Продавница за CNC машини: Водич за мајсторот

Што е продавница за CNC машини?
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Продавницата за CNC машини може да се смета за нова нормала на преработувачката индустрија. Од почетокот на индустриската револуција, фабриките низ преработувачката индустрија се во постојана еволуција, овозможувајќи ни да видиме како фабриките се движат од голем број луѓе кои работат на долга производна линија до автоматизирана серија машини кои работат синхроно за поголема ефикасност. , можеби најновата еволуција ги менува долгите производни линии или големите производствени продавници полни со машини во она што е познато како продавница за CNC машини. Но, што е тоа?

Што е продавница за CNC машини?

Продавницата за CNC машини обично е мала, но специјализирана производствена постројка која е посветена да ги покрие специфичните потреби на нивните клиенти за приспособени делови и прототипови кои треба да се испорачаат за краток временски период. Исто така, може да биде дел од поголема фабрика посветена на покривање на тие опишани потреби. Многу големи производители имаат оддел за истражување и развој кој работи рака под рака со продавницата за CNC машини со цел да се направи прототип и да се развијат нови делови за подобрување на нивните производи или дури и сосема нови производи.

Додека продавницата за CNC машини може да биде ограничена на производство на мали серии, таа има други способности и карактеристики што ги прават да се истакнат. Меѓу најрелевантните, можеме да истакнеме:

 • Високо напредна технологија за зголемена прецизност и способности за геометриска сложеност.
 • Способни за работа со различни метали, пластика и други специјални материјали.
 • Способни да се специјализираат и да ги концентрираат своите вештини на одредени индустрии како што се воздушната или автомобилската индустрија.
 • Способни да обезбедуваат холистички услуги кои го покриваат целиот животен циклус на производот за да ја трансформираат вашата идеја во опиплив производ.

Ова обично вклучува дизајн, прототипирање, тестирање и производство.

Јасно е дека продавницата за CNC машини треба да биде конкурентна и ефикасна за да може да се испорача на сегашниот пазар. За да го направите тоа, продавницата за CNC машини ќе користи врвна технологија и високонапредни машини, па ајде да погледнеме како обично изгледа продавницата за CNC машини.

Каква опрема ќе најдете во реномирана продавница за CNC машини?

Иако секоја продавница за CNC машини ќе биде различна, а работите што секој од нив ги има внатре ќе се разликуваат во зависност од нивната големина и специјалност, секоја сериозна продавница за CNC машини треба да има барем опрема и машини што ќе бидат опишани подолу.

Фреза

Ова е основата на секоја реномирана продавница за CNC машини. Фреза, понекогаш наречена повеќефреза во зависност од можностите, е машина која користи алат за сечење што го пресекува материјалот во ротационо движење. Тие можат да вршат различни операции, од создавање рамни површини до генерирање на нишки.

Фреза

CNC машина со повеќе оски

Исто така наречени машински центри, ова е обично златното јајце на која било продавница за CNC машини. Ова е многу напреден тип на машини, со посложени карактеристики и проширена листа на способности. Најрелевантната од карактеристиките е тоа што може да врши операции на сечење на 3,4 или 5 оски, а понапредните може да работат дури и на 7 оски. Оттука и името.

Важно е да се нагласи дека колку повеќе оски, толку е покомплексен делот што може да се произведе. Сепак, точно е дека не е најдобрата идеја кога се произведува едноставен дел, бидејќи машините со повеќе оски бараат подолга конфигурација. Процесот обично вклучува создавање на 3D модел во CAD/CAM софтверска програма и креирање на CNC програма што ќе ја користи машината, барем.

Cnc машина со 4 оски

Струг

Првично, струг е рачно управувана машина. Но, сега можеме да видиме CNC стругови, а тоа се најчестите во продавница за CNC машини. Овој тип на машински алат го прави спротивното од машината за мелење. Наместо да се користи ротирачки алат за сечење, делот е оној што ротира додека алатот му се приближува со линеарно движење. Со оглед на овој аспект, CNC струговите се нарекуваат и CNC машини за вртење и најчесто се користат за брусење, шуткање и операции за соочување.

