Обработка на алуминиум: убедлив водич

Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Најмногу се користи алуминиумот CNC материјал во машинската продавница. Широко се користи за развој на различни индустриски производи преку производство и прототистринг. Во врска со тоа, овој водич ќе покаже некои од општите карактеристики на обработката на алуминиум. Покрај тоа, ако сте почетник, ќе научите многу за тоа.

Зошто алуминиумските легури се лесни за машинско работење?

Алуминиумските легури се водечки во светот во областа на производство на делови и прототипови. Овие легури поседуваат висока јачина и одлична отпорност на корозија. Алуминиумските легури се подостапни за обработка од кој било друг материјал и се многу полесни од челикот. Исто така, кога станува збор за издржливи оптоварувања, алуминиумот во никој случај не е инфериорен во однос на тешките метали. Но запомнете, тешките метали ќе се претпочитаат секаде каде што е потребна висока цврстина.

Алуминиумските легури можат да се обработуваат со голема брзина поради нивната мека природа и се високо спроводливи на топлина, помагајќи во брзото исфрлање на топлината од зоната за сечење и намалување на абењето и кинењето на алатот за сечење, зголемувајќи го неговиот век на употреба.

По обработката, на конечните алуминиумски делови обично не им е потребно обложување или бојадисување за да се заштитат од корозија бидејќи оксидната фолија е доволна за да ја заштити. Сепак, може да се направат некои површински третмани кои ќе ги видиме во еден од следните делови.

Можеме ли да користиме алуминиум за прототип?

Едноставниот одговор е Да. Прототипирање е погоден за производство на сложени машински делови со екстремна прецизност и точност. За време на фазата на дизајнирање и развој на прототипови, не се грижиме за технологијата и изборот на материјали. И во оваа фаза, обработката на алуминиум игра витална улога во развојот на производи преку брзо прототипирање. Главно се предлага за развој на метални прототипови.

Алуминиумот е посилен и поцврст од другите метални легури како месинг и бакар, а овие метали поседуваат висока обработливост во споредба со легурите на челик и титаниум. Во повеќето случаи, производителите претпочитаат да обработуваат алуминиум за развој на метални прототипови.

Соодветни методи за површинска обработка за алуминиумски прототипови

Работното парче произведено од алуминиум е веќе заштитено од корозија поради оксидната фолија на површината на материјалот. Сепак, има и некои други техники за површинска обработка за алуминиумски прототипови. На пример, стандардна боја може да се користи за премачкување на површината, која е достапна и во различна варијанта која обезбедува атрактивен изглед на завршниот дел и штити од негативни влијанија врз животната средина.

Друг метод што се користи за површинска обработка е елоксирање. Во овој процес, алуминиумското работно парче е прикачено на електрично коло за да се отстранат нечистотиите на површината. Овој процес генерира микроскопски пори на површината на материјалот, зголемувајќи ја длабочината на оксидниот слој и отпорноста на алуминиумската легура против корозија. Дополнително, може да се нанесе и облога за боја за да се пополнат тие генерирани пори на површината на материјалот. Исходот од овој процес ќе биде одлична заматена површина на вашата посакувана боја.

Мелењето и полирањето може да се направат и за да се добие површина слична на огледало. Висока точност и прецизност може да се постигнат преку мелење со отстранување на брусот од површината на материјалот. Со оглед на тоа што полирањето може да создаде сјајна и мазна површина, обезбедувајќи полиран метален изглед на производителот.

Различни апликации на делови за обработка на алуминиум

Поради нивната лесна тежина, алуминиумските обработени делови обично се користат за апликации каде што е потребно движење. Според тоа, тие се широко користени во автомобилските компании за производство на лесни возила за подобра ефикасност на горивото. Тие се користат и во воздушната и наутичката индустрија.

Поради нивната отпорна способност против корозија, тие се користат и во развојот на морски структури. Исто така, тој е совршен избор за производителите и градежниците. Предметите за домаќинството како практични апарати (железо, тави и сл.) исто така се состојат од алуминиумски делови поради нивната висока топлинска спроводливост.

Алуминиумските легури имаат висока топлинска и електрична спроводливост, што ги прави подобни за електронски уреди. Може да се користи и за ожичување.

Специфични параметри за процесот на обработка на алуминиум

За време на обработката на алуминиум мора да се земат предвид некои значајни спецификации. Треба да ги прилагодите следните параметри пред да ги обработувате алуминиумските легури.

  • Брзината на вретеното е над 12.000 вртежи во минута (обезбедува мазна завршна површина).
  • Во овој процес се користи алатка со 2 или 3 флејти.
  • Одржувајте ја стапката на довод на голема брзина.
  • Направете соодветни аранжмани за користење на течноста за ладење.
  • Користете меки тела.
  • Секогаш контра-проверувајте го отстранувањето на чипот.
  • Користете карбидни врвни алатки за обработка на алуминиум.
  • Проверете дали вашиот транспортер на чипови работи.

По прилагодување на параметрите споменати погоре, обработката може да се изврши преку алуминиумските легури.

Завршни зборови

По детална дискусија за обработка на алуминиум, заклучивме дека тој е најсоодветен за процесот на прототип. Алуминиумот поседува некои извонредни способности како што се отпорност на корозија, лесен, лесен за обработка и висока јачина. Повеќето компании претпочитаат обработка на алуминиум за брзо производство на прототипови и ќе ја зголемат нивната побарувачка на пазарот.

Различни техники за површинска обработка може да се навикнат да се добие висок квалитет на површината. Бојата, мелењето и елоксирањето може да се направат за да се подобрат поради таа причина. Алуминиумските делови го предводат светот преку нивните високи механички и хемиски својства. Тие се широко користени во секој индустриски сектор, особено во автомобилската и воздушната индустрија.

Алуминиумот треба да се обработува само со специфични параметри како што се висока стапка на довод, голема брзина на вретеното, достапност на течноста за ладење и избор на соодветен алат. Кога се изведува со ниска стапка на напојување и мала брзина на вретеното, отстранувањето на чипот ќе стане тешко, создавајќи лош квалитет на површината.

Конечно, заклучивме дека повеќе од 60% производители претпочитаат да користат алуминиум за да развијат прототип. Само високо обучени лица смеат да го спроведат процесот на обработка. Процесот може да се изведе на рачна машина за струг или CNC машина, додека квалитетот на финалниот производ е одличен во деловите произведени со CNC обработка.

Ве молиме контактирајте не за вашиот следен проект за обработка на алуминиум.