CNC обработка со 5 оски

Цитат за обработка на CNC со 5 оски
Џек Лај Експерт за CNC обработка

Специјализирани за CNC глодање, CNC вртење, 3D печатење, уретанско лиење, брзо алатирање, обликување со инјектирање, лиење метал,


Runsom обезбедува напредна CNC обработка со 5 оски за клиентите ширум светот, што значително го поттикнува нашиот капацитет за обработка со различни форми и големини. Откако вашиот проект треба CNC услуга, несомнено е дека CNC обработката со 5 оски ќе биде најсоодветното решение за вашите специфични барања. CNC обработката со 5 оски е одлична технологија за производство на делови со различни материјали како пластика и метали. Сепак, CNC обработката со 5 оски секогаш ги импресионира потрошувачите со високата технологија, скапата цена и тешките операции. Во оваа статија, ќе ви претставиме детални информации за CNC обработката со 5 оски.

CNC машина со 5 оски
CNC машина со 5 оски

Што е CNC обработка со 5 оски

CNC обработката со 5 оски е производствен процес, кој користи CNC за контрола на опремата за сечење или различни делови на пет различни оски во исто време. Ова ја подобрува производствената способност за сложени делови и го прави широко користен во различни индустрии. Обработката со 5 оски ја зголемува способноста за производство и значително го намалува времето на производство во вистинскиот процес. Дополнително, обработката со 5 оски може да избегне судир помеѓу опремата за држење на делови и алатите за сечење со помош на тркалезната маса или платформата за простор за брз пристап. Што, исто така, може да ја задржи опремата за сечење во најдобра позиција и постојано оптоварување на чипот, што резултира со подобрување на животниот век или долговечноста на опремата.

5-Оска

5-оската е бројот на CNC режим на обработка, 5-оската додава 2 ротирачки вратила на 3 заеднички линеарни оски X, Y и Z на центрите за обработка со 3 оски. Две од овие 3 оски имаат различни режими на движење за да задоволат различни технички барања.

Главни форми на машина со 5 оски

Бидејќи постојат различни видови машини со 5 оски, можеме да ги поделиме на следниве 5 типа:

  1. Форма со двојна вртлива глава, контрола на две координати на ротација на оските на секачот.
  2. Во форма на спуштена вртлива глава, две координирани оски не се нормални на линеарната оска на врвот на секачот.
  3. Форма на двојна вртлива глава, две координати ја контролираат ротацијата на просторот.
  4. Спуштена маса, две оски не се нормални на оската на масата.
  5. Една нишалка, една ротирачка форма, две координати на ротација на секачот и работните парчиња.

CNC обработката со 5 оски е во состојба да произведува ЦПУ делови со сложени геометрии, висока толеранција и одлична површина.

Видови машини со 5 оски

CNC машините со 5 оски имаат различен распоред на ротациони оски за да ги исполнат различните барања за производство, со цел да заштедат време за производство и да ја подобрат тековната процедура. Постојат 3 типа вклучувајќи глава/глава, маса/табела, маса/глава.

  • Глава/Глава: Овие ротирачки оски во CNC машината се сместени во пределот на главата, сите овие врвови со 5 оски се на одредена платформа и се движат кон фиксната платформа на работното парче. Кои ја прават оваа машина најдобро погодна за производство на големи делови, поради ограничените движења во ротационите оски и навалувањето.
  • Табела/Глава: Во оваа машина, една ротациона оска се наоѓа во табелата, а друга во главата. Вртежната оска во главата е во ограничен опсег, додека ротационата оска во табелата има неограничен опсег. Поради тоа што работните парчиња се наоѓаат на ротациона оска, оваа машина сè уште е ограничена на броеви на производни артикли. Иако има предност во конзистентна способност во споредба со типот на глава/глава, нема потреба да се грижите за специфично ограничување на насоката на вртење.
  • Табела/Табела: Сите ротациони оски се наоѓаат во табела со ограничен опсег во ротирачката оска. Но, неговото ротирачко не е ограничено. Овој тип на машина има минимален распоред на работните обвивки во споредба со другите типови.

Многу луѓе ја грешат 5-страната обработка како обработка со 5 оски. 5 оски од x, y,z, a &b формираат обработка со поврзување со 5 оски, што е погодно за површинско закачување, необично обликување, вдлабнување, дупчење, косо дупчење и косо сечење. Додека 5-страната обработка е слична на обработката со 3 оски, може да обработи само пет страни, но не може да заврши со специјална обработка, коси дупчиња и косено сечење.