Машина за мелење

Како што имплицира името, машината за мелење се користи за мелење на површината на делот за да се отстранат мали парчиња материјал со цел да се подобри завршницата на површината по процесот на обработка. Алатката користи тркало обично направено од честички од тврд материјал кои се чуваат заедно со помош на средство за врзување. Материјалот и видот на тркалото што се користат ќе зависат од нивото на потребната завршна површина. Се разбира, колку е повисоко нивото, толку поскапо ќе биде.

Лента пила

Оваа алатка им овозможува на продавницата за CNC машини да ја трансформира суровината во помали парчиња кои лесно може да се обработуваат. Вообичаено, продавницата за CNC машини добива долги шипки и плочи кои треба да се исечат пред да се обработат, а тоа се прави со лента за ленти.

Притиснете за дупчење

Земајќи го името, оваа машина работи на сличен начин како обична преса. Сепак, специјално се користи за дупчење дупки. Главната разлика со рачната дупчалка е тоа што движењето е попрецизно и контролирано со лост. Некои од нив можат да вршат други операции кога ќе се смени алатката.

Микро-машински алатки

Ова се многу специјални алатки кои ги нема во сите продавници за CNC машини. Сепак, овие алатки и помагаат на секоја продавница за CNC машини да постигне многу специјални микроскопски завршетоци и обрасци на завршна површина.

Обработка со електропразнење (EDM)

Опремата EDM се користи во процес на обработка што, наместо да се пресекува низ материјалот, ги испарува честичките од површината користејќи искри од електричната струја. Ова е претпочитан процес за стврднати парчиња со предност што во основа нема сили кои се применуваат на делот и може да се избегне деформација.

Алатки за завршна површина

Микро обработката веќе беше спомната како алатка за завршна површина. Сепак, постојат и други процеси на завршување на површината за кои може да бидат потребни специфични алатки. Овие процеси обично се применуваат за да се додадат или подобрат својствата на готовиот дел како мазност, сјајност, боја или да се обезбеди изглед како огледало. За да се постигне тоа, продавницата за CNC машини бара барем некои алатки за бојадисување, но најугледните продавници за CNC машини, исто така, додаваат алатки за процеси како што се полирање, анодизирање и пескарење на нивните можности.

Машина за мерење на координати

Алатките за мерење и контрола се неопходни за да се гарантираат висококвалитетни резултати. Продавницата за CNC машини треба да ги потврди димензиите и толеранциите, како и другите својства. Значи, машината за мерење на координати е многу важна бидејќи овозможува да се измери речиси секоја геометрија на многу прецизен начин.

Верние дебеломер

Како што беше споменато во претходната точка, алатките за мерење и контрола се неопходни во секоја продавница за CNC машини. А дебеломерот е уште една мерна алатка што ќе ја најдете во која било реномирана продавница за CNC машини. Оваа алатка овозможува мерење на внатрешните и надворешните димензии, како и длабочината.

Микрометри и пински мерачи

За мерења со поголема прецизност, микрометрите работат подобро од другите мерни алатки. Може да мери и различни димензии како должина, дебелина и длабочина. За мали дупки кои бараат проверка на дијаметрите и неговите толеранции, мерачите на иглички се одлични алатки.
Очигледно, освен сите овие машини и алатки, ќе ги видите специјалистите кои работат со нив. Исто така, некои области на продавницата ќе имаат складирање на суровини иако тоа понекогаш се складира во надворешни магацини. Во оние продавници за CNC машини што го нудат целиот животен циклус на производот, ќе се видат и компјутери со CAD/CAM софтвер за инженерите и техничарите да работат на дизајните пред да го направат прототипот и производството од страна на машинистите.

Контактирајте ја продавницата за CNC машини Runsom за да дознаете повеќе за нашите можности и да започнете со вашиот проект денес!

Контрола на квалитет (QC) и осигурување на квалитет (QA) во продавница за CNC машини

Досега, јасно го разјаснивме фактот дека инспекцијата и верификацијата се од суштинско значење за продавницата за CNC машини за постигнување резултати со висок квалитет. И ова е она за што се работи за контрола на квалитетот и обезбедување квалитет. Сега, како продавницата за CNC машини спроведува QC и QA? Можеби се прашувате.

Најчестите дејства што ги презема продавницата за CNC машини за QC и QA се како што следува:

Инспекција на суровини

При примање на материјалите што ќе се користат за прототипови и производство, продавницата за CNC машини ќе има свој инспектор за контрола на квалитетот за визуелно да потврди дека материјалот е добар за употреба.

