Изработка на лим: вовед и водич за фундаментални концепти

Пробивање на лим
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Основно е да се има солидно разбирање за основите на технологијата пред да се одлучи дали да се користи или не нов производствен метод. Односно, треба да се запознаете со тоа што е, како функционира и различните придобивки што ги нуди. Основите на производството на лим ќе бидат разгледани во овој дел. Ќе фрлиме малку светлина врз овој метод на производство на метал, кој има многу примени во различни сектори.

Што е изработка на лим?

Изработка на предмети и конструкции од рамни метални лимови е она што го мислиме кога зборуваме за изработка на лим. Создавањето различни компоненти и парчиња од повеќе лимови често е крајната цел на процесите што се користат за третирање на лим. Поради ова, корисно е да се замисли оваа постапка за формирање метал не како посебен процес на производство, туку како збирка на различни техники за формирање.

Овие процеси често соработуваат за успешно да ја генерираат потребната компонента. Сечење, виткање, печат, удирање, заварување и завршна обработка се основните процеси вклучени во производство на производи од лим. За малку ќе навлеземе во спецификите на секој од овие методи.

Производството со употреба на лим може да се примени на различни видови метал. Компоненти кои се состојат од алуминиум, челик и нерѓосувачки челик, бакар и месинг се само дел од производите од лим што се произведуваат во нашиот објект. Поради распространетоста на производствениот процес, сосема е неверојатно денот да го поминете без да комуницирате со производ произведен од лим. Овие работи може да ги најдете речиси насекаде. Тие можат да бидат во форма на големи апарати за домаќинство или повеќе мали компоненти како што се загради или куќишта.

Изработка на лим

Чекор-по-чекор водич за процесот на дизајнирање на лим

Вообичаено е поединците да не ги разбираат основните процедури вклучени во производството на лим. Кога недостасуваат суштински информации, може да биде предизвик да се формулираат потребите и очекувањата за проект заснован на реалноста. Методите за обработка на лим понекогаш вклучуваат низа фази, од кои секоја бара учество на различен сет на специјалисти и специјализирана опрема.

Следниве чекори го сочинуваат целиот процес на дизајнирање за производство на метал:

Концепт

3D модел на компонента од лим

Секој чекор од брзиот прототип започнува со концепт, а дизајнот на лимот не се разликува. Започнува со основни идеи за тоа што сакате да постигнете како дизајнер. Може да ги запишете овие идеи во прелиминарен преглед за да воспоставите реални критериуми за вашиот проект. Може да бара и создавање тродимензионален модел на бараната компонента од лим. Моделот често ќе вклучува спецификации како што се дебелини на ѕидови, кривини на свиоци, ориентации на дупки, дозволени свиоци и многу повеќе.

Креирање инженерски цртежи

По завршувањето на 3D моделот, следниот чекор во процесот на производство е да се развијат потребните цртежи. Создавањето нацрти е од суштинско значење за инженерите да го завршат пред да започне каква било работа. Користејќи ги овие нацрти, ќе се утврдат барањата на лимот што ќе биде потребен за да се направат првите цртежи.

Машинската работилница ќе ги одработи цртежите што се дадени. Цртежите обично ги содржат сите детали неопходни за производство, како што се изборот на материјали и завршната површина, меѓу другото.

Анализа на способноста да се произведува

Покрај поврзаните пресметки, цртежите ќе бидат проверени за да се потврди дали се придржуваат до предусловите и критериумите. Следењето на пристапот DFM помага да се концентрираме на рафинирање на дизајните и потенцијално намалување на бројот на делови. Анализата од овој вид советува стандардизирање на компонентите за употреба во различни апликации.

Инженерите, исто така, ќе имаат подобро разбирање за тоа како да креираат дизајни кои се доволно едноставни за лесно да се изградат. Штом ќе заврши студијата за производство, ќе има финализиран дизајн на продавницата со длабински пресметки на стрес, нивоа на напрегање и ограничувања на оптоварувањето. Постапката за изработка на лим ќе се решава врз основа на информациите достапни таму.

Стратегија на DfM со CAD/CAM софтвер

Развој на прототип

По креирањето на модел за дизајн на лим, инженерите минуваат низ неколку операции за да го зачуваат геометрискиот интегритет на компонентата. Сечење, виткање, печат, удирање и заварување се сите примери за овие процеси. Примената на површинските третмани на новопроизведениот прототип може исто така да ја зголеми естетската вредност. Од суштинско значење е секоја од овие фази да се заврши во низа. Да претпоставиме дека брзате низ чекорите на процесот или испуштивте некој од нив. Во тој случај може да настрада квалитетот и конзистентноста на готовиот производ.