Предности на обработката со 5 оски

Обработката со 5 оски има карактеристики во висока ефикасност, висока прецизност и едно дополнување за време на стегање. Што е најпогодно за модерни калапи како структурни делови во различни индустрии. Како што се воздушната, научно истражување, прецизни инструменти, медијален уред. Тоа го прави целокупното производство на просторна површина или необична форма на најисплатлив начин. Не само што ја завршуваат задачата за сложени делови, туку и ја подобруваат ефикасноста на процесот и го намалуваат протокот на процесот.

Оптимални услови за сечење

Во процесот на сечење со 3 оски, штом секачот ќе се помести кон горниот или рабниот дел на работните парчиња, ефикасноста на сечењето постепено ќе се влошува. За да се постигне оптимална состојба на сечење во практичниот процес, треба да ги ротираме насоките на масата за различен агол. За неправилна рамнина, мора да ја ротираме платформата неколку пати во различни насоки. Очигледно е дека обработката со 5 оски може да произведе подобар квалитет на површината и да избегне мала брзина на централната линија на топчестите секачи.

Намалете го времето за обработка

CNC обработката со 5 оски ќе го намали времето на обработка во споредба со другите типови на работа. Во повеќето ЦПУ центри, деловите треба да се обработуваат на 5 страни посебно. Додека 5-оски ЦПУ мелење бараат едно поставување за да се направи процесот на обработка брз и ефикасен. Во процесот на обработка со 5 оски, алатките за сечење ја одржуваат вертикалната состојба на површината за обработка и го намалуваат времето на обработка. Применливо е и за странично глодање со аголна површина и ги елиминира линиите слични на ребра предизвикани од топчестата машина. Што ќе го подобри квалитетот на површината на деловите и ќе ја намали рачната работа.

Подобрете ја прецизноста на обработката

Бидејќи дополнителното поставување ќе доведе до повеќе грешки, обработката со 5 оски со минимални поставки значително ќе ја подобри прецизноста. Исто така, ја зголемува долговечноста на алатот за сечење поради пократките барања за алат. Во технологијата за обработка со 5 оски, позиционирањето на работните парчиња на платформа со сложени агли ќе биде решено, што не само што ќе го намали времето на обработка, туку и ќе ја подобри толеранцијата на обработката. Обработката со 5 оски може да произведе сложен дел, кој не може да се создаде со традиционални методи, како што се дупчење, конусна обработка, крипти со шуплина со различна површина.

Квалитетна завршна површина

Бидејќи алатите за машинско сечење со 5 оски имаат поблиско растојание до работните парчиња, што ќе ги намали вибрациите на алатот и ќе резултира со квалитетни површински завршетоци. Дури и за сложени форми, дополнителното движење со пет оски ќе гарантира доволен простор за производство,

Висока производствена ефикасност

Обработката со 5 оски може ефикасно да го намали времето на производство и помошното време, има голема брзина на вретеното и бес на храната, ги поттикнува машините да вршат моќен капацитет за сечење. Брзото движење и позиционирање го намалуваат времето на пресврт и ја подобруваат конечната ефикасност и прецизност.

Инфериорност на обработката со 5 оски

Бидејќи технологијата на CNC обработка со 5 оски игра важна улога во производствената и производствената индустрија, таа е широко применета за комплицирани неуспеси и сложени површини. Сепак, обработката со 5 оски не е толку обемна поради следнава причина.

Висока цена

Машините и софтверот со 5 оски имаат висока цена од обичните машински центри. Покрај тоа, одржувањето на машината е потешко. Ова ќе доведе до повисока цена на обработените делови со 5 оски од обичните машини.

Комплексно и тешко програмирање

Во процесот на програмирање, бидејќи се вклучени 2 ротациони движења, просторната траекторија на формата на синтетичко движење е комплицирана и апстрактна и тешко разбирлива. За да создадеме површина во слободна форма, треба да поминеме повеќекратни координатни трансформации и сложени просторни геометриски операции во процесот на програмирање. Дополнително, треба да се земе предвид координацијата во секоја оска на движење за да се избегнат пречки и судир. За поголема прецизност на обработката и квалитет на површината, тешкотијата на програмирање е многу поголема.

Високи технички барања

Бидејќи напредната технологија бара работа со повисоки таленти, CNC обработката со 5 оски бара високи технички оператори од едно програмирање до машинската операција.

Runsom е во првите редови на технолошките иновации, без оглед на CNC обработката со 5 оски, ние сè уште обезбедуваме различни опции или решенија за обработка. Ве молиме слободно контактирајте не за вашиот следен проект.