Инспекции од машинери

Операторите на машините се првите кои можат да идентификуваат дали делот е како што се очекува или има некакви проблеми со квалитетот. Тие можат да го потврдат квалитетот на делот за време на работата или веднаш по отстранувањето од CNC машината.

Процес љубопитство инспекција

Продавниците за CNC машини генерално имаат високо напредни машини што им овозможуваат да користат автоматско испитување во процесот за да ги потврдат толеранциите како дел од програмата CNC.

КК оддел инспекција

Ова е трет чекор во проверката и уверувањето на квалитетот, што доаѓа по процесот на испитување и верификацијата направена од операторот. Секторот за контрола на квалитет ја врши оваа трета проверка врз основа на системот за статистичка контрола на процесите.

Комуникација со клиентот

Јасно е дека најдобриот начин да се потврди испорачаниот квалитет е да се потврди задоволството на клиентот. А тоа е можно само со одржување јасна и ефективна комуникација.

Човечки фактор на CNC машинска продавница

Додека тековниот дигитален свет го промени изгледот на продавницата за CNC машини со воведување на cloud computing и интерконективност помеѓу CAD/CAM софтверот и самите машини, она што не се промени е потребата од обучени и искусни инженери, техничари и оператори.

За многумина, може да изгледа дека машините и нивните технологии ја вршат целата работа. Но, ништо не е подалеку од вистината. На крајот, без правилен влез, машините не можат да постигнат висококвалитетни резултати.
Машините и нивниот технолошки развој навистина ја прават работата полесна, поефикасна и попрецизна, но сепак се потребни некои вештини за да работат по желба.

Меѓу најважните вештини потребни во продавницата за ЦПУ машини, постојат:

 • Вештини за решавање проблеми за да се поправат грешките, да се најдат области на подобрување и да се искористи целосниот потенцијал на машините.
 • Техничко знаење за разбирање на работи како што се CAD/CAM софтверските програми.
 • Внимание на деталите и свесност за да се идентификуваат потенцијалните проблеми и да се избегнат несреќи што може да резултираат со сериозни повреди.
 • Математички вештини за разбирање сложени инструкции и обезбедување правилно димензионирање и толеранции на најсложените геометрии.
 • Издржливост за работа под притисок и тешки услови.

Безбедност во продавницата за CNC машини

Работењето на различни типови машини и алати во исто време може да стане опасно доколку не се преземат соодветни мерки и активности за да се обезбеди безбедност. Секоја продавница за CNC машини треба, барем, да го земе предвид следново за да гарантира безбедност:

 • Обезбедете им на вработените соодветна облека, вклучувајќи заштитна опрема како што се очила и заштитни чевли.
 • Осигурајте се дека операторите се во соодветни физички и ментални услови за ракување со машините. Болен или уморен оператор може да ја загрози целата продавница, а да не зборуваме за една под дејство на алкохол или дрога.
 • Избегнувајте одвлекување на вниманието и спречете ги машините да бидат без надзор.
 • Одржување на машините во правилни услови со периодично одржување и ажурирање.
 • Имајќи јасни упатства за контрола на опасностите и план за итни случаи.
 • Имајќи соодветен план за управување со отпад.

Како да ја изберете најдобрата продавница за CNC машини за вас

Не треба да имате сопствена продавница за CNC машини. Ако сте развивач на производи или поседувате бизнис кој бара некои производствени услуги, само треба да го пронајдете најдобриот давател на услуги. Ова значи најдобра продавница за CNC машини за вашите специфични потреби. Еве некои од аспектите што мора да ги земете предвид при изборот.

Вредност и цена

Ако сакате да се занимавате со производствен бизнис, ќе треба да обезбедите долгорочна врска со вашиот добавувач. Згора на тоа, мора да биде вредно и цените треба да бидат конкурентни за да можете да видите профит.

Приватност

Погрижете се вашите идеи и дизајни да се безбедни. Тие се ваши и ја претставуваат вашата вредност. Секогаш се препорачува договор за неоткривање.

Квалитет и доверливост

Се разбира, сакате да бидете сигурни дека можете да се потпрете на вашиот провајдер за да ви даде висококвалитетни резултати. Ова може да се поддржи со сертификати како што е ISO.

Комуникација и разбирање

Последно, но не и најмалку важно, добрата ефективна комуникација е секогаш од суштинско значење за да може вашиот провајдер навистина да ги разбере вашите потреби и што очекувате од нив. Ако забележите дека е тешко да стигнете до вашето обезбедено, можеби ќе ви биде подобро на друго место.

Често поставувани прашања (ЧПП) за продавницата за CNC обработка

Просечната нето-профитна маржа е помеѓу 10 и 15 проценти за успешна продавница за CNC обработка. Ова значи дека ако продавницата работи со нарачки во опсегот $500.000 годишно, добивката ќе биде помеѓу $50.000 и $75.000 како додаток на платата на сопственикот.

Прашањето зборува само за себе. Да, CNC машина е добра идеја како инвестиција. Имајќи го тоа на ум, можете да бидете сигурни дека CNC машината ќе го обезбеди вашиот бизнис. Подобрувањето на капацитетот на вашата продавница ќе ви помогне да испорачате побрзо и на повисоко ниво на квалитет. И ова само ќе резултира со зголемен профит.

Ако сакате да знаете дали CNC машината ќе ви помогне да заработите пари или не, одговорот е дека веројатностите се многу големи. Можете да започнете со едноставен CNC рутер и да направите парчиња за мебел или рекламна индустрија. Ова би можело многу да го олесни процесот и подоцна да го ескалирате вашиот бизнис.

За кратко да одговориме, производството на машински алати е скапо. Додадете автоматизација (CNC) на тоа и станува уште поскапо. Иако прототиповите обично се прават со други методи, како што е производството на адитиви што има пониска почетна цена, тие може да не го обезбедуваат истото ниво на точност или да се усогласат со потребните толеранции. На крајот, може да бара дополнителна обработка и да резултира со поскапо решение.

Работата во областа на CNC обработка може да биде најдоброто нешто што може да се направи. Од една страна, тој е многу добро платен и обезбедува стабилност на долг рок. Од друга страна, обезбедува постојано учење и развој на вештини. И не треба да си дипломиран факултет или факултет.

CNC-машинската индустрија постојано расте и се развива. Ова генерира недостаток на вешти машинисти и програмери за некои од индустриите кои сега користат CNC обработка. Значи, одговорот е да, има голема побарувачка на терен.

Секако дека можеш. ЦПУ рутерите се особено одлични за работи на дрво, вклучително и гравирање што е една од најпопуларните намени. И овие машини работат со сите видови дрво, вклучувајќи производи како медијапан и иверица.

Можеби најпопуларниот метод за производство на различни видови делови, обработката со 3 оски е техника која обично се применува за глодање, дупчење дупки и сечење остри рабови.

Има многу добри опции на пазарот. Еве краток список за ваши информации:

 • CNC Piranha XL рутер.
 • JFT 3040 CNC рутер со 3 оски.
 • MillRight CNC напојувачки рутер.
 • CNC машина за гравирање на HeatSign.
 • Машина за ласерско гравирање на CO2 на HeatSign.
 • Машина за гравирање со ласер Mophorn 130W.
 • Комплет за гравер на рутер за CNC BobsCNC E3.
 • Комплет за рутер Genmitsu CNC 3018-Pro.

Како што веќе знаете, CNC машините за мелење може да бидат скапи. Значи, постојат одредени работи кои може подобро да се направат со рачна опрема или други методи на производство. На пример, ако произведувате само еден дел за одредена апликација, можеби е поисплатливо да користите конвенционална машина за глодање или струг. Друга работа што треба да се земе предвид е потребното ниво на вештини за да се добие вистинскиот дизајн и најдобрата програма за машината.

Опсегот на производи што можете да ги направите ќе зависи од материјалот што го користите и од можностите на машината. Сепак, најчести се металните делови за автомобилската и воздушната индустрија, стоките за широка потрошувачка, вклучувајќи пластични парчиња и уметност или украси направени од дрво.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Дали сè уште барате почитувана, доверлива продавница за CNC машини? Runsom обезбедува напредни решенија за производство и CNC обработка за глобалните клиенти. Испратете ни е-пошта на: [email protected] или добијте бесплатна понуда сега.