Евалуација на прототип

По развојот на прототипот, клиентите ќе го оценат за да потврдат дека ги задоволува нивните потреби. Можно е тестирањето да бара и користење на такви компоненти во реални поставки. Покрај тоа, внесувањето на корисниците за производите може да биде вклучено во процесот на прегледување.

Производство во големи размери

За да може прототипот да влезе во целосно производство, прво мора да се помине низ низа тестови и да задоволи одредени спецификации.

Техники за изработка на лим

Од клучно значење е да се разберат различните техники за изработка на лим што се достапни за целосно да се разбере процесот на формирање на повеќе компоненти со користење на лим. Процедурите за обработка на лим прават трансформација на дводимензионални метални лимови во тридимензионални, функционални парчиња. Следната листа ги содржи најпопуларните техники за обработка на лим.

Сечење

Сечењето често се изведува како почетна фаза во производството на лим. Сечењето на металниот лим е вклучено во овој процес, како што е очигледно од називот на активноста. Со други зборови, процесот на производство започнува со правоаголен метален лим. После тоа, материјалот се сече во големина според дизајнот на компонентите обезбедени од клиентот. Сечењето лим може да се изврши на неколку различни начини.

За илустрација, стрижењето е корисна алатка за сечење на метални лимови. Тоа е затоа што користи сили на смолкнување за сечење. Стрижење, удирање и бришење се трите различни пристапи за извршување на ова сечење. Од друга страна, фабрикувачите можат да сечат и без потреба од ножици. Кога станува збор за индустриски проекти на кои им е потребно прецизно сечење и пократко време на носење, ова е методот кој најдобро функционира.

Плазма машина за сечење

Печатење

Печатењето е процес на ладно формирање во кој рамните метални заготовки се трансформираат во различни форми со помош на дејство на притискање. Постапката бара употреба на алат и матрица, и двете, кога се подложени на удар, ја менуваат формата на металот со примена на притисок на смолкнување.

Стапкање на лим

Во доменот на изработката на лим, печатот е поопшта фраза. Вклучува свиткување, удирање и втиснување, како и други процеси. Прирабницата е исто така дел од него, што вклучува бришење на металниот лим на начин да се направат прирабници.

Свиткување

Виткање лим е уште една важна фаза во производниот процес. Виткање на металните листови е она за што се работи за овој процес, како што сугерира името. Металниот лим е свиткан од метални фабрики кои користат различни машини и алати, вклучително и притисни сопирачки, опрема за тркалање и други машини. Стандардните облици како што се свиоците во U и свиоците V се формираат од сетови на опрема што се користи.

Виткањето е малку тешка процедура која бара производител со високо ниво на експертиза, иако за неискусното око тоа може да изгледа дека е прилично лесно. Феноменот познат како „назад на пролет“, кој се јавува кога метален предмет кој е свиткан се обидува да се врати во првобитната рамна форма, најмногу е виновен за овој феномен. За да можат операторите да ја решат оваа тешкотија со производството на лим, тие мора да ја превиткаат компонентата така што нејзиниот агол на потпирање на пружината ќе одговара на аголот што го сакаат.

Свиткување на лим

Удирање

Ударувањето е метод кој се користи за создавање дупки во лим. Овој пристап користи комбинација на удар-и-умре (направена од тврд метал). Материјалите користат сила на смолкнување за да продупчат дупки во металниот лим. После тоа, отпадниот материјал што бил создаден од дупката се собира со матрицата. Правењето вдлабнатина во металниот лим може да се постигне и со удирање.

Пробивање на лим

Заварување

Еден од последните чекори во производството на лим е процесот на заварување. Основната функција на спојување на многу парчиња метал во една единица е „заварување на лим“. Заварување со стап, ТИГ заварување и МИГ заварување се некои од многуте видови на заварување што може да се изведат.

И покрај тоа што нивните методи се разликуваат еден од друг, сите три се наменети да спојат парчиња метал заедно со загревање на работ на компонентата и потоа додавање на полнење. Создава металуршка врска помеѓу елементите, што ги спојува посигурно. Заварувањето е потребно само кога производот се состои не од еден, туку од два или повеќе одделни делови.

Избор на материјали за изработка на лим

Инженерството на лим користи разновиден асортиман на различни видови материјали. Неопходно е да се избере најсоодветната одлука за вашиот производ за да се гарантира највисок можен квалитет.

Материјали погодни за изработка на лим

Вашата одлука треба да се заснова на исходот што го сакате и вашите општи очекувања за него како целина. Следниве се примери на материјали од лим што се користат во изработката:

 • Нерѓосувачки челик: Имате неколку различни опции во врска со видот на нерѓосувачки челик што е достапен. Тие можат да бидат аустенитен нерѓосувачки челик. Тоа би биле немагнетни метали кои вклучуваат значителни количини на никел и хром. Како резултат на нивната способност да издржат корозија и податливост, тие наоѓаат широка употреба. Од друга страна, феритниот нерѓосувачки челик има магнетно својство. Тие работат добро во ситуации на кои не им е потребна структурна поддршка или се естетски.
 • Топло валани челик: Челикот создаден со неколку операции на тркалање на температури над 1700 степени целзиусови се нарекува топловалан челик. Поради нивната податливост, челиците од овој вид може лесно да се обликуваат во значителни парчиња.
 • Ладно валан челик: Челикот што бил ладно валан е топловалиран челик кој претрпел понатамошна обработка. Тие имаат поголема толеранција и обезбедуваат помазно искуство во целина.
 • Пред-обложен челик: Материјалите од овој вид се познати и како поцинкуван лим и го носат тоа име. Тие се заштитени од 'рѓа со облога што се нанесува за време на производството. Поради нивната зголемена флексибилност, тие исто така ги олеснуваат технологиите за обработка кои се помалку трудоинтензивни за лим.
 • Алуминиум: Тоа е уште еден материјал кој често се користи во производните поставки. Има одличен сооднос сила-тежина за нешто од нејзината големина. Покрај тоа, има широк спектар на својства кои му овозможуваат да ги исполни предусловите за различни апликации.
 • Бакар и Месинг: Бидејќи месингот содржи помалку цинк, работата со месинг е поедноставна. Бакарните метали природно имаат оксидни слоеви кои служат како заштитна бариера против корозија. Поради нивниот визуелно пријатен изглед, двата материјали се погодни за употреба во архитектонски предмети.

Избор на соодветна површинска завршница за изработка на лим

Завршувањето на површината е дополнителен клучен чекор во процесот на изработка на метални лимови нарачана. Површинските третмани на металот нудат предности, и естетски и реално гледано.

Лим може да има различни површински третмани кои се применуваат на него, вклучувајќи го следново:

 • Детонација со песок: Оваа техника вклучува употреба на проектили со голема брзина за прскање со песок или други абразиви на лимот за да се измазне. Затоа, му дава мат текстура на лимот за да го подготви за обложување.
 • Полирање на биволска кожа: Оваа техника вклучува користење на платнено тркало за измазнување на површинскиот слој, што на крајот резултира во металот да има сјаен изглед.
 • Облога во прав: Тоа е процес кој вклучува прскање на боја во прав директно на површината на металната компонента. По ова, на елементот се создава премаз кој е отпорен на абење со печење во рерна.
 • Елоксирање: Процесот на анодизирање на компонентата и обезбедува супериорни способности за отпорност на 'рѓа. Дополнително, ја зајакнува и тврдоста на површината и нејзината издржливост.
 • Хемиски филмови: Ова се типови на премази кои се познати по нивната висока спроводливост и отпорност на корозија. Резултатот од оваа постапка на обложување е површина која има златен сјај и најдобро функционира како основа за боја.
Површинска завршница за изработка на лим

Импликации на дизајнот на изработката на лим

При моделирање на компонента од лим, некои од најкритичните карактеристики на дизајнот што треба да се земат предвид се како што следува:

 • Дебелина на ѕид: Одржувањето униформа дебелина низ која било геометрија е од најголема важност. Ќе треба да се користат лим со различна дебелина за да се изработат геометрии со повеќе од една дебелина на ѕидот. Како резултат на тоа, усогласувањето и ориентирањето на парчињата може да обезбеди погрешни резултати или да им треба повеќе време.
 • Свиткајте ги радиусите: Внатрешниот радиус на свиткување на лимот мора да се одржува на минимална вредност еквивалентна на дебелината на материјалот. Поради ова, помала е веројатноста да се појават изобличувања и нееднаквости во крајните компоненти. Ефективноста на елементот и соодветното усогласување се обезбедени со одржување на рамномерно радиусите на свиткување низ целиот дел.
 • Додаток за свиткување и одбивање: Додатокот за свиткување е количината на материјал што мора да се додаде на вистинската должина на парчињата за да помогне во развојот на рамен дизајн. Одбитокот е спротивно на додатокот за свиткување. Терминот „одбивање на свиокот“ се однесува на количината на материјал што мора да се одземе од должината на прирабниците за да се постигне рамен дизајн.
 • Фактор К: Односот на дебелината на материјалот со неутралната оска се нарекува фактор К. Факторот К се користи во процесот на лим. Овој број варира во зависност од различните физички карактеристики на материјалите што се користат и нивната дебелина.
 • Ориентација на дупки и слотови: И двата од овие елементи се сосема суштински сами по себе. Препорачливо е дијаметарот на сите дупки или слотови да биде еднаков на дебелината на лимот. Покрај тоа, дупките треба да имаат соодветни маргини меѓу нив. Тие не треба да бидат поставени на таков начин што ги приближува премногу до работ на материјалот.

Вртежи, засеци, јазичиња, спирали, филети и шалтери се некои од другите последователни ефекти што треба да се земат предвид.

Неколку DFM совети за изработка на лим

За да се создадат компоненти поефикасно и поефективно, од суштинско значење е да знаете некои корисни дизајнерски идеи за изработка на лим.

При дизајнирање со лим, од суштинско значење е прецизно да се опише големината на дупките, порамнувањето и позициите. Ако големината на дупките е помала од дебелината на лимот, процесот на жарење може да потрае подолго, оптоварувањето со дупчење може да биде поголемо, а брусот може да биде прекумерен. Поради ова, дијаметрите на дупките треба да бидат поголеми од дебелината на лимот.

Покрај тоа, просторот помеѓу дупките треба да биде најмалку двапати поголем од дебелината на лимот. Во околности кога дупката мора да се наоѓа блиску до работ, растојанието помеѓу таа дупка и границата мора да биде еднакво на дебелината на листот.

Дијаметри на дупките и растојанието помеѓу дупките во изработката на лим

Компонентите од лим може да се зајакнат со помош на јаки и свиткување на релјефот околу прободените локации. За да се спречат фрактури на делови кои вклучуваат јазичиња или навртки, зрнестите структури се уште еден фактор што мора да се земе предвид. Навртките не треба да се движат во насока која е паралелна со зрното. Како резултат на тоа, може да предизвика кршење на површината. Наместо тоа, тие треба да бидат порамнети нормално на насоката на зрната или нешто помалку од 45 степени во таа насока.

Јаки и релјеф за свиткување во близина на местата за пирсинг

Празнините помеѓу ударот и матрицата треба да се чуваат релативно широки за да се спречи пребрзо истрошување на ударот. Дополнително, додавањето на мониста на свиоците и рабовите на аглите го прави материјалот поригиден. На овој начин можете да го намалите влијанието на ефектот за враќање на пролетта. Додека се монтира низ разгорените дупки, лимниот предмет може да ја задржи својата плошност и цврстина без дополнителна работа.

Изработка на лим

Изработката на нешто од лим ги комбинира аспектите и на науката и на уметноста. Поради широката разновидност на суптилностите и методите кои се вклучени, работата со квалификуван метален производител на секоја работа е од суштинско значење. Бидејќи имате основно разбирање за дизајнот на лим, остатокот од работата треба да го нарачувате на професионална фирма.

Прилагодени услуги за изработка на лим во Рансом

Откуп користи технологија на лим за свиткување, пробивање и сечење на метали со стандарден мерач и за брзи прототипови и за серии на производство со низок до голем волумен. Она што не издвојува од другите конвенционални продавници за лим е нашиот неверојатен капацитет и умешност во производство на лим од крајна употреба и издржливи метални делови или компоненти заедно со широк избор на материјали и завршни материјали што одговараат на вашите потреби.

Од прототипови до склопови до опции за завршна обработка, Откуп секогаш ве одржува следени со вашата нарачка и се концентрира на секој детал и прашање на дизајните на моделите, корисничкото искуство на интернет и секоја фаза на производство.

Ако сакате да назначите прилагоден метален лим за вашите апликации, ве молиме Контактирајте не или само наведете го во вашиот цитат за лим.


Други написи за кои можеби ве интересира: