постави машината.
 • Следејќи ја претходната точка, додека CNC обработката работи добро кога се потребни брзи превртувања, обликувањето со инјектирање е многу поисплатливо за производство со голем обем откако ќе се постави, бидејќи овозможува производство на илјадници делови во едно возење.
 • Слично на 3D печатењето, обликувањето со инјектирање е производствен процес посветен само на пластика (термопластика и термореактивни смоли). Меѓутоа, ако треба да се обработат други материјали, CNC обработката е подобра опција.
 • Како што почнавме да зборуваме за толеранциите, ова е уште еден аспект што треба да се земе предвид кога се споредува CNC обработка наспроти обликување со вбризгување. Калапите за вбризгување обично постигнуваат стандардни толеранции во опсег од ± 0,005" (0,13 mm), додека CNC обработката може да постигне построги толеранции кога е потребно до нивоа на прецизност како што е 0,001".
 • Кога станува збор за завршна обработка на површината, обликувањето со инјектирање претставува ограничување. Дел од процесот бара исфрлање на делот од калапот, што се постигнува со помош на иглички за исфрлање кои можат да остават несовршености кои влијаат на естетиката. Ако е потребна најмазната површина, подобро е да користите CNC обработка.

CNC обработка наспроти рачна обработка

Отсекогаш постоела дебата за одлучување на победникот кога се соочуваме со CNC обработка наспроти рачна обработка. Сепак, како што споменавме претходно, се се сведува на конкретната ситуација.

Очигледно, CNC обработката обично бара поголема почетна инвестиција од рачната обработка. Значи, најважното нешто што треба да се направи кога се споредува CNC обработка со рачна обработка е да се одлучи дали предностите што може да ги понуди CNC обработката вредат дополнителни пари.

Еве ги предностите на CNC обработка наспроти рачна обработка:

 • CNC обработката нуди поголема прецизност и повторливост, така што процесот може да биде поконзистентен за масовно производство.
 • CNC обработката е автоматизиран производствен процес, што значи дека продуктивноста и ефикасноста се зголемени.
 • ЦПУ машините обично доаѓаат со штитници, а најсофистицираните ја вршат работата на сечењето во затворени врати. Ова значи дека CNC обработката е обично побезбедна за операторите отколку рачната обработка.
 • Поради автоматизираната природа на процесот, еден искусен оператор може да надгледува неколку CNC машини кои работат во исто време, што го прави процесот поисплатлив од рачната обработка за која е потребен еден оператор по машина.

Се чини јасно дека победникот на CNC обработка наспроти рачна обработка треба да биде првиот. Сепак, постојат ситуации кои ја прават рачната обработка подобра или неопходна опција.

На пример, продавница за CNC обработка може да има рачни машини за покривање на итни работи, како што е обработка на резервен дел за поправка на машина или алат во продавницата. Ако го направите ова во рачната машина, продавницата нема да мора да го прекине производството на која било CNC машина што работи токму во тој момент.

CNC обработка наспроти лиење

Повторно споредбата на CNC обработка наспроти лиење е онаа што зависи од апликацијата каде што е потребна една или друга технологија.

Овој случај е многу сличен на CNC обработката наспроти обликувањето со вбризгување, бидејќи лиењето и обликувањето се многу слични производни процеси. Главната разлика овде е во тоа што за лиење не е потребно материјалот да се истура (вбризгува) при многу високи притисоци, понекогаш се потпира само на гравитацијата за да ја наполни калапот со материјалот. Затоа, за калапите не се потребни материјали со висока отпорност кои обично се скапи. Ова значи дека има помалку време и пари за трошење при креирање калапи за лиење.

Имајќи ги предвид карактеристиките на лиење, ајде да ги поставиме разликите што се наоѓаат при споредба на CNC обработка наспроти лиење:

 • ЦПУ обработката е поисплатлива за помали волумени (околу 100 делови по возење), додека лиењето е подобра опција кога се произведуваат илјадници исти делови.
 • CNC обработката обично резултира со поголема прецизност и построги толеранции. Додека лиењето може да постигне многу прецизни сложени геометрии, обично треба да се направи пост-обработка за да се подобрат карактеристиките како што е завршницата на површината и да се исчистат несаканите несовршености како што се бруси или трепкања. Ова е причината зошто лиењето делови обично завршуваат во процес на обработка.
 • CNC обработката обично генерира повеќе отпад отколку лиењето. Ова е важна предност за кастинг. Сепак, неодамнешниот развој на технологијата им овозможи на продавниците за CNC обработка да постават многу ефикасни системи за рециклирање, така што инвестицијата може да биде достојна во случај другите аспекти да ве одведат до одлуката за CNC обработка.

Важно е да се нагласи дека CNC обработката и лиењето се користат во комбинација за многу апликации. Обично, големи количини од истиот дел се фрлаат и потоа се обработуваат во CNC машина за да се добијат посакуваните резултати.

CNC обработка наспроти CNC мелење

Кога зборуваме за CNC обработка наспроти CNC глодање, можеби е тешко да се забележат дека постојат разлики бидејќи мелењето е еден вид процес на обработка.

Сепак, CNC обработката ги покрива машините познати како центри за обработка на CNC, додека CNC мелењето е само машина за глодање развиена со функцијата CNC. Ова значи дека CNC обработката обично бара и може да направи повеќе од CNC мелење.

Еве некои од најрелевантните разлики пронајдени кога се споредуваат CNC обработка наспроти CNC мелење:

 • CNC обработката обично вклучува машини со списанија за алати кои им овозможуваат да извршат повеќе од една операција на истиот дел. ЦПУ мелењето користи една единствена алатка која мора рачно да се смени од страна на операторот во случај да има потреба од друга работа.
 • ЦПУ мелењето не бара таканаречен t-код, бидејќи овој дел од програмата е одговорен за контрола на списанието за алат при CNC обработката. Ова ја прави програмата за CNC мелење поедноставна.
 • Имајќи предвид дека алатите треба рачно да се менуваат за различни операции, CNC глодањето обично бара повеќе време за да се заврши сложениот дел. CNC обработката е процес кој никогаш не запира откако машината е правилно конфигурирана.

CNC машина наспроти ласерски секач

Освен јасната разлика во името и фактот дека CNC машината користи специјална алатка за сечење низ материјалот додека ласерскиот секач користи ласер, очигледно, постојат и други важни разлики што треба да се истакнат кога се споредуваат CNC машина наспроти ласерски секач. Еве неколку:

 • CNC машина го пресекува материјалот кога алатот за сечење е во директен физички контакт со него, додека ласерскиот секач никогаш не влегува во директен физички контакт бидејќи го користи ласерскиот зрак за сечење на материјалот.
 • CNC машина сече со помош на триење, додека ласерскиот секач сече со помош на топлина.
 • CNC машината бара помала почетна инвестиција од ласерскиот секач. Исто така, ласерскиот секач бара поголема потрошувачка на енергија, што ги прави трошоците за работа пониски за CNC машина наспроти ласерски секач.
 • Додека CNC машината е многу прецизна и може да работи со тесни толеранции, методот на сечење без триење на ласерскиот секач овозможува зголемена контрола и поголема прецизност, со некои ласерски зраци во опсег од 0,1 mm радиус.
 • Материјалите се важна разлика кога се споредуваат CNC машина наспроти ласерски секач, бидејќи ласерскиот секач може да има ограничувања со некои материјали како PVC, ABS, полипропиленска пена и други.

ЦПУ мелница наспроти рутер

Споредувањето на CNC мелница со рутер на почетокот може да изгледа бескорисно, бидејќи тие во основа се дизајнирани да ги извршуваат истите операции.

Сепак, постојат важни разлики помеѓу CNC мелница и CNC рутер. Еве ние споделуваме некои од нив:

 • CNC мелницата обично има поголема моќ на сечење и може да пресече тврди метали, додека CNC рутер обично се користи за сечење помеки материјали како дрво и пластика.
 • CNC мелницата може да обезбеди поголема прецизност од CNC рутер, поради што се претпочитаат за детални делови.
 • ЦПУ рутер обично работи со поголеми брзини од CNC мелница. Ова е предност ако вашата апликација не бара цврстина, туку побрзи пресврт.
 • ЦПУ рутерите можат да покриваат поголеми површини бидејќи нивните маси за сечење се дизајнирани за стандардни презентации на помеки материјали. Ова може да биде предност ако сакате да работите на делови што покриваат големи површини. Сепак, може да биде недостаток ако имате намален простор за сместување на вашите машини.