Апликации за CNC обработка во автомобилската индустрија

ЦНЦ автоделови за обработка
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Автомобилите или автомобилите постојат уште од 19 век. Нивното доаѓање го смени текот на цивилизацијата со тоа што го направи брзото лично пренесување достапно за огромни делови од населението, создавајќи ново работоспособно население и внесувајќи нов аспект на популарната култура.

Индустријата за производство на автомобили во моментов е географски широко распространета. Соединетите Американски Држави беа доминантниот играч во производството на автомобили во почетокот на 20 век. Меѓутоа, во денешно време, автомобилите се произведуваат масовно низ целиот свет. На пример, Кина во моментов е најголемиот производител на патни возила во светот. Само за една година, 2018 година, на меѓународно ниво се продадени 81,5 милиони автомобили.
Методите што се користат за производство на автомобили забележаа огромен развој во век и половина од пронаоѓањето на првиот автомобил. Поголемиот дел од работата на склопувањето се изведуваше рачно кога започна масовното производство на возила, околу кога Форд го произведе легендарниот Model T.

Сепак, од 1960-тите, роботите станаа попопуларни. Овие машини можат да вршат задачи како заварување и склопување за многу пократко време отколку што е изводливо само со човечка рака.
Техниката на CNC обработка, која врши активности како што се дупчење и досадување со компјутери и автоматизација, во моментов служи како остварлив избор за прототип и производство на специфични автомобилски компоненти. Оваа постапка вклучува извршување на задачи како дупчење и здодевност. Мелењето на автомобилски делови е исто толку вообичаено колку што е корисно, а многу синџири за снабдување на автомобили се потпираат на OEM (производители на оригинална опрема) кои обезбедуваат услуги за обработка на CNC.

CNC машините земаат дигитална датотека и ја претвораат во компјутерски инструкции. Овие инструкции потоа се испраќаат до алат со напојување како вежба, струг или мелница. Блокот од материјалот, познат како работното парче, се трансформира во финален производ со употреба на машинскиот алат, кој, во споредба со традиционалните компоненти за обработка, може да обезбеди многу повисок степен на прецизност.

Кои автоделови се произведуваат со CNC обработка?

ЦНЦ автоделови за обработка

Мотори

Неколку основни компоненти на моторот со внатрешно согорување на автомобилот може да се произведат со помош на CNC обработка, која опфаќа различни процедури како што се CNC глодање, CNC вртење, EDM на жица и други. На пример, масивен блок направен од алуминиумска легура може да се претвори во блок на моторот (исто така познат како блок на цилиндри), што е името дадено на металната рамка што ги сочинува цилиндрите на моторот и им овозможува на клиповите што се движат да ја менуваат положбата.

Програмирањето на CNC машината бара значително време и бара висок степен на способност. Меѓутоа, штом машината ќе се програмира, таа е подготвена да ги извршува инструкциите без поголема поддршка. Освен тоа, овозможува обработка на бројни блокови на моторот последователно без значително зголемување на потребната работа.

Техниките на CNC обработка често се користат за производство на глави на цилиндрите, кои се компоненти на возилото што ги опкружуваат цилиндрите лоцирани над блокот на цилиндрите.

Светла за автомобили обработени со ЦПУ

Осветлување

Обработката на алуминиум е меѓу најефективните употреби на CNC технологијата во автомобилската индустрија. Сепак, други клучни компоненти може да се направат од материјали како акрилно стакло или полиметил метакрилат, често познат како PMMA.

Производствените компании може да генерираат осветлување за автомобил, како што се неговите фарови и внатрешно осветлување, со обработка на PMMA. Иако CNC мелењето на овие акрилни компоненти е проследено со мелење и полирање, процесот е сè уште прилично брз, овозможувајќи им на производителите на автомобили брзо да направат прототип на нови светлосни тела за нивните возила.
PMMA е разновиден материјал направен во различни предмети, вклучувајќи прозорци, проѕирни штитови, аквариуми и други контејнери. Често се користи како замена за стакло отпорна на кршење.

Други компоненти

Машинската обработка за автомобилската индустрија може да произведе широк спектар на дополнителни автомобилски делови, како што се чаури, држачи за вентили, компоненти за системот за течност, куќишта на карбураторот и елементи за суспензија и издувни гасови, меѓу другото.

Бидејќи компјутерски потпомогнатиот дизајн (CAD) овозможува брзо менување на дизајните на делови и изработка на сопствени делови, технологијата на производство е исто така особено корисна за приспособување на возилата и нивните одредени автоделови. Тоа е особено точно за процесот на приспособување на цело возило.

CNC обработка во автомобилската индустрија: Предности

Брзина

Се чини дека брзината е една од главните придобивки на автомобилските делови за мелење ЦПУ во однос на традиционалното сечење. Бидејќи компјутерот е одговорен за обработка наместо личност, нема потреба да се земат предвид човечките ограничувања во процесот, како што е заморот. Во меѓувреме, кога се произведуваат големи количини на производ, придобивките од брзината на CNC стануваат многу очигледни. Инструкциите на компјутерот може да се повторуваат толку често колку што е потребно за да се добие посакуваниот резултат.

Од друга страна, конвенционалната обработка може да биде поефикасна во некои околности, како на пример кога има потреба да се произведе само една единица од предметот. Во ситуации како оваа, времето потребно за развој на компјутерските инструкции може да заврши да биде подолго од времето потребно за рачно изработка на една компонента.

Точност и прецизност

Прецизноста и високата прецизност што може да се постигне со CNC обработка е уште една причина зошто производителите на автомобили го претпочитаат методот. Поради дигиталната и автоматизирана природа на процесот, постои мала веројатност за појава на неточност, а најточните поставки за прецизноста на CNC обработката може да произведат толеранции од 0,001 инчи.

Бидејќи неисправниот мотор или други витални компоненти може да имаат значителни последици за крајниот корисник, автомобилската индустрија често бара такви прецизни толеранции, што е сосема разбирливо со оглед на природата на секторот. Дури и додека прототипните CNC делови може да се извлечат со послаба толеранција, прецизната обработка на автомобилските компоненти често е неопходна за производство на метални делови што ќе се користат во готовиот производ.

Повторливост

Кога производителот треба да создаде голем волумен на една компонента, CNC обработката е особено поволна бидејќи истата задача може да се заврши неколку пати без да предизвика несогласувања помеѓу парчињата. Не е невообичаено да постои желба за огромни количини во индустријата која произведува и продава 81,5 милиони автомобили годишно. Ова барање често е придружено со строга контрола на квалитетот во текот на процесот на производство.

Бидејќи обработката со ЦПУ е помалку трудоинтензивна од чекорот на подготовка (дизајнирање на делови, производство на Г-код и избор на материјали), поекономично е кога се справувате со поголем број.

Производител на автомобилски делови за CNC обработка

За да ги задоволи различните барања на клиентите, Рансом постојано напредува во автомобилската производствена индустрија и користи сеопфатни производствени процеси како што се техники за CNC обработка со 3 и 5 оски за низа сложени автомобилски делови.

Посегнете ни за да видите како Runsom го забрзува вашиот автомобилски проект или прочитајте други страници за да дознаете повеќе за нашите капацитети во другите индустрии: