Керамика CNC обработка и вртење

Керамика CNC обработка и вртење
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Машинската керамика, материјал кој интензивно се користи во секојдневните работи, почнувајќи од часовници и ножеви до тули и керамика, може да биде одличен метод за една компанија да го зголеми својот опсег на материјали. Нивната обработка може да биде вредна активност која на вашата машинска продавница и нуди посебна маркетинг предност. Сепак, тие обично се произведуваат користејќи печка како метод на производство.

Керамиката е класифицирана како тип на материјал кој може да се обработува во многу различни форми, но може да биде предизвик. Сепак, тие имаат единствен изглед и текстура и високо ниво на издржливост на притисок (иако пониско ниво на издржливост на сила на истегнување). Тие можат да послужат како адекватна основа за различни стоки. Покрај тоа, тие се прилично издржливи.

Керамичките материјали се обработуваат преку обработка

Керамиката претходно синтерувана може да биде пречка кога е подложена на CNC обработка. Оваа обработена и стврдната керамика може да предизвика доста потешкотии бидејќи деловите и остатоците ќе летаат насекаде кога ќе се скршат. Обработката на керамичките компоненти пред фазата на финално синтерување може да се направи најуспешно кога деловите се или во нивната „зелена“ (неинтеруван прашок) компактна состојба или во нивната „биска“ (претходно синтерувана) форма.

Техниките за обработка како што се мелење, дупчење и вртење, во повеќето случаи, може да се користат на керамички компоненти кога се во претходно синтерувана состојба. Обработката на претходно синтерувана керамика често вклучува употреба на високобрзински челични алати обложени со титаниум нитрид (TiN), алатки од волфрам карбид и алатки за поликристален дијамант (PCD). МРР што може да се постигне со машински алат може да се спореди со онаа на челиците за алати и матрици кога материјалот е во фаза на бисквит.

Мелењето е машинска процедура која се користи најчесто кога се работи со материјали во синтерувана форма. Опремата може да постигне површинска завршница која се полира со помош на абразивното тркало. Кога мелете керамика, се препорачува течна течност за ладење која ја подмачкува површината на земјата за оптимални резултати. Кога работите со синтерувана керамика, се препорачува да користите тркала споени со смола. Овие тркала користат синтетички или природни дијаманти со различни големини на ронки кои биле компресирани во различни концентрации во полимерна смола.

Керамиката доаѓа во многу разновидна палета на сорти, од кои секоја има свои карактеристични квалитети. Ова се само некои упатства што треба да се следат. Сепак, вистинските процедури може да се разликуваат.

Различни видови керамика

CNC обработка за керамика

Значи, овде разговараме за некои од бројните видови керамика.

Макор

Corning Inc. поседува стаклена керамика што може да се обработува, позната како Macor и ја произведува. Материјалот наоѓа употреба во различни области, вклучувајќи ги авијацијата, медицината и производството на полупроводници. Кога треба да се произведат количества со помал волумен, но трошоците за алат со високи цени не се опција, користењето стакло-керамика што може да се обработува е економичен пристап за да се заштедат трошоци, а сепак да се задоволат потребите за производство. Температурата на која Macor се користи континуирано е 800 степени Целзиусови, а неговата максимална температура е 1.000 Целзиусови степени. Има термичка експанзија која е споредлива со онаа на повеќето метали и запечатувачки стакла. Макор навистина не навлажнува, има нулта порозност и, за разлика од еластичните материјали, нема да се деформира кога ќе се загрее. Покрај тоа, добро функционира како изолатор кога е подложен на високи напони, различни фреквенции и високи температури. Во вакуумски услови нема да испушта ниту гасови.

Алумина

Алумина може да се користи во различни контексти благодарение на неговите поволни механички и електрични квалитети. Може да се произведува во различни чистоти со комбинирање со додатоци наменети за подобрување на неговите својства. Плус, може да биде обработен или обликуван за да генерира широк опсег на различни големини и форми. Може да се направи со користење на неколку процедури за обработка на керамика. Освен тоа, може лесно да се прицврсти за метали или разни керамика со користење на процеси како метализирање и лемење.

Алуминиум нитрид

Бидејќи е можно да се метализира алуминиум нитрид и има пониска термичка експанзија од алумина, алуминиум нитрид е одличен материјал за полупроводнички апликации. Алуминиум нитрид многу скоро одговара на експанзијата на силиконските наполитанки.

Алумина силикат (лава)

Алумина силикат или Лава се однесува на машински керамички материјал. Покрај тоа што има значителни топлински и електрични изолациски карактеристики, може да издржи и високи температури за време на употребата.

Бор нитрид

Бор нитрид може да се обработува со стандардни карбидни дупчалки без никакви проблеми. BN е хемиски инертен, има мала термичка експанзија, робустен електричен отпор и одлична отпорност на термички удар. Исто така, има намалена диелектрична константа и тангента на загуба. Поради овие карактеристики, BN е соодветен материјал за вакуумски системи, широк спектар на електрични компоненти и апликации кои вклучуваат нуклеарна технологија.

Стакло

Многу различни видови стакло се користат во различни апликации, особено оние кои бараат добар оптички квалитет, отпорност на термички удари и изолациски квалитети.

Графит

Во зависност од фазата на полимеризација, керамичката супстанција базирана на јаглерод позната како графит може да има неколку густини. Графитот е одличен материјал за калапи, обложување аноди, чамци за печки и фитинзи за лемење поради неговата силна отпорност на термички стрес и хемиски напади.

Мулит

Поради неговата извонредна термичка стабилност, отпорност на лазење и цврстина, мулитот е соодветен материјал за употреба во изградбата на конструкции. Исто така, има цврст електричен изолационен капацитет и ниска диелектрична константа. Мебел за печка, централната цевка на печката, компоненти за размена на топлина, делови за изолација на топлина, ролери и други типични апликации се сите можни намени. Иако може да се обработува, мулитот е подобар кандидат за ласерско сечење.

Микалекс

Mycalex е извонреден керамички изолатор кој може да се обработува, произведен во сложени парчиња. Достапно е во многу оценки, од кои секоја варира во јачината и температурните перформанси. Често се користи за производство на мали делови за употреба во индустриска опрема.

Кварц

Кварцот често се користи во осветлувањето и полупроводниците бидејќи има исклучителни термички, хемиски и оптички квалитети. Дијамантски алатки, мелење или млаз вода се најефективните начини за извршување на овие задачи. Абразивните методи се многу покорисни од кој било метод на сечење.

Силициум карбид

Материјалот познат како силициум карбид е познат по својата екстремна цврстина и отпорност на триење. Заптивките на пумпата, компонентите на вентилите и деловите што забележуваат многу абење се примери за секојдневна употреба. Овој материјал има високи вредности на цврстина, но сепак е малку кршлив. Единствениот начин да се обработи е со користење методи на мелење дијаманти. Во повеќето случаи, тој е направен во печка за отпорност на графит Ачесон и може да се направи во фин прав или врзана маса. Во секој случај, мора да се дроби и обработи пред да се користи како суровина во прав.

Ве молиме контактирајте со нас па можеме да ви обезбедиме проценка без обврска за изградба на керамички прототип или производ. Ние сме среќни да ги водиме изборите што се во ваш најдобар интерес.